НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.09.2020)

ОТПУСКАТ 20 МЛН. ЛЕВА ЗА МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ ЗА СПЕШНИ СЛУЧАИ И ЗА НУЖДИТЕ НА ТРАНСПЛАНТАЦИЯТА
Близо 20 млн.лв. ще бъдат отпуснати по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. за доставка на хеликоптери за реакция при спешни медицински случаи и кризи, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от МРРБ.
С одобрения проект на МЗ за първи път в страната ще бъде въведена 24-часова услуга по осигуряването на въздушен транспорт на пациенти в спешни състояния до приемно лечебно заведение, както и за нуждите на трансплантацията в страната.
Проектното предложение предвижда и окомплектоване с необходимото медицинско оборудване и електронни системи за комуникация, навигация и управление. Ще се осигури и необходимото обучение на екипажа и на медицинските екипи за работа във въздуха.
С осигуряването на съвременни санитарни превозни средства за транспорт по въздух ще се осигури възможност за навременна диагностика, наблюдение и лечение в случаите, когато за осъществяването на наземен транспорт са необходими повече от 30 минути. Това ще помогне в значителна степен за спасяването на живота на пациенти в критично състояние и ще повиши капацитета за реакция при възникване на бедствия, аварии или катастрофи.
В момента с финансиране от ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020 се изпълнява и голям проект за ремонт на всичките спешни центрове в страната и доставка на 400 нови линейки.

160 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА С COVID-19 ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
160 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за последното денонощие. За изминалите 24 часа са направени 3 526 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 7; Бургас – 25; Варна – 7; Велико Търново – 2; Враца – 1; Габрово – 1; Добрич – 4; Кюстендил – 2; Монтана – 2; Пазарджик – 7; Перник – 4; Пловдив – 9; Разград – 2; Русе – 8; Сливен – 3; Смолян – 6; София област – 3; София град – 38; Стара Загора – 15; Търговище – 2; Шумен – 8; Ямбол – 4.
Към момента у нас са потвърдени общо 19 283 случая на новия коронавирус, 4 637 от които са активни. Излекуваните лица са 13 867. От тях 119 са регистрирани през изминалото денонощие.
С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират 726 пациенти, от които 29 са настанени в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 1076. Нови 13 случая са регистрирани през последните 24 часа. 5 от тях са установени при лекари, 6 – при медицински сестри и 2 – при санитари.
779 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция. 12 са новите случаи от изминалото денонощие.

МЗ И МОН РАБОТЯТ ЗАЕДНО ПО СЛУЧАИТЕ НА COVID-19 В УЧИЛИЩАТА
Просветното и здравното министерства и всички ангажирани институции са в постоянна връзка и готовност за реакция при констатираните случаи на инфекция с коронавирус в български училища, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той подчерта, че установените досега заразени учители и ученици са били инфектирани преди началото на учебната година.
“Ежедневно поддържаме контакт с министър Красимир Вълчев, ежедневно представители на нашите администрации на ниво заместник-министър правят такива срещи. Всички препоръки, които сме направили са разписани и са достъпни, ясни са критериите, когато училищата могат да бъдат затваряни, всичко зависи от броя на заболелите деца. В момента случаите на заболели в училищата са внесени отвън, не са от разпространение, което е вътре в училища, предвид малкото време от началото на учебната година”, изтъкна министър Ангелов.

НЕ СЕ ПРЕДВИЖДА ЗАТЯГАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ
Към настоящия момент не се предвижда затягане на противоепидемичните мерки. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов пред медиите след откриването на новия бипланов ангиограф в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка в страната до 30 ноември.
„Ние се намираме в състояние на битка с невидим враг, която се печели само с единение. Тя не се печели с управляващи и опозиция. За мен е изключително странно, когато говорим за ограничителни мерки, около които всички трябва да сме обединени, като носенето на маски на закрито, да се поставя под съмнение дали Народното събрание е обществено място или не е. Аз продължавам да вярвам, че в „левицата“ има здравомислещи лекари. Смятам, че те биха могли да дадат правилните съвети на своите колеги в парламента. Ако искаме да спечелим тази битка, не трябва да се делим“, каза министърът в отговор на въпрос относно отказа на някои от депутатите да носят маски в сградата на парламента.
„Всеки разумен човек, който влиза в затворено пространство, който е отговорен към себе си и близките си, няма нужда да търси наличието или отсъствието на заповед. Носейки глава на раменете си, решението, което трябва да вземе, е да си сложи маската. Санкциите са нещо, което понякога работи, а понякога – не. На депутатите колкото и санкции да им налагаме, ако се делим на управляващи и опозиция, ефект няма да има“, допълни проф. Ангелов.

НАД 600 СА ЖАЛБИТЕ ДО ОБМУДСМАНА, СВЪРЗАНИ СЪС ЗДРАВНИТЕ ПРАВА НА ГРАЖДАНИТЕ
Над 600 са постъпилите в институцията на обмудсмана жалби, свързани със здравните права на гражданите, сочи докладът за работата на обществения защитник за 2019 година, приет от парламента днес. В сравнение с предходната година ръстът е с 10%, а спрямо 2017 година – 35%, информира Clinica.bg.
Така делът на здравните жалби от всички жалби, постъпили при омбудсмана, скача на 5.1 на сто. Най-голям е делът на жалбите, свързани с медицинската експертиза – 211, като ръстът спрямо 2018 г., когато са били 120, е съществен. Голямата част от жалбите са на хора, които са получили по-нисък процент намалена работоспособност при преосвидетелстване, както и за забавяне на експертизата.
87 са жалбите за нарушен достъп до медицински услуги – откази за прием в болница, липса на 24-часово медицинско покритие в отдалечени райони и забавяне на спешна медицинска помощ.
83 са жалбите за качеството на медицинските услуги – най-вече за лекарски грешки или небрежност, а за нарушени здравноосигурителни права – 79.

В УМБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ ИЗГРАЖДАТ ЦЕНТЪР ЗА ОБУЧУНИЕ НА СПЕЦИАЛИСТИ ПО ИНТЕРВЕНЦИОНАЛНА НЕВРОРЕНТГЕНОЛОГИЯ
„Изключително съм щастлив, че лечебните завения в България се обновяват с апаратура“. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по повод откриването на единствения на Балканите бипланов ангиограф последно поколение, закупен изцяло със средства на Министерството на здравеопазването. По думите му в целия свят тези апарати са общо 250, а в ЕС те са 80, информира Zdrave.net.
„Този ангиограф позволява тук да се лекуват всички пациенти с мозъчно-съдови заболявания – както артериовенозни малформации, така и всички проблеми, които изискват интервенции, поставяне на стентове, реканализация. Хубавото на този ангиограф е, че благодарение на неговото съществуване могат да се лекуват над 500 пациенти. Хората с такива заболявания у нас са над 650, без да се включват в тях инсултите, а около150 загиват моментално, в момента, в който получат такива усложнения на основното си заболяване“, каза още министърът.
Той подчерта, че всички останали могат да бъдат спасени, ако бъдат закарани навреме до такъв център. Досега в Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ са лекувани над 1000 пациенти. За центъра ще бъдат закупени допълнително фантоми, за да могат да бъдат обучени други специалисти в страната, за да може да се покрие цялата страна със специалисти по интервенционална неврорентгенология.
„Това е една изключително сериозна цел, която ние ще преследваме и ще търсим варианти да подкрепим екипа на „Св. Иван Рилски“ за осигуряване на тези средства“, каза министър Ангелов.
Новият апарат редуцира облъчването на персонала до 70%, посочи началникът на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания доц. Станимир Сираков.

Д-Р ПЛАМЕН ФОТЕВ ОГЛАВИ ВРЕМЕННО КОЦ – ПЛОВДИВ
Д-р Пламен Фотев е новият временно изпълняващ длъжността шеф на КОЦ – Пловдив. Това приеха общинските съветници с 37 гласа „за“, 1 „против“ и 13 „въздържал се“, по предложение на председателя на групата на ГЕРБ в местния парламент Йордан Илиев. В предложението е записано още, че не се одобрява класирането на кандидатите за конкурса и се обявява нов, информира Zdrave.net.
Конкурсът за управител на КОЦ Пловдив бе спечелен от проф. Мариянна Янева, но
тя не бе утвърдена от Общинския съвет на предишното му заседание, тъй като точката за утвърждаването ѝ беше изтеглена по предложение на зам.-кмета на града Илия Кирчев, с аргумент за постъпили нови документи и становище от парламентарната комисия по здравеопазване.
Д-р Фотев е бивш управител на ДКЦ „Св. Георги“ в Пловдив. Завършил е право в УНСС в столицата, има магистърска степен по икономика от ПУ „Паисий Хилендарски“, както и специализации по икономика на здравеопазването.

ЕВРОПЕЙСКАТА АСОЦИАЦИЯ НА БОЛНИЧНИТЕ ФАРМАЦЕВТИ ПУСНА АНКЕТА ЗА НЕДОСТИГА НА ЛЕКАРСТВА В ЕС ПО ВРЕМЕ НА КОРОНАВИРУСНАТА ПАНДЕМИЯ
Европейската асоциация на болничните фармацевти (EAHP) започна проучване за това как COVID-19 се е отразил на недостига на лекарства и какви са уроците от пандемията. Целта е да се съберат и усвоят навсякъде добрите практики, информира Clinica.bg.
Проучването е насочено към аптеките в клиниките. Фармацевтите ще трябва да отговарят, както на въпроси за това какви медикаменти са липсвали тази година, така и какви мерки са предприели, за да се справят с проблемите.
Липса на лекарства е имало винаги в болниците. Проблеми с доставките на определени медикаменти са били налични и през 2019, 2018 и 2014, когато сме провеждали подбни проучвания, казват от асоциацията. Оттам обаче са категорични, че COVID-19 е задълбочил проблема. Обикновено в болниците липсват лекарства за сериозни заболявания, каквито са онкологичните, проблем има и с определени антибиотици. Причините най-често са производствени и маркетингови.
Анкетата е налична на 13 езика и ще е отворена до 23 декември 2020 г. В проучването могат да се включат всички желаещи фармацевти от ЕС.