НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.11.2020)

БАПЗГ призовава: ВРЕМЕ Е ДА СЕ ОПОМНИМ, ВРЕМЕ Е ДА СЕ ОБЕДИНИМ!
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи напълно подкрепя по-строгите мерки за овладяване на лавинообразно растящата заболеваемост от COVID-19, които предлага министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Това се казва в становище на съсловната организация, изпратено до здравните власти, премиера и президента, информира Zdrave.net.
Коварната болест продължава да настъпва в целия свят и България не прави изключение. Само за една седмица заболеваемостта у нас се е увеличила със 102%! Средната 14-дневна заболеваемост у нас достигна рекордните 666,5 заболели на 100 000 души население, при средна заболеваемост 250 души на 100 000 души население в европейските страни. В три области в нашата страна броят на заболелите достигна 1000 на 100 000 души население. Причините са ясни – вирусът се предава лесно, но мнозина отказаха да спазват препоръчаните противоепидемични мерки – правилно носене на предпазни маски, спазване на дистанция, ограничаване на контактите, отбелязват от БАПЗГ.
Многократно се увеличи броя на нуждаещите се от болнично лечение, а дефицитът на медицински специалисти продължава да нараства застрашително. От началото на пандемията у нас се разболяха 4944 медицински специалисти, активните случаи към момента са 2000. Расте и броят на медицинските специалисти, които заплатиха с живота си в битката да спасят живота на своите пациенти. Всички медици – лекари, медицински сестри, фелдшери, акушерки, медицински и рентгенови лаборанти, работят до изнемога. Мнозина от тях не се прибират с дни у дома, защото няма кой да ги смени и не могат да оставят своите пациенти на произвола на съдбата, посочват от там.
Припомняме цифрите, за да убедим и най-невярващите, че коварният вирус е сред нас и опасността е реална. А зад всяко число стои човешка съдба, стои притеснението и мъката на семействата на заболелите и починалите, казват от съсловната организация.
За пореден път призоваваме – помогнете ни, за да можем и ние да ви помогнем!
Време е да се опомним, време е да се обединим! Нека заедно и осъзнато преминем през необходимите ограничения в името на живота, който трябва да продължи, призовават от БАПЗГ.

ОЩЕ 156 МЕДИЦИ И МЕДИЦИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ СА ЗАРАЗЕНИ С COVID-19
3146 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 7244 PCR теста са направени за изминалите 24 часа. Това показват данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 194; Бургас – 51; Варна – 239; Велико Търново – 74; Видин – 18; Враца – 60; Габрово – 2; Добрич – 38; Кърджали – 20; Кюстендил – 53; Ловеч – 27; Монтана – 49; Пазарджик – 80; Перник – 67; Плевен – 97; Пловдив – 361; Разград – 28; Русе – 170; Силистра – 42; Сливен – 52; Смолян – 10; София област – 89; София град – 933; Стара Загора – 191; Търговище – 29; Хасково – 68; Шумен – 97; Ямбол – 7.
124 966 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас. От тях активни са 83 671. Излекуваните лица са 38 226, от които 1702 са регистрирани през последното денонощие.
Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 6270. В интензивни отделения или клиники се намират 399 от тях.
Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е потвърдена при 4944 лица-медицински служители. 156 са новите случаи, регистрирани през последните 24 часа. 56 от тях са установени при лекари, 46 – при медицински сестри, 20 – при санитари, 3 – при фелдшери и 31 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 3069. Нови 189 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: 21 ДНИ Е ПЕРИОДЪТ, ЗА КОЙТО ТЕНДЕНЦИИТЕ СЛЕД ПРЕДПРИЕМАНЕ НА МЕРКИТЕ МОГАТ ДА СЕ ПРЕЦЕНЯТ
„Като специалист винаги съм говорил за необходимостта от мерки, да не се прекалява с тях и да се осигури нормалност за тяхното провеждане. Трябва да се убедят хората. Допускат се алтернативни мнения, което е странно“. Това коментира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб. По думите му до 14-и ноември случаите на COVID-19 у нас са се увеличавали главоломно и оттогава сме в едно плато, което обаче е крехко.
„21 дни е периодът, за който тенденциите след предприемане на мерките могат да се преценят… При децата рядко може да се развие клинично проявяване на коронавирусната инфекция, но те много лесно заразяват по-възрастните“, изтъкна специалистът. Той е категоричен, че няма вкарване на хаос в обществото.
В предаването „12+3“ проф. Кантарджиев подчерта: „Най-важното беше, ако имаше съзнание у хората и те носеха маски, нямаше да имаме по над 3000 случая на ден, а щяхме да имаме по 300 на ден. Но липсва контрол и съзнание. Наруши се и доверието в лекарите заради противоречащите неща, които се говорят… Ако си се заразил с нисковирусно число можеш да преминеш болестта или с леки симптоми, или с никакви… Трябва да сме трезви и да не се плашим излишно“.

Д-р Хасан Адемов: МЕДИЦИНСКАТА ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ ТРЯБВА ДА НАДДЕЛЕЕ
„През последните две седмици беше ясно, че трябва да се пристъпи към по-сериозни мерки. Развитието на COVID инфекцията в останалите европейски страни показа, че няма как да се разминем с по-меки мерки, с мерки, които да не причиняват никакви неудобства – нито на бизнеса, нито на останалите български граждани. Най-накрая стигнахме до извода, макар и позакъснели доста във времето, че трябва да има по-сериозни мерки, които да бъдат разбрани и осъзнати от българските граждани”. Тази позиция изрази пред БНР д-р Хасан Адемов от ДПС, председател на Комисията по труда, социалната и демографска политика в парламента.
По думите му мерките досега са били „непоследователни, недобре обяснени и нелогични“. Голяма част от мерките не бяха осъзнати от обществото, допълни Адемов и попита, при положение че досегашните мерки не бяха подкрепяни, каква е гаранцията, че мерките оттук нататък ще бъдат подкрепяни.
Ако обществото приеме идеите на експертите като обективни и наложителни, ще има ефект, прогнозира Адемов. Според него трябва да забележим тенденция на спад както в заболеваемостта, така и в смъртността.
„Става въпрос за въздушно-капкова инфекция. Няма как да сложим символична преграда пред вируса“, коментира д-р Адемов в предаването „Преди всички“.
Относно „лутането между медицинската и икономическата целесъобразност“ Хасан Адемов изтъкна, че трябва да доминира медицинската и мерките трябва да се насочат към стабилизиране на медицинската дейност.

ПРИЕХА БЮДЖЕТА НА НЗОК ОКОНЧАТЕЛНО
С още 237 млн. или общо 5.341 млрд. лв. ще разполага Националната здравноосигурителна каса през 2021 година. Това решиха депутатите, приемайки бюджета на фонда на второ четене в пленарната зала, информира Clinica.bg.
Увеличението на средствата ще се използват за месечните бонуси към медицинските специалисти – 600 лв. за лекарите, 360 лв. за медицинските сестри и 120 лв. за санитарите. Допълнителната помощ няма да се дават при лекарска заплата над 5000 лв.
Депутатите увеличиха размера на резерва на НЗОК от 149 на 150 млн. лв. и го разпределиха. За първична извънболнична помощ отиват 15 млн. лв. от него, за извънболнична специализирана медицинска помощ – 22 млн. лв., за медико-диагностична дейност -15 млн. лв., за болниците – 40 млн. лв. , а за лекарствата – още 35 млн. лв. Оставащите до 20 млн. лв. от резерва на НЗОК се предвижда да се дадат за финансиране на дейности на специалистите по здравни грижи. По този начин се удовлетвориха и исканията за повече средства на всички заинтересовани страни, а резервът на касата се занули.
От БСП и ДПС обаче критикуваха решението на мнозинството резервът да бъде разпределен в аванс. Когато кризата с вируса свърши, след средата на 2021 година, ще има рязка промяна в дейността на болниците, която сега е свита заради COVID-19, и тогава няма да има пари и ще се наложи спешна актуализация на бюджета, прогнозира Георги Михайлов от БСП. Нигяр Джафер от ДПС също се обяви против разпределението на резерва, тъй като в бюджета трябва да има буфери.
Сред другите промени в крачка бяха включването на медицинските изделия при плащането на надлимитната дейност, както парите да се дават независимо от статуса на съдебните дела, тоест и при висящи дела, уточниха депутатите. Новите редакции важат както за догодина, когато ще се заплаща извършената надлимитна дейност през 2017 и 2018 г, така и за тази година, когато трябва да се изплатят средствата за извършената надлимитна дейност през 2015 и 2016 г.
Народните представители приеха останалите важни промени, с които се дава право да се задължават болниците да разкриват легла за пациенти с коронавирусна инфекция по усмотрение на РЗИ, а НЗОК да ги финансира дори да не отговарят на критериите за инфекциозни болести, докато продължава пандемията. Прие се и изключението за специализираните болници, чиито COVID-отделения ще са само за пациенти със съответните заболявания, по които са профилирани. Болниците, които откажат да разкрият COVID-зони и да лекуват пациенти с коронавирусна инфекция ще търпят санкции до 10 000 лв., а при повторно нарушение ще им бъде прекратяван договора с НЗОК.

Според изследване на Агенция „Тренд“: ПОЛОВИНАТА ОТ БЪЛГАРИТЕ КОРОНАВИРУСЪТ Е ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНА БОЛЕСТ
40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Малко над една трета смятат, че COVID-19 не е по-опасен от сезонния грип, съобщи БНР кат осе позова на данни са от проучване на агенция „Тренд“.
Според половината от българите коронавирусът е изкуствено създадена болест.
45% са на мнение, че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още повече болестта и фармацевтичните компании да спечелят.
880 000 мислят, че чрез ваксина ще се поставят чипове на хората с цел контрол над тях.
Според 17 на сто COVID-19 не съществува и това е световна измама. На същото мнение през юни са били 23%. Разликата се дължи в голяма степен на повишението на броя на заболелите и смъртните случаи, както и на факта, че хората вече познават човек, който е болен или е бил болен.
10% са съгласни с теорията, че коронависусът се разпространява чрез 5G технологията.
Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник „24 часа“ и е проведено в периода 2-10 ноември.

СТУДЕНТИ ПОМАГАТ В БОРБАТА С СОVID-19
Многопрофилната болница за активно лечение в Пазарджик е на ръба заради заразени с коронавируса медици. Една трета от работещите в нея са инфектирани, съобщиха от лечебното заведение. Болницата е единствената в областта със спешен кабинет за COVID-19, а напливът от пациенти не спира. В същото време там не могат да бъдат назначени нови лекари и медицински сестри, защото няма свободни щатове. Директорът й д-р Красимир Темнилов не може да прогнозира кога обстановката ще се нормализира, информира Clinica.bg.
Междувременно студенти от Медицинския колеж към Тракийски университет в Стара Загора също се включиха в борбата с СОVID-19. Доброволци започнаха да помагат УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович” – Ст. Загора. От март във Вирусологичната лаборатория за изследване на PCR-тестове работят третокурсничките Виктория Йовчева и Кристина Младенова. Отскоро в лабораторията като доброволец работи Юсеин Мехмедали, който е в първи курс в специалност „Медицински лаборант”.
В Спешното отделение на МБАЛ „Св. Пантелеймон” – Ямбол от септември месец като доброволец работи Виктория Георгиева, студентка от трети курс в специалност „Рехабилитатор”.

УПРАВИТЕЛЯТ НА „МБАЛ-КАВАРНА“ ПОДАДЕ ОСТАВКА
Управителят на общинската многопрофилна болница в Каварна д-р Християн Зафиров е подал оставката си, съобщи БНР.
„МБАЛ-Каварна“ откри според заповедта на здравното министерство COVID отделение, в което единствено д-р Зафиров заяви готовност да работи, в случай че такива пациенти бъдат настанени. С напускането му под въпрос остава и съществуването на Спешния център и поликлиниката.
Заявлението за напускане на д-р Зафиров е подадено до Общинския съвет на Каварна, потвърди председателят му Йордан Стоянов.
„Имаме входирано заявление от д-р Зафиров… Аз лично проведох разговор с него“.
Желанието за напускане на управителя на многопрофилната болница в Каварна ще бъде разгледано на сесията на Общинския съвет в морския град през декември. Дотогава той ще остане на длъжността си.
Д-р Зафиров не пожела да даде повече информация за решението си да напусне, но предупреди, че съществуването на цялата болница е поставено под въпрос след заявленията за напускане на още пет медицински сестри.

ОРКЕСТЪР ЩЕ ПРЕДСТАВЯ КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА ЗА ПАЦИЕНТИ И МЕДИЦИ В АЛЕКСАНДРОВСКА БОЛНИЦА
Нов симфоничен оркестър започва поредица от концерти за пациентите и медиците в психиатричната клиника на УМБАЛ „Александровска“, съобщи БНР.
От клиниката концертите ще се излъчват онлайн и за някои от другите отделения.
Идеята е различни ансамбли от оркестъра да представят шедьоври от световната музикална класика в цикъл от пет матинета.

43-МА УЧИТЕЛИ ОТ ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НЕ ВОДЯТ ЗАНЯТИЯ ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
В област Велико Търново се увеличават училищата, които търсят студенти доброволци да поемат часовете на болните от COVID-19 учители. 43-ма са учителите в област Велико Търново, които в момента не водят занятия заради коронавирусна инфекция, информира БНР като се позова на данните от РЗИ.
Местата на болните педагози основно се заемат от студенти от Педагогическия факултет на ВТУ, съобщи деканът проф. Венка Кутева: „Вече ни търсят от няколко общини и ни молят да подаваме студенти. Вървят над 30 студентите доброволци от Педагогическия факултет, които заместват в различни училища. В момента издирваме в електронната система студенти, които са с постоянен адрес в община Павликени, за да влязат там да заместват“.
44% от училищата в областта са на дистанционно обучение, включително за началния и прогимназиалния етап, заради болни педагози и ученици.

Проф. Людмила Деспотова: ЛИПСВА ОБЩЕСТВЕНО ДОСТЪПНА ИНФОРМАЦИЯ КАКВО СЕ СЛУЧВА КАТО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ И ЗАБОЛЕВАЕМОСТ СРЕД ДЕЦАТА В УСЛОВИЯТА НА ТАЗИ ЗДРАВНА КРИЗА
Масово тестване на децата у нас би дало представа какво се случва с тях по време на тази епидемия. Тази позиция изрази пред БНР педиатърът проф. д-р Людмила Деспотова. Проучване показва, че ролята на децата в разпространението на вируса е много по-голяма, отколкото сме смятали досега, изтъкна тя.
„Изглежда вирусът по-рядко заразява деца и причинява не толкова тежки симптоми, но те се разглеждат като основните разпространители на вируса в обществото“, каза проф. Деспотова.
За България няма статистика, в Единния информационен портал няма отделна група за деца, а група 0-19 години, което не е релевантно нито от медицинска, нито от статистическа гледна точка, посочи проф. Деспотова. Отделно липсва разпределение вътре в тази възрастова група на подгрупи.
„На практика липсва обществено достъпна информация какво се случва като разпространение и заболеваемост сред децата в условията на тази здравна криза“, коментира педиатърът.
От 2 до 8% от случаите на коронавирус се диагностицират при деца, сочат данните по света. 90 на сто от децата преминават през заболяването леко или с умерена тежест.
Голяма част от случаите обаче остават недиагностицирани, защото се неглижират леките прояви – хрема, запушен нос, преходна стомашна болка, включително обриви, подчерта Любима Деспотова в предаването „Хоризонт до обед“.
Не бе обърнато внимание на родителите и не бе предприето масово тестване, допълни тя и посочи, че от китайския модел на цялостно тестване на семействата става ясно, че при един положителен в семейството децата също дават положителни проби.

Д-р Влатко Глигоров: НЕОБХОДИМО Е ДА СЕ ИЗГОТВИ ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19, ЛЕКУВАНИ В ИНТЕНЗИВНИТЕ СЕКТОРИ
Мултидисциплинарен екип трябва да изготви програма за преболедували коронавирусната инфекция в интензивни сектори, за да се намалят дълготрайните усложнения и с цел максимално бързо възвръщане на силите. Това каза пред БНР управителят на Спортния диспансер в Пловдив д-р Влатко Глигоров. Според него програмата следва да бъде подготвена от физиотерапевти, кинезитерапевти, пулмолози и кардиолози.
Хората сами няма да могат да се справят. Колкото възрастта е по-голяма, толкова възстановителният период е по-дълъг, отбеляза д-р Глигоров. Той цитира данни от САЩ, че всеки ден, прекаран в интензивно отделение, изисква седем дни за възстановяване.
Д-р Влатко Глигоров предупреждава за дългосрочните последици от прекаран COVID-19.
В момента протичат множество изследвания в центровете за контрол и профилактика на заболяванията в Западна Европа и САЩ, които ще ни помогнат да разберем дълготрайното въздействие на инфекцията извън острата фаза, каза той в предаването „Хоризонт до обед“.
Специалистите от чужбина съобщават за „уникално разнообразие от симптоматика при различните хора, с различен тип имунна система и възрастова граница“, поясни Глигоров. Един на всеки десет пациенти страда от симптомите доста по-дълго от обичайните 2-3 седмици.
„Има лекари, които съобщават, че техните пациенти нямат изменения в рентгеновата диагностика или кръвната картина, но въпреки това не могат да се възстановят и не могат да се върнат към нормалното си състояние“, изтъкна специалистът и уточни, че
настъпват промени на микрониво, които нарушават храненето и окисляването на тъканите на съответните органи.
„И ако човек е имал латентно заболяване, за което той не е знаел, че има такова, то в момента може да създаде непредвидими последствия за него, а при тези, които вече имат диагностицирани хронични заболявания, там нещата са още по-драматични“, коментира д-р Влатко Глигоров. Той акцентира основно върху хората със сърдечно-съдови заболявания и интервенции, с високо кръвно налягане, с проблеми на черния дроб, със затлъстяване, с инсулинозависим диабет.
Засягането на белия дроб протича по два основни модела, уточни д-р Глигоров. Единият е със субфебрилна температура от порядъка на 37 – 37.4 градуса, който може да продължи месец-два и изтощава имунната система, а пораженията върху белия дроб са непоправими. Другият модел е със силна кашлица, храчки, недостиг на въздух, но този тип клинична картина се повлиява по-добре, а последиците са по-малки.