НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.11.2020)

43% ОТ ИЗСЛЕДВАНИТЕ ЗА КОРОНАВИРУС СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ТЕСТОВЕ
4382 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. 10 474 са PCR тестовете, направени през изминалото денонощие. Това показва Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 147; Бургас – 307; Варна – 365; Велико Търново – 109; Видин – 28; Враца – 108; Габрово – 187; Добрич – 86; Кърджали – 18; Кюстендил – 117; Ловеч – 41; Монтана – 49; Пазарджик – 85; Перник – 108; Плевен – 122; Пловдив – 458; Разград – 44; Русе – 196; Силистра – 75; Сливен – 115; Смолян – 20; София област – 146; София град – 880; Стара Загора – 275; Търговище – 35; Хасково – 88; Шумен – 76; Ямбол – 97.
Потвърдените случаи на новия коронавирус в България са общо 129 348. От тях активни са 86 020. Излекуваните лица са 40 102, от които 1876 са регистрирани през последното денонощие.
6365 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 392-ма се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че при 5126 лица-медицински служители у нас е констатиран COVID-19. Нови 182 случая са регистрирани през последното денонощие, 54 от които са установени при лекари, 71 – при медицински сестри, 18 – при санитари, 5 – при фелдшери и 34 – при друг медицински персонал.
3226 са починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 157.

ПЪРВИТЕ ДОСТАВКИ НА ВАКСИНИ В ЕС СЕ ОЧАКВАТ ПРЕДИ КОЛЕДА
До Коледа могат да бъдат направени първите ваксинации срещу коронавирус в Европейския съюз, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По думите ѝ страните- членки обаче трябва спешно да подготвят своите логистични вериги за разпространението на стотици милиони дози ваксини, информира Clinica.bg.
Фон дер Лайен каза пред Европейския парламент, че “най-сетне има светлина в края на тунела” и “първите европейски граждани могат да бъдат ваксинирани преди края на декември”.
Европейската комисия има договори с шест потенциални доставчици на ваксини и работи по седма сделка. Споразуменията й позволяват да закупи над 800 милиона дози – повече от населението на ЕС, което е около 460 милиона души.
Фон дер Лайен обаче подчерта, че макар ваксините да са важни “от значение са ваксинаторите”.
“Държавите членки трябва вече да се подготвят. Говорим за милиони спринцовки, говорим за студени вериги, говорим за организиране на центрове за ваксинация, говорим за обучения персонал, който е там . . . Всичко това трябва да е готово”, каза фон дер Лайен и призова европейските граждани да продължат да спазват ограниченията, въпреки че мерките вредят на бизнеса, отразяват се зле на икономиките и подлагат хората на социални и психически изпитания.
“С почти 3000 смъртни случая на ден COVID-19 е бил причина номер едно за смърт в ЕС миналата седмица. Болниците продължават да са под натиск, а в някои райони интензивнитe отделения са пренатоварени отвъд възможностите си”, изтъкна председателят на ЕК.
Фон дер Лайен предупреди да не се разхлабват твърде бързо карантинните мерки, като подчерта, че има опасност от трета вълна на заразата след Коледа при прекалено бързо и прекалено голямо облекчаване на мерките – както стана в началото на лятото.

ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА СЕ УДЪЛЖАВА ДО 31 ЯНУАРИ
Извънредната епидемична обстановка се удължава с два месеца – до 31 януари. Мерките, обявени преди два дни, влизат в сила в петък вечерта, 27 ноември, и ще действат до 21 декември 2020 г., информира Zdrave.net.
Това е решило правителството на днешното си заседание, информира на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той повтори и мерките, които влизат в сила след два дни:
• Преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции, както и извънкласните занимания и дейности в школите, учебните центрове и т.н. Това включва училища, детски ясли и градини и университети.
• Преустановяват се групови семинари и всички други видове форуми в присъствена форма.
• Преустановява се провеждането на груповите културни и развлекателни мероприятия, като от това число се изключват театрите, които могат да работят с до 30% от капацитета на залите си.
• Не се допуска организирането и провеждането на частни тържества с повече от 15 души.
• Преустановяват се всички колективни спортни мероприятия, с изключение на международните, започнали към датата на заповедта. Останалите спортни мероприятия пък ще се провеждат без публика. Преустановят се също така посещенията във фитнес центровете.
• Заведенията за хранене също трябва да затворят, като се допускат само доставки на храна за дома и офиса.
• Преустановяват се посещенията на търговските центрове и моловете, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, банките, застрахователите.
• Преустановяват се всички видове екскурзии.
„Искам да подчертая, че всички институции от религиозен характер на територията на страната ще бъдат отворени за всички български граждани. Парковете, градините остават отворени. Не налагаме вечерен час в нито една сфера, няма и други строги мерки, характерни за някои от държавите в ЕС“, коментира министър Ангелов.
Плановите операции са прекратени, с изключение на операциите по спешност, трансплантациите, дейностите в онкологията, асистираната репродукция и ражданията, рехабилитация, продължително лечение и психиатричната помощ.
„Всички мерки, които взимаме в момента, целят да намалят темпа на разпространение на заразата. Ние сме наясно, че не могат да я спрат, но искаме просто да дадат глътка въздух на системата, за да може тя да работи по-ефективно. Навсякъде, където се взимат мерки с висок индекс на строгост, когато той се вдига, след 1-2 седмици се наблюдава резултат. Такава тенденция търсим и ние и очакваме да я получим на 15-20-ия ден“, коментира още здравният министър.
От думите му стана ясно още, че на 21 декември мерките няма да паднат автоматично. „Не сме казали, че всички мерки, които сме взели, ще отпаднат автоматично на 21 декември, а казахме, че ще започнем да ги разхлабваме. Основната ни идея е празниците да ги прекарат хората спокойно“, обясни той.
Социалният министър Деница Сачева отчете изплащането на допълнителни средства за медиците, които работят на първа линия. Парите за тези възнаграждения идват от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.
„До момента са изплатени 59 081 възнаграждения, обхванати са почти 18 000 лекари и медицински професионалисти. Ще продължи подкрепата за общопрактикуващите лекари, така че със средствата, които приехме на предпоследния Министерски съвет, увеличението за медици става 240 млн. лв. – с тези средства вероятно ще можем да достигнем до 80 000 медици в 170 лечебни заведения“, изтъкна министър Сачева.

Премиерът Бойко Борисов: ДЪРЖАВАТА ЩЕ ОСИГУРИ БЛИЗО 400 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА БИЗНЕСИТЕ, КОИТО ЩЕ БЪДАТ С ОГРАНИЧЕНА ДЕЙНОСТ
„Доказаният ефект срещу COVID-19 е само един – намаляване на социалните контакти или карантина. За да облекчим болниците, които са на предела на възможностите, въвеждаме мерки за 3 седмици“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, на което кабинетът гласува удължаване на извънредната епидемична обстановка от 1 декември до 31 януари 2020 г., информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствената пресслужба.
Премиерът Борисов припомни, че до настоящия момент страната ни е била с най-либералния режим за ограничаване на разпространението на коронавируса с цел да се запазят икономическите дейности. Борисов подчерта, че за справяне с болестта България участва наравно с останалите държави членки в обща доставка на ваксини за ЕС. „Това ще е единственото, което ще даде възможност на Европейския съюз като цяло да заработи пак така, както трябва“, изтъкна Бойко Борисов.
„Искам много ясно хората да разберат, че след 3 седмици – на 21 декември, ще си позволим разхлабване на мерките, яслите, детските градини и училищата ще отворят, моловете, ресторантите и фитнесите плавно ще заработят“, каза още министър-председателят. Той добави, че като компенсация за този период държавата ще осигури близо 400 милиона лева за бизнесите, които ще бъдат с ограничена дейност.
„Намираме се в труден момент, в който всички заедно трябва да се изправим срещу нещо колкото познато, толкова и непознато – пандемията от коронавирус. Защо казвам заедно – защото ние, държавниците, трябва да вземем трудни, но мъдри решения, които да ви убедим заедно да прилагаме и изпълняваме“, акцентира премиерът Борисов на правителственото заседание. Той изрази увереност, че можем да се справим с пандемията, заставайки рамо до рамо – лекари и медицински сестри, здравни работници, учители, учени, органи на реда, държавници, работещи и пенсионери, млади и възрастни, всички българи заедно като общество. „Вече сме го правили“, каза още Борисов.
Министър-председателят отбеляза, че не трябва да се прави противопоставяне между здравеопазването и икономиката. „Защото няма процъфтяваща икономика с болни или заразени с COVID-19 хора. Но няма и здравна система, която да може да функционира без силна икономика. Затова е необходим баланс, който ще ни преведе и през втората вълна на пандемията“, категоричен бе премиерът Борисов.

Министър Костадин Ангелов: НЕ Е ВРЕМЕ ЗА РАЗДЕЛЕНИЕ, ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ НА ХОРАТА. ВРЕМЕ Е ДА СИ ПОМОГНЕМ И ЗАЕДНО ДА СПЕЧЕЛИМ БИТКАТА!
“Не е време за разделение, противопоставяне на хората. Време е да си помогнем и заедно да спечелим битката!”, призова в профила си във Фейсбук здравният министър Костадин Ангелов.
В призива на проф. Ангелов се казва още “Във времена, в които едни вярват, а други не, в които едни слагат маски, а други не, когато някои искат да задържат децата си вкъщи, а други задължително да ги пратят на училище, когато едни искат да защитят, а други да не се нарушава свободата им, когато сме толкова разединени, толкова далечни, толкова враждебни, толкова неразбиращи, толкова уплашени, толкова несъгласни, толкова мразещи…
Там, сякаш в друг свят, има едни герои в бели престилки, които не спят, които почти не ядат, които са на крак всеки ден, всеки час и минута, които нямат време да прегърнат децата си, които не могат да целунат жените си, на които просто не е останал живот различен от скалпели, кръв, игли и плазма, дефибрилатори и кислородни концентратори. Те са там, за да можем всички ние, които или вярваме, или не – да сме добре, да сме здрави, да ни има! За да можем ние да прегърнем децата си, да кажем “обичам те” на любим човек!“

Математикът Петър Велков: В МОМЕНТА СМЪРТНИТЕ СЛУЧАИ ОТ COVID-19 СА НАД 200 ДНЕВНО
В момента смъртните случаи от COVID-19 са над 200 дневно, защото има много нерегистрирани случаи. Това заяви пред bTV математикът Петър Велков, информира Zdrave.net.
През следващата седмица смъртността ще скочи между 50% и 70%, прогнозира той и потвърди, че сме на първо място в света по смъртност от вируса на 1 милион души население. Велков цитира и статистиката на НСИ, според която 1800 души повече са починали през изминалите две седмици в сравнение с последните пет години. Според него в следващите дни ще се увеличи броят на хоспитализираните в тежко състояние.
По думите му една от основните причини да се взимат твърди мерки навсякъде в държавите е невъзможността на здравните системи да поемат нарастването на случаите, което води до смъртност от всякакви заболявания. „Във всички страни, в които се прилагат строги мерки, между 14 и 28 дни има рязък спад на новите случаи. От там задължително спада хоспитализацията и със закъснение спадат и смъртните случаи“, обясни математикът. Той беше категоричен, че е нужно предложените мерки у нас да бъдат приети и ги определи като минимални. Ефект според него ще се види след 14-28 дни. „Локдаун за кратък период, но със строги мерки, ще помогне на икономиката“, изтъкна Петър Велков. Много важно според него е и как се прилагат мерките. „Поне 50% от смъртните случаи можеше са де избегнат, ако не бяха разхлабени мерките през лятото“, посочи още той.

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ БЮДЖЕТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Парламентът прие на второ четене бюджета на Министерство на здравеопазването като част от бюджетната рамка за 2021 г., информира Zdrave.net.
През следващата година ресорното ведомство ще разполага със 783 милиона лева, като в сравнение със заложеното за предходната година планираните средства са със 120 милиона повече. Точната сума е 783 982 000 лв. Текущите разходи са 747 126 600 лв., от които над 332 млн. лева от бюджета са разходите за персонал. За капиталови разходи са заделени 36, 855 млн. лева. Трансферът на МЗ към НЗОК ще бъде 83,4 млн. лева.
Бюджетът в този си вид бе подложен на критика от страна на опозицията в парламента. Проф. Георги Михайлов от БСП представи искане за създаване на защитени болници. По думите му редица общински болници в момента са в тежко състояние и не могат да финансират сами дейности като ремонти и други. Той критикува и факта, че не се предвижда увеличение на средствата за психиатрична грижа, особено в сегашната ситуация, когато психилогическият натиск върху хората е много голям. От левицата поискаха в бюджета на МЗ да залегнат допълнително 5 млн. лева за психиатричната помощ, но предложението им не беше прието. Отхвърлено беше и предложението на левицата за отделяне на 30 милиона лева във фонд в подкрепа на отдалечените болници.

ПАРЛАМЕНТЪТ ОТХВЪРЛИ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ДЪРЖАВНА ПЛАТФОРМА ЗА ДАРЕНИЯ
Парламентът отхвърли предложението на ДПС 1 млн. лв. от държавния бюджет да отидат за създаване на държавна платформа на дарения. Това стана при окончателното гласуване на Закона за бюджета за 2021 година, информира Clinica.bg.
Идеята на ДПС, внесена между двете четения на бюджета, беше с над 1 млн. лева от хазната да бъде създадено и финансирано сдружение Дари.бг. към социалното министерство, през което да минават всички дарения у нас.
Депутатите не подкрепиха и предложението но Дора Янкова от БСП да се заделят 25 млн. лв. в бюджета за закупуване на два медицински хеликоптера. Очакванията са държавата да купи два хеликоптера с европейски пари – през септември тази година беше обявено, че проектът е одобрен.

ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА СПЕЦИАЛИЗАНТИТЕ ПО ИНФЕКЦИОЗНИ БОЛЕСТИ
В опит да привлече повече млади лекари към крайно дефицитната специалност „Инфекциозни болести“ Министерството на здравеопазването ще увеличи заплащането за тези бъдещи специалисти, което ще бъде равно на 2.5 минимални работни заплати, информира Clinica.bg.
Сумата ще се полага на лекари, които се обучават на места, финансирани от държавата, гласи заповед на здравния министър Костадин Ангелов.
Според нормативната уредба, за специализиращите дефицитни специалности, държавата поема както таксите за теоретично обучение, така и заплащането за труда, който полагат в обучителните бази. Минималното възнаграждение за местата държавна поръчка е 2 минимални работни заплати, но МЗ може да определя и по-високи възнаграждения за определени специалности. Заради острия недостиг на лекари-инфекционисти заплатата, която ще получават специализиращите лекари в тази специалност ще бъде 2.5 минимални работни заплати, т.е. 1625 лева догодина.
За 2021 година МЗ е определило 20 места за специализанти по инфекциозни болести по държавна поръчка. През тази година държавата финансира 10 места за инфекциозни болести, но нито едно от тях не е заето, сочат данните на МЗ.

БЛС ЩЕ ПОДПИШЕ АНЕКСА КЪМ НРД 2020-2022
Българският лекарски съюз ще подпише днес Анекса към Националния рамков договор 2020-2022, с който се регулира възможността за издаване на направление за PCR изследване от личните лекари. Това стана ясно на пресконференция на председателя на БЛС д-р Иван Маджаров, в която участие взеха и негови колеги от съсловната организация, както и ръководството на Националното сдружение на общопракикуващите лекари, информира Zdrave.net.
Медиците дадоха подробности около преговорите за анекса, както и цялостното развитие на разговорите им до момента във връзка с извънредната ситуация в страната. Представителите на съсловната организация определиха преговорите около сключването на Националния рамков договор като бавни, трудни, без гъвкавост и разбиране. Д-р Маджаров информира, че вече няколко месеца между двете институции се разменят писма. Все пак от думите му стана ясно, че анексът ще бъде подписан. Няма да има лимити за направленията, а цената им остава 60 лв., каквато беше и първоначалната цена. Председателят на БЛС изтъкна, че е недоволен не от резултата от преговорите, а от начина на провеждането им.
Проблем според него е имало и в разговорите около преструктурирането на болниците с цел приемане на пациенти с COVID. От БЛС са искали снижаване на критериите за наличие на персонал, като например да отпадне изискването за наличие на пулмолог за сключване на договор за пътека, свързана с лечение на COVID. „Предложихме в условия на епидемия болниците максимално бързо да могат да променят броя на леглата, да разкриват нови COVID легла само със заповед на РЗИ. Това все още не е факт“, обясни д-р Маджаров и допълни, че едва сега съсловната организация е успяла да убеди НЗОК в тази насока. Закъсняла мярка според него е и разкриването на COVID зони в ДКЦ-тата. „Пациентите трябва да имат възможност да търсят лечение на места само за това“, заяви той.
Председателят на НСОПЛБ доц. Любомир Киров беше категоричен, че епидемията би се овладяла много по-добре при масово тестване с антигенни тестове. „Основната мярка е бързата идентификация и изолиране на заразените хора. Тук имаше голямо забавяне въпреки нашите предложения“, заяви той. Според него антигенните тестове трябва да се признават за доказателство и основание за карантина, издаване на болничен и т.н., и да бъдат поемани от НЗОК. Доц. Киров информира още, че се работи по създаване на протокол за терапевтично поведение в извънболничната помощ, в който ще залегне досегашният опит на личните лекари.

НЗОК ЩЕ ЗАПЛАЩА ОЩЕ ЛЕКАРСТВА ЗА ДОМАШНО ЛЕЧЕНИЕ
Националната здравноосигурителна каса допълни списъка на заболяванията в условията на домашно лечение, за които заплаща напълно или частично лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. Това става ясно от решенията на Надзорния съвет от 23 ноември т.г., информира Zdrave.net.
В списъка ще влязат медикаменти за лечение на дегенеративни състояния на очната ябълка, някои видове глаукома и други. Решението ще влезе в сила от 1-ви януари 2021 г. след обнародването му в „Държавен вестник“.
С друго решение се увеличава броят на имплантите за Дълбока мозъчна стимулация (ДМС), които НЗОК заплаща. Броят им се увеличава с още три, се разбира от решението на надзорниците. Този тип импланти се използват основно при лечение на Паркинсон и от известно време се поемат и у нас, но Здравната каса заплаща определени бройки.
Надзорниците са разгледали и казуса с лечението на болните от хепатит С, като са взели решение да оставят в сила действащите стари изисквания за терапия. От здравния портал припомнят, че през август са въведени нови правила за лечение на заболяването, но в момента по случая тече дело, заради оспорване от пациентска организация. Решението на Надзорния съвет е до крайното решение на съда да важат старите изисквания.
Надзорниците са приели и решения, свързани с изплащане на допълнителните средства на работещите в системата по повод обявената епидемична обстановка.

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ОСИГУРЯВА ДВЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ ЗА МЕДИЦИТЕ ОТ COVID-ОТДЕЛЕНИЯТА
„За да осигурим работата на лекарите, медицинските сестри и санитарите от COVID-отделенията в софийските болници, отваряме две дежурни детски градини, които да се грижат за децата им“. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си във Фейсбук. Тя уточни, че е предложила тази възможност на директорите на болниците, които са разговаряли с екипите си в COVID-отделенията.
„Над 80 са децата на медиците, за които до момента събрахме информация и ще осигурим грижа през деня, докато техните родители се грижат за болните от COVID. Благодаря на директорите 124-а и 117-а детска градина – г-жа Димитрова и г-жа Врачева, и на техните екипи, които се съгласиха да отворят и да работят с децата на медиците. Заедно с тях до края на седмицата ще направим необходимата организация за приема на децата“, написа още Фандъкова.
124 детска градина се намира в близост до УМБАЛ „Александровска“, ВМА и УМБАЛСМ „Пирогов“, а 117 детска градина в „Младост“ е до УМБАЛ „Св. Анна“ и УМБАЛ „Софиямед“.
„Знам, че затварянето на детските градини за 3 седмици (от 30 ноември до 21 декември) ще създаде големи неудобства за много семейства в София, не само на семействата на медиците. Но съм убедена, че сме длъжни да дадем сигурност на лекарите, медицинските сестри и санитарите, които в момента лекуват 2142 пациенти. Това е най-малкото, което можем да направим за тях“, отбелязва столичният кмет в публикацията си.

БЛИЗО 4000 ДУШИ СА ПРЕМИНАЛИ ПРЕЗ COVID-ЗОНИТЕ НА СТОЛИЧНИТЕ ДИАГНОСТИЧНО-КОНСУЛТАТИВНИ ЦЕНТРОВЕ
3484 души са преминали през COVID-зоните на столичните ДКЦ-ове от 11 ноември досега. От тях тестваните са 3360, като положителен резултат са дали тестовете на 1025 души или 30%. Това съобщиха от Столична община за периода 12-24 ноември, информира Clinica.bg.
Само през вчерашния ден, 24 ноември, са прегледани 450 лица, от 440 са тествани, а положителните проби за COVID-19 са 130.
Общо 11 са Диагностично-консултативните центрове, в които работят COVID зони. Това са ДКЦ 8, 11, 12, 13, 14, 17, 18, 20, 22, 24 и 25.
В COVID кабинетите на ДКЦ се преглеждат пациенти, които са насочени от личните им лекари или имат симптоми. Ако човек без симптоми иска да си направи антигенен тест, ще трябва да го заплати. Гражданите могат да си запишат предварително час за преглед, така че да не се налага да чакат пред кабинетите. Записването става чрез онлайн платформата Myhealth.bg, където са дадени графиците на всички COVID кабинети в доболничната помощ в София.
Освен от самия пациент, часът за преглед и тестване може да бъде записан и от личния лекар. Столичаните, които нямат възможност и достъп до онлайн платформата, могат да се обадят на телефона на съответното ДКЦ, откъдето ще им бъде резервиран час за преглед.

СОФИЯ СЕ НАРЕЖДА НА 15-О МЯСТО В СВЕТА ПО МРЪСЕН ВЪЗДУХ
София тази сутрин е в оранжевия сектор по замърсяване на въздуха. Индексът за качеството на въздуха показва фини прахови частици 53,1 µg/m³, информира БГНЕС.
Така София се нарежда на 15-о място в света по мръсен въздух днес. На първо място по замърсяване в днешния ден е Делхи в Индия, следват градове в Пакистан, Афганистан и още няколко индийски градове. Краков в Полша държи шестото място, а Милано в Италия- деветото. В първите 15 преди София по замърсяване са и Сараево в Босна и Херцеговина, Вроцлав в Полша, както и столицата на Монголия Улан Батор.
С най-чист въздух днес са Скопие в Северна Македония Сидни, Австралия и Ташкент в Узбекистан.
При силно замърсен въздух не се препоръчва активна физическа дейност и прекарване на дълго време на открито.