НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.07.2020)

669 СА ПАЦИЕНТИТЕ У НАС С COVID-19, КОИТО СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦА
270 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през изминалото денонощие. 5963 са PCR тестовете, направени през последните 24 часа. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 26; Бургас – 9; Варна – 22; Велико Търново – 9; Враца – 2; Габрово – 8; Добрич – 23; Кърджали – 9; Кюстендил – 8; Монтана – 2; Пазарджик – 13; Перник – 3; Пловдив – 39; Разград – 1; Русе – 15; Сливен – 2; Смолян – 1; София област – 7; София град – 55; Стара Загора – 8; Търговище – 1; Ямбол – 7.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас до момента, са общо 10123. От тях 4534 са активните случаи. 5252 са излекуваните лица, 221 от които са регистрирани през последните 24 часа.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 669. От тях 28 се намират в интензивни структури.
Според Националната информационна система медицинските служители с потвърден COVID-19 у нас са 602-ма. През изминалото денонощие са регистрирани нови 9 случая, 5 от които са установени при лекари, 2 – при медицински сестри, 1 – при санитар и 1 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 337. Новите случаи от последните 24 часа са 8.

ИТАЛИЯ СЛАГА ПЪТУВАЩИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ ПОД КАРАНТИНА
Пътуващите за Италия от България и Румъния ще трябва да стоят 14 дни под карантина. Това съобщи Външно министерство. Изолацията влиза в сила от 00:01 часа на 25 юли, информира Clinica.bg.
Задължителната карантина ще важи и за всички пътници, които са пребивавали или са преминавали транзитно през двете държави в рамките на последните 14 дни преди пристигането им в Италия. Това е поредната държава, която въвежда изолация за пристигащи граждани от България. Само преди ден и Дания постави страната ни в опасния списък, а пред това Австрия, Нидерландия, Белгия и Литва. Всичко това е на фона на високия брой новозаразени, които се регистрират у нас. Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обяви пред bTV, че ще поиска ново удължаване на извънредната епидемичната обстановка у нас, която изтича на 31 юли.

ЕДВА ЧЕТИРИ ОРГАННИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ СА ИЗВЪРШЕНИ У НАС ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА
По данни на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ от началото на годината до момента са извършени три органни трансплантации от трупен донор и една от жив донор. Всички те са извършени още преди началото на извънредното положение у нас. Това става ясно от отговор на доскорошния здравния министър Кирил Ананиев на въпрос на депутатите от БСП Георги Гьоков и Антон Кутев, информира Zdrave.net.
„Броят на донорите през първото шестмесечие на текущата година в България значително намалява в сравнение с предходни години. Това основно се дължи на по-голямата натовареност на клиниките за реанимация и интензивно лечение, на преструктурирането на хирургичните звена в болниците, където временно бе прекратено извършването на трансплантации, както и пренасочване на здравни ресурси съобразно текущите и планирани потребности от медицинска помощ“, отбелязва Кирил Ананиев в отговора си.
По време на обявеното извънредно положение (от 13 март до 13 май 2020 г.) трансплантацията на органи бе преустановена със заповед на министъра. В този период в ИАМН са регистрирани два трупни донора в мозъчна смърт, чиито органи са били предоставени на европейски клиники чрез платформата за обмен на органи FOEDUS, информира Ананиев. След отмяната на извънредното положение в ИАМН са регистрирани четири потенциални трупни донори, които не са реализирани поради отказ на близките или медицински контраиндикации.
Кирил Ананиев припомня за проведената през април онлайн среща на европейските компетентни органи по трансплантация, на която са засегнати въпроси за общата пандемична обстановка в Европа, отражението ѝ върху процесите на донорството и трансплантациите и подготовка на планове за действие за трансплантационните и донорски програми в условията на COVID-19. На срещата е изнесена информация, че в някои европейски държави като Франция и България трансплантационната дейност е била преустановена, а в други като Испания донорството и трансплантациите са продължили да се осъществяват.