НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.03.2020)

242 СА СЛУЧАИТЕ НА COVID-19 У НАС
242 са заразените в момента, от тях 40 са в болница. 16 от новите 22 случая са от София, а новият град с болен в България е Сливен. Има заразени служители от Пета градска болница в София. Това каза началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, информира Zdrave.net.
„Има четвърти оздравял. Това е пациентът от „Софиямед“. Не можахме да регистрираме пети оздравял – вторият тест е положителен. Тази пациентка е 22 дни вече във ВМА. Пациентите от „Пирогов“ са в стабилно, но тежко състояние“, каза ген. Мутафчийски. Той подчерта, че първата проба се взима на 21-вия ден, втората – на 24-рия час. Когато и двете проби са отрицателни – човекът се освобождава от карантина. Болничните за карантина вече ще бъдат 28 дни.
В момента в страната има 747 инфекциозните легла, които могат да бъдат увеличени до 1405. Очаква се информация за броя на леглата и в частните болници, уточни ген. Мутафчийски. Психиатрията на ВМА е отделена за военнослужещи, допълни още той.
Ген. Мутафчийски заяви, че допълнителните 1000 лв. ще бъдат дадени още с мартенските заплати на медиците, работещи на първа линия в „Пирогов”, ВМА, болниците в Плевен и Габрово, ЦСМП.

ПРАВИТЕЛСТВОТО РЕШИ КАК ЩЕ СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ ДАРЕНИЯТА ПО СМЕТКАТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Средствата от даренията за превенция и лечение на COVID-19, постъпили в разкритата от Министерството на здравеопазването дарителска сметка, ще бъдат използвани единствено за тази цел. При даренията, независимо под каква форма са направени, изрично упоменатата воля на дарителите ще се спазва. Това реши Министерският съвет на база на доклад от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на правителството.
Министерството на здравеопазването ще предоставя информация на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 и на официалната си интернет страница www.mh.government.bg за постъпилите парични средства по дарителската сметка, както и за предадените за съхранение в склада на Българския червен кръст дарения в натура.
Националният оперативен щаб за борба с COVID-19 ще дава предложения, както по отношение на вида на закупуваните лични предпазни средства, дезинфектанти, тестове, лекарствени продукти, консумативи, медицинска и лабораторна апаратура и други, така и по отношение на крайните получатели, в случите когато това се отнася до лекарствени продукти, апаратура и тестове за диагностика.
Когато се касае за лични предпазни средства и дезинфектанти, предложение за разпределението им ще дава Логистично-координационният център с ръководител главен комисар Николай Николов.
Направените от Националния оперативен щаб и Логистично-координационния център предложения за разпределение ще бъдат одобрявани от министъра на здравеопазването по регионални здравни инспекции (РЗИ).
Конфискуваните в полза на държавата вещи от Агенция „Митници“ и предоставени на МЗ ще бъдат разпределяни по предложение на Логистично-координационния център, чрез РЗИ на територията на цялата страна.
Всяка регионална здравна инспекция ще организира разпределението на артикулите по лечебни заведения, държавни и общински институции, в съответствие с направеното от Логистично-координационния център общо разпределение.
МЗ, Министерството на икономиката и Логистично-координационният център ще координират действията си и ежедневно ще извършват оценка на нуждите на лечебните заведения и институциите във връзка с разпространението на COVID-19.
Приоритетно предпазни средства ще бъдат осигурявани на лечебните заведения за болнична помощ – структурите и отделенията, в които се лекуват болни с COVID-19, центровете за спешна медицинска помощ, РЗИ, гранична полиция, екипите на НАП и Агенция „Митници“, разположени на граничните пунктове, органите на МВР и социалните структури, които работят с уязвими групи от населението. Тези потребности се осигуряват чрез средства от бюджета на МЗ, по оперативни програми и дарения. Медицинската апаратура се осигурява за нуждите на лечебните заведения също със средства от бюджета на МЗ, по оперативни програми и дарения.
Чрез държавното дружество „Бул Био-НЦЗПБ“ ЕООД ще се закупуват лични предпазни средства възмездно и се предоставят срещу заплащане на институции и ведомства, лечебни заведения за болнична помощ, лечебни заведения за извънболнична помощ – общопрактикуващи лекари, стоматолози, медицински центрове, аптеки, хранителни вериги, банкови институции и др. Финансирането ще бъде за сметка на бюджетите на съответните ведомства и институции, физически и юридически лица. Аналогичен е редът и за дезинфектантите.
Лекарствени продукти също ще се осигуряват за сметка на лечебните заведения – директно или чрез „Бул Био-НЦЗПБ“ ЕООД, както и под формата на дарения, при спазване на нормативната уредба.

БЛИЗО 80 000 ЛЕВА СЪБРА НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ НА БЛС „ЗА ГЕРОИТЕ Н БЯЛО”
Три дни след старта на Националната кампания на Български лекарски съюз „За героите в бяло“, зад която с името и лицето си застана футболната звезда Димитър Бербатов, към 16:00 часа на 25 март по сметката има постъпили дарения в размер на 78 579 лева, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от съсловната организация.
С 10 000 лв. дарение в кампанията се включи и БАПЗГ. В централата на БЛС са получени и материални дарения: маски, очила, екипи за висока защита, защитни облекла за еднократна употреба, дезинфектанти и др.
Днес до Регионалните лекарски колегии на БЛС и до редица областни болници в страната бяха разпратени следните количества: маски – 5050 броя, защитни очила – 1246 броя., защитни облекла за еднократна употреба – 436 броя, облекла с висока защита – 84 броя. Облекла с висока защита и такива за еднократна употреба бяха разпределени към повечето областни болници в страната, уточняват от БЛС.

БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОИСКА ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ДА СЕ ОСВОБОДЯТ ОТ МИТА И ДДС ПРИ ВНОС СТОКИ ОТ МЕДИЦИНСКИ ХАРАКТЕР
България ще подаде искане за получаване на разрешение за прилагане на освобождаване от мита и ДДС при внос на стоки от медицински характер, свързани с борбата с COVID -19, чрез включване в общо решение на Европейската комисия (ЕК). Това е реши днес на редовното си заседание Министерският съвет, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствения пресцентър.
Искането е за включване в първото общо решение на ЕК за разрешаване на прилагането на освобождаване от облагане с мита и ДДС върху вноса на стоки от медицински характер и за стоките, внасяни от агенции за подпомагане при бедствия. Стоките са за нуждите на агенциите, а искането е за времетраенето на интервенцията. В приложение към искането е посочен списък на стоките, предмет на освобождаване от мита и ДДС при внос.

АГЕНЦИЯ „МИТНИЦИ” ЩЕ ПРЕДОСТАВИ НА РЕГИОНАЛНИТЕ ЗДРАВНИ ИНСПЕКЦИИ КОНФИСКУВАН СПИРТ ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЯ
Агенция „Митници“ предоставя безвъзмездно на Регионалните здравни инспекции и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ при МВР 158 343,2 литра етилов алкохол за дезинфекция, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от институцията. Оттам поясняват, че етиловият алкохол се предоставя с цел предпазване, ограничаване и преодоляване на последствията от разпространението на заразата с коронавируса COVID -19.
Спиртът е с действително алкохолно съдържание по обем, превишаващо 90 % vol, и представлява количества отнети или изоставени в полза на държавата, на които са направени лабораторни експертизи и е потвърден техният състав. Предоставеният етилов алкохол ще се използва само за дезинфекция, за която употреба не е опасен за живота и здравето на хората или за околната среда, допълват от агенцията.
По-голямата част от предоставянето количество е отнето с влезли в сила наказателни постановления в периода 2016-2019 г. от териториални дирекции „Югозападна”, „Тракийска”, „Дунавска” и „Южна морска”, посочват оттам.
Разпределението на количествата е извършено на базата на предоставена информация от Логистично-координационния център към Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, съгласно заявените пред него потребности. 20 000 литра ще бъдат предадени на Главна дирекция „Пожарна и аварийна безопасност“, а останалото количество – около 138 000 литра ще се предоставят на РЗИ в цялата страна, уточняват от агенцията.

ЕПИДЕМИЯТА ИЗПРАВЯ ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ ПРЕД СЕРИОЗНИ ФИНАНСОВИ ПРОБЛЕМИ
„Ситуацията е катастрофална за някои от общинските болници“. Това каза пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.
Бюджетът на лечебните заведения зависи пряко от пациентите, а такива няма заради ограниченията, свързани с коронавируса. Епидемията изправя общинските болници пред сериозни финансови проблеми.
„Трагично е положението заради първата грипна епидемия, след това дойде втората, сега карантината, мероприятията, предприети от Щаба. Това всичко доведе до намаляване на пациентопотока, други приходи нямаме“, изтъкна Тотев в предаването „12+3“. Той подчерта, че възможностите на различните болници за справяне с кризата с коронавируса са различни: „В общинските болници кадровата обезпеченост е на базовия минимум. При нас трагичното е, че голяма част от лекарите и медицинските сестри са в рисковата група – предпенсионна и пенсионна възраст. Някои от колегите дори преосмислят дали да продължават да работят. Персоналът може да обслужва определена патология… Ако се опитаме да заделим легла, можем да го направим лесно, но ако тези легла трябва да обезпечим с персонал, нещата издъхват. Това е разликата между простия креват и медицинското легло“.

Проф. д-р Любима Деспотова: НЕ РАЗПОЛАГАМЕ С ДОСТАТЪЧНО СПЕЦИАЛИСТИ ЗА РАБОТА С РЕСПИРАТОРИТЕ, КАКТО И С ИНТЕНЗИВНИ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
Респираторите са високотехнологични компютъризирани машини с редица режими за работа и не е възможно лекари да бъдат преквалифицирани в кратки срокове за работа с тях. В същото време в ситуацията имаме необходимост и от други видове апарати – за кръвно-газов анализ, мобилни рентгени, висок клас ехографи, които могат да се използват и за белодробна диагностика. Това заяви пред БНР проф. д-р Любима Деспотова, председател на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина. Тя бе категорична, че работата с респираторите изисква много опит и не е панацея, защото решавайки едни проблеми, се отваря вратата за други, не по-малко сложни, информира Zdrave.net.
„Ако бъдат купени 1000 респиратори, има ли кой да работи с тях? Първият и най-очевиден отговор са анестезиолозите и реаниматорите, но възниква въпросът колко са те у нас и каква е средната им възраст“, коментира проф. Деспотова. Тя добави, че не е успяла да открие точния брой на тези специалисти и подчерта, че голяма част от тях никога не са работили интензивна терапия. Според нея, ако се вземат специалисти от други отделения, това ще създаде проблеми в тези звена. Друг утежняващ момент според нея е дефицитът на интензивни медицински сестри, чиито знания и умения са незаменими и много различни от тези на стандартната медицинска сестра.

МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ОТ УМБАЛ „СВ. ГЕОРГИ” Е ЗАРАЗЕНА С COVID -19
59-годишна превързочна сестра от Неврохирургията на УМБАЛ „Св. Георги” е една от двамата новозаразени с коронавирус в Пловдив. Състоянието ѝ е средно тежко, има температура и леки грипоподобни симптоми, съобщи БНР като се позова на информация от директора на РЗИ – Пловдив д-р Ваня Танчева -Манчева след днешното заседание на Областния кризисен щаб за борба с COVID -19.
Медицинската сестра има придружаващо системно заболяване. Тя се е почувствала неразположена още в неделя и си е останала вкъщи. Била е обаче в контакт с почти всички пациенти и медицинския персонал. Затова Клиниката по неврохирургия в болница “Св. Георги” се затваря за почистване и дезинфекция. Под карантина се поставя целият персонал, проби се вземат и от 20-те пациенти, обясни д-р Танчева-Манчева.Тя допълни, че вторият нов случай на COVID-19 е на 35-годишен пациент, който е настанен в Инфекциозната болница. Мъжът се е самоизолирал, но след след като е почувствал задух е приет в клиниката и е лекуван с хлорохин. Той е в средно тежко състояние.
Д-р Ваня Танчева-Манчева подчерта, че и в двата случая със заразени медици в Пловдив – лекарят от частната болница “Пълмед” и медицинската сестра от УМБАЛ “Св. Георги”, медицинските специалисти са проявили самоконтрол и съзнание да не заразят колегите си. „Те са се самонаблюдавали и при най-малката симптоматика са си останали вкъщи. Благодарение на това е предотвратено по-голямо разпространение на заразата”, коментира директорът на здравната инспекция.

ОТКРИВАТ ДЕНОНОЩНИ ПРИЕМНИ КАБИНЕТИ В ПЛОВДИВ
Денонощни приемни кабинети се разкриват в три болници в Пловдив. В тях ще се консултират пациенти със съмнение за коронавирус. Това реши медицинският щаб. Предложението е на областния управител Дани Каназирева, а целта е да се облекчи работата на Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ и хората да не чакат с часове за консултация и евентуално приемане, съобщи БНР.
С денонощни приемни кабинети ще разполагат УМБАЛ “Каспела“, Транспортна болница и МБАЛ “Свети Мина“. Специалистите в тези кабинети ще преценяват
дали болният ще бъде хоспитализиран или ще му бъде назначено домашно лечение.
„За мен това е изключително важно решение, защото стотици са сигналите от хора със симптоми и температура, повече от три дни, които отиват в инфекциозна клиника и чакат дълго време на опашка, за да бъдат прегледани. За да не създадем хаос в здравеопазването, моля за отговорно поведение и всеки да следва указанията на личния си лекар и едва тогава да потърси Спешна помощ или кабинетите“, коментира г-жа Каназирева.Тя обясни, че тези кабинети ще бъдат още един филтър за консултиране на пациенти със съмнение за коронавирус .
Медицинският щаб прие и предложението на директора на Спешна помощ – д-р Димитър Христозов, което предвижда разкриването на денонощен лекарски кабинет и в ДКЦ “Изток“ в Столипиново. Организацията и откриването му е възложено на община Пловдив.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ДАРИ 20 000 ЛЕВА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА СОЦИАЛНО СЛАБИ СЕМЕЙСТВА
Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на правителството взеха решение да дарят по 1000 лева от заплатите си за подпомагане на социално слаби семейства по време на извънредното положение. Сумата ще бъде преведена на Фонд „Социална закрила“, в който ще се създаде целева програма за подпомагане на схемата за раздаване на пакети с хранителни продукти, съобщи БНТ.
До момента през оперативната програма за храни Министерството на труда и социалната политика е раздало 241 395 пакета с 16 най-необходими продукта на 457 000 нуждаещи се и техните семейства. Това се равнява на 6000 тона. В момента се правят разчети да бъдат раздадени още 1500 тона храни на близо 40 000 души. С дарението на министър-председателя, заместниците му и министрите ще бъдат подпомогнати още близо 300 семейства.
Междувременно Фонд „Социална закрила“ ще открие дарителска сметка, парите от която също ще отидат за закупуване и предоставяне на храни. Предстои фондът да раздаде помощни технически средства – компютри, видеоувеличители и специализиран софтуер за хора с увредено зрение и с други увреждания.

ЗАЛА „АРЕНА РУСЕ” СЕ ПРЕВЪРНА В ПОЛЕВА БОЛНИЦА
Мултифункционалната зала „Арена Русе“ се превърна в полева болница. Учението, което се проведе под координацията на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, е част от подготовката на община Русе за справяне с COVID-19. В него се включиха над 100 военнослужещи от местното поделение, както и от Шумен и Сливен, съобщи БНТ.
По време на учението бяха задействани два модула под ръководството на командира на военното формирование в Шумен полковник Добромир Добрев. Капитан Момчил Димчев ръководи 45 военнослужещи, които са натоварили и превозили 300 легла и дюшеци от база на „Държавен резерв и военновременни запаси“. Вторият модул от 51 военнослужещи под ръководството на капитан Илко Илиев построи болницата.
В дейностите са включени и 12 военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен под ръководството на капитан Николай Гетов. Използвани са и 13 товарни автомобила, ремаркета и автобуси.

ПОДГОТВИХА ПОЛЕВА БОЛНИЦА ВЪВ ВАРНА
В Двореца на културата и спорта в морската столица са разположени вече 300 легла като част от полевата болница. На място оборудването бе показано от представители на Оперативния щаб за борба с коронавируса, съобщи БНР.
От Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” на Търговище и Силистра са предоставени 300 легла с цялостното им оборудване: дюшеци, чаршафи, възглавници, одеяла, шкафчета и 300 комплекта хавлии и пижами. В сградата са обособени и помещения за медицинските екипи, регистратура и места за прегледи на гражданите. Военноморските сили на Република България участват в трансформирането на Двореца на културата и спорта в сграда за болнично наблюдение на значителен брой хора. Оборудването е транспортирано и сглобено от военнослужещи от флота. Областният управител на Варненска област Стоян Пасев обясни, че тя ще се ползва в краен случай, ако всички болнични легла на територията на област Варна не достигат: “Във Варна сме облагодетелствани, че има множество почивни домове на различни ведомства, където обстановката и хигиенните условия са много по-добри, отколкото в спортна зала. Мисля, че почивните домове на МВР и на военните са подходящи. Легловата база в тях е около 1500 легла”.
В момента респираторните апарати на територията на област Варна са около 60, но се очаква доставка на още апарати, каза още областният управител Стоян Пасев.

РОКАДИ В ЛЕКАРСТВЕНАТА КОМИСИЯ
Правителството направи промени в Комисията по прозрачност по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от МС.
На мястото на Белла Стоименова като представител на здравното министерство е назначена Любомира Любомирова. Тя е завършила Югозападния университет „Неофит Рилски” със специалност „Право”. Работила е в Агенцията по обществени поръчки. В момента е главен юрисконсулт в дирекция „Правна”.
Представител на БЛС вече е Георги Фотев, вместо на Лора Гурмева. Георги Фотев е завършил Нов Български Университет (НБУ) със специалност „Право”. От 2000 г. е вписан като адвокат в Софийската адвокатска колегия.
Изпълнителната агенция по лекарствата вече ще се представлява от София Пенева. Тя е магистър по „Право”, възпитаник на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. От 2007 до 2011 г. е била служител на Министерството на здравеопазването в дирекции, специализирани в областта на лекарствената политика, а от 2012 г. работи в ИАЛ. В момента е заместник-изпълнителен директор на Агенцията. Тя ще замени Веска Гергова.

ДОБОРОВОЛЦИ ПРИ ПАРАКЛИСА НА „АЛЕКСАНДРОВСКА” ЩЕ КУПУВАТ ХРАНА И ЛЕКАРСТВА ЗА ВСЕКИ НУЖДАЕЩ СЕ ОТ ПОМОЩ
Доброволци при параклиса на УМБАЛ „Александровска” ще пазаруват за всеки нуждаещ се от храна, от стоки от първа необходимост, от лекарства. Телефоните за връзка са 0878 81 93 13 и 0889 81 10 10.
Листовки за възможността за помощ при закупуването на стоки от първа необходимост са разлепени в районите на големите хранителни магазини, на православните храмове, на спирките на градския транспорт.

ЖИТЕЛИТЕ НА РАЗГРАД СЪБРАХА ПАРИ ЗА РЕСПИРАТОР ЗА МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ”
Жителите на Разград успяха за няколко дни да съберат парите, с което да бъде купен респиратор за нуждите на МБАЛ “Свети Иван Рилски“ в града, съобщи БНР.
“Изправени сме пред криза с невиждани размери и надеждата ни да получаваме лекарска помощ е свързана с местната болница” – това заявиха в социалните мрежи д-р Доцка Атанасова, Свилена Дечева и адвокат Калоян Монев. На апела им се отзоваха много хора, които за по-малко от 5 денонощия събраха пари за дихателния апарат. “Нашата цел беше да купим един апарат, който бяхме предварително харесали и запазили и чиято цена е 10 000 лева. Апаратът вече е платен и до седмица би трябвало да е пристигнал и инсталиран в болницата. Имаме една остатъчна сума, която мислим след това да увеличим с малко помощ от нашите съграждани и ще видим каква ще е следващата ни цел”, коментира д-р Атанасова.
Средства са дарили и разградчани, които от години живеят в чужбина, но смятат, че така подкрепят своите близки в България. Параметрите на респиратора са били съгласувани с лекарите от разградската болница.

„СОФИЯМЕД” С ЛАБОРАТОРИЯ ЗА PCR ДИАГНОСТИКА ЗА COVID-19
Медицински комплекс „Софиямед“ разполага с лаборатория, която може да извършва диагностика за COVID-19 с PCR метод, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Пробовземането се осъществява извън болницата в обособено за целта място (кабината до Аптека „Софиямед“- бул. „Г. М. Димитров” № 16) от 9:30 до 11:30 ч. всеки делничен ден след предварително записване на тел. 0895 555 591.
PCR методиката за откриването на новия коронавирус представлява директен тест за откриване на част от генома (РНК) на вируса и към момента е приет за “златен стандарт” в лабораторната диагностика на този патоген. Лаборатория по вирусология към „Софиямед“ разполага с подходящи платформи, както и практически опит при извършване на изследвания чрез PCR методиката от повече от 5 г. До този момент рутинно се е извършва молекулярна диагностика на вирусни хепатити В и С, провеждане на ДНК тестове в гинекологията и др.
Всички болници, които са определени от Националния оперативен щаб за лечение на заболели с COVID -19, са уведомени за възможностите на лабораторията в „Софиямед“.

СВЕТЛИНИ ОЗАРЯВАТ НЕБЕТО В ПОДКРЕПА НА ПАЦИЕНТИТЕ С COVID -19 И МЕДИЦИТЕ, КОИТО СЕ ГРИЖАТ ЗА ТЯХ
Тази вечер небето над 5 големи български града ще бъде осветено от множество прожектори в знак на подкрепа към пациентите с коронавирусна инфекция и солидарност с хората, които работят на първа линия в борбата с COVID -19, съобщи БНР.
Инициативата ще мине под мотото „Освети небето“. Точно в 20:00 часа тази вечер мощни прожектори ще осветят небето над София, Пловдив, Бургас, Варна и Перник. Светлинната атракция ще продължи половин час. Инициативата цели да изкаже подкрепа към пациентите и признателност към всички, които са ангажирани с борбата с вируса и са на първа линия по овладяването му – лекари, медицински сестри, фармацевти, лаборанти, санитари, полицейски служители, снабдители на основни стоки и услуги и други специалисти по веригата.
Организатор е Сдружението „Асоциация на рентал компаниите в България“, което обединява компании, специализирани в производството на филми и телевизионни предавания, звукозапис и издаване на музика, организиране на конгреси и изложения.
От Асоциацията увериха, че по време на акцията ще бъдат спазени всички указания за безопасност и противоепидемични мерки на членовете на участващите екипи.