НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.09.2020)

ОТЛОЖИХА С ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ВЛИЗАНЕТО В СИЛА НА ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
С четири месеца се отлага влизането в сила на промените в Закона за лечебните заведения, които синхронизират ЗЛЗ със Закона за публичните предприятия. Това решиха депутатите днес при окончателното гласуване на проекта в зала, информира Zdrave.net.
Според народните представители от БСП проблем има при общинските лечебни заведения, които са ЕООД и тяхното ръководство се състои от един управител, а контролът се извършва от Общинския съвет. „Според този закон Съветът на директорите на държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ се състои от трима членове. Това означава, че трябва да бъдат назначени допълнително още 300 човека в управителните съвети на болниците, които средно трябва бъдат със заплата от по 1500 лв. При над 700 млн. лв. дългове на болниците, не мисля, че можем да си го позволим“, каза депутатът от БСП Георги Йорданов.
Според вносителя на законопроекта д-р Даниела Дариткова се запазва досегашният ред, а изменението касае само акционерните дружества, а не и ЕООД.
„На първо място с промените в закона даваме възможност на управителите и директорите да вършат преподавателска дейност. Само на 10 публични предприятия ще се избира ръководството с конкурс. В следващите четири месеца ще убедим Съвета по наблюдение за специфичните особености на лечебните заведения, при които се налагат изключения от общите правила по Закона за публичните предприятия“, изтъкна д-р Дариткова.
В ЗЛЗ беше прието още управителите, съответно изпълнителните директори на държавни и общински лечебни заведения за болнична помощ, диагностично-консултативни центрове (ЕООД), и лечебни заведения по чл. 10 (също ЕООД), да се определят от собственика след конкурс за срок три години. Условията и редът за провеждане на конкурса ще се определят с наредба на министъра на здравеопазването. След изтичане на тригодишния срок договорът за управление или контрол може да бъде подновен за нов тригодишен срок.
Без дебати и наведнъж с 94 гласа „за“, 30 „против“ и 18 „въздържал се“ бяха приети промените в Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите. Така при обявена извънредна епидемична обстановка през 2020 или 2021 г. управителните съвети на съсловните организации ще провеждат редовното заседание на събора или на конгреса на съответната съсловна организация не по-късно от три месеца от отмяната на извънредната епидемична обстановка.

ЗАПОЧВА СТРОИТЕЛСТВОТО НА ГОЛЯМ ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОЕКТ ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯ НА СПЕШНАТА ПОМОЩ
„В началото на другия месец започваме със строителството по големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ. Работата ще стартира по различно време в отделните области, в зависимост от протичането на процедурите по ЗОП“. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовното общо събрание на Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
По време на срещата председателят на сдружението и директор на МБАЛ Сливен д-р Васислав Петров представи на здравния министър информация относно медико-диагностичните и финансови показатели на многопрофилните болници за първото шестмесечие на годината, както и за приходите, получени от министерството и Националната здравноосигурителна каса.
„Ще продължим да правим всичко, което зависи от нас в хода на пандемията, както по отношение набавяне на резервни количества лични предпазни средства, така и за осигуряване на допълнително финансиране. Знаете, че се увеличиха средствата по всички клинични пътеки, днес на заседание на Надзорния съвет на НЗОК се реши болничните лимити на всички лечебни заведения да бъдат вдигнати с 10%, считано от 1 август. Освен това до края на годината са осигурени допълнителните възнаграждения от 1000 лева за работещите на първа линия. Успяхме да постигнем и съгласие за изплащане на надлимитната дейност на болниците за 2015 г. и 2016 г.“, посочи здравният министър.
Като основен проблем за повечето лечебни заведения министър Ангелов посочи недостига на кадри – както на млади специалисти, така и на професионалисти по здравни грижи. По отношение на медицинските сестри здравният министър припомни, че те вече имат правото да разкриват собствени практики: „Това, което съвместно с НЗОК планираме, е практиките им да бъдат финансирани от НЗОК“. По отношение кадровия ресурс на лечебните заведения здравният министър изтъкна, че в момента МЗ извършва обстоен анализ на потребностите по региони, на база който да бъде предложена дългосрочна държавна политика.

290 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА С COVID-19 ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
290 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за изминалото денонощие. PCR тестовете, направени през последните 24 часа, са 4 859. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 58; Бургас – 16; Варна – 10; Велико Търново – 1; Габрово – 6; Добрич – 6; Кърджали – 1; Кюстендил – 1; Ловеч – 1; Монтана – 3; Пазарджик – 8; Перник – 3; Пловдив – 22; Разград – 4; Русе – 6; Силистра – 4; Сливен – 3; Смолян – 2; София област – 2; София град – 61; Стара Загора – 20; Търговище – 27; Хасково – 5; Шумен – 5; Ямбол – 15.
Потвърдените случаи на новия коронавирус в България са общо 19 573. От тях 4 775 са активни. 14 013 са излекуваните лица. 146 от тях са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 744 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, 30 от които са настанени в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран COVID-19 у нас, са 1 095. Новите случаи, регистрирани за изминалите 24 часа, са 19. От тях 7 са установени при лекари, 8 – при медицински сестри, 2 – при санитари и 2 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус, са 785. Новите случаи от последното денонощие са шест.

ЯКОРУДА Е НОВОТО ОГНИЩЕ НА COVID-19 В БЛАГОЕВГРАДСКА ОБЛАСТ
Якоруда е новото огнище на Covid-19 в област Благоевград. 21 са потвърдените случаи на заразата за последното денонощие, съобщи БНР.
19 работници в шивашки цех в Якоруда са дали положителен резултат за прясна коронавирусна инфекция. В предприятието работят около 100 човека, като двама от тях са настанени в тежко състояние в болница още миналата седмица.Френският работодател е поискал всички хора да бъдат изследвании така е регистрирано огнището. Работниците и семействата им са карантинирани.
Две паралелки от средно училище в Разлог са карантинирани и са преминали на дистанционна форма на обучение заради положителни проби на ученици. Засега в другите училища в района няма данни за заразени с коронавирус. Според здравните експерти разпространението на вируса в учебните заведения ще се увеличава и е много вероятно да се стигне до ефекта на лавината.
За последното денонощие положителните проби в област Благоевград са 59 по справка на РЗИ, което, съотносимо към броя на населението, поставя областта на първо място в страната.Тази тенденция бележи устойчивост през последния месец.

Проф. Асена Стоименова: НА ПРАЗНИКА Е ОСОБЕНО ВАЖНО ДА СИ КАЖЕМ КОЛКО ЗНАНИЯ, УМЕНИЯ, МЪДРОСТ И УСИЛИЯ ВЛОЖИХМЕ, ВЛАГАМЕ И ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ ДА ВЛАГАМЕ В КАУЗАТА “ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ”
На 25 септември отбелязваме Световния ден на фармацевта по инициатива на Международната федерация на фармацевтите (FIP), която е учредена на тази дата през 1912 г. Основната цел на широкото отбелязване на този ден по цял свят като празник на фармацевтите е да се обърне внимание на обществото към съществената за всяка система на здравеопазване роля на фармацевтите, информира Zdrave.net.
„Ние, българските магистър-фармацевти, празнуваме Световния ден за 10-та поредна година и държим на посланията, които отправяме към нашите пациенти, приятели, семейства и към цялата общественост не само на този ден, но и ежедневно. С всяка изминала година все повече ситуации в здравеопазването ни показват колко е важно да съхраним професионализма и високите стандарти във фармацията“, казва в приветствието си към съсловието председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.
Тя отбелязва, че през 2020 г. професионалният празник на фармацевтите има особена ценност както за фармацевтичната общност по целия свят, така и за населението на цялата планета. „Битката с COVID-19 още не е приключила, фармацевтите продължават да са на първа линия, редом до българските лекари и обществото. Нещо повече, наложихме висок стандарт при предоставянето на фармацевтична грижа на нашите пациенти с хронични заболявания, които са най-рискови в битката с COVID-19“, посочва проф. Сербезова.
„Благодаря ви, колеги, за превенцията, за скрининга, за добрата дума и подкрепата, която давате на вашите пациенти. Особено във времената на коронавирусната инфекция, когато добрата дума и вашите консултации тежат повече от злато.
На празника е особено важно да си кажем и колко знания, умения, мъдрост и усилия вложихме, влагаме и ще продължим да влагаме в каузата „обществено здраве“.
Колко значими, но и изстрадани са ползите от определението за нас като най-достъпни медицински специалисти. Днес това е титла и отговорност, а ние българските магистър-фармацевти я защитаваме ежеминутно на първа линия“, отбелязва председателят на БФС.

БЪЛГАРСКИЯТ ФАРМАЦЕВТИЧЕН СЪЮЗ ИСКА ЯСНОТА ЗА ПРОДАЖБАТА НА ЛЕКАРСТВА ПРЕЗ АВТОМАТИ
Българският фармацевтичен съюз иска яснота за намеренията на държавата и бизнеса да се продават лекарства през автомати. Повод за това стана проект на Меморандум за разбирателство между правителството и търговското дружество „Пос Фарма”, който бе одобрен на последното заседание на Кабинета на 23.09.2020 г.
В него се предвижда фирмата да инвестира 20 млн. лв. в изграждането на виртуален център за контакти с клиенти в София. Целта е да се “разработи софтуер и специализирано оборудване”, чрез които да се обезпечи извършването на продажба на “фармацевтични продукти” посредством “автоматични машини за продажба на медикаменти”. Засега не е ясно какви точно ще са те, а това е изключително важно, тъй като законодателството ни разрешава ограничена номенклатура.
„Проектът се отнася до отпускане на лекарствени продукти и представлява значима промяна в лекарствоснабдяването, която следва да се обсъжда с всички заинтересовани страни в дух на консенсус, но Българският фармацевтичен съюз не е търсен или канен за консултации и становище”, съобщиха от съсловната организация днес. Затова оттам ще поискат отговори от правителството по закона за достъп до обществена информация дали проектът е съгласуван с МЗ, ИАЛ, както и дали е спазено сега действащото законодателство.
Според Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ) търговията на дребно с лекарствени продукти се извършва само в аптеки и дрогерии, припомнят от БФС. Оттам допълват, че „когато в населеното място няма аптека”, се допускат изключения. Тогава лекарствата могат да се получават, съхраняват и продават от лекари и зъболекари, които са получили разрешение за това по специално определен ред. В същото време продажбата на лекарства чрез автомати е забранена, освен за някои медикаменти, посочени в списък в наредба на МЗ.
„За да се осигури безопасност на пациентите, в този списък попадат само лекарствени продукти, които се отпускат без рецепта. Категорично заявяваме, че новите технологии следва да са в полза на фармацевтичните консултации и в полза на пациентите. Фармацевтичната грижа не бива да се свежда само до управление на софтуер и продажба с автомати”, заключват от БФС.