НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.07.2020)

189 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В РАМКИТЕ НА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
189 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през последните 24 часа. 2 161 PCR теста са направени през изминалото денонощие. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 15; Бургас – 4; Варна – 16; Враца – 2; Габрово – 7; Добрич – 6; Кюстендил – 4; Монтана – 1; Пазарджик – 5; Перник – 2; Плевен – 1; Пловдив – 8; Русе – 7; Силистра – 5; Сливен – 2; Смолян – 5; София област – 4; София град – 92; Хасково – 2; Ямбол – 1.
Потвърдените у нас случаи на COVID-19 са общо 10 312, като от тях 4 668 са активните случаи. Излекуваните лица са вече 5 306. От тях 54 са регистрирани през последното денонощие.
694 пациенти с доказана коронавирусна инфекция се намират в лечебни заведения за болнична помощ. 33-ма от тях са настанени в интензивни отделения и клиники.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, у нас са 606. Нови 4 случая са регистрирани през изминалите 24 часа. От тях 1 е установен при лекар, 1 – при санитар и 2 – при друг медицински персонал.
338 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. През последното денонощие е регистриран един нов смъртен случай.

Д-р Бросек Халил: ПАЦИЕНТИТЕ С КОРОНАВИРУС НЕ БИВА ДА ВЗИМАТ ВИТАМИН С
Пациентите с коронавирус не бива да взимат витамин С, защото това носи риск от образуването на тромби. Това обясни началникът на COVID-отделението във Втора МБАЛ в София д-р Бросек Халил в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.
Лекарят каза още, че още през септември миналата година при него е имало 4-5 болни със симптомите на коронавирус, но тогава все още не се е знаело нищо за този вирус.
„Възможно е да се изгради групов имунитет срещу COVID-19, но е необходимо търпение. Не се знае точно кога това ще се случи”, каза още специалистът. По думите му има втора вълна на заболели с COVID-19. Това обяснява повишения брой на заразени през последните дни. „Мерките започнаха да се отпускат, разрешиха се баловете, както и събирането на публика на футболните мачове и заради това се наблюдават повече заразени”, коментира специалистът.
Д-р Халил отбеляза, че все още не ясен механизмът на заразяване с новия коронавирус. “Имахме 23-годишен младеж с много тежка коронавирусна инфекция, а неговите близки не бяха болни. Той беше женен, с деца, има майка и баща. Ето защо не можем да кажем на 100% по какъв начин се предава инфекцията. Пример е този случай, където хората нон-стоп контактуват и живеят заедно”, разказа той.

ЛЕКАР И МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ОТ ДОБРИЧКА ОБЛАСТ СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19
Лекар и медицинска сестра са сред шестимата новозаразени с COVID-19 в Добричка област през последното денонощие, съобщават от Областния координационен щаб.
Двамата медици от болничната помощ са в изолация и се лекуват у дома, съобщи БНР като се позована секретаря на щаба д-р Светла Ангелова.
Останалите четирима нови носители на вируса – на възраст от 22 до 70 години, са приети в болница за лечение. Част от тях са в COVID-сектора в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, а други – в инфекциозната клиника на Университетската болница “Света Марина” във Варна.
Според данни от единния информационен портал, от началото на епидемията в Добричка област вече са регистрирани 204 заразени с коронавирусна инфекция.

НОВИ ДВА СЛУЧАЯ НА COVID-19, СВЪРЗАНИ С ДОМА ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА В РУСЕ
Нови два случая на COVID-19, свързани с Дома за възрастни хора „Възраждане“ в Русе са станали ясни след последните резултати от тестове на служители на социалното заведение и възрастни хора, настанени в него, съобщи БНТ.
Това са жена на 77 г., която понастоящем е в домашен отпуск и 62-годишен мъж, който работи като електротехник в дома. Възрастната жена е без оплаквания и затова остава под домашна изолация, но въпреки това състоянието ѝ се следи постоянно. 62-годишният мъж е с бронхопневмония и е настанен за лечение в инфекциозното отделение на Университетска болница „Канев“.
Така общият брой хора с COVID-19 от дома за стари хора стана 21, като 5 от тях са от персонала, а останалите 16 са обитатели – 8 жени и 8 мъже.
15 от домуващите са хоспитализирани в УМБАЛ „Канев“. Всички те са в стабилно състояние, с изключение на един от тях – мъж на 80-годишна възраст, който е интубиран в COVID отделението за интензивни грижи към УМБАЛ „Канев“. От 23 юли той беше поставен на кислородна терапия. От персонала шофьорът на линейката и електротехникът са на болнично лечение, като те се намират съответно в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“ и в УМБАЛ „Канев“. Двете санитарки и медицинската сестра за момента остават под домашна изолация, тъй като се без някакви сериозни оплаквания. От 27 юли започва поетапно изследване с PCR тестове на всички обитатели на дом „Възраждане“.
По данни на Регионалната здравна инспекция общият брой на диагностицираните с коронавирус от началото на пандемията в област Русе стана 145, като от тях активни към момента са 95. От активните случаи 59 души се намират на домашно лечение, а останалите 36 са хоспитализирани.

ДОЦ. Д-Р ДИМИТЪР БУЛАНОВ Е НОВИЯТ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА УМБАЛ “АЛЕКСАНДРОВСКА”
Доц. д-р Димитър Буланов е новият изпълнителен директор на УМБАЛ “Александровска”, съобщиха от лечебното заведение. Той поема поста от проф. Костадин Ангелов, който в края на миналата седмица бе назначен за министър на здравеопазването, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от здравното заведение.
Доц. Буланов е хирург по специалност, доцент в Катедрата по обща и оперативна хирургия, чиято база е Клиниката по обща и чернодробно-панкреатична хирургия на УМБАЛ “Александровска” и от 2013 г. е зам.- директор по лечебната дейност в болницата.
Доц. Буланов е участвал в над 70 научни форума – конгреси и конференции по хирургия в България и в чужбина; съавтор е в 3 учебника и 2 ръководства за студенти по медицина; автор и съавтор в над 115 публикации в специализирани научни медицински списания. Заместник председател е на Българското хирургическо дружество, член е на УС на Съюза на българските медицински специалисти, а от 2019 г. е член на Експертния съвет по медицинската специалност „Хирургия“ към министъра на здравеопазването на Република България.
От самото начало на епидемията доц. Буланов се “преквалифицира” доброволно в инфекционист и участва активно в борбата с COVID-19 в новосформираното инфекциозно отделение на болницата.