НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.10.2020)

ОЩЕ 59 МЕДИЦИ С COVID-19 У НАС
1 595 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. 9 038 PCR теста са направени през изминалото денонощие. Това показва Националната информационна система., съобщиха от пресцентъра на МЗ. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 90; Бургас – 41; Варна – 75; Велико Търново – 19; Видин – 3; Враца – 23; Габрово – 20; Добрич – 14; Кърджали – 45; Кюстендил – 19; Ловеч – 11; Монтана – 51; Пазарджик – 25; Перник – 35; Плевен – 23; Пловдив – 140; Разград – 30; Русе – 47; Силистра – 3; Сливен – 37; Смолян – 13; София област – 48; София град – 549; Стара Загора – 56; Търговище – 70; Хасково – 25; Шумен – 64; Ямбол – 19.
У нас към момента са потвърдени 34 930 случаи на новия коронавирус, от които 16 033 са активни. Излекувани са 17 833 лица. 235 от тях са регистрирани през последното денонощие.
Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 1 792-ма. От тях 112 се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 1 786. През изминалите 24 часа са регистрирани нови 59 случая, 21 от които са установени при лекари, 19 – при медицински сестри, 10 – при санитари, 3 – при фелдшери и 6 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция, са 1 064. Новите случаи от изминалото денонощие са 16.

УВЕЛИЧАВАТ ЦЕНАТА НА ДВЕТЕ КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ ЗА БРОНХОПНЕВМОНИИ НА 1 200 ЛВ. ПРИ УСТАНОВЕН СЛУЧАЙ НА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Надзорният съвет на НЗОК е взел решение да увеличи цената на двете клинични пътеки за бронхопневмонии на 1 200 лв. при установен случай на COVID-19. При нормална пневмония ще се запази досегашната цена. Това съобщи снощи пред БНТ управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев.
Проф. Салчев беше категоричен, че проверяват документацията за всеки пациент дали е доказан със съответните методи, че е с коронавирус и ако не е доказан, не заплащат. Той уточни, че е постигнато споразумение с БЛС личните лекари да дават направления не за PCR, а за бързи тестове, които ще бъдат плащани от Здравната каса.
“Това ще помогне на лекарите да установяват дали даденият пациент е заразен или не с COVID, като ще бъде с обикновени направления към лабораториите, с които ние имаме договор, и ако се установи, че даденият пациент е реално заразен с инфекцията, тогава РЗИ ще пусне PCR тест направлението за допълнително потвърждаване на резултата”, обясни управителят на НЗОК.
„Все още не е изчислено колко точно ще струват бързите тестове, приблизителната цена е между 13 и 20 лв. в зависимост от доставчика и заплащането за работа. По предложенията на общопрактикуващите лекари има от пет до седем критерия, по които ще се назначават тестовете и трябва да се прецени колко ще е пациентопотокът. До седмица ще бъде ясно колко ще струват на НЗОК“, уточни проф. Салчев. Той допълни, че в момента НЗОК плаща до 4 000 PCR теста на ден, но това е съобразено с капацитета на лабораториите, а не е наложен лимит от Касата.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРЕПОРЪЧВА ВСИЧКИ БОЛНИЦИ ДА ОБОСОБЯТ СТАИ ЗА ВРЕМЕННА ИЗОЛАЦИЯ НА ПАЦИЕНТИ
Препоръката към всички болници е да обособят стаи, в които биха могли да се изолират хора, докато се постави диагноза. Това е апелът ни към тях сега и препоръките ще бъдат записани като задължение в Закона за бюджета на НЗОК за догодина. Това заяви пред bTV зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Той бе категоричен, че това изискване ще се отнася и за частните болници. По думите му някои от тях – предимно малки по площ лечебни заведения, са заявили, че ще им е трудно, но ще търсят начин за реорганизация, за да бъде изпълнено.
„Трябва да се създадат такива отделения и изолационни стаи в болниците, за да може да се докаже дали пациентът влиза в отделението с COVID-19 или не, или отива в друго отделение, за да се лекува с основната си диагноза“, поясни зам.-министър Пенков и посочи, че болниците нямат право да връщат пациенти с COVID.
Зам.-министърът посочи, че са предвидени и големи санкции, обвързани с прекратяване на финансиране на болниците от Здравната каса при неизпълнение на препоръките.
Д-р Пенков поясни, че помощта от 1000 лв. за медици, работещи на първа линия, ще продължи и през следващата година.
Той бе категоричен, че недостиг на легла няма, но има много натрупана умора у медиците и въпреки нея те продължават да работят, защото са бойци. Вече започват и разговори с висшите медицински училища за млади медици, които да се включат като доброволци в лечебните заведения.
Очаква се да се регистрира ваксина за COVID-19 до 3-4 месеца, а страната ни има договорка да получи 2,5 милиона дози основно за рисковите групи – с придружаващи заболявания и възрастни хора, каза още зам.-министър Пенков.

ЗАРАДИ НАРАСТВАЩИЯ БРОЙ ЗАБОЛЕЛИ ОБМИСЛЯТ ДА СТАРТИРАТ НАЦИОНАЛНИЯ ПАНДЕМИЧЕН ПЛАН
Все още няма информация за доброволци, които да са се отзовали на призива на министъра за помощ в болниците. „За съжаление са необходими много хора. И в парламента обмислят да се ползва националния пандемичен план в тази ситуация. Ние сме го обмислили отдавна и прилагаме част от неговите елементи. Там е записано, че определени резерви от хора са студентите от 6 курс, пенсионирани служители и доброволци от Червения кръст. Търсим всички тях, но това в крайна сметка е по лично желание.” Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия.
“Контактните лица се карантинират като зависи от степента на контакта. Не е едно и също дали сте минали покрай някой, който е положителен, или сте били заедно няколко часа в една стая, разговаряли сте активно без предпазни средства. Очевидно е обаче, че няма да смогнем да обхванем всички контактни лица”, коментира доц. Кунчев.
„При 500 заразени на ден в София, контактните лица са понякога до 10 на човек. Това са хиляди хора, които трябва да бъдат посетени и да им се връчат предписания, а това няма как да се случи. Затова най-важното е човек да знае какво да прави в тези случаи. Другото е формалната страна на въпроса. Когато човек е контактен, получи информация от РЗИ или личен лекар, той трябва да знае, че е карантиниран за 10 дни и не трябва да прави контакти с други хора“, уточни доц. Кунчев.
Той поясни, че не е възможно да няма неясноти за това какво се прави във всяка ситуация. „Когато става въпрос за 2 000 нововъзникващи случая на ден, не може да има строго предписание как да стават нещата. Важното е личните лекари да имат възможност да изследват, защото това ще облекчи много и пациентите, и самите тях“, каза доц. Кунчев.

Д-р Неделчо Тотев: ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ СА ПРИТИСНАТИ ДО СТЕНАТА
“Това, което се случва, е въжеиграчество, а не мениджмънт”. Това заяви в ефира на БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници по повод решенията, които засягат общинските болници. Три са основните направления, каза д-р Тотев: решенията относно COVID-19, надлимитните дейности и промените в Закона за лечебните заведения. Те са обсъждани на Управителен съвет на сдружението и ще се коментират на общо събрание следващия четвъртък.
По отношение на казаното от здравния министър, че всички лечебни заведения трябва да приемат заразени от COVID-19, д-р Тотев подчерта, че това не е писмена заповед и ако това трябва да се изпълнява, има юридически противоречия, а при рискова ситуация, може да се стигне и до съд. “Това не е страх, не е отказ, а факти”, заяви д-р Тотев.
“В голяма част от лечебните заведения в разрешителното им за дейност нямат право за инфекциозни дейности и за лечение на такъв тип заболяване. Това означава, че ние нямаме право да правим такава дейност, защото не сме компетентни.
Ние няма да стоим встрани, ние и досега това правим, нашите специалисти осигуряват консултации в спешните звена, определят изследванията, бързи тестове, селектираме пациенти в тежко състояние и ги насочвахме до момента към лечебните заведения и специалисти, които имат цялата компетентност и арсенал, които държавата им осигури, за да лекуват тези пациенти.
Затова, и колегите ми казват, че са притиснати до стената, няма писмена заповед, за да се сподели отговорността, а ти казват – ти приемаш, като не приемаш, ето сега предстои сключването на договор, казват ти, няма да сключим договор с твоята болница. Колегите ми казват и за други начини на натиск.”
Като единствено решение д-р Тотев предлага обособяването на няколко големи болници в страната, обособени само за лечение на болни от коронавирус.
“Проспахме много месеци, каквото и да се направи сега, е късно”, каза още д-р Тотев.

КТ „ПОДКРЕПА“ ПОДКРЕПЯ ОТПАДАНЕТО НА ТАКСИТЕ, КОИТО НЗОК ПРЕВЕЖДА НА НАП ЗА СЪБИРАНЕТО НА ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ
КТ „Подкрепа“ подкрепя отпадането на таксите, които НЗОК превежда на НАП за събирането на здравноосигурителните вноски, информираха медии.
“Това е искане, което синдикатът е отправял нееднократно към управляващите”, се казва в позиция на конфедерацията по повод проектобюджета на НЗОК за 2021 година.
“Години наред здравната каса плаща за събиране на осигурителни вноски такси, каквито дори частните пенсионни фондове не плащат. Миналата година таксите бяха в размер на над 5,6 млн. лв. Това е до голяма степен солидарната здравна каса”, се пазва още в позицията.
Синдикалистите не одобряват предвидената промяна в Закона за здравното осигуряване, според която касата не е длъжна да изготвя пълни протоколи от заседанието на надзора. В документа се изтъква: “Настоящият текст предвижда да бъдат изготвяни пълни стенографски протоколи от заседанията на Надзорния съвет. Заличава се пълни. Досега следваше до 7 дни от заседанието протоколът да бъде публикуван. Сега не само няма срок, но няма и ангажимент за публикуване на стенографския запис. КТ „Подкрепа” смята, че здравеопазването е една от най-важните обществени системи, особено в период на пандемия, поради което прозрачността е задължителен елемент от управлението на публичните средства. Настояваме категорично стенограмите да са пълни и наистина да се публикуват в 7-дневен срок, тъй като и сега често има значително забавяне.”

УМБАЛ БУРГАС ПРИЗОВАВА ДОБРОВОЛЦИ ДА ПОМОГНАТ НА ЛЕКАРИТЕ В COVID-ОТДЕЛЕНИЕТО
УМБАЛ Бургас призовава доброволци – медици и хора без медицинско образование, да помогнат на лекарите в COVID-отделението. Работещите там изнемогват от постоянен извънреден труд и се затрудняват при обгрижването на пациентите, които към момента са 36 души. Предстои разкриването и на допълнителни 24 легла, които също трябва да се обезпечат с персонал, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Призивът на болницата е най-вече към новозавършилите млади лекари от цялата страна. Те могат да бъдат назначени веднага на трудов договор, да получават заплата и допълнително възнаграждение за работа с КОВИД-пациенти, което Министерството на здравеопазването е осигурило. Имат възможност и за специализации в болницата, по специалностите “Хирургия”, “Акушерство и гинекология”, “Инфекциозни болести”, УНГ, “Ортопедия и травматология”, “Кожни и венерически заболявания”, “Съдебна медицина”, “Физикална и рехабилитационна медицина”, “Образна диагностика”, “Спешна медицина”, “Нервни болести”, “Обща и клинична патология”, “Пластично-възстановителна и естетична хирургия”, “Клинична токсикология, пневмология и фтизиатрия”, “Гръдна хирургия”.
Студенти-медицински сестри, както и други студенти от медицински специалности също могат да бъдат назначени и да се ползват от допълнителните възнаграждения за работа с COVID-пациенти.
Всички доброволци, които нямат медицинско образование, но желаят да бъдат в помощ на екипите в УМБАЛ Бургас, могат да бъдат назначени на трудов договор като санитари, уточняват от болницата.

ВСИЧКИ 15 ЛЕГЛА В ИНФЕКЦИОЗНО ОТДЕЛЕНИЕ НА МБАЛ – ПЕРНИК СА ЗАЕТИ
Всички 15 легла в инфекциозно отделение на МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник, където се лекуват пациенти с коронавирус, са заети, съобщи БНР като се позова на лечебното заведение.
Очаква се от днес диагностицираните с COVID- 19 да бъдат пренасочвани към Първо вътрешно отделение. Ситуацията става все по- тежка, а големият проблем и тук е недостигът на кадри.
Болницата търси да назначи на трудов договор медицински сестри и санитари, а в социалните мрежи бе разпространен и граждански призив за набиране на доброволци за санитари. В момента от 160 медицински сестри в здравното заведение, 111 са в пенсионна възраст.
МБАЛ и Белодробната болница в Перник са единствените лечебни заведения, където се лекуват жителите на цялата област. Болниците в Радомир, Брезник и Трън бяха закрити още преди години.

КАРДИОЛОГИЧНАТА КЛИНИКА В УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ С ПРЕСТИЖНО ОТЛИЧИЕ
Американската кардиологична асоциация (АHA) за втори път отличи екипа на Кардиологичната клиника в УМБАЛ „Александровска“ за научен принос в областта на кардиологията. Това съобщи началникът на Клиниката доц. Добрин Василев, съобщи Zdrave.net като се позова пресцентъра на лечебното заведение.
Доц. Василев е изключително горд с постижението и трите му абстракта (резюме на научна статия) да бъдат приети и единият да бъде награден на най-високо ранкирания кардиологичен форум в света – Научният конгрес на Американската кардиологична асоциация.
American Heart Association (АHА) е най-голямата и влиятелна кардиологична асоциация в света, с най-високо ниво на научните публикации. Абстрактът на доц. Василев и колегите му показва изработване на предиктивен (предсказващ) сбор от параметри за функционалната значимост на стесненията в артериалните разклонения, което фактически определя кои пациенти се нуждаят от стентиране. Кардиологът обясни, че техният абстракт отговарял най-много на критериите за цялостно оформяне, онагледяване и достъпност на съдържанието, висок терапевтичен ефект и добро представяне на авторите.