НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.03.2020)

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТДЕЛЯ ПОЛОВИН МИЛИАРД ЛЕВА ЗА УВЕЛИЧЕНИТЕ РАЗХОДИ НА МЗ, МО И МВР

Правителството отделя половин млрд. лв. за увеличените разходи на МЗ, МО и МВР. Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг за икономическите мерки на правителството за времето на извънредното положение у нас заради COVID-19 в Министерския съвет, съобщи БНТ.
„Страната ни е давана за пример в Европа и света за мерките, които е взела за справянето с COVID-19”, изтъкна Борисов и ,уточни, че днес в „Държавен вестник” е обнародван Законът за мерките и действията по време на извънредното положение.
Премиерът спомена държавите, изправени пред мигрантска вълна в настоящите условия и изтъкна, че в България продължава да има нулева миграция.
На брифинга стана ясно още, че вчера Европейската комисия е направила обща поръчка за бързи тестове и България е заявила 1 млн. броя.
„Аз истински вярвам, че моите колеги в Брюксел, комисарите и експертите, които работят за най-големия пазар – ЕС, ще купят и ще доставят най-доброто, което има”, изтъкна премиерът Борисов и допълни, че в рамките на 7-8 седмици у нас ще започнат да се произвеждат респиратори. Той призова българите да спазват социалната изолация.
“Приоритетът ни е да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите. Затова толкова ревниво пазим да не затворят предприятията поне големите”, изтъкна премиерът Борисов, цитиран от Zdrave.net.
”Мерките по отношение на бизнеса и заетостта – 4,5 млрд. лв. ресурс мобилизира правителството. Капитализираме Българската банка за развитие. Заделен е 0, 5 млрд., които на практика служат за гаранции на бизнеса да вземат капитали в размер на 2,5 млрд. лв. 200 млн. лв. са насочени към възможности за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. на лица, които са в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения. Разходи за изплащане на помощи за запазване на работните места в засегнатите сектори – схемата 60% от държавата срещу 40% от работодателите, ако не уволняват работниците. Мисля, че ще надминат 1 млрд. лв. Отлагаме плащане на данъци до 30 юни. Това в хазната прави над 600 млн. лв. Отлагането на плащане на данъци, за да останат в хората и в бизнеса”, каза Борисов.

ПРОФ. КОСТА КОСТОВ ПРЕДСТАВИ ЧЛЕНОВЕТЕ НА МЕДИЦИНСКИЯ СЪВЕТ КЪМ МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ
Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов започна работа Медицинският съвет към Министерския съвет с председател проф. д-р Коста Костов. Целта на този съвет е да се изготвят алгоритми, препоръки за диагноза и лечение на Covid-19 и неговите органни инфекции, информира БНТ.
Медицинският експертен съвет има намерение да създаде още по-високо доверие у обществото за предприетите мерки. Същевременно да засили информативността за всичко онова, което се прави в областта на медицината за справяне с коронавируса.
Негова цел е да помогне и на гражданите да се чувстват по-сигурни и да им се дава навременна информация.
На пресконференция днес, която бе предавана директно по БНТ, проф. Костов представи членовете на Съвета: проф. д-р Радка Аргирова – клиничен вирусолог от МБАЛ “Токуда”, проф. Галина Кирова – началник на клиника по образна диагностика от МБАЛ “Токуда”, проф. д-р Савелина Поповска – патолог, адвокат д-р Мария Петрова – експерт по медицинско право, д-р Цветеслава Гълъбова – психиатър, доц. д-р Атанас Мангъров – инфекционист и педиатър, началник на Клиника по детски и инфекциозни болести – Инфекциозна болница – София, доц. д-р Васил Велчев – кардиолог, доц. д-р Любомир Киров – общопрактикуващ лекар, проф. Георги Момеков – фармаколог, д-р Валентин Павлов – зам.-председател на Българския зъболекарски съюз, проф. д-р Николай Младенов – специалист по анестезиология и интензивни грижи, доц. д-р Росен Калпачки – невролог, доц. д-р Александър Симидчиев – пулмолог, Константин Вълков – програмен директор на “Дарик радио”.
Проф. Костов уточни, че към Съвета ще бъдат привлечени още медицински специалисти.
„Задачата на Съвета е да помогне на държавата да се справи със здравен проблем, за който здравната ни система не е подготвена. Лекарите, които виждате пред вас, нямат никакво намерение да крият истината”, заяви проф. Коста Костов.
„Медицинският съвет ще комуникира само от медицинска гледна точка, насочено към конкретното заболяване и усложненията от него”, каза експертът по медицинско право д-р Мария Петрова. Тя уточни, ме в кратки срокове ще бъде изготвен правилник за основните принципи, на които ще се базира работата на Съвета. „Изключително важно е в настоящата обстановка да бъде гарантирана сигурната безопасна среда на всички медици и в същото време да не потъпкваме правата на българския пациент”, изтъкна д-р Петрова.
“Нашият алгоритъм искаме да съдържа кога какви тестове, каква интерпретация, какво се прави след първия резултат, какъв е вторият тест и отново какво се прави по-нататък с пациента и неговото детайлно диагностично определяне и бъдещо поведение”, обясни проф. Радка Аргирова.
Проф. Георги Момеков обясни, че засега няма утвърдена ефективна терапия за лечение и профилактика на това заболяване. „Има предварителни данни. У нас са направени постъпки да се осигури резерв от хлорохин и хидроксихлорокин. Широката публика трябва да знае, че това са лекарства, които имат много странични ефекти, които могат да персистират месеци след преустановена терапия. Ще има осигурени количества за пациенти за които се счита, че съотношението полза – риск ще бъде добро”, изтъкна специалистът.
Пулмологът Александър Симидчиев обясни, че всички създадени ръководства с лечебни алгоритми за лечение на пациенти с COVID-19,2 създадени в Китай, Италия, Русия и други страни, ще бъдат прегледани и ще се прецени какво от тях е разумно да се прилага у нас.
„Искам да успокоя всички хора – има достатъчно много инфекциозни легла и клиники. В момента са налични 900 легла на национално ниво. За два дена могат да станат над 2000, така че няма никакъв проблем”, заяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.
Д-р Цветеслава Гълъбова обясни, че нейни колеги психиатри и психолози разработват алгоритъм, който да послужи на хората как да си помогнат сами във връзка с появяващата се симптоматика или единични реакции на стрес, тревожност в няколко стъпки, преди да стигнат до специалист. „Другата идея, която имам и ще обсъдим с колегите, е какво да направим за работещите на предния фронт професионалисти като превенция на Синдрома на професионално прегаряне ”, сподели специалистката по психиатрия.
Членовете на Медицинския съвет към МС ще дават по две пресконференции седмично – във вторник и в петък. Информация със становищата на Съвета ще се качва и в специално създаден фейсбук портал.

16 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 У НАС
16 нови случая на COVID-19 са регистрирани у нас. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски по време на следобедния брифинг, проведен в Министерския съвет, информираха от МЗ. По-рано днес от Щаба беше съобщена още една положителна проба. С това случаите на COVID-19 в България към момента стават общо 218. Лабораториите във ВМА, Варна и Стара Загора, както и Националната референтна лаборатория, продължават да изследват проби на лица със съмнение за COVID-19.
Новите положителни проби са установени при пациенти както следва: в София – 7; в Стара Загора – 2; в Плевен – 1, в Пазарджик – 4, в Добрич – 1 и във Варна – 1, информира ген. Мутафчийски.
11 са медицинските лица, които са заразени с коронавируса, но не заради вътреболнична инфекция, информира Zdrave.net. Част от лекарите са пътували в чужбина, а други са били в контакт със заразени, но по приятелска линия.
“Мобилизация на медицински кадри не може да има. Има доброволен резерв. Поради завършване на ремонта на Инфекциозна болница призоваваме да се присъединят пенсионирани лекари, медицински сестри, студенти, за да се приведе болницата в готовност”, изтъкна проф. Мутафчийски.

Според допитване на „Галъп интернешънъл”: БЪЛГАРИТЕ ПОДКРЕПЯТ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ
Като цяло българите подкрепят извънредното положение, сочи експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл”, проведен сред 1000 пълнолетни българи между 20 и 23 март т.г., информира Clinica.bg.
Повече от половината (66%) оценяват мерките на властта срещу епидемията като достатъчни. 17% смятат, че са прекалени, а само 15% ги определят като недостатъчни. 74% от анкетираните одобряват действията на правителството срещу 22% , които не одобряват действията на властта. Между 88% и 94% одобряват забраната на всички публични събирания, затварянето на границите за чужденци, забраната българите да пътуват в чужбина.
Общественото мнение обаче е разделено по темите за забраната да се пътува от град в град. Тази забрана е одобрена от 56% срещу 40%, които не одобряват тази мярка. Другата тема е за въвеждането на вечерен час , което среща одобрението на 59%.
80 на сто от запитаните одобряват мерките на МВР, като само 15% не са това мнение. Голямо одобрение срещат и действията на Министерство на здравеопазването (83% от запитаните). 12 % от анкетираните обаче не одобряват тези действия.
Още по-високо е доверието дейността на Министерството на образованието. То среща подкрепата на 86 % от запитаните, недоволните са само 10%.
Ръководителят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски се оказва личността, която събира най-голямото доверие сред населението в момента. Така за него одобрение са дали 89% от анкетираните. Вторият по рейтинг е премиерът Бойко Борисов. Той печели симпатията на 73% от участвалите в запитването. След тях се нареждат Томислав Дончев с 54% одобрение и Владислав Горанов с 45% . Лекарите печелят 91% одобрение, след тях се нарежда съсловието на учителите с 87% одобрение.
Твърде голяма част от българите (64% ат анкетираните) са на мнение, че COVID_19 създаден лабораторно. И пак приблизително толкова (66% от запитаните) смятат, че в най-скоро време човечеството ще има лекарство против вируса.
В масовата психика възникват тревоги за икономическите последици от епидемията – хората се опасяват, че ще загубят работа си ( 20%), че няма да могат да си плащат кредитите (29%), че няма да могат да покриват битовите сметки (38%). Към това се добавя и твърдението на 3% от анкетираните, че вече са загубили работата си. На въпроса „Кой модел на борба с вируса смятат за най-правилен?”, най-голямо одобрение печели европейският модел с 42% подкрепа, следван от китайския с 30% и шведския с 23%.

ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СЪОБЩИХА КАК ТЕРИТОРИАЛНИТЕ ЕКСПЕРТНИ ЛЕКАРСКИ КОМИСИИ ЩЕ ВЗИМАТ РЕШЕНИЯ ПО ВРЕМЕ НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ
От Министерството на здравеопазването съобщиха как ще бъдат освидетелствани или преосвидетелствани гражданите от ТЕЛК (Териториална експертна лекарска комисия) в условията на извънредно положение:
• ТЕЛК могат да вземат решение само по документи, без преглед на място. Това означава, че ако човек не се яви на насрочената дата пред ТЕЛК, комисиите имат правото да вземат решение само по документи.
• Министерството на здравеопазването е изпратило изрично указание, в условията на въведеното у нас извънредно положение, всички ТЕЛК да се произнасят само по медицинската документация на лицата, без да изискват явяването за преглед (когато това е приложимо).
• На председателите на ТЕЛК е препоръчано своевременно да уведомяват лицата, че ТЕЛК ще се произнася само по документи, т.е. че не е необходимо да се явяват за преглед пред комисиите.
• В случаите, в които гражданите трябва да изпратят допълнителни изследвания и консултации и това е неизбежно, ТЕЛК следва да уведомят съответните лица писмено, с известия за доставка на писмото.
• Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредното положение, продължават действието си до два месеца след отмяната на извънредното положение. Това е записано в обнародвания днес Закон за извънредното положение.
• По този начин пациентите и лекарите биват улеснени, а успоредно с това ще се избегне струпването на много хора на едно място в условията на разпространението на коронавирусната инфекция.
• Извънредното положение в момента е обявено от 13 март до 13 април.

МЗ И ЦЕНТРОВЕТЕ ПО ТРАНСФУЗИОННА ХЕМАТОЛОГИЯ БЛАГОРАДИХА НА ВСИЧКИ КРЪВОДАРИТЕЛИ, КОИТО СЕ ОТЗОВАХА НА АПЕЛА ЗА ПОМОЩ
„Уважаеми кръводарители, обърнахме се към Вас с апел за помощ, за да успеем, в условията на въведеното извънредно положение и взетите противоепидемични мерки, да поддържаме наличностите от кръв и кръвни съставки, необходими на болниците за спасяването на човешки животи. Само за три дни, в периода от 20 до 23 март, в структурите на трансфузионната система в страната, въпреки усложнената епидемична обстановка и разпространението на коронавирусната инфекция, въпреки времето, което Ви притискаше и притеснението на част от Вас от игли и манипулации, над 500 от Вас дариха кръв. В периода от 20 до 23 март, включително, 43-ма от Вас дариха кръв в районния център по трансфузионна хематология във Варна, 32-ма – в този в Плевен, 21 в центъра в Стара Загора, 99 в РЦТХ Пловдив и 368 – в Националния център, в София”. Това написаха в благодарствен адрес от Министерството на здравеопазването, Националния център по трансфузионна хематология и районните центрове по трансфузионна хематология във Варна, Плевен, Стара Загора и Пловдив.
„Ценим Вашата ангажираност и готовността Ви да помогнете на болните и нуждаещите се граждани, осигурявайки им нужните кръв и кръвни съставки за провеждането на животоспасяващи операции и спешни медицински интервенции! От наше и от тяхно име, Ви благодарим!”, се казва още в поздравителния адрес, качен на сайта на МЗ.

СЛИВЕНСКАТА БОЛНИЦА РАЗПОЛАГА С 53 ЛЕГЛА ЗА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУС И 6 ЛЕГЛА ЗА ТЕЖКИТЕ СЛУЧАИ
МБАЛ „Д-р Иван Селимински” – Сливен подготви 6 легла във Второ отделение по реанимация само за тежки случаи на коронавирус, съобщи БНР като се позова на съобщение от здравното заведение.
Ще бъде използван е Интензивният сектор на Отделението по нервни болести.
Към момента болницата разполага с осем апарата за дихателна реанимация. Един апарат е поръчан преди дни, най-вероятно ще бъде закупен още един, съобщи директорът на Сливенската болница д-р Васислав Петров.
53 легла са предвидени в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” – Сливен за евентуално настаняване на пациенти с коронавирус. 38 от тях са в Отделението по инфекциозни болести. Ако местата в Инфекциозно отделение не достигат, се предвижда настаняване в сектора по фтизиатрия, в което има 15 легла. При необходимост ще бъдат предоставени и 10-те легла в Отделението по кожни болести.

362-МА ДУШИ СА ПОД КАРАНТИНА В ОБЛАСТ ЛОВЕЧ
Нови 128 лица са поставени под задължителна домашна карантина в област Ловеч, с което общият им брой вече е 362, съобщи БНР.
Към момента не са постъпвали данни за оплаквания или симптоматика от карантинираните лица, информираха от Регионалната здравна инспекция – Ловеч.
Засега в Ловешка област има само една положителна проба за коронавирус – на мъж от Троян, който продължава да се лекува в Инфекциозното отделение на болницата в Ловеч.