НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.04.2020)

301 СА ЛИЦАТА С ПОТВЪРДЕН COVID-19 У НАС, КОИТО СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦА
1300 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 10 нови случая, като 7 са в София, 2 в област Кюстендил и 1 в област Пазарджик. Лабораториите продължават да работят, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
301 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 41 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.
Към 26-ти април 653 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 647 на жени. 138 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.
Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите, както следва: Благоевград – 41; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 18; Видин – 62; Враца – 3; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 53; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 24; Перник – 11; Плевен – 101; Пловдив – 44; Русе – 12; Силистра – 5; Сливен – 39; Смолян – 33; София – 668; Стара Загора – 36; Хасково – 15; Шумен – 4, Ямбол – 8.
56 са починалите лица, при които е установен COVID-19.

ЗАПОВЕД НА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР РАЗРЕШАВА РАЗХОДКИТЕ В ПАРКОВЕ И ГРАДИНИ НА ДЕЦА, ПРИДРУЖЕНИ ОТ РОДИТЕЛИ ИЛИ БЛИЗКИ
Със своя заповед министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разрешава посещенията на градски паркове и градини на следните лица:
– деца до 12 години, придружавани от родител/и или член/ове на семейството, но не повече от двама възрастни, в часовия диапазон от 9,30 ч. до 18,30 ч. всеки ден;
– собственици на кучета, но не повече от един, във времето до 9,30 ч. и след 18,30 ч., всеки ден.
Посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на противоепидемичните мерки, информираха от Министерството на здравеопазването. Задължителни са носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция от 2,5 метра, влизането в и излизане от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути. Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините. Гражданите трябва да избягват контакт с повърхности, в т.ч. сядане на пейки и тревни площи, както и да съблюдават всички противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия.
Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.
На база заповедта на министъра на здравеопазването, кметовете на общини следва да създадат необходимата организация за прилагане мерките, съобразно спецификите на съответните градски паркове и градини на територията на общините.

ОТВАРЯТ ОСЕМ ПАРКА В СОФИЯ
Парковете ще бъдат отворени за разходки на родители с деца до 12 години, но при определени условия. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който присъства на демонстрация в Южния парк в София, която показа по какъв начин ще се контролира движението, информира БНР.
В столицата ще бъдат отворени общо 8 парка, обяви премиерът.
„Преценихме, този риск е разумен, ако се движим в тези граници, ако се спазва дисциплината няма да претоварим болниците, надяваме се. Ако не се спазват, ще бъдат спрени, както пазарите – за един ден ги спряхме. Така, че моля гражданското общество за дисциплина, ред, за да не се налага. Освен това, ако видим, че работи добре тази мярка, възложил съм за планините около градовете, също да се подготви подобна с подобни схеми, ред и т.н. С една дума, като имаме претенции, че сме гражданско общество, дисциплинирано, мислещо, всеки за всеки, за собственото здраве и за другите, ето прекрасен момент да го докажем и да го покажем“, каза министър-председателят.
След консултации с Националния оперативен щаб в България ще бъдат разрешени и инвитро процедурите, каза още премиерът Борисов. Той поиска от министъра на образованието Красимир Вълчев ясен план за завършването на учениците от VII и XII клас, на които предстои и кандидатстване в други училища или в университети.

10 РАБОТНИЦИ В ТЕЦ “БОБОВ ДОЛ” СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19
От обявените 13 заразени с COVID-19 в ТЕЦ “Бобов дол” 10 са работници в предприятието, където е установено огнище на заразата. Останалите трима са съпругата и двете деца на един от заразените.
Единични са случаите на заразени в селата Ресилово и Сапарево, но и те или работят в теца или са свързани по някакъв начин с предприятието, каза за БНР кметът на Сапарева баня Калин Гелев.
След установяване на първите два случая на заразени с коронавирус, бяха тествани 80 работници в Цеха за електромеханика. 10 са вече положителните проби.
Работници, превозвани от Сапарево и Ресилово с автобус на централата обаче, също са с положителна проба. Сред тях са и двете деца – на 5 и на 8 години, на мъж от село Ресилово. По постоянен адрес те се водят в Дупница, поясни кметът Гелев.
“За Сапарево са два случая – мъж и жена. И двамата са служители на теца. Шофьорът на автобуса е с отрицателна проба. Един – в село Овчарци и един – в Сапарева баня. Общо 9 са случаите на този етап. За цялата община пак са свързани с ТЕЦ “Бобов дол”.
Неофициално се коментира, че заразата е внесена в теца от нулев пациент, чиято дъщеря работи на летището в София.

ЩАБЪТ ПРЕПОРЪЧВА НА ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ДА ЗАПОЧНЕ МАСОВО ТЕСТВАНЕ В ПЛОВДИВ
„Щабът препоръчва на здравното министерство да започне масово тестване в Пловдив“, обяви тази сутрин доц. д-р Ангел Кунчев по време на брифинга на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. По думите му градът е избран, като средно засегнат от заразата регион, съобщи БНР.
„Като представителност – между 500 и 1000 души ще изследваме, на абсолютно случаен принцип. Просто на картата на Пловдив съвсем случайно ще намерим точки, ще поканим тия хора, разбира се не всички ще се отзоват, но ще го направим така, че в рамките на седмица да имаме точна картина“, обясни главният държавен здравен инспектор.
„Аз имам предположение какво ще намерим – това, което намираме навсякъде, общо взето в средно засегнатите региони процентът на хората, които са се срещали с вируса в момента варира между 2 и 5-6 процента от населението. Нещо такова ще излезе, но за да сме точни и сигурни, и да е представително за България, ще го организираме в следващите дни“, допълни д-р Кунчев.

ВЪЗОБНОВЯВАТ СЕ ДЕЙНОСТИ ПО АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ
Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед за възобновяване на дейности по асистирана репродукция, които бяха временно преустановени. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Дейностите по асистирана репродукция ще се изпълняват при спазване на следните условия: всеки пациент да се приема като потенциално заразен с COVID-19 и да се използват всички необходими лични предпазни средства от персонала; да се осигуряват минимум 15 минути отстояние между пункциите, както и цялостна дезинфекция на помещенията между пациентите; добитите яйцеклетки или ембриони да се криоконсервират; започналите стимулации да се завършат с оплождане и криоконсервация на ембрионите; когато се налага трансфер при вече започнала процедура, да се спазват всички изисквания за безопасност от заразяване с COVID-19; препоръчително е два дни преди фоликулната пункция пациентките да имат направен PCR тест за COVID-19 с отрицателен резултат; да се продължи наблюдението на ранните бременности (до 12 г.с.) след ин витро при максимални изисквания за сигурност.
Всички лечебни заведения, които изпълняват дейности по асистирана репродукция трябва стриктно да спазват въведените противоепидемичните мерки. Те ще подлежат на засилен контрол от страна на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и от Регионалните здравни инспекции.

ИМА ОСТЪР НЕДОСТИГ НА КРЪВ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО
След възстановяването на плановите операции в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново има остър недостиг на кръв, информира БНР.
От отделението за трансфузионна хематология апелираха за доброволно кръводаряване.
Кръводарителите са намалели след въвеждане на извънредното положение и болницата във Велико Търново има остра нужда от кръв, посочи д-р Мариана Витанова, началник на отделението по трансфузионна хематология: „Определено имаме отлив от кръводарители, крайно недостатъчни са кръводарителите и вече започнаха плановите операции отново, което означава, че нуждите от кръв се увеличават, а резервът наистина е под натиск и е недостатъчен. Мога да ви уверя, че се спазват всички мерки за защита на кръводарителя“.
Пътуващите до кръвния център от други населени места трябва да посочат в декларацията за контролно-пропускателните пунктове цел на пътуването – “кръводаряване”. Отделението работи с кръводарители всеки делничен ден от 8:00 до 13:00 часа.