НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.07.2020)

КИРИЛ АНАНИЕВ СИМВОЛИЧНО ПРЕДАДЕ ПОСТА МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НА ПРОФ. Д-Р КОСТАДИН АНГЕЛОВ
Днес, 24 юли, Кирил Ананиев символично предаде поста министър на здравеопазването на проф. д-р Костадин Ангелов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Двамата обсъдиха водещите приоритети и проекти, които са ключови за сектор Здравеопазване. „Ограничаване разпространението на COVID-19 в страната, подкрепа за работещите в сферата на здравеопазването и реализацията на проекта за изграждане на Националната здравна информационна система са сред основните ми приоритети“, заяви новият здравен министър.
От своя страна Кирил Ананиев посочи, че и от Министерството на финансите ще продължава да работи в подкрепа на българското здравеопазване и винаги ще бъде насреща да подпомага дейността на ръководния екип на Министерството на здравеопазването.

ОЩЕ 8 МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА У НАС СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19
269 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. Направените PCR тестове през изминалите 24 часа са 5913. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 34; Бургас – 6; Варна – 31; Велико Търново – 9; Видин – 1; Габрово – 8; Добрич – 27; Кърджали – 5; Кюстендил – 7; Монтана – 2; Пазарджик – 5; Перник – 2; Пловдив – 27; Русе – 9; Сливен – 2; Смолян – 7; София област – 10; София град – 53; Стара Загора – 9; Хасково – 4; Ямбол – 11.
Общо 9853 са потвърдените случаи на коронавирусна инфекция у нас. 4493 от тях са активни. Излекуваните лица са 5031. От тях 388 са регистрирани през последните 24 часа.
С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират 665 пациенти, от които 27 са настанени в интензивни отделения и клиники.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при 593 лица-медицински служители. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 8. От тях 5 са установени при лекари, 2 – при медицински сестри и 1 – при санитар.
329 са починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция. Осем от случаите са от изминалото денонощие.

Доц. д-р Ангел Кунчев: ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19 БЪЛГАРИЯ СЕ НАРЕЖДА НА ВТОРО-ТРЕТО МЯСТО В ЕВРОПА
Има тенденция за нарастване на положителните проби на коронавирус, обяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. В същото време според него има и умора в обществото от налаганите мерки, както и нежелание те да се спазват.
От здравно министерство правят опити да получат по-големи количества от противогрипната ваксина, както и това да се случи възможно най-рано – засега това се очаква да стане в края на септември. Причината – заради засилената циркулация на респираторни вируси през есента, ще стане трудно разграничението с коронавирусната инфекция.
Нарастване на броя на случаите на COVID-19 се наблюдава в страните от целия Балкански полуостров. По заболеваемост страната ни се нарежда на второ-трето място в Европа, изтъкна специалистът. Той изтъкна две тенденции, които действат в момента – по-лесно предаване на вируса и смъкване на възрастта на заразените. Според доц. Кунчев разпространението на вируса е по въздушно-капков път и не може да бъде спряно, но целта продължава да бъде това да не става с големи темпове, които ще затруднят здравната система.

ОЩЕ ТРИМА СА COVID-19 В ДОМА ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА В РУСЕ
Една медицинска сестра на 61-годишна възраст от Дома за възрастни хора в Русе е на домашно лечение. Двама мъже – на 80 и на 88 години, живеещи в социалното заведение, са настанени в Инфекциозното отделение на УМБАЛ „Канев”. Те са в стабилно състояние. Така заразените с COVID-19 в Дома вече са 11 – 4-ма служители и 7 възрастни хора. От социалното заведение увериха, че се вземат всички необходими противоепидемични мерки.
Организиран е сменен работен режим, отново е наложена изолация на потребителите, в дома не се допускат външни лица, измерва се температурата на всички, следи се спазване на хигиенните изисквания. Продължават изследванията на персонала, като PCR тестове ще се правят и на всеки от обитателите при проявена симптоматика.

ЧЕТИРИ РАБОТНИЧКИ С COVID-19 ВЪВ ФИРМА ЗА ОБЛЕКЛО В ГАБРОВО
Във фирма за облекло в Габрово са установени четири работнички, заразени с коронавирус. Те са на домашно лечение. По оценка на Регионалната здравна инспекция става дума за епидемичен взрив – втори след този в завода за санитарна керамика в Севлиево, информира БНР.
Вкъщи са и повечето инфектирани с COVID-19 работници и служители на Севлиевския завод за санитарна керамика, където преди дни беше регистриран епидемичен взрив. На място в предприятието три лицензирани лаборатории продължават масовото тестване, инициирано от компанията. То ще обхване всички заети на територията на завода, както и обслужващите фирми.
Досега сред работещите в предприятието и техни контактни лица са регистрирани 37 души с коронавирус – жители на Габровска и Великотърновска област. Значителна част от тях са без симптоми. При други е назначено домашно лечение. В болница са настанени четирима души.

По данни на Българския дарителски форум: ОБЩО 42,9 МЛН. ЛВ. СА ДАРЕНИЯТА У НАС В ПОДКРЕПА НА БОРБАТА С COVID-19
Общо 42,9 млн. лв. са даренията в подкрепа на борбата с COVID-19 и предизвиканата от пандемията криза в България. Това сочи анализ на Българския дарителски форум, който следи дарителската активност от началото на кризата, съобщи БНР.
От март до юни тази година безвъзмездно предоставените пари и материали отбелязват своеобразен рекорд. Те са почти колкото всички дарения за половината 2018 г.

Според изследване на „Галъп Интернешънъл“: 49% ПОДКРЕПЯТ РАБОТАТА НА НАЦИОНАЛНИЯ ЩАБ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА, А 34% НЕ ОДОБРЯВАТ
Повечето хора продължават да възприемат официалната позиция за теза по повод коронавируса. Това става ясно от изследване на социологическата агенция „Галъп интернешънъл“, направено „лице в лице“ в периода между 2 и 10 юли сред 806 души, информира Zdrave.net.
В станалата емблематична напоследък двойка, 47% одобряват проф. д-р Венцислав Мутафчийски, а 28% – доц. д-р Атанас Мангъров. „Като че ли подкрепата за Мангъров е локализирана главно при представители на опозиционни партии като БСП и Слави Трифонов“, коментират от „Галъп“.
От изследването става ясно още, че 49% подкрепят работата на Националния щаб срещу коронавируса, а 34% не одобряват. „На фона на отношението на обществото към вируса в последните седмици, тази подкрепа за действията на щаба изглежда по-скоро протоколна. Явно е, че българите вече в голяма степен разчитат на собствената си отговорност“, казват социолозите.
Въпреки по-високия процент положителни тестове последния месец, българите сега гледат по-спокойно на ситуацията с коронавируса в сравнение с времето преди месеци. През юли 35% избират опцията „коронавирусът е огромна заплаха“, но 46% са по-близо до мнението „коронавирусът е като грипа и не е толкова опасен“. Останалите се колебаят.
Въпросът ясно очертава различията и между поколенията – сред най-възрастните закономерно надделява по-голям респект пред вируса, докато при по-младите по-чувствително разпространено е спокойното гледище.
По отношение на някои потенциални (само)ограничения заради вируса ай-сериозни дялове респонденти приемат да ограничат посещения на молове и ресторанти, а най-малък дял са склонни да намалят времето с приятели.
„Любопитното е, че работата от къщи събира осезаема подкрепа – 47% не биха имали нищо против често да работят от къщи, а 32% намират аргументи против. Не се открива изявена подкрепа за дистанционното обучение. Тук обществото реагира по-скоро предпазливо и 46% се обявяват „против“, а 28% са „за“. Има и цели 26%, които не могат да преценят“, казват още от „Галъп“.

НОВИ ТАКСИ ЗА СТУДЕНТИТЕ ВЪВ ВСИЧКИ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТИ В БЪЛГАРИЯ ОТ НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА
Нови такси за студентите се въвеждат във всички медицински университети в България от новата учебна година, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Медицински университет-Пловдив.
За следващата учебна година само в Медицинския университет – Плевен годишната административна такса за обучение на студенти, приети по утвърдения от Министерския съвет държавен план-прием по специалностите „Медицина” и „Фармация, е увеличена със 100 лв. В останалите висши училища – в Пловдив, София и Варна размерът на административните такси е непроменен. Увеличение има за платеното обучение. В Медицински университет – Пловдив специалност „Медицина” вече ще струва 10 448.09 лв., „Дентална медицина” – 8 032.98 лв. и „Фармация” – 9 446.70 лв.. Размерът на таксите беше гласуван на Академичен съвет на 24.07.2020 г.
„Калкулирането на таксите не е по предложение на съответното висше учебно заведение или еднолично решение на ръководството, а е резултат от нормативни държавни документи. Несъобразяването с решения и постановления на Министерски съвет води до санкции”, обясниха от МУ-Пловдив по повод недоволството, което се разрази в резултат на скока на таксите.
Таксите на студентите платено обучение в медицинските университети се регламентират на национално ниво със Закон за висшето образование и изменения на същия от 25.02.2020 г., както и на Решение на Министерски съвет № 275 от 23.04.2020 г. във връзка с Постановление на МС № 328 от 30.11.2015 г., което дава диференцираните нормативи за издръжка на обучението на студенти по професионални направления. Съответният университет при определянето им е обвързан с минимален размер на таксата, която се определя по формула, съдържаща се в закона. Т.е. университетът може да определи по-висок размер на таксата, но не и по-нисък от законово определения. Нормативите са национални и с тях трябва да се съобразяват както МУ-Пловдив, така и медицинските университети в Плевен, Варна и София.
С изменението на Закона за висшето образование от февруари 2020 г. се коригира методиката, като размерът на минималната възможна такса бе увеличен.