НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.02.2020)

Д-р Даниела Дариткова: ЗДРАВНООСИГУРЕНИТЕ ПОД КАРАНТИНА МОГАТ ДА ПОЛУЧАВАТ БОЛНИЧНИ ОТ ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР
Действащата нормативна уредба дава възможност всички здравноосигурени български граждани да ползват болнични при карантина. Това заяви председателат на парламентарната Комисия по здравеопазването д-р Даниела Дариткова пред журналисти в Народното събрание днес във връзка със създадената ситуация около разпространението на коронавируса и предприеманите мерки за превенция, сред които е и задължителното карантиниране за определени групи лица, информира Zdrave.net.
Според д-р Дариткова, цитирана от БНР, няма основание за притеснение, защото и сега в Международната класификация на болестите МКБ има включени кодове C20 – C29 и това е основание за издаването на болничен лист с продължителност от 14 дни, т.е. срокът на карантината. Тя бе категорична още, че това няма да натовари социалната система. По този начин д-р Дариткова опроверга твърденията на здравния министър Кирил Ананиев, че в случай на карантина хората трябва да ползват платен или неплатен отпуск, както и опасенията на КНСБ, свързани със ситуацията и предложенията на синдиката за допълнения в нормативната уредба.
“Има нормативна уредба, която гарантира на социалноосигурените български граждани, че могат да ползват болнични за карантина. Това е регламентирано в Кодекса за социално осигуряване, в Наредбата за временна нетрудоспособност“, каза тя и посъветва хората да потърсят личния си лекар и той да прецени дали да издаде болничен лист, ако са налице всички предпоставки да направи това.
По думите й, за да няма злоупотреби, общопрактикуващият лекар трябва да получи потвърждение от граничните власти за това, че лицето е влязло в страната и е отсъствало поради пребиваване в район с разпространение на коронавирус. На въпрос как ще се осъществява връзката между личния лекар и граничните власти, д-р Дариткова обяви, че това трябва да се осигури от щаба, който наблюдава ситуацията с коронавируса в България.
“Надявам се властите да се свързват със съответния личен лекар, защото всеки гражданин попълва формуляр, в който упоменава кой е неговият личен лекар. Тук могат да се ползват РЗИ и цялата система, която гарантира справянето с това предизвикателство”, допълни д-р Дариткова.

ЗАСЕГА НЯМА ДОКАЗАН СЛУЧАЙ НА ПАЦИЕНТ С КОРОНАВИРУС В БЪЛГАРИЯ
Засега няма доказан случай на пациент с коронавирус в България. Това съобщи на редовния си брифинг тази сутрин ръководителят на Кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски, информира Clinica.bg.
Около 20 души са под карантина в различни болници в страната с леки симптоми, след като са се завърнали от Италия и други рискови страни. Отрицателни са пробите на 12 души, приети в болници в Пловдив, Сливен, Габрово и ВМА. Днес се очаква да пристигнат за анализ още проби на пациенти от Русе, Бургас и Сливен.
Двама души, пристигнали от чужбина, са поставени тази нощ под наблюдение във ВМА за евентуално носителство на коронавирус. И двамата имат леки симптоми на заболяване.
Целта на здравните власти е всички, пристигащи от чужбина от рискови зони, да бъдат поставени под карантина.

КОЦ- ПЛОВДИВ СТАРТИРА АНТИСТРЕС ПРОГРАМА ЗА МЕДИЦИНСКИЯ ПЕРСОНАЛ
Комплексно-онкологичният център в Пловдив стартира антистрес програма за персонала си, информира
Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение. Иновативната уелнес програма „Цветя от градината” е в унисон с концепцията за подобряване на качеството на лечение на управителя на лечебното заведение д-р Парашкев Цветков.
“Програмата е разработена след изследване в здравното заведение за нивата на Бърнаут синдрома чрез проведени анкети и задълбочен анализ на факторите на работната среда”, обясни психоонкологът Елена Атанасова.
„Избрах тази символика, защото всеки може да си вземе от „градината на психологията” това, от което има нужда. В личен план – техники за релакс, поставяне на граници, преодоляване на раздразнение, тревожност и др. В професионален план – преодоляване на конфликти, работа в екип, емпатия в медицинската практика, подобряване на комуникацията, специфика на общуване с онкологични пациенти спрямо основни психопрофили и още много други теми”, поясни Атанасова основни моменти от програмата, която е нейна авторска разработка специално за КОЦ – Пловдив. Тя допълни, че всеки модул от програмата дава много и различна информация, прилагат се техники, които повишават в професионален и в личен план уменията на здравните специалисти. Идеята е да се работи в посока предпазване от професионалното изпепеляване, а не да „се тича” след събитията.

В “УМБАЛ – ПЛОВДИВ” ПОКАЗВАТ ПЪРВИ ГРИЖИ ЗА НОВОРОДЕНОТО
Екипът на Центъра за обществена подкрепа „За деца и родители” – Пловдив и “УМБАЛ – Пловдив” канят бъдещи родители на среща-демонстрация за първите грижи за новороденото, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
От водещия неонатолог и педиатър д-р Диана Аргирова родителите ще научат как да къпят бебето си, какви са правилата за здравословно хранене, кои са необходимите грижи за кожата на новороденото. В края на демонстрацията началникът на Отделението по Неонатология ще отговори на всички въпроси, които вълнуват присъстващите. Всички бъдещи майки и татковци ще получат книжка за майката и бебето от Фондация „За Нашите Деца”, за да бъдат добри, уверени и грижовни родители.

190 ФАРМАЦЕВТИ СЕ ДИПЛОМИРАХА В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ
190 млади фармацевти, от които 52-ма чужденци, положиха Хипократовата клетва в МУ-София, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от учебното заведение.
Поздравление към новозавършилите фармацевти поднесе ректорът на Медицинския университет – София проф. д-р Виктор Златков. Своите поздрави към младите специалисти поднесоха деканът на Фармацевтичния факултет проф. д-р Николай Данчев и зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков и други официални гости. на събитието присъстваха още председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, главният секретар на БФС маг.-фарм. Димитър Маринов и магистър-фармацевт Венелин Сапунаров, председател на РФК – София-град на БФС.
След като положиха клетва абсолвентите получиха своите дипломи. 10-те отличниците на випуска получиха почетни плакети. От Българския фармацевтичен съюз им връчиха луксозни писалки и сертификат за освобождаване от членски внос за една година.
За първа година Студентски съвет при МУ-София инициира връчване на награди на абсолвенти от фармацевтичен факултет за постигнати успехи в науката с публикации, постери, презентации и отличен успех. Тази година премираните абсолвенти бяха шестима.