НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.04.2020)

135 СА МЕДИЦИНСКИТЕ СЛУЖИТЕЛИ, ПРИ КОИТО Е ПОТВЪРДЕНА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
1247 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 13 нови случая, като 7 са в София, 5 в област Видин и 1 в област Пазарджик. Лабораториите продължават да работят, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
292 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 37 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.
По отношение на общата картина – към 25 април: 614 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 633 на жени.
135 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.
Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите, както следва: Благоевград – 38; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 17; Видин – 62; Враца – 3; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 38; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 23; Перник – 11; Плевен – 98; Пловдив – 44; Русе – 10; Силистра – 5; Сливен – 35; Смолян – 33; София – 646; Стара Загора – 35; Хасково – 15; Шумен – 4, Ямбол – 7.
55 са починалите лица, при които е установен COVID-19.

ЗАПОВЕД НА МИНИСТЪР КИРИЛ АНАНИЕВ РАЗРЕШАВА ИЗНОСА НА АНАЛГИН-ХИНИН
Разрешава се износът на аналгин-хинин (Metamizole sodium 200mg Chinin hidrochlorid 50mg). Това се посочва в заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, съобщи БНР.
Със заповед от 20-ти март 2020 г. министър Ананиев забрани износът на лекарства на хининова основа до второ нареждане. Новата заповед дава възможност за износ, тъй като има натрупан резерв, необходим за задоволяване на нуждите на лечебните заведения.
Целта е да се предотврати излишно натрупване на големи резерви, които да надхвърлят многократно потребностите и да доведат до излишни финансови загуби както за лечебните заведения, закупили медикаментите, така и за производителите.
Осигурени са достатъчно лекарствени продукти, съдържащи Chinin hidrochlorid, както в лечебните заведения, така и в Министерството на здравеопазването, се посочва в мотивите на министър Ананиев за издаването на заповедта.

ИНТУБИРАН В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 38 ДНИ МЪЖ ПРЕБОРИ COVID-19
Един от излекуваните от COVID-19 пациенти е бил изведен успешно от изкуствена белодробна вентилация след 38 дни, информира БНР като се позова на съобщение от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.
“Това е, лице, което е било интубирано 38 дни. Така, че това е трети интубиран, който е оздравял”, изтъкна председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.
От УМБАЛСМ “Пирогов” уточниха, че пациентът е мъж на 68 години с много придружаващи заболявания. Той е бил поставен на апаратна вентилация в изолатора на болницата, като вече е изведен от там, но остава за наблюдение. Съпругата на мъжа също е била сред пациентите с коронавирус в “Пирогов”, но след два отрицателни теста вече си е вкъщи

ЖЕНА И НЕЙНИЯТ СИН, КОИТО СА СЕ ЗАВЪРНАЛИ ОТ ИТАЛИЯ, СА ЗАРАЗИЛИ СВОИ РОДНИНИ В БУРГАС
Две сестри (на 53 и на 48 г.), техният баща (77 г.) и синът на едната жена (34 г.) са новозаразените в Бургас, информират от местния оперативен щаб за борба с коронавируса, информира БНР.
Едната жена и нейният син са се завърнали от Италия с личен автомобил на Цветница, като са влезли през Видин. Прибрали са се във фамилната си къща в бургаски квартал, където са заразили и останалите. В петък двете жени са се влошили и са били настанени в Инфекциозно отделение на УМБАЛ.Така пациентите там стават 13. Общото състояние на настанените засега е добро, с изключение на един от тях, който е на терапия с кислород, но не е интубиран.
В инфекциозното отделение в Айтос вече няма пациенти с коронавирус. Там ще се настаняват заболели с други инфекциозни заболявания.

ТРИ НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 В СТАРОЗАГОРСКА ОБЛАСТ
Три са новите случаи на COVID-19 в Старозагорска област. Семейство от Казанлък е прието за лечение в УМБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” в Стара Загора. Това заяви пред Радио Стара Загора – БНР директорът на УМБАЛ „Стоян Киркович“ проф. д-р Йовчо Йовчев. Двамата пациенти са над 50 годишни, а състоянието им към момента е добро. Третият заразен е младо момиче, което е в добро общо състояние и е оставено за лечение в домашни условия.
Общо 35 са установените носители на коронавирус в Старозагорска област, от тях 14 са в болница за лечениe.

ТРЕТА ОСЪДИТЕЛНА ПРИСЪДА ЗА НАРУШАВАНЕ НА КАРАНТИНА В СЛИВЕН
Трета осъдителна присъда за нарушаване на противоепедимичните мерки е постановена в Сливен по актове на Районната прокуратура. След постигнато споразумение между прокуратурата и обвиняемия Районният съд е наложил глоба от 10 000 лева и 10 месеца условно наказание лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок, съобщи БНР.
Обвиняемият мъж от Сливен се е завърнал от Германия на 28-ми март и е подлежал на 14-дневна карантина, като през този период не е трябвало да напуска жилището си. Той е нарушил карантината си на 6-ти април. Това е установено при полицейска проверка в дома му. При завръщането си е съобщил на органите на реда, че е ходил за дърва.
Пред съда той е приел всички факти от обвинителния акт и е признал вината си за това, че е нарушил мерките, определени със заповеди на Министъра на здравеопазването. Споразумението, което е одобрено от Районен съд – Сливен, има сила на влязла в законова сила осъдителна присъда.

БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ, КОИТО СЕ ЛЕКУВАТ В ТУРЦИЯ, ЩЕ МОГАТ ДА ПРОДЪЛЖАТ ЛЕЧЕНИЕТО СИ
Българските граждани, които се лекуват в Турция и чието лечение беше преустановено поради въведените мерки за СOVID-19, ще могат да го продължат. Координацията и съставянето на списъците на пациентите ще се извърши от министрите на външните работи и на здравеопазването на двете държави. За това се договориха премиерът Бойко Борисов и турският президент Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор, информира БНР.
Става въпрос за около 100 онкоболни пациенти, които провеждат химиотерапии в Турция. Премиерът Борисов е предложил, ако трябва български линейки да ги извозват до турските болници, придружени от наши медицински екипи.