НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.09.2020)

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ УДЪЛЖИ ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА ДО 30 НОЕМВРИ
Срокът на обявената извънредна епидемична обстановка е удължен от 1 октомври 2020 г. до 30 ноември 2020 г. Това реши на днешното си заседание Министерски съвет, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на правителството.
Мотивите са, че пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб.
От МС информират, че по данни на Европейския център за превенция и контрол па заболяванията, към 19 септември 2020 г. в света са регистрирани 30 540 446 потвърдени случая на COVID-19, от които 952 724 починали. От тях 2 808 711 случая или 9,2% са заболелите на територията на Европейския съюз /Европейското, икономическо пространство и Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, с общ брой починали 185 945. В България към 19 септември са съобщени 18 733 заболели и 753 починали от COVID-19.
„В страната продължава неблагоприятното развитие на епидемичната обстановка, обуславяща се от висока смъртност от инфекции, причинени от новия коронавирус, на фона на намаляваща заболяемост и запазване степента на болнично лечение на заболели с умерена и тежка клинична картина“, уточняват от правителството.
Според приетото решение удължаването на извънредната епидемична обстановка и прилагането на противоепидемичните мерки в страната цели намаляване въздействието на COVTD-19 върху общественото здраве и здравната система.
„Това е особено важно за опазване здравето и живота на лицата с повишен риск от тежко протичане на инфекциозно заболяване – възрастни, хора с хронични и онкологични заболявания и имунокомпрометирани състояния, в условия на едновременно разпространение на сезонен грип и COVID-19“, казват от МС.

УЧРЕДИХА ФОНДАЦИЯ „МЛАДИ МЕДИЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ“
Никоя амбициозна национална цел не може да бъде постигната без здрава нация, а това изисква ефективно и иновативно здравеопазване, насочено към бъдещето и с фокус към младите хора в системата и тяхното развитие. Това заяви президентът Румен Радев при учредяването в Пловдив на фондация „Млади медици за България“, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на президентството. Организацията има за цел да подкрепя настоящи и бъдещи медици, да ги мотивира да остават и да се развиват професионално в България.
Държавният глава изрази убеденост, че материалната и морална подкрепа, която младите медици ще получат, ще им даде сила и мъдрост да намерят правилния модел за развитие на ефективно, хуманно и обществено отговорно българско здравеопазване.
Д-р Динко Младенов, председател на Управителния съвет на фондацията и неин учредител, подчерта, че 22 септември – Денят на Българската независимост, неслучайно е избран за официалното откриване на фондацията. „Убеден съм, че само независимият човек може да бъде свободен, а само истински свободният човек може да работи, да твори за общото и лично благо“, заяви той.
Д-р Младенов посочи, че допълнителен стимул да създаде организацията са били всички млади медици, които са влезли в „огъня“ на кризата с COVID-19. Той подчерта, че фондацията ще осигурява финансова подкрепа за настоящи и бъдещи медици, но в България все още е труден достъпът до специализация.
По време на церемонията бяха представени членовете на Управителния съвет на фондацията, както и седем от първите 25 млади специалисти, които от началото на октомври ще започнат да получават финансова подкрепа в размер на половин заплата от тази на начинаещ лекар.

МЗ КАЧИ НА САЙТА СИ ОБРАЗОВАТЕЛЕН ФИЛМ „ТРЪГВАМЕ НА УЧИЛИЩЕ, ВИРУСЪТ – НЕ“
Образователният филм „Тръгваме на училище, Вирусът – не“ по забавен и запомнящ се начин показва на децата най-важните правила, които трябва да спазват, за да останат здрави в настоящата пандемична ситуация, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Чрез тематични сцени и весела песничка клипчето може да подпомогне педагози и родители при формирането на правилни поведенчески навици у най-малките деца, информират от МЗ.
Филмът качен в линк и на сайта на МЗ. Той е доброволна инициатива на група артисти, като автори на кратките истории и песничката към него са актрисите Йоана Буковска и Здрава Каменова.

4 608 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
109 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за последните 24 часа. Направените PCR тестове за изминалото денонощие са 3 049. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 25; Бургас – 9; Варна – 6; Велико Търново – 1; Враца – 3; Габрово – 2; Кърджали – 3; Кюстендил – 3; Монтана – 1; Пазарджик – 1; Плевен – 1; Пловдив – 7; Сливен – 2; Смолян – 6; София град – 30; Стара Загора – 2; Търговище – 4; Хасково – 1; Ямбол – 2.
19 123 са общо доказаните случаи на новия коронавирус в България. 4 608 от тях са активни. 13 748 са излекуваните лица. От тях 21 са регистрирани през последното денонощие.
716 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. В интензивни отделения или клиники се намират 31 от тях.
Според Националната информационна система у нас COVID-19 e констатиран при 1 063 лица-медицински служители. Четири нови случая са регистрирани за изминалите 24 часа, като 2 от тях са установени при медицински сестри, 1 – при санитар и 1 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус, са 767. Два от случаите са от последното денонощие.

ЧЛЕНОВЕТЕ НА БОРДОВЕТЕ НА ДИРЕКТОРИТЕ ЩЕ СЕ ИЗБИРАТ С КОНКУРС САМО В 9 БОЛНИЦИ
Членовете на бордовете на директорите ще се избират с конкурс само в 9 болници. Това стана ясно по време на днешното гласуване на второ четене в Комисията по здравеопазването в парламента на промените в Закона за лечебните заведения, информира Zdrave.net.
„Единствено в големите предприятия ще се правят конкурси за управител и членове на бордовете на директорите. На тези критерии отговаря 9 лечебни заведения в страната. За всички останали в сила ще е стария ред, според който членовете на бордовете ще бъдат назначавани“, каза председателят на комисията д-р Даниела Дариткова. Тя уточни, че това са УМБАЛСМ „Пирогов“, УМБАЛ „Александровска, УМБАЛ „Св. Екатерина“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, УМБАЛ „Проф. Георги Странски“ – Плевен, УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ – Стара Загора, УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, Национален комплекс „Специализирани болници за рехабилитация“. Другото голямо предприятие, за което ще важат тези правила е „Бул Био“.
По отношение на забраната членовете на органите на управление на лечебните заведения да са лица, които работят по служебно или по трудово правоотношение, освен като преподаватели във висше училище, д-р Дариткова уточни, че единственото, което е направила като вносител на поправката, е да добави изключението.
„Бях сезирана от много управители на лечебни заведения, на които се забранява да извършват преподавателска дейност. Този член се дава с цялостна редакция, добавено е само изключението и касае всички публични предприятия, а не само на лечебните заведения. Забраната се отнася само до управителите на лечебните заведения, но не и членовете на бордовете. Нещо повече, те имат право на трудови договори в лечебното си заведения за лечебната си дейност и имат възможност да получават възнаграждение за работата си в органите за управление на предприятията. Даже и на представителите на МЗ в тях това вече е позволено“, обясни д-р Дариткова.
Тя се е наложила за да бъде синхронизиран този закон със Закона за публичните предприятия, приет в края на миналата година.
Депутатите гласуваха на второ четене и промяната на Закона за съсловните организации. Вносителят д-р Даниела Дариткова обаче оттегли предложението си да се даде възможност на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) да използва приходите от собствена дейност за увеличаване на заплати и апаратура.
„Проф. Кантарджиев убедително настояваше да му се позволи да се възползват от собствените си приходи, но такава разпоредба противоречи на Закона за публичните финанси. В следващия бюджет ще се подкрепи такава финансова рамка за НЦЗПБ“, уточни д-р Дариткова.

УЧИЛИЩНИТЕ РЪКОВОДСТВА НЯМА ДА ПЛАЩАТ ГЛОБИ, АКО СА СИ СВЪРШИЛИ РАБОТАТА
Директори на училища поискаха спешна среща с Министерството на образованието и науката заради глобите до 2000 лева, на които подлежат при неспазване на противоепидемичните мерки и по-конкретно когато ученици не носят маски в училищните коридори.
На срещата стана ясно, че училищните ръководства няма да плащат глоби, ако са си свършили работата, съобщи БНР.
„Като например дезинфекция, пропускателен режим, отделяне на отделните паралелки, разминаване по коридорите и т.н. А за конкретен случай, ако на някое дете му е паднала маската в коридори, разбира се няма да бъдат глобявани“, посочи директорът на столичното 51-во училище Асен Александров.
На срещата са уточнени и конкретни детайли от протокола за поставяне под карантина.
Според изчисленията на този етап 2 на 1000 български ученици са носители на вируса. Въпреки това задължителното носене на маски остава.
Решено е още 10 на сто от учителите в столицата да бъдат тествани безплатно за коронавирус.

11 ПАРАЛЕЛКИ В ЧЕТИРИ УЧИЛИЩА В ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД ПРЕМИНАВАТ КЪМ ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ
11 паралелки в четири училища в област Благоевград преминават към онлайн обучение заради положителни проби за коронавирус на ученици и учители. 25 са заразените пред последното денонощие, като шестима от тях са преподаватели и директор на училище, съобщи БНР.
Заразени с COVID-19 са ученици и учители от три благоевградски гимназии и средното училище в Кресна. Представители на Районната здравна инспекция бяха на място, за да установят мащабите на контактните лица. Към момента няма основания за преминаване изцяло в онлайн форма на обучение, заяви Началникът на Регионалното управление по образование Ивайло Златанов след среща с директора на здравната инспекция: „В 4 от училищата 11 паралелки са преминали към обучение в електронна среда – 267 ученици общо“.
Далите положителни проби ученици са пренесли заразата от семействата си, в които има болни от COVID-19. Шестима са учителите с коронавирус, като две трети от тях са от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия.
Всички училища в областта са декларирали, че имат готовност да преминат към онлайн форма на обучение. По разписаните от здравното министерство правила, такова решение се взима при достигане на десетпроцентов праг на заразени в едно учебно заведение.

УСТАНОВИХА ОГНИЩЕ НА COVID-19 В ЗАВОД „ДРУЖБА“ ВЪВ ВАРНА
Огнище на COVID-19 е установено в два производствени цеха на завод „Дружба“ във Варна, съобщи БНР като се позова на Регионалната здравна инспекция.
През последните дни положителни проби за COVID-19 в завода са дали 16 души. Всички новозаразени са поставени под карантина, те са с леки симптоми или без симптоми.Установени са 49 контактни на заразените, на които са връчени предписания за поставянето им под 14-дневна карантина.

РЪКОВОДСТВОТО НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ЩЕ ТЕГЛИ КРЕДИТ, ЗА ДА ЗАВЪРШИ НОВИЯ КОРПУС НА БОЛНИЦАТА
Налага се ръководството на МАБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново да изтегли банков кредит от 3 милиона лева, за да завърши новия корпус на болницата да събере на едно място всички отделения, съобщи НБР
Досега в 7-етажния корпус са вложени 4,8 милиона лева собствени средства на болницата от продажбата на две сгради.
В най-добрия случай новият болничен корпус ще заработи напролет, посочи директорът на болницата д-р Стефан Филев. Очаква се решение на Министерството на здравеопазването и на Министерски съвет да бъде продадена сградата на старата гинекология. Великотърновската болница приключи полугодието на печалба от 782 000 лева.