НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.10.2020)

ОБЩИНИТЕ С НАД 120 ДУШИ НА 100 000 НАСЕЛЕНИЕ ПРЕУСТАНОВЯВАТ ПЛАНОВИЯ ПРИЕМ И ПЛАНОВАТА ОПЕРАТИВНА ДЕЙНОСТ
Със заповед на министъра на здравеопазването от днес лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 000 население преустановяват плановия прием и плановата оперативна дейност, съобщи БНР.
Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият Covid структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат.
Преустановява се и плановата оперативна дейност в болниците в областите със заболеваемост от 60 до 119 души на 100 000 население. В тези лечебни заведения са задължени да разкрият COVID структури с минимум 5% от общия брой легла, с които разполагат.
Забраната за планов прием и планова оперативна дейност не се отнася за извършването на дейностите, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията.
Със заповедта министър Костадин Ангелов напомня, че областните управители и органите за местно самоуправление създават необходимата организация за контрол по спазването на противоепидемичните мерки, както и че имат право да въвеждат допълнителни мерки.

1 043 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА У НАС С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
1043 са новодиагностицираните лица у нас с коронавирусна инфекция през последното денонощие. За изминалите 24 часа са направени 7094 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 47; Бургас – 32; Варна – 58; Велико Търново – 16; Видин – 7; Враца – 34; Габрово – 33; Кърджали – 35; Кюстендил – 26; Ловеч – 14; Монтана – 22; Пазарджик – 26; Перник – 28; Плевен – 25; Пловдив – 76; Разград – 18; Русе – 21; Силистра – 6; Сливен – 7; Смолян – 6; София област – 21; София град – 393; Стара Загора – 30; Търговище – 39; Хасково – 5; Шумен – 18.
37 562 са общо доказаните случаи на новия коронавирус у нас. 18 246 от тях са активни. Излекуваните лица са 18 232. От тях 130 са регистрирани през изминалото денонощие.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 1 976 пациенти. От тях 138 се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е доказана коронавирусна инфекция у нас, са 1 872. Нови 41 случая са регистрирани през последните 24 часа. 16 от тях са установени при лекари, 14 – при медицински сестри, 5 – при санитари, 1 – при фелдшер и 5 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 1 084. Новите случаи от последното денонощие са седем.

ОТ СТОЛИЧНАТА ЛЕКАРСКА КОЛЕГИЯ ПОДКРЕПИХА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ
От Столичната лекарска колегия подкрепиха декларацията на Българския лекарски съюз, в която се настоява за затваряне на нощните заведения и дискотеките, както и спиране на всички колективни и индивидуални спортни прояви, при които не може да се спази необходимата дистанция и да се спазват противоепидемичните мерки.
„Пандемията СOVID-19 добива нови, все по- притеснителни размери. Колегите са уморени и очакват да получат по-сериозно признание за всички усилия, които полагат. Днес УС на СЛК проведе извънредно заседание. По време на него единодушно подкрепихме декларацията на УС на БЛС и призивите за затваряне на заведенията и баровете, както и по-сериозни мерки“, се казва в позицията на СЛК.
В документа се изтъква още: „За нас, лекарите на София, е изключително важно нощните барове и заведения да преустановят дейността си. Така се гарантира ограничаването на възможностите за разпространение на заразата. Това от своя страна ще позволи на колегите да лекуват без да се налага да избират кой да получи помощ и кой не.“
От Колегията на лекарите от София призовават своите колеги от цялата страна да се обединят помежду си, за да получит подкрепа от обществото, в чието име правят и невъзможното, за да осигурят живота и здравето на хората. „Нека се обединим за съблюдаването и прилагането на строги мерки, които може да са неприятни, но са наложителни в името на живота“, завършва позицията.

МУ-ПЛЕВЕН ИЗЛЕЗЕ С ПРИЗИВ КЪМ СТУДЕНТИ ПО МЕДИЦИНА И БЪДЕЩИ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
Медицински университет – Плевен излезе с призив към студенти по медицина и бъдещи медицински сестри. Кампанията цели да подпомогне двете университетски болници извън COVID отделенията, информира БНР.
Ръководството на Медицинския университет се обръща към стажант-лекарите, както и студентите от специалност „Медицинска сестра“ в IV курс.
Стажантите ще бъдат назначени на трудови договори, като времето на договора, ще се зачита за преддипломен стаж. Доброволците могат да заявят желанието си да се включат чрез посочени за връзка телефон и имейл на страницата на висшето училище.

ОТБЕЛЯЗВАМЕ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН, ПОСВЕТЕН НА СПИНА БИФИДА И ХИДРОЦЕФАЛИЯ
Днес е Международният ден, посветен на спина бифида и хидроцефалия. Като акцент тази година световната общност поставя COVID-19 и как хората с тези диагнози живеят в условия на глобална икономическа, здравна и социална криза като следствие от вируса, информира Clinica.bg.
COVID-19 представлява сериозен риск за тези хора с хронични заболявания, засягащи множество функции, включително урологична и нефрологична, заявиха от Сдружение „Спина бифида и хидроцефалия – България”. Пациентите от година настояват да им бъдат осигурявани с публични средства интермитентни катетри. През 2021 г. те най-накрая ще бъдат поети от НЗОК, но от Сдружението се опасяват, че касата ще покрива малка част от нуждите на тази група пациенти от медицински изделия.