НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.05.2020)

ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 24 ЧАСА СА ИЗСЛЕДВАНИ 886 ПРОБИ, 19 ОТ ТЯХ СА ДАЛИ ПОЛОЖИТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ

За изминалото денонощие за коронавирусна инфекция са изследвани 886 проби. 19 от тях са дали положителен резултат. Тези данни изнесоха тази сутрин от Националния оперативен щаб, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Случаите, регистрирани през последните 24 часа са разпределени по области, както следва: Благоевград – 3; Велико Търново – 1; Пазарджик – 5; Сливен – 2; София – 4; Ямбол – 4.
Към момента в България са констатирани 2427 случая на новия коронавирус. Излекуваните лица са вече 840.
Няма констатирани нови случаи на коронавирусна инфекция при лицата-медицински персонал през изминалото денонощие.
Починалите лица с доказан COVID-19 са 130.

Д-р Станимир Хасърджиев: В УСЛОВИЯТА НА ИЗОЛАЦИЯ ПАЦИЕНТИТЕ ТЪРСЯТ НАЙ-ВЕЧЕ ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПОДКРЕПА
Преди месец Националната пациентска организация откри гореща телефонна линия 0800 14 515 за пациентите с хронични заболявания, на която безплатно могат да проведат консултация със специалисти в различни области – ендокринология, кардиологията, онкология, инфекциозни болести, както и с психолог. Осигурена е и възможност за виртуален преглед по документи, а на сайта на организацията е публикувана информация за новостите, свързани с коронавируса. Откриването на линията е първият етап на дългосрочната кампания в подкрепа на хората с хронични заболявания, информира БНР като се позова на пациентската организация.
„Интересът към горещата линия е много голям, предвид факта, че хората бяха затворени вкъщи и хора с различни заболявания, заради страх или невъзможност, останаха без пряка връзка с лекуващите ги лекари, които да проследяват техните основни заболявания – тези, които нямат нищо общо с COVID-19 инфекцията, но биха могли да бъдат причина, при евентуална инфекция, тя да протече тежко“, коментира в ефира на Радио София председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.
“Най-учудващо и изненадващо за мен е, че има значителен брой обаждания на хора, които имат нужда от психологическа, а голяма част и от психиатрична подкрепа. Разговаряхме с психиатри и по тяхно мнение в момента има сериозен и пренебрегван от всички ни покрай паниката, икономическите и здравни ефекти на COVID-19 проблем – това всъщност е психическото и ментално здраве на нацията и този процес се наблюдава във всички държави. В условията на изолация и на липса на работа се обострят тези състояния, които биха могли да са сериозен проблем в идните месеци”, изтъкна още д-р Хасърджиев. Друга изненада, по думите му, сериозният обрат в позитивна посока на институциите и разбирането им, че системата трябва спешно да се укрепи и усилията да бъдат насочени към това уязвимите хора да бъдат предпазени – да се намали до минимум рискът от среща с вируса.
Д-р Хасърджиев съобщи, че линията ще продължи да работи и през следващия месец. Подготвят се и мерки, заедно с НЗОК и Министерството на здравеопазването, с помощта на дарители и доброволци, за следващите месеци на неизвестност.
“Има добра воля, средства също сме осигурили – от дарители, включително за домашни посещения за взимане на кръвни проби и изследвания, ако се налага. За хората, за които е крайно наложително да посетят лечебно заведение, трябва да се подсигури лечебно заведение, в което няма наплив от пациенти. Затова здравната система бързо трябва да се реформира и да се насочи към нуждите, които в момента имат пациентите. Така ефективността й многократно ще се повиши”.

ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА “ЗА ИСТИНСКА ДЕТСКА БОЛНИЦА” Е СЪБРАЛА НЕОБХОДИМИТЕ ПОДПИСИ НА ВХОДА НА ЮЖНИЯ ПАРК
Гражданска инициатива “За истинска детска болница” е събрала необходимите подписи с настояване да бъде построена изцяло нова сграда за модерна, функционална и сигурна детска болница, съобщи БНР като се позова на организаторите на подписката.
Подкрепящите инициативата са “против” решението на здравния министър да бъде използвано старото скеле на територията на УМБАЛ “Александровска“.
За пореден път от Националната гражданска инициатива “За истинска детска болница“ настояха новата педиатрия да бъде построена при спазване на всички процедури по изграждане на концепция, проектиране и строеж. Подписката в подкрепа на намерението този път бе на входа на Южния парк в София.
“Не трябва децата да се нагаждат към един изоставен 40-годишен строеж, а трябва да се построи болница, която да отговаря на всички съвременни изисквания и на нуждите на нашето общество. За същите пари България може да има съвременна, прекрасна детска болница”, каза Цвета Брестничка от Гражданската инициатива, а родителите , вписващи се в подписката, коментираха пред БНР:
“Остарял строеж, доста е опасен, след като и архитектите го казват“.
“Настоящата болница е прекалено малка, не обхваща всички специалисти, отново не се допуска място за родители, още повече придвижване с инвалидни колички, липса на лаборатория, която да е предвидена вътре в самата болница“.
“При положение, че ще се строи тепърва, на мен ми се вижда доста безумно, да се използва един скелет на 30-40 години, който не дава възможност да се разгърне това, което би могло в нова постройка”.