НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.03.2020)

21 СА НОВИНЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС, ИЗЛЕКУВАНИТЕ ПАЦИЕНТИ СА 8
21 са новите случаи на COVID-19, регистрирани у нас. С тях общият брой на потвърдените случаи на новия коронавирус в България става 264. Излекуваните пациенти вече са осем. Това съобщи генерал-майор Мутафчийски по време на брифинга на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, информираха от пресцентъра на МЗ.
Новите случаи на коронавирусната инфекция са установени в София (14), Хасково (1), Кърджали (1), Смолян (2), Плевен (1), Велико Търново (1) и Варна (1). Положителна проба за COVID-19 днес са дали и двама военнослужещи от мисията ни в Косово. И двамата военни нямат клинични оплаквания. Извършена е авиомедицинска евакуация и двамата предстои да бъдат настанени във Военномедицинска академия.
Български военнослужещ в мисията ни в Румъния също е с положителна проба за новия коронавирус. Той е настанен в инфекциозна клиника в Букурещ. Това стана ясно още от думите на генерал-майор Мутафчийски.
Директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев съобщи, че от днес под карантина са четири отделения на столичната Пета градска болница. Това са Диагностично-консултативният блок, Вътрешното, Пулмологичното и Интензивното отделения на лечебното заведение. Причината е, че в болницата са регистрирани четири случая на COVID-19.

ВЪВЕДЕНИТЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДО 12-ТИ АПРИЛ
Във връзка с обявеното с Решение на Народното събрание от 13.03.2020 г. извънредно положение и препоръките на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса , здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която удължава срока на всички въведени противоепидемични мерки (със Заповед № РД-01-124/13.03.2020 г., Заповед № РД 01-131/17.03.2020 г., Заповед № РД 01-139/19.03.2020 г. и Заповед № РД 01-144/22.03.2020 г.) до 12 април 2020 г., включително. Това съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Допуска се в големите търговски центрове тип МОЛ да работят доставчиците на платежни услуги, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала, осигуряване на лични предпазни средства и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

ОБЛЕКЧАВАТ ПРЕМИНАВАНЕТО НА ВХОДНО-ИЗХОДНИТЕ ПУНКТОВЕ НА ОБЛАСТНИТЕ ГРАДОВЕ
Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която се облекчава преминаването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове. В заповедта се посочва:
През контролно-пропускателните пунктове се пропуска преминаването на лица само в случай на неотложност на пътуването, наложено от:
• полагане на труд в населеното място;
• здравословни причини на пътуващия или на негови близки;
• завръщане на настоящ или постоянен адрес, или на адрес, на който пътуващият временно пребивава, когато е различен от неговия постоянен или настоящ адрес;
• необходимост от полагане на грижи за роднини или близки, когато населеното място, в което живеят те, е различно от това на постоянния или настоящ адрес на пътуващия;
• необходимост от снабдяване за себе си или лица, за които пътуващият полага грижа, със стоки от първа необходимост, когато в населеното място по техния постоянен или настоящ адрес няма търговски обекти или аптеки, от които да се снабдят с тези стоки.
Обстоятелствата за преминаването през контролно-пропускателните пунктове се могат да се удостоверяват по следните начини:
• служебна бележка от работодателя или служебен документ – карта;
• медицински документ;
• документ за самоличност;
• декларация от лицето за вида на причината, поради която се налага пътуването.
Заповедта на здравния министър указва, че водачите и пътниците в товарни автомобили и автомобили, с които се осъществява охрана на ценни пратки и товари (инкасо автомобили), представят само документ за самоличност и служебна бележка от работодателя или служебен документ – карта.
След представяне на документ за самоличност и служебна бележка от работодателя или служебен документ – карта, с приоритет през контролно-пропускателните пунктове се пропускат служители:
• на хранителни вериги и аптеки;
• осъществяващи доставки на хранителни продукти и лекарства;
• в стратегически обекти по смисъла на Постановление № 181 на Министерския съвет от 2009 г. за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност;
• на ВИК, електроснабдителните и топлоснабдителните дружества;
• извършващи неотложни ремонтни и/или аварийни дейности.
С приоритет през контролно-пропускателните пунктове се пропускат и превозни средства със специален режим на движение, както и лицата, нуждаещи се от спешна медицинска помощ. Мерките, въведени със заповедта на министъра, са в сила до изричната им отмяна.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СТАРТИРА DMS КАМПАНИЯ
Министерството на здравеопазването стартира DMS кампания в подкрепа на българските медици, работещи в условията на COVID-19.
От ведомството призовават българските граждани, които имат възможност, да бъдат солидарни и да се включат в кампанията като дарят 1 лв. чрез изпращането на SMS с текст DMS SOLIDARNOST на кратък номер 17777 за трите мобилни оператора в България (не се удържа ДДС).
Всички набрани средства ще бъдат изразходвани при пълна прозрачност, уверяват от МЗ. С направените дарения ще бъдат закупени специализирана медицинска апаратура и техника, лични предпазни средства с най-висок защитен клас, както и всичко друго, от което спешно се нуждаят болниците в условията на разпространяващата се коронавирусна инфекция.
„Сега от най-голяма подкрепа се нуждаят здравната ни система и всички онези хора, чиито професионални знания и опит са фокусирани върху това да гарантират на всички нас адекватна медицинска грижа по време на пандемия”, се казва още в призива на ведомството.
„Целта, която заедно си поставяме, е да бъдат събрани 5 млн. лв. Нека бъдем солидарни!”, призовават от министерството.

Министър Ананиев: ПРИ НЕВЪЗМОЖНОСТ ДА ПРОИЗВЕЖДАМЕ ПРОТИВОЗМИЙСКИ СЕРУМ, Щ Е ГО ИЗВАДИМ ОТ ПОЗИТИВНИЯ ЛЕКАРСТВЕН СПИСЪК
Активното вещество на противозмийския серум се получава от плазма на коне, имунизирани с отрова на пепелянка. Поради липса на такива коне – донори на хиперимунна конска кръв, временно е спряно производството му. При отстраняване на проблема, производството ще бъде възстановено. При невъзможност то да се възстанови, ще бъде спазена процедурата по изключване на серума от Позитивния лекарствен списък. Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Йорданов във връзка с липсващия серум в лечебните заведения в България, информира Zdrave.net.
От възникването на проблема с липсата на коне целенасочено се търси алтернативен конезавод, който да отговаря на регулаторните изисквания да произвежда само хиперимунна конска плазма, тъй като тази дейност не може да се развива паралелно с дейностите по селектиране и продажба на чистокръвни породи коне. Инвестициите, разходите и изискванията за производство на плазма са големи. Продължава търсенето на нов доставчик на хиперимунна конска плазма за производство на Snake venom antiserum Bul Bio suspension for injection, като „Бул Био“ води преговори за започване на съвместни дейности по производство на хиперимунна плазма с „Торлак“- Сърбия, „Бутантан“- Бразилия и „Тюрк Илач“ – Турция. Министерство на здравеопазването остава с увереност, че гореописаната ситуация ще бъде решена в най-скоро време

БЛС в своя позиция: ГЕНЕРИЧНОТО ЗАМЕСТВАНЕ НА ЛЕКАРСТВА НЕ МОЖЕ ДА СТАВА ЗАД ГЪРБА НА ЛЕКАРЯ
„Възможно е генерично изписване или генерично заместване на лекарства в аптеката когато е наложително, възможно и необходимо, но не може да се извършва зад гърба на лекуващия лекар. Аптекарят е свободен да упражнява своята „грижа“, само когато говорим единствено за лекарства без лекарско предписание и за добавки.” Това се казва в позиция на БЛС по повод предложените вчера, а по-късно оттеглени, изменения в Наредба 4. Новите текстове даваха право на фармацевтите да заместват изписани от лекари лекарствени продукти с генерични, информира Zdrave.net.
В позицията се казва: „УС на БЛС е длъжен да отбележи, че измененията в Наредба 4 не бяха предложени като промени, които ще са в сила само в условията и за периода на обявеното извънредно положение в страната поради пандемията от COVID-19.
БЛС е категоричен, че подобни промени не само, че са абсолютно неприемливи, но могат да доведат до сериозни последствия за здравето на пациентите и да предизвикат нежелани конфликти по оста „лекар – пациент – фармацевт“.
В позицията се изтъкна още: „Отпускането на лекарствата е еднократен акт, а контролът върху лечението и реакциите на пациента продължават във времето – нещо, което аптекаря не може да проследи, няма опит и не е редно да подменя определени решения на лекаря. Дори и при еднакви активни съставки в лекарствата, отделните пациенти не реагират на тях по еднакъв начин и дали това е така, може да се прецени единствено от лекар.”
От БЛС питат: „Ако аптекарят е направил генерично заместване и то има неблагоприятни последици върху здравето на пациента или опорочи търсения резултат от лечението кой ще понесе отговорността за това? Защото в случая аптекарят е взел решение и отговорността следва да бъде негова.”
От съсловната организация поставят изтъкват и че лекарите ще бъдат затруднени да проследяват лечението на пациента при положение, че предписаната терапия е променена.
„Недопустимо е един сериозен проблем да се решава на парче по време на криза, а освен това БЛС не може да приеме смесването на медицината и лечебния процес със социални теми и задължения, каквито всеки заинтересован си въобразява, че може да възлага на лекарите чрез администрацията и управлението”, се казва още в позицията.

50 000 ЛЕВА ДАРЕНИЕ НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ” – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, в която се лекуват двама болни с COVID-19, получи 50 хиляди лева дарение за по-добра обезпеченост в борбата с инфекциозното заболяване, съобщи БНР.
Дарението е от местна компания от хранително-вкусовата промишленост и включва два апарата за изкуствена белодробна вентилация и два монитора, както и средства за закупуване на медикаменти, консумативи и предпазни средства за медиците.
В Свищов кметът Генчо Генчев дари месечната си заплата, а четиримата заместник-кметове даряват част от възнагражденията си в подкрепа на общинския кризисен щаб и на общинската болница. В Горна Оряховица по разпореждане на кмета Добромир Добрев полицаите на контролно-пропускателния пункт на пътя за Велико Търново получават топла храна от социалния патронаж.
В десетте общини на областта доброволци помагат на местните власти за обслужването на самотно живеещи хора и граждани, поставени под карантина.

НАД 50 ДОБРОВОЛЦИ ОТ БЧК ПОМАГАТ НА ВЪЗРАСТНИ ХОРА В ШУМЕН
Над 50 доброволци от БЧК помагат за купуването на храна и лекарства на възрастни, болни и трудно подвижни хора в Шумен, съобщи БНР.
Част от тях са ученици, които искат да бъдат полезни в създалата се ситуация.
Сред доброволците са и 18-годишните Цветан Герасимов и Бетина Белчева от Шумен. “В моменти като този, а и не само, трябва да си помагаме – категорични са младежите. Положението е трудно не само за нас в личен план, но и за държавата“.
“Смятаме, че е по-разумно ние да сме тези, които ще излизат и ще пазаруват, отколкото по-възрастните, за да може да не се увеличават и случаите като цяло на самия вирус“, коментират още доброволците.

ВЪВ ВАРНА ПОСТАВИХА МОБИЛНИ ЧЕШМИ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА ЗА ДЕЗИНФЕКЦИРАНЕ НА РЪЦЕТЕ
20 мобилни чешми за дезинфекциране на ръцете са поставени на обществени места във Варна. С тях са снабдени единадесетте контролно-пропускателни пунктове в града, информира БНТ.
Четири чешми има на ЖП гарата. Там има и медицински екипи, които проверяват пристигащите пътници. Шест от чешмите са поставени на пазарите в града, както и на автобусни спирки в района на Катедралния храм “Успение Богородично“ – в центъра на града. Пълна дезинфекция е извършена днес и на всички асансьори на пасарелките във Варна.

ОБЩИНСКО ПРЕДПРИЯТИЕ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ В ПЛОВДИВ ШИЕ ПРЕДПАЗНИ МАСКИ ЗА МНОГОКРАТНА УПОТРЕБА
Общинското предприятие за хора с увреждания в Пловдив само за седмица пренастрои работата си в шивашкото ателие, за да произвежда предпазни маски за многократна употреба. От направените над 1600 маски вече се ползват служителите в общинската администрация и хората в социалните домове, съобщи БНР.
Щастливи сме, че можем да помагаме в тази кризисна за всички хора ситуация, казват работещите в предприятието.
Павлина Станчева е част от шивашкото ателие от по-малко от година:”Организацията е перфектна. По няколко пъти на ден помещението се дезинфектира. Хората имат нужда от това, което правим. Приятно ми е, че мога да помогна в този момент”.
Мария работи в предприятието от самото му създаване в края на 2018 година: “Преди да шием маски, произвеждахме спално бельо, торбички, калъфи за дрехи. Сега има нужда от маски. Правим двуслойни, трислойни. За мен са много практични”.
По думите на директора на социалното предприятие Ванина Костадинова всички влагат сърцето си в това, което правят.