НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.02.2020)

ПРЕМИЕРЪТ СВИКВА ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА СЪВЕТА ПО СИГУРНОСТТА ВЪВ ВРЪЗКА С РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА
Министър-председателят Бойко Борисов свиква утре в 8:30 ч извънредно заседание на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на вируса COVID-19, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на правителствената пресслужба. В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерски съвет ще бъдат обсъдени данни за разпространението на заболяването, предприетите срещу него мерки в национален и международен аспект, както и необходимите по-нататъшни действия ограничаване на разпространението на новата зараза.
Днес по време на среща с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон премиерът се обяви категорично за общоевропейско решение относно действията срещу заразата.
„Със събитията в Италия главоломно се развива ситуацията и може би ще ни трябва
общоевропейско решение как да действаме срещу коронавируса“, изтъкна Бойко Борисов.

ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО ПОВИШИ РИСКА ЗА ПЪТУВАНИЯ ДО КИТАЙ ДО НАЙ-ВИСОКОТО, ПЕТО НИВО
Във връзка с развитието на епидемията на коронавирус 2019-nCoV, Министерството на външните работи на България повиши индекса на риска при пътуване до Китай до най-високото Ниво 5 – Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от ведомството.
„Препоръчваме на българските граждани, които пребивават или пътуват в Италия, да пътуват само в краен случай в районите, където е установена зараза“, посочват още от МВнР по повод последната информация за разпространението на коронавируса в Италия и по-специално – в Северна Италия.
Важна препоръка на ведомството е сънародниците ни да се въздържат от посещения на публични мероприятия, да избягват места със струпване на много хора, както и да спазват мерки за безопасност – носене на предпазна медицинска маска, поддържане на лична хигиена и избягване на пряк контакт с непознати.
От ведомството посочват, че засега няма данни за заразени с коронавивуса COVID-19 български граждани в Китай и в Италия.
По информация на италианските власти броят на заразените в Италия от новия коронавирус към момента е 132 души като 26 от тях са на интензивно лечение. Към 24 февруари сутринта италианските власти са съобщили официално за 4 случая на починали от коронавирусна инфекция.
По данни на Италианския статистически институт в област Ломбардия живеят 10 046 българи, в област Венето – 2312, в област Пиемонте – 3071, в град Милано са регистрирани 5 241 български граждани, а в община Лоди – 313 българи. От МВнР информират, че Посолството ни в Рим и Генералното консулство в Милано са в готовност да оказват съдействие на сънародниците ни при необходимост.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: ПРОБИ ЗА НОВИЯ КОРОНАВИРУС СЕ ВЗИМАТ САМО ОТ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ПО ПРЕДПИСАНИЕ НА ЛЕКУВАЩ ЛЕКАР
„При здрав човек или човек, който няма симптоми на заболяването, резултатът от изследването ще е отрицателен и няма никакъв ефект от провеждането му. Човекът може след няколко дни да се разболее и едва тогава, след като заболяването се разпространи в белия дроб, може да се направи достоверен тест“. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, съобщиха от пресцентъра на МЗ. Единствено граждани с проявени симптоми като висока температура и начална пневмония могат да бъдат изследвани за новия коронавирус COVID-19. Условие, за да бъде извършено изследването и да бъдат отчетени положителни резултати, т.е. наличие на вируса у човек, е проявената симптоматика. В противен случай пробите винаги биха били отрицателни. По тази причина в България – в Националната референта лаборатория – се изследват единствено проби на граждани с проявена симптоматика.
За пореден път проф. Тодор Кантарджиев подчерта, че пробите се взимат единствено и само от лечебни заведения по предписание на лекуващ лекар и се изпращат в Националната референтна лаборатория. Това е безплатно за гражданите и болниците, тъй като средствата се осигуряват от Министерството на здравеопазването.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТПУСНА 1 МЛН. ЛЕВА НА УМБАЛ “СВ. МАРИНА” ЗА ЗАКУПУВАНЕТО НА ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНА АПАРАТУРА
„1 млн. лв. отпусна Министерството на здравеопазването на УМБАЛ „Света Марина“ за закупуване и монтажа на високотехнологична апаратура за образни изследвания (SPECT/CT) за нуждите на Клиниката по нуклеарна медицина и метаболитна терапия към лечебното заведение. Със собствен принос участва и болницата. Работата с новата апаратура ще осигури нов спектър от възможности за навременна диагностика на пациенти от цялата страна, което ще подобри превенцията на значителен брой заболявания и ще повиши успеваемостта на тяхното лечение“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на посещението си в УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
На по-добри здравни грижи ще могат да разчитат и пациентите на Клиниката по нефрология, на която през миналата година МЗ осигури 100 хил. лв. за закупуване на хемодиализни апарати. Други 246 хил. лв. са предоставени за основен ремонт на лабораторията към отделението по съдебна медицина и за закупуването на най-съвременна апаратура. Също през 2019 г. 177 320 лв. бяха инвестирани в ремонтирането и медицинското обзавеждане на Втора психиатрична клиника, изтъкнаха от МЗ.
Освен с отпуснатите през последните две години от Министерството на здравеопазването целеви, така и със собствени средства УМБАЛ „Света Марина“ успя да реновира и преоборудва няколко от ключовите си структури. Една от тях е Клиниката по неврохирургия, в чието обновяване лечебното заведение е вложило собствени средства в размер на 570 хил. лв., стана ясно от думите на здравния министър, който на място се запозна с работата на екипа в клиниката.
„Всички съвместно направени до момента инвестиции ще повишат качеството и ефективността на лечебния процес, а УМБАЛ „Света Марина“ ще продължи да бъде една от най-модерните болници не само в областта, но и в страната“, коментира министър Ананиев.
Той посочи, че от особено значение е и въвеждането в експлоатация на единствения и най-модерен за страната ни операционен микроскоп, закупен със собствени средства на Медицински университет – Варна. Микроскопът ще бъде на разположение на специализираната очна болница в морската столица.

СТАРОЗАГОРСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ПОСТАНОВИ ДА БЪДАТ ЗАДЪРЪЖАНИ УПРАВИТЕЛЯТ НА МБАЛ-РАДНЕВО И ДРУГИ СЛУЖИТЕЛИ
Постоянни мерки за неотклонение постанови в неделя състав на Старозагорския окръжен съд за управителя на общинската МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ д-р Мая Узунова и двама от подчинените ѝ – шефът на „ТРЗ“ и „Личен състав“ Марта Стефанова и служебният шофьор Слави Иванов, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от институцията. Мярка „домашен арест“ е определена за вече бившата главна счетоводителка на болницата Мария Атанасова.
Мерките са гледани след внасянето в съда на обвинения от страна на прокуратурата. Срещу управителката е повдигнато обвинение за присвояване на средства в особено големи размери и безстопанственост, а останалите трима са обвиняеми за пране на пари.
Предварителната проверка за престъпления по служба в МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ започна по повод подадени два сигнала до прокуратурата и ДАНС на 13 февруари от кмета на Раднево д-р Тенко Тенев и председателя на местния парламент д-р Румен Йонков. Тежкото финансово състояние на лечебното заведение предизвика тревогата на Общинския съвет, след като стана ясно, че в продължение на три месеца лекари и медицински сестри не са получавали заплатите си. По думите на кмета на общината д-р Тенко Тенев, той е разбрал за това 11 февруари. Данните са били посочени в искане за финансово подпомагане, изпратено до него от управителката д-р Мая Узунова.
Според предварителния отчет на болницата за 2019 г. загубите са 1 330 000 лв., което с близо 900 000 лв. повече спрямо предходната година. Междувременно стана известно, че управителката, която е назначена със заплата от 3 300 лв. след гласуване на Общинския съвет реално е получавала над 12 000 лв., а няколко души от персонала, които в момента също са обсега на внимание на правоприлагащите органи, са получавали необосновано големи заплати.

СРЕДНАТА ЗАПЛАТА НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ В УМБАЛ “ЦАРИЦА ЙОАННА – ИСУЛ” Е 1333 ЛЕВА
1413 лева е средната брутна заплата в ИСУЛ за 2019 година. От първи март лекари и сестри ще имат по още едно увеличение на възнагражденията, каза за Clinica.bg изпълнителният директор на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” проф. Бойко Коруков.
Само за две години болницата е стопила просрочените си задължения от 11 млн. лева на 4 млн. лв. Това е станало предпоставка за увеличение на заплатите на персонала. По думите на проф. Коруков средната брутна заплата за лекарите със специалност е 2161 лева, а на медицинските сестри – 1333 лева.
„Сега предстои подписване на договор с РЗОК. От лимитите зависи с колко ще можем да направим следващото увеличение, което ще е на 1 март”, каза проф. Коруков.
Управителят на ИСУЛ е разработил три варианта за повишение на заплатите. То ще е главно за сестрите и лекарите, като няма да бъде пропусната и администрацията. “Ако успеем да постигнем добри резултати в края на годината още веднъж ще можем да повишим възнагражденията”, каза проф. Корков. Проблемът с дефицита на някои специалисти е същия като в цялата страна. И в ИСУЛ има недостиг на патоанатоми, анестезиолози и анестезиологични сестри.
„Болницата е като жив организъм, който трябва да работи в синхрон. Тук преди имаше цяла катедра по патологоанатомия, сега имаме само един патологоанатом и друг на половин щат и половина”, коментира проф. Коруков. По думите му има желание за европейска медицина, но с африкански бюджет няма как да стане. Приоритет на това ръководство е спиране на теча на специалисти към частните болници.

ДИПЛОМИРАХА СЕ 54 МАГИСТЪР-ФАРМАЦЕВТИ ОТ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА
На официална церемония 54 магистър-фармацевти от Випуск 2019 на Факултета по Фармация към Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна получиха своите дипломи, съобщиха от лечебното заведение. Тържественото събитие се състоя на 22 февруари 2020 г. в зала 1 на Фестивален и конгресен център-Варна. Сред официалните гости на бяха кметът на град Варна г-н Иван Портних, многоуважаваните членове на академичното настоятелство проф. д-р Темелко Темелков и адв. Ангел Донов, представители на държавната и местната власт, ръководители на здравни, учебни и социални институции, съсловни организации, медии и граждани.
Отличникът на випуска Елена Николова получи парична награда и грамота от ректора на университета проф. д-р Красимир Иванов, както и парична награда и плакет от кмета на Варна, г-н Иван Портних.
С отличен успех завършиха осем студенти, които бяха удостоени с парична награда от ректора, както и с награди от Български фармацевтичен съюз.
Младите специалисти положиха клетвата на фармацевта, повтаряйки словата след декана на факултета проф. Диана Иванова. За цялостен принос и съдействие при подпомагане дейността и издигане престижа на Факултета по фармация. С Наградата на декана бе удостоено ръководството на УМБАЛ „Света Марина“ – Варна.

МУЛТИДИСЦИПЛИНАРЕН ЕКИП ИЗВЪРШИ СЛОЖНА УНГ ОПЕРАЦИЯ
Мултидисциплинарен екип, ръководен от доц. д-р Кирил Попов – началник на Клиниката по УНГ болест в УСБАЛО извърши сложна операция на пациент с рак на ларинкса, хипофаринкса и огромна метастаза на шията в ляво, обхващаща сънната артерия. За това информира информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Интервенцията е завършила успешно като туморът е бил отстранен напълно, а засегнатата част от сънната артерия е била заместена с кръвоносен съд, взет от бедрото на пациента. Уникалното в случая е оперативният подход, изразяващ се в поредица от оперативни действия, продължили общо над шест часа.