НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.02.2020)

МЗ ЩЕ РАЗКРИЕ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЛАБОРАТОРИИ ЗА ДИАГНОСТИКА ЗА НОВИЯ КОРОНАВИРУС
Министерството на здравеопазването полага всички усилия да увеличи малко възможностите за диагностика на пробите за новия коронавирус и вероятно ще разкрие допълнителни лаборатории на още на две места в страната – във Варна и Стара Загора. Това съобщи пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, който е и зам.-председател на националния кризисен щаб за борба с опасността от инфекцията.
Доц. Кунчев обясни, че от днес летищата вече са оборудвани с устройства за бърз скрининг на болни, но не всички пътници ги забелязват. По тази причина не са верни твърденията, че системата за контрол не работи. Просто някои завръщащи се от Италия не са видели термокамери или не са били викани за измерване на температурата и проверка за симптоми и смятат, че контрол няма, а това не е така. По думите му има достатъчно устройства и ако е налице съмнение за заболяване се вземат допълнителни мерки без забавяне. Винаги е възможно да се появят хора с температура, все пак в момента сме в края на грипната епидемия, затова всеки съмнителен случай ще бъде проверяван, увери той.
„От днес екипите разполагат с устройствата. Тяхната чувствителност е достатъчно голяма. Те са за бърз скрининг. Ако имаме съмнения, ако човекът е със симптоми, ако не може да се прецени на място, разбира се, тогава вече той се изолира, измерва се температурата с друга техника и ако необходимо, се хоспитализира“, поясни специалистът.

СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МВР ПО ГРАНИЦИТЕ ЩЕ БЪДАТ СНАБДЕНИ С ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
От днес служителите на МВР, работещи по границите, трябва да бъдат снабдени с предпазни средства срещу коронавируса. Представители на регионалните гранични сектори от цялата страна получиха маски и ръкавици, съобщи БНР като се позова на съобщение на МВР. До края на седмицата сухопътните и морските гранични пунктове ще бъдат оборудвани с термокамери.
Кризисният щаб към правителството препоръчва да се отменят всички масови публични прояви на закрито. Тестовете за наличие на зараза с коронавирус за пристигащи от чужбина българи ще са безплатни, но ще се прилагат само ако има проявени симптоми.
„България Ер“ отмени полетите си от и до Милано до 27 март. Всички пътници от анулираните полети могат да поискат пълно възстановяване на сумата за самолетните си билети, както и да променят датата на пътуване без да плащат такса.
Български превозвачи спряха камионите си с курсове за Италия, след като предприятия там бяха затворени.

КНСБ: НЯМА ПОНЯТИЕ “ДОБРОВОЛНА” КАРАНТИНА
Призивът за “доброволно” карантиниране е неясен, тъй като няма нормативно уреден ред за “доброволна” изолация, по преценка на физическото лице. Това е позицията на КНСБ, публикувана на сайта на синдиката по повод информации в медиите, отразяващи препоръката на националния Кризисен щаб за превенция на опасността от коронавируса. Тя е отправена към всички завръщащи се от Италия да се подложат на доброволна домашна 14-дневна карантина, за да не заразят своите колеги и близки.
КНСБ призова компетентните държавни органи да преценят необходимостта от въвеждане на допълнителни текстове в сега съществуващите нормативни актове, чрез които адекватно да се отговори на ситуацията, информира Zdrave.net.
Пристигащите от чужбина българи, завърнали се от държавите със заболели от коронавирус не могат да се подложат на доброволна карантина, като изолацията може да стане само с болничен лист, категорични са от синдиката.
“Карантината е механизъм, уреден в нормативните актове, свързани с медицинската експертиза. Нуждата от карантина се установява по определен ред, като за времето, през която тя е наложена се издава болничен лист, изплаща се и обезщетение. Призивът за “доброволно” карантиниране е неясен, тъй като няма нормативно уреден ред за “доброволна” изолация, по преценка на физическото лице. Той може да създаде допълнителни затруднения, хаос и противоречия, включително ненужни спорове между работници и работодатели в определени случаи”, посочват от синдиката.

НАЦИОНАЛНАТА ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ НАСТОЯВА КОМПЕТЕНТНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ДА ДАДАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ УКАЗАНИЯ КЪМ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ И ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ, КАКТО И ДА СЕ НАПРАВИ ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО
“Управителният съвет на Национална пациентска организация (НПО) следи отблизо ситуацията относно новия коронавирус 2019-nCov след появата на епидемията в гр. Ухан, Провинция Хувей, Китай, както и постъпващата ежедневно информация в официалните сайтове на международните и националните здравни институции и медиите относно разрастване на броя на заразените хора по света. НПО изразява подкрепата си към предприеманите от Министерството на здравеопазването и другите отговорни институции превантивни мерки, за да се възпрепятства разпространението на вируса на територията на Република България”, се казва в позиция на НПО.
В позицията се казва още: “Предвид новите случаи в Европа и тревожните сигнали от Северна Италия, както и обявената от СЗО възможна пандемия, Национална пациентска организация смята, че има неяснота какви действия следва да предприемат българските граждани и гражданите на други държави, влизащи с туристическа и бизнес цел на територията на Република България, идващи от райони-огнища на вируса 2019-nCov, без симптоми. Такава неяснота съществува и сред българските работодатели относно контактите им с партньори от такива райони, както и към техни служители, контактували служебно или лично с високорискови граждани.”
От НПО отбелязват: “Според официалните данни липсата на симптоми не означава липса на инфектиране и е необходим карантинен период за проследяване. Хората, които е възможно да са носители на вируса, но все още не проявяват симптоми, могат да заразяват други хора. Национална пациентска организация настоява, че липсата или недостатъчната информация и задължителни указания за проследяване на високорискови граждани, създава висок риск инфекцията да се разпространи безконтролно в населени места с висока концентрация на хора като София и Пловдив.”
От Националната пациентска организация настояват Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса да дадат незабавно задължителни указания към личните лекари и лечебните заведения, както и да се направи информационна кампания, насочена към населението какви профилактични, предпазни и ограничителни действия трябва да се предприемат, както и при какви условия е необходима самоизолация на високорисковия пациент. “Тези действия да бъдат съгласувани с работодателите в Националния съвет за тристранно сътрудничество между държавата, синдикатите и работодателите, с цел намаляване на негативното влияние върху националната икономика”, се казва още в позицията.

ПРОВЕДОХА УЧЕНИЕ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ, СВЪРЗАНО С НОВАТА ЗДРАВНА ЗАПЛАХА
На летище София се проведе учение за реакция при случаи на коронавирус. Гранични полицаи, представители на здравните власти и ВМА показаха как трябва да се реагира, когато са установени пътници със симптоми на болестта, съобщи БНР.
Две млади момичета, пристигнали у нас със самолет от Истанбул бяха в ролята на пътнички, проявяващи симптоми на болестта и засечени от термокамерите на летище София. Още при пристигането си двете бяха отведени в специално помещение, попълниха декларации пред властите и след това бяха откарани във ВМА.
Директорът на Гранична полиция главен комисар Светлан Кичиков обясни: “Установяват се на термокамерите, отделят се от служители на Гранична полиция и на РЗИ, извършен им е необходимият първоначален преглед, след което със специални транспортни средства, оборудвани линейки, биват закарани до съответното лечебно заведение за последващи действия”.
Учението беше проведено в условия максимално близки до реалната ситуация, обясниха от Гранична полиция.
“Към настоящия момент на по-големите КПП-та има представители на здравното министерство. Служителите на МВР са оборудвани с лични предпазни средства – маски и ръкавици при работата с пътниците. Стремим се да не затрудняваме трафика, разбира се, но само ще ви кажа, че за изтеклото денонощие имаме обработени 35 944 пътника и около 13 хиляди МПС-та”, каза още Светлан Кичиков.

БЧК ОТМЕНИ ПОКЛОНЕНИЕТО ПРЕД ДОКТОРСКИЯ ПАМЕТНИК
Отменят предвиденото за 28 февруари 2020 г. поклонение пред Докторския паметник в София. Това съобщиха от БЧК, като обясниха, че решението е съобразено с препоръките на Националния кризисен щаб срещу разпространението на коронавируса, информира Clinica.bg.
“Благодарим на държавните институции, на Националната гвардейска част, на свещениците от Руската православна църква и представителите на Българската православна църква за оказаното съдействие при подготовката и организирането на събитието”, посочват от БЧК.
В знак на признателност и благодарност към подвига и паметта на загиналите за нашето Освобождение лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри, самарянки и санитари, ръководството на БЧК ще поднесе венец и цветя пред Докторския паметник.

ПОСТАВЯТ ПОД ДОМАШНО НАБЛЮДЕНИЕ УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ, ЗАВЪРНАЛИ СЕ ОТ СИЦИЛИЯ
Четирима ученици и трима учители от Свищов се прибират тази вечер с полет от остров Сицилия и след медицински прегледи ще бъдат поставени за 14 дни под домашно наблюдение, информира БНР като се позова на съобщение от Регионалното управление на образованието във Велико Търново.
Седемчленната група е от училище “Никола Катранов” и е била на обмен по програмата „Еразъм Плюс“ в сицилианския град Калтанисета. Очаква се да се прибират с полет през Атина.
Взето е решение децата и учителите ще бъдат поставени за две седмици под карантина за коронавируса, посочи за БНР Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието. Тя уточни, че е разпоредила на други шест училища в област Велико Търново, на които им предстоят пътувания до Италия за обмен, да отложат посещенията.
От РЗИ посочиха, че нямат разпореждане за разкриване на временен медицински пункт и наблюдение на международното летище в Горна Оряховица, защото на него не се изпълняват граждански полети.

МИНИСТЪР АНАНИЕВ ПОСЕТИ ОЧНАТА БОЛНИЦА ВЪВ ВАРНА
Здравният министър Кирил Ананиев посети Специализираната болница по очни болести във Варна. Управителят проф. д-р Христина Групчева представи единствения в България 3D офталмологичен микроскоп и концепцията за тъканна банка и съвременна офталмология. На визитата в Очна болница присъстваха също ректорът на Медицинския университет – Варна проф. д-р Красимир Иванов, изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина” – Варна проф. д-р Валентин Игнатов, кметът на Варна г-н Иван Портних, областният управител Стоян Пасев и др.
Ректорът проф. Иванов обясни, че МУ-Варна е инвестирал близо 1.5 млн. лева в Специализираната очна болница, която бе предоставена за управление на учебното заведение през август 2019 г. Голяма част от тези средства са за нова модерна апаратура. Проф. Иванов заяви още, че МУ-Варна и принципалът – Община Варна, имат обща цел – Очната болница да върне славата си и отново да се превърне във водещ офталмологичен център в Европа.
Министър Ананиев подчерта, че модерният микроскоп е изключително важен за подобряването на лечебния процес и че е впечатлен от лекотата, с която българските офталмолози работят.
Проф. Групчева извърши демонстрационна операция с новия 3D микроскоп и показа на министъра новата тъканна банка.

ВСЕКИ ДЕН ПО ЕДНА ЖЕНА У НАС УМИРА ОТ РАК НА ШИЙКАТА НА МАТКАТА
Ракът на маточната шийка е вторият по честота рак на жените в България. Ежегодно се диагностицират между 1000 и 1300 жени, а 350 умират. На практика всеки ден умира по една жена от рак на шийката на матката. Това каза д-р Николай Недев, Аджибадем Сити Клиник, УМБАЛ Младост по време на представянето на “Алманах на иновациите в здравния сектор през 2019 г.”, част от конференцията “Капитал и здраве”.
Той подчерта, че в огромния брой случаи той е предизвикан от вирус – Human Papilloma Virus – HPV. „За съжаление нямаме национална програма за скрининг, тъй като в ранните стадии заболяването e безсимптомно. Д-р Недев се спря на някои лечебни методи, техните предимства и недостатъци.

19 ДЕЦА СА ЗАПОЧНАЛИ ЛЕЧЕНИЕ СЪС СПИНРАЗА
19 деца за започнали терапия за лечение на спинална мускулна дистрофия със Спинраза. Това каза проф. д-р Ивайло Търнев, началник на Клиника по нервни болести и ръководител на Експертния център по наследствени нервни и метаболитни заболявания в УМБАЛ „Александровска“ по време на представянето на “Алманах на иновациите в здравния сектор през 2019 г.”, част от конференцията “Капитал и здраве”. За това информира Zdrave.net.
„Спинраза има поразителен ефект при пациенти, които са диагностицирани със спинална мускулна атрофия. Диагностицирани в предсимптоматичния стадий, пациентите, дори носители на първи тип атрофия, не се отличават от двигателно здрави индивиди. Медикаментът почти няма странични ефекти, освен тези, които са свързани с лумбалната пункция“, обясни проф. Търнев.
По думите му към момента в света се лекуват 10 000 пациента с иновативния медикамент, като по-голямата част от тях са деца, но има и възрастни. Страните в Европа без възрастови ограничения в реимбурсацията са 13, а тези, в които има ограничения в реимбурсацията – 12.
„Пътят, който изминахме в лечението на това заболяване е дълъг. През 2015 г . беше подадено заявлението спиналната мускулна атрофия да бъде включена в списъка с редки заболявания, а през 2019 г. това стана факт. Актуализиран беше националният консенсус за диагностициране и лечение на заболяването. Сега предстои и в лечението да бъдат включване и лица над 18 години, тъй като някои от тях отговарят за изискванията“, каза още проф. Търнев.
През 2020 г. Спинраза е включен в Позитивния лекарствен списък, а терапията се провежда в четири лечебни заведения – Детската болница „Проф. Иван Митев“, педиатричната клиника в УМБАЛ „Пловдив“, УМБАЛ „Александровска“ и УМБАЛ „Св. Наум“.

ЗА ПЕТ ГОДИНИ 1748 ЛЕКАРСТВА СА ИЗТЕГЛЕНИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР
От 2014 до 2019 г. 1748 лекарства са изтеглени от българския пазар. Само за миналата година те са 236, а издадените нови разрешителни са 15. Данните на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства са на база 818 сигнала, постъпили през платформата. От тях 70% са от пациенти, 10% са родители на пациенти, имаме сигнали от медиите, от НЗОК, от лекари, аптеки, пациентски организации. Това каза изпълнителният директор на БАРПТЛ Боряна Маринкова по време на представянето на “Алманах на иновациите в здравния сектор през 2019 г.”, част от конференцията “Капитал и здраве”, информира Zdrave.net.
На базата на статистиката от онлайн платформата на асоциацията в 93% от случаите липсващите продукти са лекарства, 3% – хранителни добавки, 1% – медицински изделия, хомеопатия и други. В 35% от случаите лекарствата са налични, т.е. не са били открити само в първата аптека, а във втората и третата ги има. Проблемът е, че 19% от лекарствата, за които е получен сигнал, са с трайно преустановен внос, а 16% – с временно преустановен внос. 15% са нерегистрираните лекарства, 11% са лекарствата, за които има производствени проблеми.
„В момента липсва лекарство, което се приема от всички пациенти с рак на гърдата. Не е ясно по каква причина вносът на лекарството е преустановен. Оказва се, че един от нашите членове има разрешение за паралелен внос на това лекарство и притежава определени количества от него. Партидата е освободена няколко дни по-късно от ИАЛ и тя вече е по аптечната мрежа. От момента до получаването на сигнала – на 20 февруари до момента сигналите вече са станали над 20 и всички пациенти са в паника от липсата му. Стана възможно да се реагира навреме само, защото вече има издадено разрешение за паралелен внос“, обясни Маринкова.