НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.05.2020)

29 ПАЦИЕНТИ С COVID-19 СЕ НАМИРАТ В ИНТЕНЗИВНИ СТРУКТУРИ
36 проби от изследваните през последните 24 часа 1605 проби са дали положителен резултат. Това съобщиха от Националния оперативен щаб, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Констатираните през изминалото денонощие случаи са разпределени по области, както следва: Благоевград – 3; Велико Търново – 1; Враца – 1; Габрово – 1; Ловеч – 2; Пазарджик – 2; Плевен – 1; Сливен – 1; София – 15; Хасково – 1; Ямбол – 8.
С новите случаи регистрираните случаи на новия коронавирус у нас стават 2408. Лицата, излекувани от COVID-19 у нас, са 808.
Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения, са 258. В интензивни структури се намират 29 от тях.
При лицата-медицински персонал с потвърдена коронавирусна инфекция, са установени нови случаи при лекар и санитар, съответно от Ловеч и Ямбол.
Към момента у нас са починали 126 лица, при които е бил констатиран новият коронавирус.

ЗДРАВНОНЕОСИГУРЕНИТЕ ЛИЦА С COVID-19, НА КОИТО Е ОКАЗАНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ, ЩЕ СИ ПЛАЩАТ БОЛНИЧНАТА ТЕРАПИЯ С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ИНТЕНЗИВНОТО ЛЕЧЕНИЕ
Здравнонеосигурените лица с COVID-19, на които е оказана медицинска помощ, ще си плащат лечението. Това стана ясно от отговора на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на въпрос от депутата Мария Цветкова от „Обединени патриоти“ относно лечението на пациенти с коронавирус в Ямбол и мерките срещу разпространението на болестта в града по време по време на петъчния парламентарен контрол, информира Zdrave.net.
„В случай, че за оказаната медицинска помощ на лица с COVID-19 не може да бъде приложен някой от механизмите по Закона за здравното осигуряване за заплащането й, лечебното заведение има възможност да приложи разпоредбите от ЗЗО, съгласно който неосигурените към НЗОК лица заплащат оказаната им медицинска помощ по цени, определени от лечебните заведения“, каза министърът.
Министърът допълни, че в Закона за здравето, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, е предвидено предоставянето на медицински услуги, свързани с интензивно лечение на здравнонеосигурени пациенти. С това е гарантирана възможността лица с COVID-19 и необходимост от интензивно лечение да бъдат лекувани, като средствата за това са в рамките на трансфери от бюджета на МЗ към НЗОК за 2020 г. „Така е гарантирана възможността НЗОК да заплати на лечебните заведения, оказващи интензивно лечение на такива лица, включително и при заболяването COVID-19“, каза министърът.

ЛИЧНА ЛЕКАРКА И СОЦИАЛЕН РАБОТНИК ОТ ОБЛАСТ ЛОВЕЧ СА С COVID-19
Нови два случая на заразени с коронавирус са установени в oбласт Ловеч. С доказани положителни проби са лична лекар от Троян и социален работник от Ловеч. За областният център това е първи случай на COVID-19, а за Троян – четвърти, информира БНР.
И двете жени с положителни проби са в добро здравословно състояние и ще се лекуват в домашни условия, съобщи за БНР директорът на РЗИ д-р Анета Винева. Те са поставени под 28-двевна карантина. Установени са и контактните лица, добави д-р Винева, както и поясни, че жената от Ловеч дори няма симптоми на коронавирус, но е показал положителна проба след започвалото изследване на работещи на първа линия.
Д-р Винева уточни, че се очакват резултатите от още проби.

ГОЛЕМИТЕ ТАКСИМЕТРОВИ КОМПАНИИ У НАС МОНТИРАТ ПРОЗРАЧНИ ПРЕГРАДИ МЕЖДУ ПРЕДНИТЕ И ЗАДНИТЕ СЕДАЛКИ НА ТАКСИТАТА
Големите таксиметрови компании у нас монтират прозрачни прегради между предните и задните седалки на такситата, като клиенти ще има само на задната седалка. Това са част от мерките за предпазване на шофьори и пътници от коронавируса, съобщи БНТ.
Покупката и монтирането на прозрачната преграда струва 48 лв. на автомобил. Идеята е преградите в таксиметровите автомобили да останат поне до края на годината.

МБАЛ „Д-Р ДИМИТЪР ПАВЛОВИЧ“ В СВИЩОВ ПОЛУЧИ МЕДИЦИНСКО ОБОРУДВАНЕ ЗА НАД 60 000 ЛЕВА
МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов получи медицинско оборудване и апаратура за над 60 000 лева. Дарението е на четири земеделски кооперации, информира БНР.
Доставеното оборудване в Свищовската общинска болница е за диагностика и лечение на пациенти с различни инфекциозни заболявания. Във Второ вътрешно отделение вече е монтирана апаратурата, купена с дарените средства от земеделски кооперации в селата Царевец, Козловец, Българско Сливово и Хаджидимитрово.
Доставени са по 6 системи за дозирано подаване на кислород, ЕКГ монитори, пациентски монитори, дефибрилатор, перфузори и друго медицинско оборудване.
С дарената апаратура се увеличава ефективността на лечение в отделението и се подпомага работата на медиците, посочиха от Община Свищов.