НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.04.2020)

1188 СА ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
1188 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 17 нови случая, като 2 са в област София и 15 в област Плевен. Лабораториите продължават да работят, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
282 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 41 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.
По отношение на общата картина – към 24 април: 585 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 603 на жени.
Към 17:00 часа на 24-ти април регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 33; Бургас – 43; Варна – 26; Велико Търново – 17; Видин – 50; Враца – 3; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 35; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 21; Перник – 10; Плевен – 94; Пловдив – 43; Русе – 10; Силистра – 3; Сливен – 35; Смолян – 33; София – 625; Стара Загора – 32; Хасково – 15; Шумен – 4, Ямбол – 6.
Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 54.

УДЪЛЖАВАТ СРОКА ЗА НОСЕНЕ НА МАСКИ
До 13-ти май, включително, всички граждани, които се намират в закрити или на открити обществени места трябва да носят еднократна или многократна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата (кърпа, шал и т.н.). Това нарежда министърът на здравеопазването със заповед от днес, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Предишният срок на мярката беше 26-ти април.
От министерството уточняват, че издаването на новата заповед е обусловено от усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVlD-19 на територията на страната и нарастващия брой на регистрираните случаи на коронавирусна инфекция.
Поставянето на защитна маска при посещение на обществени места намалява епидемиологичния риск от заразяване с новия коронавирус, както за лицето, носещо маската, така и за околните. Трябва да се има предвид, че в редица случаи заболяването протича безсимптомно, което означава, че един човек може да е заразоносител и да не знае.
В същото време наличните до момента научни данни свидетелстват, че вирусът се задържа дълго време върху метални, пластмасови и стъклени повърхности – по тази причина, носейки маска, гражданите ограничават до минимум възможността да се заразят.

Според социологическо проучване на „Галъп“:
ТРЕВОГАТА ЗАРАДИ COVID-19 У НАС ВСЕ ОЩЕ ОСТАВА ВИСОКА
Тревогата заради COVID-19 у нас остава все още висока, но се регистрира спад на стойностите ѝ. Същевременно обаче расте тревогата за работното място. Одобрението за действията на правителството се запазва силно, макар и вече не в шоковите стойности, регистрирани в началото на извънредното положение. Това показват резултатите от социологическото проучване на „Галъп“, проведено в периода 21ви – 23-ти април 2020 г. Изводите са от социологически сондаж, проведен сред 915 души чрез телефонно интервю в националнопредставителен панел. За това информира на 24.04.2020 г. Zdrave.net.
Почти всички българи са убедени, че страната ни се справя по-добре със спирането на разпространението на болестта в сравнение с Европа като цяло. Вероятно и заради този успех и отчетливо ниските нива на заболеваемост у нас, расте и нетърпеливостта за облекчаване на мерките особено по отношение на достъпа до парковете и пътуванията между градовете.
На практика, различните досегашни мерки продължават да се оценяват високо, но като че ли мобилизацията и по този показател спада спрямо предходния месец. Например, забраната на публични събирания като кино, ресторанти, фитнес-зали и т.н. се подкрепя сега от 86% (при 94% преди месец). Спирането на достъпа на чужденци събира 81% подкрепа днес, при 90% преди месец. Забраната за пътуване на българи в чужбина: 75% подкрепа сега при 88% преди месец.
Забраната за пътуване между градовете обаче вече не получава подкрепа сред мнозинство – преди месец я подкрепяха 56%, 40% не я подкрепяха, а останалите се колебаеха. Сега картината е обратната: 53% казват, че затварянето на движението между градове не е правилно, а 40% смятат, че е правилно. Останалите се затрудняват да отговорят. Вечерният час, например, преди месец събираше подкрепа от 59%, а 39% бяха на обратното мнение. Сега структурата на мненията е коренно различна: 69% са против, а 27% са за. Останалите се колебаят. Разбира се, тук влияние оказва и фактът, че властите сами се отказаха от някои подобни мерки.

МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ОТ СТОЛИЧНАТА БЕЛОДРОБНА БОЛНИЦА ИСКАТ 7-ЧАСОВ РОЖДЕН ДЕН
Медицински сестри в едно от отделенията на столичната Белодробна болница, в което се лекуват пациенти с коронавирус, настояват за 7-часов работен ден и заплашват с оставки, ако искането им не бъде изпълнено, съобщи БНР.
В условията на извънредно положение, заради епидемията от коронавирус, се е наложило отделението, в което работят тези сестри, да бъде трансформирано в инфекциозно. В началото работният ден на персонала бил 7 часа, но напоследък се налагало да полагат 8-часов труд. Медицинските сестри настояват за изясняване статута на отделението. Сред тях е председателката на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева, оглавила вече няколко протеста на медицински специалисти.

СТОЛИЧНИЯТ КМЕТ ПРЕДЛАГА ДА БЪДАТ ОТВОРЕНИ ПАРКОВЕТЕ И ГРАДИНИТЕ ЗА РОДИТЕЛИ С МАЛЧУГАНИ
Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага парковете и градините, както и планината Витоша да могат да се ползват за разходки от родители с малки деца. Столичният кмет подчерта, че ще изчака решение на Националния оперативен щаб дали да бъдат отворени парковете и градинките за малчуганите. По нареждане на премиера вече се прави организация за маршрути, така че движението да е еднопосочно.
“Знаете моята болка. Това е излизането на малките деца. Аз съм предложила да създадем организация, колегите подготвят – да сме готови, да създадем организация, така че да може да се пуснат само родителите с малки деца, и то в определени часове, по определени маршрути, за да гарантираме еднопосочно движение. Това е огромна организация, която изисква време. Кога ще стане, ще реши Националният оперативен щаб. Аз не бих си позволила да направя нещо, за което след това ще ме обвинят всички, че заради мен хората са се разболели”, обясни на брифинг Фандъкова.
В последните дни все повече родители и педиатри настояват да се намери начин децата да излизат сред природата. Според тях стоенето в домовете може да застраши здравето на непълнолетните.
Столичният градоначалник допълни, че до 3-ти май се удължава срокът, в който ще бъде безплатно паркирането в синя и зелена зона в София, за да няма струпване на хора в градския транспорт.