НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.11.2020)

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ПРЕДЛАГА УДЪЛЖАВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ С ЧЕТИРИ МЕСЕЦА
Нови, далеч по-сериозни мерки, свързани с овладяване на епидемията от COVID предлага здравният министър проф. Костадин Ангелов. Това стана ясно от негов извънреден брифинг с участието на главния държавен здравен инспектор, директорите на УМБАЛСМ „Пирогов“ и УМБАЛ „Александровска“. Участие в брифинга взе и председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. д-р Венцислав Мутафчийски.
Макар че здравният министър подчерта, че не налага втори локдаун, „а ние сами ще си го наложим“, предложените от здравното ведомство мерки на практика са почти същите от пролетта, а именно – спиране на стажовете и практиките във всички университети, всички форми на извънкласни дейности, присъствени форми на обучение в училищата, детските градини и яслите; преустановяване на всякакви вид спортни мероприятия, семинари, конкурси, конгреси и други мероприятия; преустановяване на работата на заведения за хранене и сладкарници, като те ще могат да правят само доставки на храна по домовете; преустановяване работата на моловете с изключение на аптеки, дрогерии, банки; спиране на вътрешните и външните екскурзии.
Здравният министър ще предложи на премиера удължаване на извънредното положение с четири месеца. Създаване на КПП-та между отделните градове не се предвижда. Тази мярка е доказала своята неефективност при дифузно разпространение на вируса, обясни здравният министър.
Министър Ангелов посочи, че ще предложи на премиера и коалиционните партньори мерките да влязат в сила от този петък, 27 ноември. “Очаквам всички колеги да подкрепят всички мерки, защото българският народ има нужда от тези мерки сега”, заяви той. Основната цел е системата на здравеопазването да си поеме глътка въздух. „Няма място за паника, няма място за притеснение. Тази битка ще бъде спечелена с разум, интелект и дисциплина“, заяви още здравният министър.
„Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата“, заяви в обръщението си още проф. Ангелов.
„Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск, няма да издържат лекарите ни, сестрите ни, посочи той, като добави, че е готов да поеме всякаква отговорност. Не може да си позволим да губим живота на лекари, учители. Всеки живот има значение. Сега е време, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг“, каза още здравният министър. „Много колеги лекари също са болни, техните близки също са болни. Много колеги починаха. Аз няма да бъда министърът, който ще предаде усилията им в името на живота на пациентите. Длъжни сме да направим това усилие. Защото само живите хора могат да вдигнат една държава“, заяви проф. Ангелов.
По думите му няколко седмици дисциплина ще спасят хиляди човешки животи. Ако мерките дадат резултат, около Коледа е възможно да се пристъпи към отхлабване. Най-рано мерките могат да дадат резултат осем дни, а реално след 21 дни. Проф. Ангелов обясни, че мерките ще се обсъждат детайлно с всички ресорни министри. „Тази рамка на мерките е част от плана, който следваме“, заяви той, като припомни, че тя се въвежда при 800 души заболеваемост.
В началото на брифинга главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев даде подробности за разпространението на вируса в ЕС и в България. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията 14-дневната заболеваемост надхвърля 250 на 100 000 души от населението в почти всички държави в Европа. У нас за изминалата седмица са регистрирани 23 560 случая с нарастване 102% на седмична база. България е на 11-то място по 14-дневна заболеваемост в Европа с рекордните по думите на доц. Кунчев 666,5 заболели на 100 хиляди души население. В над три области има над 1000 заболели на 100 000 души население – това са Габрово, Кюстендил и София-град.
От думите на д-р Кунчев стана ясно, че нараства броят на хората, които имат нужда от лечение, включително и от интензивно лечение – техният брой в момента представлява 6,4% от хоспитализираните с коронавирусна инфекция.
Директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов посочи, че приети за болнично лечение в Реанимация са 408 души, а 5950 са хоспитализираните със среднотежка и тежка форма на заболяването. Над 2000 са активните случаи на заразени медицински специалисти в системата – 35% от тях са лекари, а 32% – медицински сестри.
Проф. Мутафчийски ВМА заяви от своя страна, че има десетократно намаление на заразяванията от коронавирус, регистрирани във военномедицинската служба. Той подчерта, че има изключително голям натиск върху нашите лечебни заведения. Проф. Мутафчийски обърна внимание на повторното заразяване на четирима лекари от ВМА. При двама от тях болестта се е развила по-тежко, докато другите двама са с по-леки симптоми.
Директорът на УМБАЛ “Александровска” проф. д-р Борис Богов посочи, че пет клиники от болницата са ситуирани на друго място, но подчерта, че преструктурирането на болницата не ощетява пациенти с коронавирус. От думите му стана ясно, че заетите легла в Александровска болница са 184 с възможност за разкриване на още 120 легла, но няма персонал, който да обслужва тези легла. Проф. Богов коментира, че има медици, които не са си тръгвали вече месец от отделенията и апелира студентите по медицина да станат доброволци в отделенията за лечение на пациенти с COVID-19.

БЛС НАСТОЯВА ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ОГРАНИЧИТЕЛНИ МЕРКИ ДА ВЛЯЗАТ В СИЛА В НАЙ-КРАТЪК СРОК
„Ние българските лекари, подкрепяме напълно обявените от здравния министър – проф. Костадин Ангелов нови ограничителни мерки и очакваме тяхното приемане в пълния им вид възможно най-бързо”. Това се казва в позиция на Българския лекарски съюз по повод анонсираните от министъра на здравеопазването по-рано днес противоепидемични мерки .
„Преустановяването работата на заведенията, дискотеките, на МОЛ-овете, прекратяването на спортните мероприятия, семинари, екскурзии, конкурси, конгреси и всички други мерки са изцяло в полза на българското общество и ще дадат възможност на нас лекарите и здравната система да си поемем глътка въздух. Само така може да бъде скъсана веригата на заразата, която през последните седмици показа сериозен ръст и погуби стотици животи. Нека спазваме дистанция, но да се държим един за друг в тази битка! Време е да се обединим в името на живота!”, пишат още от БЛС.

82 416 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 В БЪЛГАРИЯ
1123 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. 2787 са PCR тестовете, направени през изминалото денонощие. Това показва Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 7 – Бургас – 133; Варна – 78; Велико Търново – 40; Видин – 35; Враца – 7; Добрич – 16; Кюстендил – 79; Ловеч – 20; Монтана – 10; Пазарджик – 49; Перник – 7; Плевен – 48; Пловдив – 41; Разград – 5; Русе – 1; Силистра – 1; Сливен – 63; Смолян – 3; София област – 42; София град – 356; Стара Загора – 5; Търговище – 8; Шумен – 7; Ямбол – 62.
Доказаните случаи на новия коронавирус в България са общо 121 820, като 82 416 от тях са активни. 36 524 са излекуваните лица. 772 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
6350 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 408 се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че при 4788 лица-медицински служители у нас е констатиран COVID-19. Нови 51 случая са регистрирани през последното денонощие, 15 от които са установени при лекари, 20 – при медицински сестри, 8 – при санитари, 1 – при фелдшер и 7 – при друг медицински персонал.
2880 са починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 60.

БЪЛГАРСКАТА БОЛНИЧНА АСОЦИАЦИЯ СЪЗДАВА ОНЛАЙН ПОРТАЛ ЗА ОБМЕН НА ИНФОРМАЦИЯ МЕЖДУ ЛЕКАРИ В РЕАЛНО ВРЕМЕ
Българската болнична асоциация започва инициатива за изграждане на онлайн портал за професионалисти, в който лекарите от цялата страна ще могат да обменят информация в реално време. Там те ще могат да обсъждат и протоколи за лечение на
пациенти с тежка форма на коронавирусна инфекция и с различни усложнения, информира Zdrave.net.
Това стана ясно по време на здравния дебат „Най-добрите болници“, където експерти се обединиха около становището, че само ясна национална стратегия за обезпечаване с медицински кадри ще спаси здравеопазването. От асоциацията посочват, че са поканени българските софтуерни компании, които имат интерес, да дадат своя обществен принос в този труден за всички момент като помогнат за изграждането на бърза и удобна онлайн система за обмен на информация.

25% ОТ МЕДИЦИТЕ В МБАЛ – БЛАГОЕВГРАД СА ЗАРАЗЕНИ С КОНОРАВИРУС
Заразени с коронавирус са повече от 25 процента от медиците на първа линия в областната болница в Благоевград, която работи като COVID лечебно заведение. Много от заразените медици имат усложнения, съобщи БНР.
„Кризата е повече от сериозна“, заяви директорът на болницата д-р Огнян Митев.
Всички COVID легла в държавната болница са запълнени, има и много чакащи хора с тежки усложнения в Спешното приемно отделение. Най-сериозният проблем с днешна дата е големият брой заболели медици – 60 към днешна дата.
Според д-р Митев моментът за затварянето на всички обекти, които не са жизненоважни, не бива да се отлага повече: „Пълна карантина, както го направиха в Италия. И аз така мисля, че е наложително вече, защото извън контрол е всичко,. Защото това, което се случва с високия ръст на заболели, това, което виждаме – в Спешно-приемно е пълно, повечето възрастни хора – увредени, в тежко състояние и доста от тях бързо умират“.

ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА В СВИЩОВ СПЕШНО ТЪРСИ ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
Общинската болница в Свищов спешно търси лекари и медицински сестри, тъй като се увеличават заразените сред малкото медици, които лекуват болните от COVID-19, съобщи БНР. Управителят на свищовската болница Илиян Венков е откаран по спешност в София, след като състоянието му се е усложнило.
Заради недостигащите медици за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в общинската болница „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов като доброволци влязоха кметът Генчо Генчев и управителят на лечебното заведение икономистът Илиян Венков. И двамата се заразиха, а състоянието на Венков се е влошило, което наложи спешното му транспортиране в софийска болница, заяви кметът Генчо Генчев.
Още един лекар от свищовската болница се е заразил, помагат двама студенти от Медицинския университет в Плевен, очаква се да дойде още един техен колега, посочи кметът Генчев: „Основният проблем за лечебното заведение си остава липсата на лекари и намаляващия състав на медицинските специалисти“.

120 СТУДЕНТИ СА ЗАЯВИЛИ ЖЕЛАНИЕ ДА СТАНАТ ДОБРОВОЛЦИ В COVID ОТДЕЛЕНИЯ
Студенти по медицина влизат като доброволци в COVID отделенията в болниците. За една седмица 120 кандидатури на желаещи да се включат са постъпили в Асоциацията на студентите по медицина, която се зае с координацията.
“От Министерството на здравеопазването имаме предоставена информация за нуждите на лечебните заведения в страната и насочваме доброволците, като им даваме координатите за връзка”, обясни пред БНР Теодора Делчева, зам.-председател на асоциацията. Сред кандидатите има стажант-лекари, но и студенти от първи и втори курс, посочи тя.
“Асоциацията лобира студентите да се наемат на трудов договор, за да бъдат защитени правата им и да се чувстват по-сигурни на работното си място. Когато са на трудов договор, ще могат да вземат и допълнителните средства за работа на първа линия в COVID отделенията. Работата е високо рискова, а смените са много дълги и смятаме, че студентите го заслужават”, подчерта Делчева. По думите ѝ има болници, които са отворени за доброволци, но не са заявили готовност да назначат студентите на трудов договор.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА СТАРТИРА КАМПАНИЯ ЗА ДАРЯВАНЕ НА КРЪВНА ПЛАЗМА
Кампания по даряване на кръвна плазма за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция започна и Министерството на отбраната. Това става, след като министърът на обраната издаде заповед, съобщи БНР. Процесът е доброволен, уточниха от Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия.
Плазма могат да даряват както военни, така и цивилни, уточни началникът на Кръвния център във ВМА проф. д-р Румен Попов.
“Всеки, който има желание може да мине и да дари плазма. Никого няма да върнем, освен ако някои от тях нямат противопоказания за тази процедура. Не е достатъчно само да има изградени антитела. След това кандидат-донорите трябва да покрият абсолютно всички критерии за даряване на цяла кръв или за апаратна плазмофереза”, обясни проф. Попов.
Старши сержант Митко Куцев е военен в алпийския полк в Смолян. Решил да дойде с колегите си да дарят кръвна плазма: “Решихме доброволно да помогнем, никой не ме е карал да идвам. При мен беше леко, няколко дни имах хрема, нямах вкус. Догодина имаме планирани учения, да се надяваме да присъстваме, тъй като подхождаме отговорно”.
Беркант Исмал, също от алпийския полк, обяснява, че е дал кръв, за да помогне лечението на заразени с COVID-19: “Ако мога, нека да помогна. Никой не ме е задължавал с нищо. Имах лека кашлица, загуби се обонянието ми, направиха ми снимка и се оказа, че имам двустранна пневмония 11 дни, после лечението продължи вкъщи. Всеки се зарадва, че ще даря”.

Д-р Павлина Михайлова апелира: ВРЕМЕННО ДА СЕ РАЗКРИЯТ ПОВЕЧЕ КРЪВНИ ЦЕНТРОВЕ
През последния месец нещата около плазмата драматично се промениха. Промениха се взаимоотношенията между участниците в процеса – кръвния център, лекуващия лекар и близките на болния, които искат да дарят плазма. Под натиск те започнаха да налагат свои правила. Това обясни пред БНР д-р Павлина Михайлова от Сдружението за лечение на COVID-19 с рековалесцентна плазма.
Допреди месец хората даряваха плазма безвъзмездно като солидарен акт. Стана така, че плазма, дарена от близки на болни, не стига до тях дни наред. Затова и под натиска на близките започна поименно даряване на плазма. Тя обаче отново закъснява да стигне до лекаря, разказа д-р Михайлова в предаването „Преди всички“.
„Там, където има възможност, да се отвори пункт за даряване на плазма, където има лекар – да се отвори“, апелира специалистката и уточни, че става дума за временно разкриване на кръвни центрове до края на пандемията. По думите ѝ по този начин могат да бъдат спасени десетки, стотици хора.
Много е важно лекарите, които прилагат лечението с плазма, да бъдат наясно с последните световни протоколи, изтъкна още д-р Павлина Михайлова. Утре Сдружението за лечение на COVID-19 с рековалесцентна плазма ще проведе уебинар по темата за лекари от страната.