НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.10.2020)

Мая Илиева, председател на СБМС: СИТУАЦИЯТА С НЕДОСТИГА НА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ Е ДОСТА ПО-ТРАГИЧНА ОТ ТАЗИ С ЛЕКАРИТЕ
Ситуацията с недостига на медицински сестри е доста по-трагична от тази с лекарите, тъй като лекарите са подкрепени от специализанти. Това каза пред БНР Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти.
„Ако в Бургас една медицинска сестра обслужва 17 болни, то на много места в провинцията обслужва по 30 болни“, обясни тя.
Относно призивите за включване на студенти по медицина VI курс в помощ на медиците, лекуващи в COVID-секторите, Мая Илиева отбеляза, че „тези студенти отдавна работят и попълват липсите в системата“.
„Ако те бъдат командировани в инфекциозните звена, ще бъдат оголени други сектори, където те полагат труд. Тези студенти полагат труд на мястото на медицински сестри, но се назначават като болногледачи и всичко това е известно на управляващите, включително на ръководителите на болниците и те през годините не взеха никакви мерки“, заяви Илиева в предаването „Преди всички”.
След трансформирането на вътрешните звена в инфекциозни, медицинските сестри са принудени да работят с такива пациенти, независимо дали са обучени да го правят, подчерта още Мая Илиева. Тя предупреди, че на много места отново започват да липсват лични предпазни средства.
Мая Илиева смята, че при нарастване на броя на болните болниците няма да издържат и то не поради липсата на легла и апаратура, а заради недостиг на хора.

327 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА У НАС С COVID-19 ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
327 са новодиагностицираните лица у нас с COVID-19 през изминалото денонощие. Направените за последните 24 часа PCR тестове са 2 257. Това сочат данните в Националната информационна система, информира пресцентърът на министерството на здравеопазването. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 31; Бургас – 9; Варна – 5; Велико Търново – 2; Видин – 4; Враца – 13; Габрово – 4; Добрич – 2; Кюстендил – 8; Ловеч – 2; Монтана – 10; Пазарджик – 11; Перник – 6; Плевен – 14; Пловдив – 14; Разград – 10; Сливен – 9; Смолян – 3; София област – 7; София град – 125; Стара Загора – 9; Търговище – 25; Хасково – 2; Шумен – 2.
Доказаните случаи на новия коронавирус в България са общо 37 889. Активните случаи са 18 441. Излекуваните лица са 18 354, от които 122 са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ са настанени 2 036 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция. 146 от тях се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че при 1 883 лица-медицински служители у нас е констатиран новият коронавирус. 11 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа. От тях 3 са установени при лекари, 4 – при медицински сестри, 3 – при санитари и 1 – при друг медицински персонал.
1 094 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. Десет са новите случаи от последното денонощие.

ОКОЛО 60 ДУШИ ОТ ПЕРСОНАЛА НА „ПИРОГОВ“ СА БОЛНИ ОТ КОРОНАВИРУС
В УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” увеличават броя на леглата в Реанимацията. Около 60 души от персонала са болни в момента и затова цял етаж ще бъде затворен за тях. Това обяви пред Нова телевизия директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов, информира БНР.
Според проф. Балтов 13 болници в София не могат да се справят с цялата ситуация и всички лечебни заведения трябва солидарно да приемат болни с COVID-19.
Проф. Балтов каза още, че по негова информация, състоянието на премиера Бойко Борисов, който вчера съобщи, че е заразен с коронавирус, е стабилно, лекарите от ВМА ще го лекуват.
Според директора на “Пирогов” президентът Румен Радев се оказва контактен от първи ред на полския си колега Анджей Дуда и трябва да бъде поставен под 10-дневна карантина.

ДИРЕКТОРЪТ НА СТОЛИЧНАТА РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ Е ПОДАЛ ОСТАВКА
Директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев е подал оставка след разговор със здравния министър проф. Костадин Ангелов, съобщи БНР. По негово решение карантината, наложена на премиера Бойко Борисов преди дни, беше отменена заради два последователни отрицателни теста. По-късно премиерът Борисов обяви, че поредният тест е бил положителен.
Министър Ангелов е приел подадената от д-р Данчо Пенчев оставка.

КМЕТЪТ НА СОФИЯ СФОРМИРА МЕДИЦИНСКИ ЕКСПЕРТЕН СЪВЕТ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА COVID-19
Кметът на София Йорданка Фандъкова сформира медицински експертен съвет във връзка с ограничаване разпространението на COVID-19, информира Zdrave.net като се позова на съобщетие от Столична община.
В съвета влизат епидемиолози, микробиолози, пулмолози от общинското здравеопазване с опит в работата в условия на пандемия, както и с пациенти с коронавирус. Целта е експертизата на медицинските специалисти да подпомага работата на Софийския оперативен щаб за борба с пандемията от COVID-19.
Фандъкова посочва, че София се намира трайно в червената зона и расте броя на заразените и хоспитализирани случаи. По думите ѝ е важно да има по-широко медицински обосновано становище и поиска експертното мнение за адекватността на предприетите мерки, както и за необходимостта от допълнителни.
COVID-отделения има в Първа, Втора и Пета МБАЛ, като 70 пациенти в момента се лекуват от коронавирусна инфекция в общинските болници.
Специалистите бяха единодушни, че носенето на маски и спазването на дистанция, са адекватни мерки. Според тях действащите мерки са достатъчни засега. Всички медици са изразили подкрепа за засилване на контрола на входа при постъпване в лечебното заведение и последваща диагностика като това може да се извършва чрез бързи антигенни тестове. В общинските болници има създадена организация за извършване на постоянна дезинфекция и спазване на дистанция, посочват медиците.
Експертите препоръчват преминаването към дистанционно обучение в училище да става на отделни паралелки или отделни училища, когато има над определен процент положителни ученици с COVID-19. Организацията на работата съгласно приетия Алгоритъм за действие при случай на COVID-19 в училище и детските градини се контролира от директорите.

УПРАВИТЕЛЯТ НА МБАЛ “СВЕТИ МИНА” – ПЛОВДИВ ВЛИЗА КАТО ДОБРОВОЛЕЦ В COVID ОТДЕЛЕНИЕТО
Управителят на МБАЛ “Свети Мина” – Пловдив проф. д-р Петър Петров влиза утре като доброволец в отделението за лечение на болни от COVID-19 в болницата, която ръководи, информира Zdrave.net като се позова на в. „Марица“.
“Взех това решение поради кадровия дефицит на отделението, както и на липсата на подкрепа отвън. Освен това неговата дейност се нуждае от по-добра координация. Получил съм разрешение от дирекция “Здравеопазване” на община Пловдив. Това няма да повлияе на цялостната ми дейност по ръководството на болницата”, заяви проф. д-р Петър Петров. Той добави, че се надява антителата, което е изградил в организма си от лятото, когато се срещна с коронавируса да му помогнат в битката с опасната зараза.

СТУДЕНТИТЕ ПО МЕДИЦИНА СА ПРИТЕСНЕНИ ОТ ВКЛЮЧВАНЕТО ИМ КЪМ COVID ОТДЕЛЕНИЯТА
„Студените се включиха в битката с коронавируса още при първата вълна, но отчитаме, че тогава имаше повече желаещи и имаше по-голям ентусиазъм, отколкото е сега“. Това коментира в предаването „Хоризонт до обед“ на БНР Йолин Дончева, председател на Асоциацията на студентите медици в България, във връзка с призива на здравния министър студентите да се включат в помощ на лекарите в COVID отделенията.
„Пуснахме анкета сред колегите ни – 400 отговора имаме досега. Голяма част от тях се притесняват, че ако се включат в COVID отделенията, ще имат ли достатъчно предпазни средства, дали ще бъде съобразено работното им време с държавния стаж и изпитите и с графика в университета. Това са въпросите, които ги спират и притесняват. Те имат нужда от гаранция, че тези неща ще се спазят“. Това поясни Дончева и допълни: „Някои колеги смятат, че тези, които се включат, трябва да бъдат освободени от държавен стаж. Също се страхуват дали имат достатъчно добра подготовка за работа с новия коронавирус. Там трябва да се включат само студенти от 5-и и 6-и курс. Необходима е предварителна подготовка. Някои колеги доброволци смятат, че този труд може да е заплатен, но други смятат, че това може да се прави напълно доброволно, ако е напълно безопасно“.
На въпрос – има ли натиск към студените да се включат в борбата с коронавируса, тя заяви, че не е чула да има подобен натиск.
„Засега обмисляме среща със здравния министър, където да посочим какво ни притеснява, какви условия искаме, за да бъдем доброволци, за да се отвори една продуктивна комуникация – мисля, че това е разбираемо“, изтъкна Дончева.

НАД 20 ДОБРОВОЛЦИ СЕ ОТЗОВАХА НА ПРИЗИВА НА „УМБАЛ – БУРГАС
От петък до днес над 20 доброволци се отзоваха на призива на „УМБАЛ – Бургас“ да помогнат на лекарите и сестрите в отделенията, в които диагностицират и се грижат за пациенти с COVID-19, инфомира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Част от тях днес преминаха инструктаж при главната сестра на болницата и в близките дни ще съобщят кога могат да бъдат на линия. Трима души подадоха молби за работа в болницата, сред които и медицинска сестра. Има и парамедици, които са участвали в обучителни модули в Спешно отделение и ще помагат на лекарите там, допълват от лечебното заведение.
В момента се подготвя списък с доброволци – студенти специалност „Медицинска сестра“ от университета „Проф. д-р Асен Златаров“, които не успяха да присъстват днес, но изпратиха представител. Част от тях също ще бъдат назначени на трудов договор, уточняват от болницата. Има и обаждания от новозавършили лекари, които също изявяват желание да работят в „УМБАЛ-Бургас“. Лекари от други отделения на болницата от днес също дават дежурства в Инфекциозно отделение – както в COVID-сектора, така и в сектора, в който се настаняват пациенти с други инфекциозни заболявания.

ОБЩИНСКИЯТ КРИЗИСЕН ЩАБ В СВИЩОВ ОБЯВИ ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА “Д-Р ДИМИТЪР ПАВЛОВИЧ”
Общинският кризисен щаб в Свищов обяви дарителска кампания за разширение и подобряване на условията в COVID отделението в общинската болница “Д-р Димитър Павлович”, съобщи БНР
15 са леглата в новосъздаденото COVID отделение в Свищовската болница. В момента там се лекуват 7 доказано болни и трима пациенти със съмнение за коронавирусна инфекция.
Дарителската кампания е за постелъчен инвентар, отоплителни уреди и инфузионни стойки за отделението.
Кметът на Свищов и председател на Общинския кризисен щаб Генчо Генчев заяви, че проблемът е с битовите условия. Сключен е договор с лекар-инфекционист, набират се медицински сестри.
Генчев посочи, че в едно от неизползваемите общежития на Стопанската академия в Свищов се подготвят 40 легла при евентуално увеличение на броя на пациентите с коронавирусна инфекция.

В 12 БОЛНИЦИ В ПЛОВДИВ ИМА РАЗКРИТИ COVID ОТДЕЛЕНИЯ
В 12 болници в Пловдив има разкрити COVID отделения и това беше подготвено до 1 септември. Това каза пред БНР областният управител на Пловдив Дани Каназирева.
Тя декларира, че има готовност за разкриване на допълнителни легла.
„Концентрирали сме интензивното лечение в определени болнични заведения, за да не блокираме болничното лечение и на останалите пациенти“, уточни Каназирева.
„От малко над 200 хоспитализирани 133-ма са в задоволително състояние, 36 са в добро, а петима са без оплаквания“, съобщи Каназирева в предаването „Преди всички“. „Легла не са разкривани, без да има подготвени екипи. Графикът е сформиран до края на декември“, допълни тя.
Възприетият подход от страна на Областния щаб за борба с коронавируса са сериозни санкции и затваряне на заведения за неспазване на разпорежданията на щаба, обясни Каназирева относно затегнатите мерки в Пловдив и областта.
След проверките през уикенда има затворени заведения в Асеновград и в Първомай.
Засиленият контрол е от една седмица. „Преди скока на положителните проби реално мерките не се спазваха и бяха неглижирани“, отбеляза още областният управител.

РЕГИОНАЛНАТА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ ЗАБРАНИ ПЛАНОВИТЕ ОПЕРАЦИИ В РУСЕ
Директорът на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново забрани плановата оперативна дейност във всички болници в областта до края на месец ноември, съобщи БНР.
Заболеваемостта от COVID-19 в област Велико Търново достигна 84 на 100 000 души население и това наложи забраната на плановите операции в болниците до 30-и ноември.
Директорът на РЗИ д-р Евгения Недева задължава всички лечебни заведения в областта, включително Комплексният онкологичен център, да отделят не по-малко от 5% от легловата си база за болни с коронавирусна инфекция.
Голямо дарение днес реши битовия проблем на COVID отделението в Свищовската болница за постелъчен инвентар и отоплителни уреди.
Активните случаи на заболяването в региона са 212, в болници са 37 пациенти. Няма забрана за работа на нощите клубове.

СПИРАТ ПЛАНОВИТЕ ОПЕРАЦИИ В ПЛЕВЕНСКА ОБЛАСТ
Заради увеличаващ се брой на заразените с коронавирус, спират плановите операции в Плевенска област. Мярката е до 30 ноември, информира БНР като се позова на съобщение от РЗИ-Плевен.
15 са приетите за лечение с коронавирус в Инфекциозната клиника на Университетската болница “Д-р Георги Странски”, където основно се лекуват пациенти с COVID-19, каза Момчил Цветков, говорител на лечебното заведение. Той допълни, че
Вероятно ще се наложи да се отвори още едно отделение за болни с коронавирусна инфекция.
Медицински университет -Плевен излезе с призив към студентите от горните курсове да подпомогнат двете университетски болници извън COVID отделенията. Ръководството на учебното заведение се обръща към стажант-лекарите, както и към студентите и медицинските сестри от IV курс. Стажантите ще бъдат назначени на трудови договори, като времето на договора ще се зачита за преддипломен стаж.

ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ВЪЗРАЗИХА СРЕЩУ СПИРАНЕТО НА ПЛАНОВИЯ ПРИЕМ И ПЛАНОВИТЕ ОПЕРАЦИИ В БОЛНИЦИТЕ
В позиция до медиите няколко пациентски организации остро възразяват срещу заповедта на здравния министър Костадин Ангелов за спиране на плановия прием и плановите операции в болниците в страната. Организациите настояват Министерството на здравеопазването да влезе в ролята си и да осигури необходимите предпоставки за лечение на всички пациенти чрез определяне на зелени болници или зелени здравни коридори, съобщи БНР.
Ограничаването на достъпа до медицинско обслужване на пациентите с хронични заболявания в цялата страна е опасно, смята Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации “Заедно с теб”:
“Тъй като не могат да стигнат до специалист, много от пациентите съобщават, че започват да се самолекуват. Според съвети на близки и познати или т. нар. “телефонно лекуване” от някои лекари в края на краищата това е епидемия, която ще продължи още дълго време и не може пациенти с онкологични заболявания, с предпоставки за инфаркти, инсулти да не могат да осъществят своето планово лечение или своя планов прием”.
Здравното министерство да мисли за всички пациенти, не само за тези с коронавипрус, призовават пациентските организации. Според тях зелени болници или зелени коридори за хора с всякакви заболявания в болниците могат да решат проблема. А в София и големите градове могат да бъдат обособени и отделни болници само за пациенти с COVID-19.

БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА В ТРОЯН ЗАПЪЛНИ КАПАЦИТЕТА СИ ЗА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ, НО ПРОДЪЛЖАВА ДА ПРИЕМА БОЛНИ ОТ COVID-19
Белодробната болница в Троян е запълнила капацитета си определен за прием на пациенти с коронавирус, но продължава да приема хора с пневмонии и симптоми за COVID-19, като се очаква цялото лечебно заведение да бъде преобразувано за заболели с коронавирус, информира БНР.
Управителят на болницата д-р Цветомила Дудевска посочи, че от определените 30 легла за заразени с коронавирус пациенти са запълнени 24.
„В триажа чакат девет души за потвърждение, с цялата симпоматика за COVID и с пневмонии. Днес приехме още четирима. Имахме тежко болна, която преведохме в Централна реанимация. Имаме още двама тежко болни, които наблюдаваме през цялото време. Другите са със среднотежко протичане и се надяваме, че няма да се влошат. Ситуацията е доста тежка към този момент“.
Д-р Дудевска допълни, че болницата е в готовност да увеличи капацитета на леглата за лечение на пациенти с коронавирус.
Временният оперативен щаб в Троян отново отваря дарителска сметка за набиране на средства за превенция на заболяването на територията на община Троян и в подкрепа на лечението и наблюдението на пациенти с COVID-19 в МБАЛ „Д-р Георги Стоев-Шварц“ – Троян „Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести – Троян“, Филиала на Спешна помощ – Троян и институции, прилагащи противоепидемични мерки.

ВЪВЕЖДАТ НОВИ ОГРАНИЧИТЕЛНИ МЕРКИ В ОБЛАСТ ЛОВЕЧ
Заради увеличаващия се брой на заразени с коронавирус и стойности близки до критичната „червена“ зона Общинският оперативен щаб в Ловеч реши да бъдат въведени нови ограничителни мерки срещу разпространението на заболяването. Сред тях е затварянето на нощните барове и на дискотеките, съобщи БНР.
От щаба са отправили предложения до директора на РЗИ – Ловеч, считано от утре, 27 октомври, в училищата на територията на общината да се ограничи достъпът на външни лица, включително до физкултурни салони и зали, в които се провеждат мероприятия, тренировки и репетиции с участие на външни за училището лица.
В сградите, в които се осъществява читалищна дейност, са допустими мероприятия само ако са съгласувани предварително с Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавирус, а репетициите са преустановени.
В обредните зали на територията на Община Ловеч при провеждане на радостни или тъжни ритуали се допускат не повече от 10 лица при спазване на противоепидемичните мерки.
Общинският оперативен щаб препоръчва на директора на РЗИ – Ловеч да издаде заповед за преустановяване на посещенията в нощните клубове и дискотеки на територията на община Ловеч, а посещението на заведения за хранене да бъде разрешено само до 23.00 часа.
Засега не се предвижда затваряне на училища и детски градини. Под карантина са 81 деца, като положителни за коронавирус са пет, както и трима учители.