НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.07.2020)

ПРОФ. Д-Р КОСТАДИН АНГЕЛОВ Е НОВИЯТ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР
Изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска“ проф. д-р Костадин Ангелов е новият здравен министър, съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг. Той заменя досегашния министър Кирил Ананиев, който става финансов министър на мястото на подалия оставка Владислав Горанов,
Проф. Костадин Ангелов е магистър по медицина, и магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт (МУ – София). Притежава и магистратура по финанси от УНСС. Специалист е по „Хирургия”, хирургична онкология, хепатобилиарна и панкреатична хирургия.
Кариерата си започва през 2004 г. в спешното отделение на УМБАЛ „Св. Анна”. От 2006 г. до момента е хирург в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска” – София. Проф. Ангелов е член на Управителния съвет на Асоциацията на Университетските болници за активно лечение в Република България, член е на Факултетния съвет на Медицинския факултет към Медицински университет – София, член на Академичния съвет на Медицински университет – София, където е и преподавател. Съветник е в Комисията по здравеопазване към Народното събрание и главен координатор на Експертния съвет по „Хирургия”, Министерство на здравеопазването. Владее английски и руски език, ползва работно френски език.

КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД ОБЯВИ, ЧЕ ТЕКСТОВЕТЕ ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА НЕ СА ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ
Конституционният съд се произнесе с решение по делото, свързано с извънредната епидемична обстановка. Съдът отхвърли искането на президента на Република България за установяване на противоконституционност на чл. 63, ал. 2-7 от Закона за здравето, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от съда. На особено мнение са останали съдиите Георги Ангелов, Таня Райковска и Атанас Семов.
От сайта припомнят, че делото бе образувано през май, след като президентът Румен Радев подписа указ за обнародването на промените в Закона на здравето, но сезира Конституционния съд за разпоредби в него, свързани с извънредната епидемична обстановка. В мотивите си президентът визира начина на обявяване на извънредна епидемична обстановка от Министерския съвет, липсата в закона на пределен срок за продължителността ѝ, формалните критерии за преценка на опасността за живота и здравето на хората и непропорционалното ограничаване на техните права. Съдът обаче прецени, че текстовете не са противоконституционни.

ГОТВЯТ ОЩЕ МЕРКИ ЗА СПРАВЯНЕ С КРИЗАТА ЗАРАДИ COVID-19
Нов пакет от социални и икономически мерки, свързани с разпространението на коронавируса, ще представи правителството в понеделник. Част от тях ще касаят и заплащането на работещите в РЗИ и агенциите, обяви премиерът Бойко Борисов при представянето на рокадите в кабинета, информира Clinica.bg.
Някои от мерките ще наложат спешно да се променят закони, добави Борисов и даде пример: „Защото в пандемията се видя, че хората от РЗИ, от лабораториите и от много агенции, които бяха ангажирани, са на минимално заплащане”.
“Знаете, много дни в Брюксел имаше Съвет именно по преодоляване на щетите, които пандемията нанесе”, припомни премиерът. След дълги преговори на България бяха отпуснати 29 млрд. евро от ЕС, с 1 млрд. над очакваното. Средствата са за периода 2021-2027 година и са както от бюджета на Евросъюза, така и от фонда да за възстановяване от коронавируса, от тях за преодоляването на социално-икономическите последици от кризата са предвидени над 650 млн. евро.

4 620 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
330 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени 6 183 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 35; Бургас – 16; Варна – 59; Велико Търново – 4; Видин – 2; Габрово – 14; Добрич – 18; Кърджали – 2; Кюстендил – 13; Пазарджик – 7; Перник – 4; Пловдив – 30; Разград – 1; Русе – 10; Силистра – 6; Сливен – 4; Смолян – 9; София област – 9; София град – 75; Стара Загора – 7; Хасково – 1; Шумен – 1; Ямбол – 3.
9 584 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус в България, като 4 620 от тях са активни. 4 643 са излекуваните лица, от които 122 са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ са настанени 642-ма пациенти с доказан COVID-19. От тях 24 се намират в интензивни структури.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция, са 585. 11 са новите случаи, регистрирани през последните 24 часа. 2 от тях са установени при лекари, 6 – при медицински сестри, 2 – при санитари и 1 – при друг медицински персонал.
321 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. Новите случаи от изминалото денонощие са 8.

ПЕТИМА ВЪЗРАСТНИ ХОРА И ДВЕ САНИТАРКИ ОТ СТАРЧЕСКИЯ ДОМ “ВЪЗРАЖДАНЕ” В РУСЕ СА С COVID-19
Петима възрастни хора и две санитарки от Старческия дом “Възраждане” в Русе са с положителни резултати за коронавирус, информира БНР.
Още през миналата седмица са установени първите положителни за коронавирус хора от Дома за възрастни “Възраждане”. Днес обаче стана ясно, че те са приети в УМБАЛ “Канев”, тъй като са на възраст от 70 до 84 години и всички са с придружаващи заболявания.
Директорът на дома Ани Венкова обясни, че и петимата заразени са живели в самостоятелни стаи. В момента са въведени по-строги ограничителни мерки в старческия дом, а персоналът спазва изключително стриктно правилата за дезинфекция.
Общо 215 са възрастните хора, които живеят в дом “Възраждане”.

СЪВМЕСТНА ИНИЦИАТИВА НА БЛС И VIVACOM ЗА ДОСТАВКА НА ТЕРМОКАМЕРИ ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Български лекарски съюз и VIVACOM със съвместна инициатива за доставка на високотехнологична апаратура за нуждите на болниците. Устройствата, които ще съдействат за превенция на разпространението на COVID-19, ще улеснят медицинските заведения и ще допринесат за сигурността на персонала и пациентите.
VIVACOM предоставя богат набор от устройства с различни функционалности за безконтактно измерване на температура. Всяка болница може да избере необходимото оборудване според своите потребности, съобщиха от пресцентъра на БЛС.
Българският лекарски съюз препоръчва на здравните заведения да вземат всички необходими мерки за борба с разпространението на COVID-19, в това число и използването на технологични средства. Сред предлаганите устройства се отличават няколко вида модерни и удобни термокамери със или без метален детектор, комбинирани термографски IP камери, портативни термокамери и висококачествени безконтактни дистанционни термометри. Термокамерата с метален детектор разполага с вградена аларма за висока температура. Допълнително е оборудвана с гласова команда за преминаване на пациента. На разположение на болниците са и безконтакните дистанционни термометри. Те се отличават с изключителна точност – разминаването е ±0.3?. Разполагат с HD екран за бърза отчитане на температурата.
Ползите от термокамерите могат да бъдат надградени чрез интегриране на технологичното решение с вече съществуващи системи за влизане в болниците през турникети и бариери. Така при отчетена от дистанционните термометри повишена температура входът може да бъде блокиран. А при свързване на термокамерите с налично видеонаблюдение, могат да се настроят функции за изпращане на сигнали за повишена температура към различни отговорни лица в здравното заведение.

НЗОК СКЛЮЧИ ДОГОВОР С МБАЛ „СВ. МИНА“ – ПЛОВДИВ “ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА COVID-19
НЗОК сключи договор с МБАЛ „Св. Мина“ – Пловдив “ за лечение на COVID-19, съобщиха от Здравната каса. Анексът беше договорен след среща на ръководството на Касата с директора на болницата проф. Петър Петров и ще включва лечение по клинична пътека 104 „Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания – остро протичащи, с усложнения“. По клиничната пътека ще бъдат лекувани само пациенти с доказан COVID 19, които са насочени за хоспитализация от РЗИ, информира Zdrave.net. От специализирания сайт припомнят, че на 20 юли от синдикалната организация на КТ „Подкрепа“ в общинската болница заявиха, че ако до седмица не се получи отговор от Здравната каса на искането за увеличаване на лимитите на МБАЛ „Св. Мина“ с около 120 000 лв., медиците ще излязат на протест. Тогава от болницата информираха, че РЗОК отказва да сключи договор с тях за COVID отделението им, а лечебното заведение е принудено да съкращава от останалия си обем дейност, за да си набави средства за лечението на коронавирус.
Междувременно пловдивските общински съветници единодушно подкрепиха отпускането на 270 000 лева безлихвен заем на здравното заведение за погасяване на стар дълг към банка, съобщи Plovdiv24.bg.

РЗОК ОТКАЗА КЛИНИЧНА ПЪТЕКА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 НА „МБАЛ-ДОБРИЧ“
Районната здравноосигурителна каса е отказала сключване на анекс с Многопрофилната болница в Добрич за клинична пътека за лечение на пациенти с установен коронавирус. Причината е, че Инфекциозното отделение на здравното заведение е в процес на закриване поради липсата на лекари със специалност инфекциозни болести, съобщи БНР.
На 12 юни здравният министър Кирил Ананиев отмени заповедта си, според която болниците, които не отговарят на Националния рамков договор, могат да приемат пациенти с коронавирус. В тази ситуация здравното заведение в Добрич е трябвало да подпише анекс с Регионалната здравноосигурителна каса, за да получи правото да използва клинична пътека за COVID-19. Оттам обаче са отказали, тъй като болницата в Добрич не отговаря на изискването да има поне един лекар инфекционист. От 1-ви юли тази година Инфекциозното отделение в Добрич прекрати своята дейност, след като единственият лекар напусна. В момента от коронавирусна инфекция в болницата се лекуват над 20 пациенти.

„МБАЛ – ДОБРИЧ“ Е В ГОТОВНОСТ ЗА РАЗКРИЕ ВТОРО ОТДЕЛЕНИЕ ЗА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
В Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич не достигат легла за пациентите с COVID-19 и лечебното заведение има готовност да разкрие още едно отделение за такива пациенти. Това съобщи в Сутрешния блок на БНР изпълнителният директор д-р Светослав Байчев. Той уточни, че установените случаи на коронавирусна инфекция в областта от началото на кризата са 117. Пик е имало преди седмица ,когато „Спешна помощ“ е докарала няколко пациенти, нуждаещи се от хоспитализация. Само вчера новорегистрираните носители на вируса са 13, а един e починал.
По думите на д-р Байчев че на този все още болницата етап разполагат със свободни легла и успява да се справят със ситуацията. Наблюдава се обаче сериозна промяна в обстановката, което налага да се мисли за увеличаване на капацитета. Директорът на „МБАЛ- Добрич“ увери, че има възможност да се реорганизира дейността с обособяване на второ отделение. Големият проблем обаче е липсата на медицински персонал, подчерта той и допълни, че болницата разполага с със защитни облекла, но медиците биха били благодарни и на дарения, защото не се очаква в близко бъдеще ситуацията да приключи, а предпазни средства винаги са необходими.

НЕПРЕКЪСНАТО СЕ УВЕЛИЧАВАТ ЗАЯВКИТЕ ЗА РАЗКРИВАНЕ НА ЛЕГЛА ОКОЛО ПАНДЕМИЯТА ОТ COVID-19
Непрекъснато се увеличават заявките за разкриване на легла около пандемията от COVID-19. Това заяви управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев пред депутатите от Комисията по здравеопазването в парламента, информира Clinica.bg.
От началото на пандемията те са достигнали 32 хил., но НЗОК не е позволила разкриването на нито едно ново постоянно легло. Той добави, че според инструкциите при недостиг на легла трябва да се прибегне до вътрешно преструктуриране. Пандемията намира ярко отражение и върху приходите на болниците, които са намалели. Депутатите от здравната комисия приеха с известни критики отчета за дейността на НЗОК за 2019 г.
Общият размер на приходите на НЗОК през 2019 г. е над 4.3 млн. лв., което е с 11.2% повече спрямо миналата година. Повечето средства се дължат основно на увеличаване на платените здравни вноски.
Негативна тенденция е намаляване на броя профилактични прегледи . Специално внимание на нея обърна д-р Нигяр Джафер, а зам.-министър Начева отговори, че МЗ и БЛС ще обмислят варианти за подобряване на профилактиката.
2 млн. са били хоспитализациите през миналата година, което е с 2% повече спрямо 2018 г. Също така 27 лечебни заведения са подписали договори с НЗОК за нови дейности за миналата година. Депутатът от „Обединени патриоти” разкритикува високите разходи за лекарства – 1.4 млрд., което е около една трета от общия бюджет на Здравната каса.
„Не гледайте все в торбата с лекарства, а вижте колко са хоспитализациите”, обърна се в знак на несъгласие с него проф. Георги Михайлов от БСП. Той обаче разкритикува липсата на електронна система за здравеопазване, на електронен търг за лекарства, на правила за добра медицинска практика.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ ПРИЕ 430 СТУДЕНТИ НА ПЪРВО КЛАСИРАНЕ
Медицински университет – София прие 430 студенти на първо класиране в специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“. Желаещите да се запишат могат да направят това до 12:00 часа на 27 юли, понеделник, информира Clinica.bg
Приетите в специалност „Медицина“ са 181 души, в специалност „Дентална медицина“ – 129, в специалност „Фармация“ – 120. Записването съответно ще бъде в трите факултета. Незаписалите се в посочения срок ще загубят правото си на студенти и няма да участват в следващите класирания.

БОДК ВЪЗСТАНОВИ ПРИЛОЖЕНИЕТО „ДАРИ КРЪВ“ ЗАРАДИ COVID КРИЗАТА
В ситуацията с пандемията COVID 19 много полезно се оказва актуализирането на приложението „Дари кръв“ на Българската организация за доброволно кръводаряване, информира БНР. Приложението заработи отново в началото на юли.
“В COVID кризата дарителството на кръв трябва да е още по-осъзнато“, каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Стефка Попова, председател на Българска организация за доброволно кръводаряване. По думите ѝ приложението гарантира сигурност и прекратява комерсиалното търсене и предлагане на кръв.
„Много е важно да има повече кръводарители и то в цялата страна, защото нуждата е ежедневна. В малките градове също има нужда. Около 40% от хората във възраст за кръводарители, тоест между 18 и 65 години, нямат противопоказания. Реално това са хората, които трябва да осъзнаят, че могат да даряват кръв, което всъщност е истинска привилегия. Това означава, че здравето ти е на едно добро ниво и второ, че ти реално можеш да спасиш човешки живот. Просто от тези 40 процента трябва максимално голям брой хората да могат да дарят, но това е големият проблем, че не го осъзнават“, изтъкна Попова и добави, че приложението се приема положително от хората. Тя обясни, че
във всеки един момент желаещите да дарят кръв могат през приложението и през „Фейсбук“ страницата на БОДК да се свържат с представители на организацията и при възникнал въпрос да се консултират дали могат да дарят кръв или не могат. „Разясняваме непрекъснато, че СOVID-19 не се предава по кръвен път, а в кръвните центрове са взети необходимите противоепидемични мерки. Това успокоява кръводарителите“, сподели Стефка Попова.