НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.05.2020)

ИЗСЛЕДВАНИ СА 295 ЛИЦА, 10 ОТ ТЯХ СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19

От изследваните през изминалото денонощие 295 проби 10 са дали положителен резултат, от които две деца. Това съобщи доц. д-р Ангел Кунчев, член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и главен държавен здравен инспектор.
Случаите, регистрирани през последните 24 часа са разпределени по области, както следва: Плевен – 2; Сливен – 3; София – 4; Шумен – 1.
Лицата-медицински персонал, при които е потвърден COVID-19, са 253. През последното денонощие не са установени нови случаи.
Лабораторно потвърдените случаи на новия коронавирус в България към момента са 2443. 49% от заразените са мъже, а жените са 51%. Средната възраст -49,3 години.
Излекуваните са 880. Починалите лица са 130 със средната възраст – 67,2 години.
„Пандемията се оказа един своеобразен стрес тест за здравната система. Ще бъдат направени много анализи и ще бъде организирана по друг начин системата на общественото здраве. Ще имаме работа с медицинските университети, за да може обучаващите се да получат повече знания в областта на вирусологията и микробиология“, изтъкна доц. Кунчев. Той подчерта, че въпреки добрите резултати трябва да продължим да спазваме мерките за спазване на дистанция, дезинфекция и носене на маски.

ТАНЦОВИТЕ ЗАЛИ И ТЕАТРИТЕ И ОПЕРИТЕ ВЕЧЕ МОГАТ ДА РАБОТЯТ И НА ЗАКРИТО
Танцовите зали и театрите и оперите вече могат да работят и на закрито. Това стана ясно след среща на представители на танцовите съюзи и на Съюза на артистите с министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на културата Боил Банов, съобщи БНР.
В танцовите зали могат да се събират не повече от 20 души на разстояние 4 метра един от друг, а театралните салони на закрито ще работят с 50% от капацитета си.
Поканата за срещата дойде след протест за отварянето на залите на 24-ти май. Плевенските клубове за танци също се присъединиха към искането за отваряне на залите за занимания, като се включиха в петицията, настояваща за това.
„Готови сме да спазваме всички мерки, които ни бъдат предписани. Трябва да мислим и за психическото здраве, казва Джейлян Демирев, ръководител на фолклорен клуб Северняците и член на УС на Асоциацията на хореографите у нас. „Само клубовете за фолклор са десетина, плюс това има и други клубове, от другите жанрове. Оказа се така, че на едни и същи зали се дава възможност да танцуват, примерно, спортни танци, а народни танци не може. Фолклорът така малко беше в сянка“, каза той и допълни, че хора от различни професии му звънят за да питат кога ще започнат хореографските занимания.
„Горе-долу около 2 милиона хора в България използват танците в различните жанрове за разтоварване. А това най-вече помага като цяло за нацията“, каза още Демирев.

В БУРГАС СТАРТИРА МАЩАБНО ПРОУЧВАНЕ ЗА ОБЩИЯ ИМУНИТЕТ ЗА COVID-19
Мащабно проучване на общия имунитет за COVID-19 ще бъде направено на населението в Бургас, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от общината. Предложението е на кмета Димитър Николов и е подкрепено от местния оперативен щаб за борба с коронавируса. За целта ще бъдат осигурени около 5000 теста за установяване на антитела. Методологията на проучването ще изготвят деканът на Медицински факултет доц. Велинов и негови колеги.
Същинското тестване ще бъде организирано и проведено от РЗИ – Бургас през първата половина на юни. Така в началото на летния сезон градът ще разполага с едно представително изследване, което да му даде основанието да се рекламира като сигурна дестинация и безопасен за посещение и почивка регион. Резултатите от проучването ще бъдат предоставени и на хората от туристическия бранш.
Тестването ще даде информация какво е разпространението на коронавируса, рисковите групи и колко хора са образували антитела, обясняват от общината. Изследването ще покаже още колко ефективни са били поредицата от мерки в Бургас и накъде да бъдат насочени усилията при подобни кризи в бъдеще.

БЛС СТАРТИРА НАЦИОНАЛНО ПРОУЧВАНЕ СРЕД ЛЕКАРИТЕ
Българският лекарски съюз стартира национално социологическо проучване сред лекарите, което е първо по рода си от десетилетия. Проучването е анонимно и включва 21 въпроса. То ще бъде направено чрез телефонна анкета сред 1000 лекари от цялата страна и от всички звена на здравната система, съобщиха от пресцентъра на БЛС.
Целта на изследването е да даде обратна връзка за здравните проблеми сред лекарското съсловие, за обезпечеността с лични предпазни средства на медиците и трудностите, които епидемията от COVID-19 предизвиква. Лекарите ще бъдат питани и дали са ставали жертва на агресия (вербална или физическа) по време на работа.
Националното проучване сред лекарите ще бъде осъществено от социологическа агенция „Тренд“ и е изцяло финансирано от дългогодишните партньори на БЛС – Pfizer България.

Д-р Росен Калбпачки: ПАЦИЕНТИТЕ С ИНСУЛТИ ТЪРСЯТ ПО-КЪСНО ПОМОЩ И ТОВА СЕ ОТРАЗЯВА ЗЛЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ЛЕЧЕНИЕТО
С 21.17% по-малък е бил броят на пациентите с инсулти, които са получили медицинска помощ в болница по времето, когато у нас течеше пандемията от COVID-19. Toва показва анализ на „Индекс на болниците”. Той съпоставя периода от 1 февруари до 30 април през 2019 г. и този през 2020 г. като проследява броя на пациентите, които са потърсили медицинска помощ в областта на инвазивната кардиология, онкологията, както и на хората с инсулти. За това информира Clinica.bg.
„Като общо впечатление от данните на „Индекс на болниците” и тези, с които разполагаме ние като най-голям център за лечение на инсултите в България е, че те намаляха, за сметка на по-леките. Пациентите идват в много тежко състояние при нас, което намалява и възможността за по-добри резултати от лечението“, изтъкна доц. д-р Росен Калпачки, началник на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ “Св. Анна”. Той изрази мнение, че от 15-ти юни нататък, положението няма да е много по-различно от миналата година.
„Намалението на пациентите с инсулти в УМБАЛ „Св. Анна” е около 10-15%. Нашите пациенти почти изцяло са в тежко състояние, идват основно с Бърза помощ, някои и със собствен транспорт. От началото на годината тромболизите в страната са малко над 250, от които 100 са направени в УМБАЛ „Св. Анна”. Така че нашата работа си продължава с ясно изразена тенденция болните да идват в по-тежко състояние, което не ни радва, защото резултатите не са добри“, изтъкна още специалистът. Той припомни, че най-важното при първи симптоми на инсулт е да не се губи нито минута и да се търси медицинска помощ.

МБАЛ – ПАЗАРДЖИК РАЗПОЛАГА С АПАРАТУРА, КОЯТО ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА МОРФОЛОГИЧНА ДИАГНОСТИКА НА КОРОНАРНИТЕ АРТЕРИИ
Ръководството на МБАЛ – Пазарджик закупи апаратура, която дава възможност за морфологична диагностика на коронарните артерии чрез вътресъдов ултразвук (IVUS, intravascular ultrasound) и функционална оценка чрез измерване на FFR (Fractional Flow Reserve) и IFR (Instantaneous Wave-Free Ratio), информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
„Тази техника ни дава най- правилната преценка кога е необходима коронарна интервенция, балонна дилатация с поставянето на стент. Това дава на нас и на нашите пациенти по-голяма сигурност, дали е необходимо да се имплантира стент“, обясни д-р Владимир Иванов, ръководител на Ангиографската лаборатория в лечебното заведение. По думите му новата апаратура е една възможност за гражданите на цялата област да получат по-точна диагностика при извършването на инвазивните процедури.
Специалистът споделя, че в Германия, където е завършил медицинското си образование, тези диагностични методи са неизменна част от работата в една модерна катетеризационна лаборатория.

ФОНДАЦИЯ ДАРИ АПАРАТУРА И ОБОРУДВАНЕ ЗА РОДИЛНОТО ОТДЕЛЕВИЕ В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАТ ЧЕРКЕЗОВ“ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Родилното отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново получи дарение от апаратура и оборудване. Дарителската кампания е на местната фондация „Генерал Протогеров“, съобщи БНР.
Средствата са събрани чрез събиране на пластмасови капачки. Дарението включва перфузори и апарат за мониториране на детските сърдечни тонове и на маточната активност.
„С новия апарат ще можем да констатираме и да хванем ранни увреди в общото състояние на плода, при необходимост да предизвикаме преждевременно раждане и да се роди здрав плод“, обясни доц. д-р Светлозар Стойков, началник на АГ отделението в лечебното заведение. Той допълни, че пандемията от коронавирус не се е отразила върху раждаемостта във Велико Търново и региона. Днес в отделението са се родили три бебета.