НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.08.2020)

ОЩЕ 10 МЕДИЦИ СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19
99 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалото денонощие. PCR тестовете, направени през последните 24 часа, са 3 588. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 7; Бургас – 4; Варна – 5; Велико Търново – 1; Добрич – 11; Кюстендил – 1; Ловеч – 1; Монтана – 2; Пазарджик – 6; Плевен – 1; Пловдив – 9; Разград – 1; Русе – 3; Смолян – 2; София област – 2; София град – 19; Стара Загора – 8; Търговище – 1; Хасково – 4; Ямбол – 11.
15 386 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас. Активните случаи са 4326. Излекуваните лица са вече 10 497, от тях 159 са регистрирани през изминалото денонощие.
714 пациенти с потвърден COVID-19 са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 65 се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е доказана коронавирусна инфекция у нас, са 845. Нови десет случая са регистрирани през последното денонощие. 4 от тях са установени при лекари, 3 – при медицински сестри и 3 – при санитари.
563 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. 18 от случаите са въведени в системата през изминалото денонощие.

СПОРЕД ТЕКСТ В АНЕКСА НА НРД УВЕЛИЧЕНИЕТО ОТ 10% НА ЦЕНИТЕ ПО КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ПРИОРИТЕТНО ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА НА ПЕРСОНАЛА
Увеличението от 10% на цените по клинични пътеки да се използва приоритетно за разходи за персонал. Текстът е добавен в подписания този месец Анекс на Националния рамков договор по молба на министъра на здравеопазването. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 14 август.
„По молба на министъра на здравеопазването, към НРД сме добавили, че увеличените средства да бъдат използвани предимно за увеличаване на възнагражденията на персонала. Може би сте го видели. Това са няколко последователни текста“, казва управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.
От стенограмата става ясно още, че НЗОК ще осигури възможност да се осъществява магнитно-резонансна томография под анестезия в България при деца с ретинобластом. Досега децата са били изпращани в Швейцарска клиника.

КООРДИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ С COVID-19 ОТВАРЯ ВРАТИ ВЪВ ВАРНА
“От утре и във Варна ще заработи Координационен център, който ще бъде разположен на територията на инфекциозната клиника към УМБАЛ „Света Марина“. Дежурният инфекционист на място ще преценява състоянието на докараните с линейки пациенти и ще разпределя към кое лечебно заведение да бъдат насочени за болнично лечение.“ Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред медии по време на посещението си във Варна, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Министър Ангелов проведе срещи с изпълнителните директори на УМБАЛ „Света Марина“, МБАЛ „Света Анна“ и МБАЛ Варна към ВМА, както и с екипа на РЗИ – Варна и Областния кризисен щаб.
„В областта има достатъчно свободни легла, като в УМБАЛ „Света Марина“ има 50 инфекциозни легла, от които 20 са свободни, в МБАЛ „Света Анна“ – 15, от които 5 свободни, а МБАЛ Варна разполага с 20 легла, от които 7 свободни. При по-голям натиск върху системата е създадена организация и има готовност пациенти да бъдат настанявани и в МБАЛ-Девня и в МБАЛ „Еврохоспитал“, изтъкна пред журналисти здравният министър. Той представи данни за разпространението на COVID-19 в областта. От началото на епидемията са установени 1 167 положителни лица, от които излекувани са 697, починали са 27, а 399 са поставени на домашно лечение. Хоспитализираните в лечебни заведения пациенти към момента са общо 6 души.

ОБМИСЛЯТ ИЗПЛАЩАНЕ НА НАДЛИМИТНАТА ДЕЙНОСТ, ИЗВЪРШЕНА В ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ПРЕЗ 2015 И 2016 Г.
Отчетената и незаплатена дейност за периода 2015 и 2016 г. ще бъде изплатена на всички лечебни заведения, включително и на закритите лечебни заведения. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 14 август, информира Zdrave.net.
Разходният таван, който е определен с увеличенията, е до 75 млн. лв., като преди това трябва да бъдат извършени проверки. „Под проверки разбирам и чисто счетоводно отразяване на тези дейности и с историите на заболяванията, пациентите, които са записани, записите в НЗОК и РЗОК, съответно в лечебните заведения за болнична помощ. Всички тези неща, като алгоритъм и методика на проверката, ще бъдат описани и стриктно спазвани. Ще подготвим с проф. Салчев методология за извършване на проверките и той ще ни докладва в срока, който сме дали – 10 октомври 2020 г.“, казва председателят на Надзора Жени Начева. По отношение на промяната в Закона Начева уточнява, че първо в парламента ще бъде внесена актуализация в текстовата му част.
„Аз лично не мога да разбера защо трябва да плащаме за нещо, което някой си го е направил, без да е сключил договор за това“, изказва мнение д-р Ива Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК. Според него решението трябва да бъде на парламента.

ВРАЧАНСКАТА БОЛНИЦА ПОЛУЧИ ОТСРОЧКА ЗА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ
Врачанската болница получава отсрочване на задължения за близо 1 млн. лв., решиха местните съветници на заседание на Общинския съвет. Предложението бе одобрено единодушно с 33 гласа „за“, информира Zdrave.net като се позова на Bulnews.bg.
Общият размер на оставащите непогасени задължения, за които се иска отсрочване, е 913 574 лв. Те са за данък върху недвижими имоти, данък върху превозните средства и такса за битови отпадъци на МБАЛ „Христо Ботев” АД Враца и са дължими за периода от 2013 г. до 2020 г. включително. Задълженията не са възложени за събиране на публичен изпълнител, тъй като има изпълнена процедура по отсрочването им съгласно решение на Общинския съвет от октомври 2017 г. Сред основните мотиви, изложени от ръководството на лечебницата, беше наличието на други задължения, неплащането на които може да доведе до прекратяване или спиране на основната му дейност. Освен това е налично обезпечение, което покрива размера на главницата и лихвите на задължението, за което се иска отсрочване.

ПРОКУРАТУРАТА ЩЕ ПРЕЦЕНЯВА ИМА ЛИ ДАННИ ЗА ИЗВЪРШЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В МБАЛ-ДОБРИЧ ПРИ СПРАВЯНЕ С КРИЗАТА ЗАРАДИ COVID-19
Районната прокуратура в Добрич ще прецени дали има данни за извършено престъпление в многопрофилната болница в Добрич при предприетите действия за справяне с кризата заради COVID-19, съобщи БНР.
Преценката ще бъде направена въз основа на проверката от РЗИ, възложена след подаден сигнал от лекар на Второ вътрешно отделение до Окръжната прокуратура, според когото има опасност от тотално разпространение на инфекцията в сградата на лечебното заведение.
Проверката на РЗИ е установила редица нарушения в многопрофилната болница в Добрич. Там не е изпълнено предписанието заразените с COVID-19 пациенти да се лекуват в отделна сграда – вместо това те са настанявани на петия етаж на хирургическия корпус, където е допуснато смесване на потоците. Друго нарушение е фактът, че един и същ медицински персонал се е грижел за положителни и отрицателни на инфекцията болни. Предстои Районната прокуратура да прецени по изпратените й материали дали има извършено престъпление от страна на изпълнителния директор на болницата в Добрич.