НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.08.2020)

Министър Ангелов: ТЪРСЯТ СЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА НА РАБОТЕЩИТЕ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТ 2021 Г.
„Ще търся още възможности за увеличаване на възнагражденията на работещите в системата на здравеопазването от 2021 г. За да има яснота какви средства са необходими, в момента се актуализира картината за нуждите от медицински сестри и лекари в лечебните заведения в страната. След това ми предстоят разговори, за да намерим начини този финансовия ресурс да бъде осигурен”. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на среща с Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, информира Zdrave.net като се позова на пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Като основен проблем в сектор „Здравеопазване” председателят на БАПЗГ Милка Василева е посочила кадровия дефицит сред професионалистите по здравни грижи.
„В системата работят 23 021 медицински сестри, като средната им възраст е 55 г., 3684 акушерки при средна възраст 53 г. и 2795 лаборанти със средна възраст 51 г. От медицинските сестри около 60% са в трудоспособна възраст, 19.7% са в пенсионна, а на 19.64% предстои пенсиониране в следващите две години. Сходни са данните и при акушерките. Професията ни е неатрактивна и младите хора нямат интерес към нея. Трябва дългосрочна стратегия, за да променим тази тенденция”, допълнила Василева.
По време на разговорите са били обсъдени и други въпроси на дневен ред, свързани с продължаващото обучение, условията на труд, правомощията и задълженията на професионалистите по здравни грижи.
В рамките на срещата здравният министър е припомнил предложението си БАПЗГ да влезе като договорен партньор на Надзорния съвет на НЗОК, за да договаря обеми и цени на медицинските дейности и да участва в разговорите за Националния рамков договор. “В момента се обсъжда и промяна в учебните планове, с която се предвижда обучаващите се за медицински сестри да имат възможност да работят по специалността си докато учат”, казал проф. Ангелов.
Министър Ангелов е предложил Министерството на здравеопазването да излъчи свои представители, които, заедно с представители на асоциацията, да работят за решаване проблемите на професионалистите по здравни грижи, в оперативен порядък.
От БАПЗГ уточняват, че от своя страна Милка Василева се е ангажирала да изпрати на министъра по електронен път точна справка с броя на медицинските специалисти от всички професии, касаещи здравните грижи.
Милка Василева припомнила искането на БАПЗГ стартовата заплата за специалистите по здравни грижи да е в размер на три минимални работни заплати, което би мотивирало повече млади хора да се насочат към тези хуманни и трудни професии.
„Недостигът на медицински сестри и акушерки расте в световен мащаб. Неслучайно Световната здравна организация обяви 2020 година за Международна година на медицинската сестра и акушерката с акцент върху необходимостта от инвестиции за развитието на тези професии“, изтъкнала Милка Василева и дала за пример Великобритания, където държавата прави огромни усилия за да задържи и привлече медицински сестри в лечебните заведения. „Нужно да се създаде единна сестринска документация и остойностяване на дейностите, осъществявани от медицинските сестри“, е отбелязала още Василева.
„По-висока стартова заплата би мотивирала младите хора да учат за медицински сестри и акушерки“, заявила по време на срещата проф. Соня Тончева, главен координатор на Експертния съвет по здравни грижи към МЗ, член на УС на БАПЗГ и директор на Филиал Шумен на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна.
“Учителските заплати се увеличават, поради което кандидатите за педагогическите специалности растат, в същото време много фелдшери и други медицински специалисти напускат здравната система, търсейки други възможности за препитание“, изтъкнал Ниязи Шакир, зам.-председател на БАПЗГ от квотата на фелдшерите. Той споделил своята надежда за намиране на бързи решения предвид факта, че министър Ангелов доскоро беше директор на УМБАЛ „Александровска“ и познава много добре проблемите в системата.

ПРАВИТЕЛСТВОТО АКТУАЛИЗИРА СЪСТАВА НА ЦЕНТРАЛНИЯ ЕПИЗООТИЧЕН СЪВЕТ КЪМ МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ
Правителството актуализира състава на Централния епизоотичен съвет към Министерския съвет (МС). Промяната е свързана с избора на нови министри на вътрешните работи, финансите, здравеопазването и икономиката в състава на МС, информира Zdrave.net като се позова на пресслужбата на Кабинета.
Председател на Съвета е вицепремиерът Томислав Дончев. Заместник-председател е министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, а секретар – изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Паскал Желязков.
Членове на съвета са министрите на вътрешните работи, на отбраната, на финансите, на здравеопазването, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на околната среда и водите, на икономиката.
Съветът е създаден за организиране, координиране и финансово осигуряване на мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на особено опасни заразни болести, чието разпространение може да причини значителни икономически загуби.

УДЪЛЖАВАТ ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА ДО КРАЯ НА СЕПТЕМВРИ
Извънредната епидемична обстановка в страната да се удължи с един месец до края на септември. Това реши правителството на днешното си заседание, което се проведе онлайн, информира Zdrave.net.
Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев уточни, че ситуацията у нас се подобрява, но не толкова, че епидемичната обстановка да не се удължи.
Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб.
По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, към 23.08.2020 г. в света са регистрирани 23 243 621 случая на COVID-19, от които 805 740 починали. От тях 2 037 588 случая или 8,76% са заболелите на територията на Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, с общ брой починали – 180 642 или 22,42% от всички докладвани смъртни случаи от новия коронавирус.
В България към 24.08.2020 г. са съобщени 15 287 заболели и 545 починали от COVID-19. Броят на потвърдените лица на седмична база отчита тенденция на нарастване, като от седмицата 29.06-05.07.2020 увеличаването на случаите е почти двукратно спрямо изчисления средноседмичен брой. Съществен спад в броя на заразени е новия коронавирус лица е регистриран през седмиците 10-23.08.2020 г.
Удължаването на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната, ще даде възможност да се продължи прилагането на противоепидемичните мерки в обществото, за да не се позволи претоварване на здравната система и системата на общественото здраве преди предстоящия грипен сезон, уточняват от правителствената пресслужба.

4 416 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
203 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. 6 232 PCR теста са направени за изминалите 24 часа. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 36; Бургас – 10; Варна – 10; Велико Търново – 2; Враца – 2; Габрово – 1; Добрич – 13; Кърджали – 2; Кюстендил – 7; Ловеч – 1; Монтана – 1; Пазарджик – 7; Перник – 1; Плевен – 6; Пловдив – 17; Русе – 3; Силистра – 3; Смолян – 6; София област – 1; София град – 27; Стара Загора – 14; Търговище – 11; Хасково – 7; Шумен – 7; Ямбол – 8.
Общо 15 589 случая на коронавирусна инфекция са доказани в България. 4 416 от тях са активни. 10 601 са излекуваните лица, от които 104 са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ са настанени 715 пациенти с потвърден COVID-19, от тях 64 се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са 849. Четири нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа, като 1 от тях е установен при лекар, 2 – при медицински сестри и 1 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била доказана коронавирусна инфекция, са 572. Новите случаи от последното денонощие са девет.

ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ ИСКАТ ИЗНЕСЕНИ ПУНКТОВЕ ЗА ПРОБОНАБИРАНЕ ЗА COVID-19 ПРЕД ПОЛИКЛИНИКИТЕ И МЕДИЦИНСКИТЕ ЦЕНТРОВЕ
Джипитата да могат да издават направления за изследвания за коронавирус, настояват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Те искат още в поликлиниките и в медицинските центрове да се обособят изнесени пунктове за пробонабиране за COVID-19. Предложенията са част от мерки срещу усложнена епидемична обстановка през есенно-зимните месеци, съобщи БНР.
Към момента джипитата нямат право да издават направления за изследвания за коронавирус, а назначените по линията на РЗИ са твърде малко, казва председателят на регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Петко Желязков.
„Когато човек например има кашлица, хрема, температура и ние трябва да го изпратим примерно на белодробен лекар, на инфекционист, който пък ако реши трябва да се обади на дежурния епидемиолог в РЗИ. Той да прецени дали трябва да се пусне това изследване по здравна каса, което почти никога не се случва“, обясни д-р Желязков
Личните лекари предлагат те да имат право на такива направления за сметка на НЗОК, а самите проби за COVID-19 да се вземат в изнесени пунктове на поликлиники и медицински центрове, а резултатите да стават ясни в рамките на деня. Работна група към Министерството на здравеопазването трябва да вземе решение по предложенията на общопрактикуващите лекари

ОБЩИНА ЯМБОЛ ТЪРСИ ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ЗА УЧИЛИЩНОТО И ДЕТСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

По-малко от месец преди началото на учебната година от Общината в Ямбол обявиха, че търсят лекари и медицински специалисти за училищното и детското здравеопазване, съобщи БНР.
Един лекар и десет медицински специалисти са необходими за осъществяването на профилактиката на здравето на децата в детските градини и училищата. Те ще провеждат профилактичните дейности за предотвратяване на рисковите фактори в учебно-възпитателните заведения.
През последните години с намаляването на медицинските сестри и затруднената обстановка във връзка с коронавируса намирането на здравни специалисти в детските градини и училищата става все по-проблемно в региона. От Община Ямбол посочват, че документите за обявените длъжности могат да се подават до 2-ри септември в Административния център за услуги.

ПРИКЛЮЧИ ПРОВЕРКАТА В ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА В РУСЕ
Приключи проверката по прокурорска преписка, образувана в началото на август по указание на Върховна Административна прокуратура – София във връзка с констатирани случаи на заразени ползватели на социална услуга в дома за стари хора „Възраждане“ в гр. Русе, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Окръжната прокуратура в града.
С Доклад на Регионалната здравна инспекция в гр. Русе резултатите от проверката са обобщени и изпратени за решаване в прокуратурата.
Проверката на РЗИ констатира, че вероятната причина за разпространението на заразата в дома се дължи на контакта между домуващите и техните близки, особено в случаите, когато близките им не ползват лични предпазни средства. Инспекторите от РЗИ – Русе са дали предписания да се извършва редовно проветряване на стаите и да се спазват стриктно противоепидемичните мерки на Министъра на здравеопазването. Освен това е проведен инструктаж на директора на дома за стари хора, който е съобразен с индивидуалните условия в дома.
При последващите проверки от тяхна страна е установено, че дадените предписания се спазват стриктно и ситуацията е овладяна. Извършва се щателна дезинфекция, носят се лични предпазни средства от персонала.
Прокуратурата е преценила, че не са налице основания за намеса от нейна страна и е прекратила преписката.