НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.08.2020)

60 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА В РАМКИТЕ НА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
60 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за последните 24 часа. Направените през изминалото денонощие PCR тестове са 2288. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 17; Бургас – 2; Варна – 3; Видин – 1; Добрич – 10; Кюстендил – 1; Перник – 5; Пловдив – 6; Силистра – 1; София град – 8; Търговище – 1; Шумен – 5.
Доказаните случаи на новия коронавирус в България са общо 15287, от които 4404 са активни. 10338 са излекуваните лица. От тях 16 са регистрирани през последното денонощие.
745 са пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 74 от тях се намират в интензивни отделения и клиники.
Според Националната информационна система у нас COVID-19 е констатиран при 835 лица-медицински служители. Три нови случая на медицински сестри са установени през изминалите 24 часа.
Починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус, са 545. През последното денонощие не са регистрирани нови смъртни случаи.

ЕЛЕКТРОННАТА РЕЦЕПТА ЩЕ БЪДЕ ГОТОВА ОЩЕ ТАЗИ ГОДИНА
Електронната рецепта ще бъде готова до средата на месец декември тази година, като вече е разписана нейната функционална спецификация. Това беше докладвано на здравния министър Костадин Ангелов от ръководния екип в Министерството на здравеопазването, ангажиран с изграждането на Националната здравно-информационна система (НЗИС), съобщиха от пресцентъра ва МЗ.
Направената днес презентация на свършеното до момента по НЗИС показва, че изпълнението на поетите ангажименти по изграждането на системата върви в разписаните срокове. По всяко едно от направленията на НЗИС се работи ежеседмично и с представители на съсловните организации.
До края на годината се предвижда да бъде готова и функционалната спецификация на електронното направление, информираха експертите, които работят по системата. Те подготвят и анализ на първичните медицински документи, които трябва да бъдат електронизирани.

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ В ДУЛОВО ЩЕ ОБСЪЖДА КРИЗАТА С НАПУСНАЛИТЕ МЕДИЦИ ОТ COVID-СЕКТОРА НА БОЛНИЦАТА
Кризисната ситуация с напусналите работа медицински сестри и санитари от COVID-сектора на болницата в Дулово ще бъде обсъдена на редовното заседание на Общинския съвет утре. Покана към тях са отправили както кметът на общината д-р Юксел Ахмед, така и председателят на Общинския съвет Невхиз Мустафа. Заседанието ще започне в 10:00 часа, съобщи БНР.
„Поканили сме управителя на лечебното заведение д-р Константин Попов и специалистите по здравни грижи, които напуснаха работните си места. Надявам се заедно да намерим изход, защото с този свой акт медицинските сестри и санитарите поставят под въпрос съществуването на болницата изобщо“ – каза кметът д-р Юксел Ахмед.
По думите му, специалистите по здравни грижи сами са дали съгласие да започнат работа в COVID-сектора на Вътрешното отделение на болницата, а след по-малко от две седмици работа са се отказали от този ангажимент, като предлогът е преумора.
В момента в общинската болница в Дулово има две жени с доказан коронавирус – състоянието им е добро, за тях се грижат трима лекари. Други двама пациенти от Община Дулово, които са с COVID-19 и са с усложнения, са на лечение в МБАЛ -Силистра.

ОБМИСЛЯ СЕ БОЛНИЦАТА В ДЕВНЯ ДА СЕ ТРАНСФОРМИРА В ЛЕЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ ЗА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
Ако се наложи МБАЛ- Девня може да стане изцяло болнично заведение за прием на пациенти с COVID-19. Това каза преди дни главният държавен главен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от БНР, информира Zdrave.net. Тази възможност се обсъжда във връзка с увеличения брой на заразени с коронавирус във Варненска област.
Според директора на лечебното заведение обаче това е невъзможно, от една страна, заради липсата на медицински персонал, а от друга – заради финансовото състояние на лечебното заведение – около 200 000 лв. задължения към общината за наем сгради, смет, общински данъци и такси.
Преди няколко дни инспектори от РЗИ – Варна са посетили болницата в Девня, за да установят на място състоянието й и да дадат мнение дали може да се преобразува в COVID-болница, съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Кирил Лозанов. В момента в болницата има разкрити две отделения. Едното е по физиотерапия и рехабилитация, разполага с 20 легла и работи по договор с НЗОК. Второто е по вътрешни болести, разполага с 5 легла и няма договор със Здравната каса.

РОДИТЕЛИ С ПЕТИЦИЯ ПРОТИВ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ТЕСТОВЕ И ВАКСИНИ ЗА COVID-19 В УЧИЛИЩАТА И ДЕТСКИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Родители от цялата страна организираха петиция против задължителните тестове и ваксини за COVID-19 в българските училища и детските заведения. Подписката е организирана през фейсбук-групите „Свободата е отговорност“ и „Да запазим българското семейство“ и тази сутрин беше внесена в министерствата на образованието и здравеопазването. Това каза за Радио Варна – БНР Илиана Михайлова, от организаторите на подписката, която е и нейн вносител.
Реакцията на родителите идва след изказване на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, че деца със съмнения за коронавирус ще бъдат тествани за такъв, а тестовете за целта трябва да бъдат безплатни. Регионалните здравни инспекции ще решават кой да бъде тестван, ако се установи случай на коронавирус в училище, заяви и Иван Кокалов, който е част от Надзорния съвет на НЗОК.
„През есенно-зимния сезон децата боледуват често, особено тези в детската градина и от първи до четвърти клас. Имаме над 200 вируса, които причиняват респираторни заболявания. Значи ли това, че при леко повишаване на температурата или кашлица, ние ще трябва да подлагаме детето на PCR-тест, при който трябва с тампон да се бръкне в носа. Първо е болезнено, второ – носовете на децата много често кървят, дори и само при сухота на въздуха и по-активно движение“, заяви Илиана Михайлова.
По нейните думи това ще е огромен стрес за децата, ще се увреди лигавицата на носа, което ще увеличи риска от инфекции. Родителите смятат, че когато децата имат неразположение трябва да си останат в къщи на домашно лечение, след преглед от лекар.
Родителите са против и заявеното от министъра на образованието от всеки учебен час, да се отделят 10 минути за разговори за коронавируса. Те предлагат това да се извърши от класния ръководител в часа на класа еднократно, като се обясни на децата как правилно да измиват ръцете си със сапун и как правилно да кихат, когато това се наложи. Категорично са и против носенето на маски в училище, през които децата ще вдишват въглеродния диоксид, който издишат и това може да доведе до влошаване на състоянието им – прилошаване, задух и т.н.

PCR ЛАБОРАТОРИЯ ОТВОРИ ВРАТИ В МБАЛ „РАХИЛА АНГЕЛОВА” В ПЕРНИК
PCR лаборатория отвори врати в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник. Първоначално тя ще обслужва само болницата, а след решение на Управителния съвет лабораторията ще бъде достъпна и за външни лица, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Анатоли Митов. Лабораторията е с капацитетът 48 теста дневно, които ще стават готови за около три часа, информира БНР.
Досега взетите проби се обработваха в София, като резултатите идваха след два-три дни. Днес вече са тествани осем души от персонала на здравното заведение.
Наличието на лаборатория в болницата не само ще съкрати времетраенето до излизането на резултатите, но ще позволи да се работи по-бързо, по-ефикасно и по-спокойно, смятат медиците. Парите за оборудването ѝ са осигурени от Община Перник и Министерството на здравеопазването.