НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.12.2020)

БЛС в поздравление към БАПЗГ: В ТЕЗИ ТЕЖКИ ДНИ НА ТРУДНОСТИ ЗАЕДНО ДОКАЗВАМЕ, ЧЕ МИЛОСЪРДИЕТО Е ЖИВО!
Благодарност за неуморната работа за здравето на пациентите на професионалистите по здравни грижи изказаха от УС на Българския лекарски съюз с поздравителен адрес по случая предстоящия празник Рождество Христово.
„2020 година беше трудна за всички ни. Уморени сме и изтощени, но не и обезверени. Обединени, със знание, вяра и смелост, ще продължим да показахме, че можем да се справим.
В тези тежки дни на трудности заедно доказваме, че милосърдието е живо!
Вярваме в общите ни усилия да помогнем, да се погрижим за болните и страдащите и Ви благодарим за безсънните нощи и многото часове извънреден труд!“, се казва в поздравлението, подписано от председателя на БЛС д-р Иван Маджаров и адресирано до председателя на БАПЗГ Милка Василева.
„Бъдете силни и търпеливи, защото професията, която сте избрали, изисква много грижа и себеотдаване!“, се казва още в поздравлението на БЛС.
„В тази изключително трудна за всички година българските лекари и професионалистите по здравни грижи доказаха своя висок професионализъм, отдаденост на пациентите и непоколебимост да устоят на всички предизвикателства в името на здравето и живота“, написа председателят на УС на БАПЗГ до д-р Маджаров. Тя благодари за доброто сътрудничество на двете съсловни организации.

98 МЕДИЦИ СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19
1799 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. Направените PCR тестове за изминалите 24 часа са 6233. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 50; Бургас – 145; Варна – 180; Велико Търново – 41; Видин – 20; Враца – 68; Габрово – 18; Добрич – 94; Кърджали – 21; Кюстендил – 14; Ловеч – 32; Монтана – 14; Пазарджик – 62; Перник – 49; Плевен – 64; Пловдив – 160; Разград – 10; Русе – 87; Силистра – 21; Сливен – 45; Смолян – 23; София област – 56; София град – 263; Стара Загора – 82; Търговище – 44; Хасково – 53; Шумен – 53; Ямбол – 30.
Случаите на новия коронавирус, доказани у нас към момента, са общо 194 271. От тях активни са 82 302. Излекуваните лица са 105 090. От тях 2424 са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 6123-ма пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция. В интензивни структури се настанени 526 от тях.
Националната информационна система показва, че у нас при 8596 лица-медицински служители е доказан COVID-19. Нови 98 случая са регистрирани през последните 24 часа, като от тях 29 са установени при лекари, 31 – при медицински сестри, 21 – при санитари, 3 – при фелдшери и 14 – при друг медицински персонал.
6879 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. През изминалото денонощие са регистрирани 114 нови случая.

МЗ ПУБЛИКУВА КРАТКАТА ХАРАКТЕРИСТИКА И ЛИСТОВКАТА НА ВАКСИНАТА НА PFIZER/BIONTECH СРЕЩУ COVID-19
МЗ публикува кратката характеристика и листовката на ваксината на Pfizer/BioNTech срещу COVID-19. В тях изрично е уточнено, че продуктът подлежи на допълнително наблюдение, като това ще позволи бързото установяване на нова информация относно безопасността му, а от медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана реакция, информира Zdrave.net.
Сред най-честите нежелани реакции, описани в кратката характеристика и листовката, са болка на мястото на инжектиране (>80%), умора (>60%), главоболие (>50%), миалгия и втрисане (>30%), артралгия (>20%), пирексия и подуване на мястото на инжектиране (>10%), като е уточнено, че обикновено тези реакции са леки или умерени по интензитет и отзвучават в рамките на няколко дни след ваксинацията. Малко по-малка честота на събитията на реактогенност се свързва с по-напреднала възраст. Тъй като има съобщения за събития на анафилаксия, производителят заявява, че винаги трябва да има на разположение подходящо медицинско лечение и наблюдение в случай на анафилактична реакция след приложение на ваксината. Препоръчва се внимателно наблюдение в продължение на най-малко 15 минути след ваксинацията. Не трябва да се прилага втора доза от ваксината на лица, получили анафилаксия към първата доза. Във връзка с ваксинацията могат да възникнат реакции, свързани с тревожност, включително вазовагални реакции (синкоп), хипервентилация или реакции, свързани със стреса, като психогенен отговор към инжектирането с игла. Важно е да се вземат предпазни мерки, за да се предотврати нараняване от припадане.
Уточнено е, че безопасността на ваксината е оценена при участници на възраст 16 и повече години в две клинични изпитвания, в които са включени 21 744 участници, получили поне една доза от нея.
Ваксинацията трябва да се отложи при лица, страдащи от остро тежко фебрилно заболяване или остра инфекция, но наличието на лека инфекция и/или невисока температура не трябва да става причина за отлагане на имунизацията.
Уточнено е още, че ефикасността на ваксината може да е по-ниска при имуносупресирани лица, както и че продължителността на защитата не е известна, тъй като тя все още се определя в текущи клинични проучвания. Ваксината трябва да се прилага само на лица над 16-годишна възраст. Поставя се мускулно, за предпочитане в горната част на ръката. Втората инжекция се поставя 21 дни след първата.

БЪРЗИ АНТИГЕННИ ТЕСТОВЕ ЗА ПРИСТИГАЩИТЕ ОТ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ С ВЪЗДУШЕН ТРАНСПОРТ
От 00:00 часа на 24.12.2020 г. лицата, пристигащи в България, с начална точка на отпътуване от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, на които е позволено влизане в страната се поставят под карантина за 10 дни в дома или в друго място, което са посочили за пребиваване, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
На пристигащите с въздушен транспорт ще се провежда бърз антигенен тест за COVID-19 на съответното летище у нас. При отрицателен резултат от теста се издава предписание от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор за поставяне под карантина за срок от 10 дни, а при положителен резултат – предписание за поставяне под задължителна изолация за срок от 14 дни.
От 1 януари 2021 г. лицата, които не попадат в забраната за влизане и престой у нас, при пристигането си на територията на страната представят документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в България изследване по метода на полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19, считани от датата на проведеното изследване, вписана в документа.
При представянето на такъв документ, те не подлежат на задължителна карантина.
Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед РД-01-725, издадена на 23.12.2020 г.

ДАРИХА БАКТЕРИЦИДНИ ЛАМПИ НА ПЕДИАТРИЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В УМБАЛ “КАНЕВ” – РУСЕ
Мобилни осветителни тела и бактерицидни лампи дариха членовете на Синдикалната федерация на служителите в МВР на Педиатричното отделение в УМБАЛ “Канев” в Русе, съобщи БНР.
Пожарникари и полицаи, членове на Синдикалната федерация на служителите на МВР, направиха дарения от хранителни продукти на Центровете за настаняване от семеен тип и на електрическо оборудване за педиатричното отделение на болница “Канев”.
Този жест на униформените е част от двугодишна кампания на синдиката в подкрепа на болнични заведения и социално слаби деца.
Дарението от бактерицидни лампи получи началника на Педиатрията д-р Ева Цонкова, която благодари и каза: “Всяка стая в Детско отделение, след напускане на пациент, има нужда от щателна дезинфекция и обеззаразяване. С тези лампи всъщност ще направим този процес доста по-прецизен, по-сигурен. С осветителните тела за работните помещения ще улесним работата на персонала”.

ОГНИЩЕ НА ЗАРАЗЕНИ С COVID-19 Е ОТКРИТО В ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА В ДОБРИЧ
Огнище на заразени с COVID-19 е открито в Дома за стари хора в Добрич. Положителни проби за заболяването са дали 29 от потребителите, чиято средна възраст е 86 години и 10 души от персонала – един рехабилитатор, една медицинска сестра и осем санитари, съобщи БНР.
Първите проби на двама от персонала са били направени в петък миналата седмица, след което е извършено епидемиологично проучване сред всички потребители и останалите заети на работа в дома.
Вторият етаж на Дома за стари хора в Добрич е отделен като COVID сектор, където са настанени всичките 29 потребители, дали положителен PCR тест за коронавирусна инфекция. За тях се грижат една медицинска сестра и един санитар, заяви зам.-кметът по Хуманитарните дейности в община Добрич д-р Емилия Баева.
Състоянието на заразените потребители засега е задоволително и няма нужда от настаняването им в лечебно заведение, допълни директорът на Дома за стари хора Антония Пантелеева.

НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ „СПИНАЛНА МУСКУЛНА АТРОФИЯ“ ВРЪЧИ НА МИНИСТЪР АНГЕРОВ ПРИЗА „ЧОВЕК НА 2020 Г.“
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов получи награда “Човек на 2020 г.“ от Сдружение Национална асоциация „Спинална мускулна атрофия“. От сдружението обясниха, че призът се връчва на проф. Ангелов за управленската му воля в решаването на проблемите на пациентите със спинална мускулна атрофия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„Благодарим Ви, че ни чухте и направихте възможно лечението на пациентите със спинална мускулна атрофия. Имаше сълзи в очите на пациентите след това решение, но те най-накрая бяха сълзи от радост, че след толкова чакане, сега ще получат нужната грижа. Вярваме, че вече с всяко ново лечение ще е по-лесно. Надяваме се още дълги години министър на здравеопазването да е истински лекар като вас.“ Това заяви Веселин Радойчев, председател на сдружението при връчването на наградата.
„Надявам се, че преди светлите празници сме успели да направим така, че пациентите със спинална мускулна атрофия да се почувстват поне малко по-добре. Вашата кауза е и моя кауза. Това е една от най-ценните награди, които съм получавал, и тя винаги ще бъде с мен, защото преди всичко аз съм лекар и съм избрал за мой дълг да се боря българските пациенти да получават възможно най-доброто лечение. Това ме е водело и като хирург, и като директор на болница, и сега като министър, и мога да ви обещая, че винаги ще е така“, каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.