НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.12.2020)

ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ ДАВАТ РЕЗУЛТАТ И ВЕЧЕ НЯМА ОБЛАСТИ У НАС В ЧЕРВЕНАТА ЗОНА
Противоепидемичните мерки дават резултат и вече няма области у нас в червената зона. Това беше докладвано на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, свикано с представители на Националния оперативен щаб и ваксинационния щаб.
Борисов отчете, че колкото и да са либерални, противоепидемичните мерки в България са точни и постигат резултати.
„Към момента мерките изпълниха това, което целяхме – да намалим броя на заразените, и то в голям мащаб – с по-няколко хиляди на ден, да намалим броя на починалите, и за радост има огромен брой оздравели, които надвишават вече броя на заразените на ден. Трайна тенденция“, посочи премиерът. Той е изразил надежда, че с помощта на ваксинацията страната ни ще може да излезе от пандемията до края на следващата година, информира БНР като се позова на информация то Министерския съвет.
Излекуваните пациенти за изминалите 7 дни са 16 000, като за последните 4 дни са 8500, а заболелите са почти наполовина по-малко в сравнение с излекуваните, сочат данните, представени на съвещанието.
Създадена е организация за стартиране на ваксинацията срещу COVID-19, която ще започне на 27 декември в София, Пловдив и Бургас, а от следващия ден ще се разшири и в останалите областни центрове. На премиера бе докладвано, че ваксинацията ще бъде доброволна и безплатна и ще стартира с министъра на здравеопазването, директорите на болниците и работещите на първа линия лекари и медицински специалисти.
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че към настоящия момент по показателя 14-дневна заболеваемост страната ни е на 17-място по заболеваемост в ЕС и Европейското икономическо пространство и на трето място по смъртност.
„По отношение на заболеваемостта у нас има трайна тенденция за спад. Под 500 сме на 100 000 души население заболеваемост, като вече няма области, които да са в червената зона. Излекуваните пациенти за последните 7 дни са 16 0000, като за последните 4 дни са 8500, а заболелите са почти наполовина по-малко в сравнение с излекуваните“, заяви министър Ангелов.
Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че допълнително още в началото на януари очакваме значителни количества, над 60 000 дози.
„След здравните работници, минаваме към домовете за социални грижи за възрастни хора, за хора с умствени увреждания, които са много, пръснати са в страната и ще започнем имунизацията и при тях“, добави Кунчев.
В рамките на съвещанието председателят на ваксинационния щаб Красимир Гигов изтъкна, че процесът на ваксиниране е подготвен документално и логистично.
Председателят на Националният оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски и изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ Асен Балтов завиха, че ръководените от тях лечебни заведения са в готовност да се включат в процеса, посочват от пресслужбата на МС.

1615 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 24 ЧАСА
1615 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. От тях 1372 са установени с PCR тестове, а 243 с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през изминалото денонощие, е 6945, от които 5242 PCR и 1703 бързи антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 58; Бургас – 75; Варна – 151; Велико Търново – 38; Видин – 17; Враца – 65; Габрово – 17; Добрич – 34; Кърджали – 23; Кюстендил – 15; Ловеч – 28; Монтана – 26; Пазарджик – 55; Перник – 44; Плевен – 72; Пловдив – 164; Разград – 15; Русе – 69; Силистра – 17; Сливен – 61; Смолян – 14; София област – 59; София град – 311; Стара Загора – 59; Търговище – 16; Хасково – 59; Шумен – 24; Ямбол – 29.
У нас към момента са доказани общо 195 886 случая на новия коронавирус, от които 82 443 са активни. 106 465 са излекуваните лица. 1375 от тях са регистрирани през последното денонощие.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират 5713 пациенти. От тях 533-ма са настанени в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция у нас, са 8661. Новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа, са 65. От тях 17 са установени при лекари, 22 – при медицински сестри, 12 – при санитари, 1 – при фелдшер и 13 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус, са 6978. Нови 99 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

ВСЕ ПОВЕЧЕ ОПЕРАТИВНИ ДЕЙНОСТИ В ОФТАМОЛОГИЯТА ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ ИЗВЪН БОЛНИЦИТЕ
Медицински център, Мeдико-диагностичен център (МДЦ) или Диагностично-консултативен център (ДКЦ), разполагащ с кабинет по „Очни болести“, може да разкрие операционна зона и до 10 легла за наблюдение и лечение до 48 часа.
Структурите по очни болести в МЦ, МДЦ или ДКЦ, с разкрити легла за наблюдение и лечение до 48 часа могат да осъществяват дейностите, определени за второ или трето ниво на компетентност ако отговарят на останалите изискванията за второ или трето ниво на компетентност на структурите. Това е записано в проекта за Наредба за изменение на Наредба 15 от 2010 г. на МЗ за утвърждаване на медицински стандарт „Очни болести“, публикуван днес на електронната страница на здравното министерство, информира Zdrave.net
Според вносителите това от една страна създава възможност за по-добър достъпна населението при запазване на качеството, а от друга – осигурява осъществяването на дейности по очни болести при по-малък разход на ресурси, предвид обстоятелството, че в извънболничната помощ тяхната себестойност е по-ниска от тази в болничната
В проекта са посочени изискванията за извършване на определен малък обем дейности от общопрактикуващите лекари в съответствие със стандарта „Обща медицина“. Посочени си и изискванията за специализираните очни кабинети в извънболничната медицинска помощ. Според вносителите те са съобразени с пакета от здравни дейности, който се финансира от здравноосигурителната каса.
Описани изискванията за наличие на база, оборудване и персонал за болничните структури по очни болести, както и за организацията на работния процес.
Проектът е отворен за обществено обсъждане до 22 януари 2021 г.

ОКОЛО 20% ОТ УЧИТЕЛИТЕ У НАС СА ГОТОВИ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ
Около 20% от учителите у нас са готови да се ваксинират. Това показват предварителни данни от проучване сред тях, съобщи образователният министър Красимир Вълчев пред bTV. Под 15% са заявили, че категорично няма да се имунизират, а останалата част от педагозите има нужда от повече информация, за да вземе решение.
Самият министър Вълчев обаче заяви, че категорично ще се ваксинира. Мотивите му са, че вярва на науката и в това, че учените ще ни изведат от настоящата ситуация. От началото на пандемията са починали 66 учители, стана ясно още от думите му.
От 4 януари в класните стаи се завръщат децата от 1-ви до 4-ти клас, а големите ученици от 5-ти до 12-ти ще останат у дома поне до 11 януари. Възможно е да се премине към редуване на присъствено и дистанционно обучение при големите ученици. Практиките им обаче ще се провеждат присъствено, а при връщане в класните стаи големите ученици ще са с маски. При по-малките решението по този въпрос ще се взема на ниво училище, както и досега. По повод новия щам на коронавируса министър Вълчев обясни, че всяка седмица ще се правят анализи и ако е необходимо ще се предприемат нови мерки, защото здравето е на първо място.
Не се очаква годината да бъде обявена за нулева. “Ако затворим училищата и обявим нулева учебна година, ще прехвърлим заеми на бъдещето”, коментира министър Вълчев. Обсъждат се всякакви варианти за наваксване на присъственото учебно време. Учебната година за малките ученици вече бе удължена с две седмици, хипотетично е възможно и ново разсрочване, но засега това не е желателен вариант, защото през лятото е много горещо, обясни министърът. Има възможност и за по-ранен старт на следващата учебна година – от 1 септември. Засега обаче е прекалено рано да се говори за решение в тази посока, допълни той.

ПРЕДЛАГАТ ДА ОТПАДНЕ УСЛОВИЕТО ПРЕГЛЕДЪТ ПРИ ЛЕКАР ДА ТРАЕ ПОНЕ 10 МИНУТИ
Условието прегледът при лекар да трае поне 10 минути да отпадне. Тази промяна да се извърши в Националния рамков договор прие Надзорният съвет на НЗОК на поредното си заседание днес. Това съобщи за Сlinica. bg проф. д-р Григор Димитров, член на Надзорния съвет.
Досега лекарите трябваше да се съобразяват с изискването прегледът на пациенти да не е по-малко от 10 минути. От години обаче медиците обясняват, че това изискване е абсурдно и настояваха то да бъде променено. Това може да стане факт с нови промени в НРД.
От Нaдзорния съвет на НЗОК са решили да дадат глътка свобода на болниците да преструктурират легловата си база според потребностите си. В момента клиниките имат строго фиксирани договори по легла с НЗОК, заради което понякога не могат да отговорят на нуждите на пациентите при по-голям наплив при някои специалности. Идеята е занапред, ако се окаже, че има много хора – например със сърдечно-съдови заболявания, а няма пациенти за гастроентерология, клиниките да могат да трансформират легла от едното отделение в другото, без да имат нужда от специално одобрение от НЗОК или от някой друг. За да станат факт тези изменения трябва да бъдат парафирани от БЛС с нов анекс и обнародвани в “Държавен вестник”.

ПРАЗНИЧНИТЕ ДНИ МОГАТ ДА „ДОНЕСАТ“ ДЕПРЕСИЯ
Празниците често пъти са повод някои хора да изпаднат в потиснато настроение, дори депресия. Трудната година, на която броим последните дни, допълнително дава основание някои чувствителни хора да станат тревожни или да изгубят оптимизъм и желание за общуване. По думите на психотерапевта Валентина Димитрова в ефира на БНР депресията често пъти може да възникне след Коледа.
Хората правят анализ на изминалите месеци, доколко са решили проблеми или са постигнали поставени цели. Може да са на кръстопът или да си спомнят тъжни моменти или загуби.
Филми, които показват Коледа или семейно празници, допълнително могат да потиснат човека, вместо да го разсеят.
Най-добре е да си поставяме по-реалистични и изпълними цели и да не се сравняваме непрекъснато с други хора, съветва психотерапевтът. Да си спомним хубави моменти или успехи. Да не се натоварваме с очаквания или много дейности.