НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.04.2020)

1097 СА ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
1097 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
През днешния ден са доказани още 16 нови случая, като 8 са в област Видин, 5 – в област Кюстендил, и по един случай в областите Благоевград, Ямбол и Враца. Лабораториите продължават да работят.
270 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 37 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники. При 95 лица – медицински персонал е установен COVID-19.
По отношение на общата картина – към 23 април: 551 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 546 на жени.
Към 17:00 час на 23-ти април регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 23; Бургас – 42; Варна – 26; Велико Търново – 16; Видин – 40; Враца – 3; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 35; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 21; Перник – 9; Плевен – 67; Пловдив – 42; Русе – 7; Силистра – 3; Сливен – 30; Смолян – 33; София – 594; Стара Загора – 32; Хасково – 15; Шумен – 4, Ямбол – 5.
Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 52.

МИНИСТЪР АНАНИЕВ ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД ЗА ВРЕМЕННА ЗАБРАНА ЗА ВЛИЗАНЕ В БЪЛГАРИЯ НА ЛИЦА И ПЪТНИ ТРАНСПОРТНИ СРЕДСТВА ОТ ТУРЦИЯ
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която въвежда временна забрана за влизане на територията на Република България на лица и пътни превозни средства, влизащи от Република Турция през следните граничните контролно-пропускателни пунктове Лесово – Хамзабейли, Капитан Андреево – Капъкуле, Малко Търново, съобщиха от МЗ.
Изключение се допуска за тежкотоварни автомобили, превозни средства със специален режим на движение, автомобили превозващи хора, които се нуждаят от лечение, както и автомобили, изпълняващи хуманитарни мисии.
Забраната е в сила от 00:00 ч. на 24-ти април до 23:59 ч. на 26-ти април.

Премиерът Бойко Борисов: МОЖЕМ ДА ОСИГУРИМ ОЩЕ ЗАЩИТНИ ОБЛЕКЛА НА МЕДИЦИТЕ
Болниците в страната трябва да бъдат информирани, че при нужда има възможност да им бъдат осигурени допълнителни защитни облекла. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който посети заедно с председателя на Националния оперативен щаб ген. -майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски фирмата в София, която произвежда защитни облекла за медицински персонал.
До момента там са изработени 15 000 защитни костюма – толкова могат да се произвеждат всяка седмица, информира БНР.
“Да се зададе въпрос, че имаме медик без облекло просто ме взривява. В 16:00 ч. имаме Европейски съвет. Ще информирам колегите, че вече имаме над резервите, които са ни нужни и можем да започнем да даваме”, изтъкна премиерът.

Министър Ананиев: НЕ Е ПОСТЪПВАЛО ИСКАНЕ ЗА ЗАКРИВАНЕ НА БОЛНИЦАТА В БЕЛОГРАДЧИК
До момента в МЗ не е постъпвало искане от собственика на МБАЛ “Проф. д-р Георги Златарски”-Белоградчик за изразяване на съгласие от министъра за прекратяване на дейността на общинското лечебно заведение за болнична помощ, нито е постъпвало такова предложение от директора на ИА „Медицински одит“. Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на група народни представители от БСП дали е дал съгласие за прекратяване на дейността на МБАЛ – Белоградчик и ако е дал, на какво основание. Това съобщи Zdrave.net.
По думите на министър Ананиев това са единствените два възможни начина за прекратяване на дейността на лечебни заведения, създадени от общини. Той допълва, че в МБАЛ-Белоградчик се осъществява дейност по 11 медицински специалности в 6 отделения с легла, 1 отделение без легла и 1 клинико-диагностична структура.
„В правомощията на органите на управление на лечебните заведения за болнична помощ търговски дружества, е вземането на решения за преструктуриране, вкл. избор какви структури ще разкрият/закрият в зависимост не са само от търсената функционалност и медицинска целесъобразност, а и от възможността за 24-часово осигуряване на съответните медицински дейности с квалифицирани медицински специалисти и технически изправна медицинска апаратура и техника на територията на болницата, съгласно утвърдените медицински стандарти“, казва министър Ананиев.
В началото на април МБАЛ-Белоградчик беше пред закриване заради подадените оставки от четирима лекари. Мотивът им беше неизплатени от няколко месеца трудови възнаграждения заради тежкото финансово състояние на лечебното заведение, което има близо 1 млн. лв. просрочени задължения и сериозен недостиг на медицински специалисти. Два дни по-късно те оттеглиха оставките си.

ПОСТАВИХА ДОМ ЗА ВЪЗРАСТНИ ПОД КАРАНТИНА
В дома за възрастни хора в с. Гара Орешец, област Видин, са установени 4 случая на КОВИД-19, затова той е поставен под карантина, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
Епидемиологичното проучване показва, че едно от лицата, настанени в дома, е било пациент в неврологичното отделение на видинската болница. След дехоспитализация лицето се е завърнало в дома, а впоследствие отново е прието в лечебното заведение. При второто настаняване е направен PCR тест за КОВИД-19 и при пациента е доказана коронавирусна инфекция. Лицето остава за лечение в областната болница, поясниха от МЗ.
В дома са настанени общо 26 човека, а 16 души е персоналът, който ги обслужва. До момента са установени още три случая на възрастни хора, с което броят на лицата от дома, при които е установена заразата, става общо 4. В рамките на утрешния ден се очаква да излязат резултатите от тестовете на контактните лица, служители и домуващи.

ОТ „БЪЛГАРСКИ ПАЦИЕНТСКИ ФОРУМ“ НАСТОЯВАТ ДА СЕ ЗАБРАНИ ВРЕМЕННО ИЗНАСЯНЕТО НА МЕДИКАМЕНТИ ЗА ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
От Федерацията „Български пациентски форум” написа писмо до здравния министър, в което се съобщава, че получават много сигнали от пациенти за липса на медикаменти за хронични заболявания, която липса води до компрометиране на лечението им и подлага на риск здравето и живота им, съобщиха от Clinica.bg.
„На нас като социално отговорна пациентска организация ни се иска в тази извънредна обстановка българският пациент да бъде защитен от държавата и да не се налага да обикаля от аптека на аптека, за да си набави животоподдържащите лекарства от терапията. Смятаме, че не необходимо да обясняваме на МЗ и на Вас като министър на здравеопазването какво означава липсата на медикаменти за тежките хронични заболявания и до какво би довело тяхната липса, не само за пациентите, но и за здравната ни система в бъдеще време“, се казва в писмото, подписано от председателя на УС на ФБПФ Иван Димитров. В писмото се казва още: „Предложението ни към Вас и МЗ е да използвате всичките си законови лостове, за да забраните временното изнасяне на медикаменти за хронични заболявания за период поне един месец след приключване на извънредното положение и карантина в Република България. Надяваме се, че разбирате нашите доводи и ще направите всички възможно, за да защитите здравето и живота на хронично болните пациенти у нас.“

Доц. Атанас Мангъров: НАД 300 000 ДУШИ У НАС СА ЗАРАЗЕНИ С COVID-19
Сегашните мерки забавят разпространението на коронавируса у нас и „при тези мерки може да чакаме още месеци, даже повече“, като не е изключен втори пик на заболеваемостта. Мнението е на доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозната болница в София. Мангъров беше част от разпуснатия Медицински експертен съвет към правителството, който изготви доклад с препоръки за борба с коронавируса, информира БНР.
„Много е възможно, защото в някои страни, които се бяха затворили много плътно, когато се отвориха, започна възобновяване на новите случаи“, коментира Атанас Мангъров, запитан за възможността да се получи втора вълна заради изкуственото задържане на разпространението на вируса.
„Установяват се повече заразени, защото се правят повече изследвания. За момента може да се каже, че в нашата страна по най-скромни преценки има над 300 хиляди души, които вече са били заразени. Това, че се установяват хора, които в момента отделят вируса, няма нищо ново, досега не сме ги били установили.“
За момента най-масовото изследване, което се прави в нашата страна, е на основата на интернет платформа, в която 16 лаборатории от цялата страна регистрират своите резултати, уточни доц. Атанас Мангъров в предаването “Хоризонт до обед”.
Доц. Атанас Мангъров подчерта, че не е необходимо да се изследва 70% от населението и направи паралел с представителните извадки при социологическите проучвания по време на избори: „Необходимо е да се направят няколко представителни извадки с изследвания за доказване на коронавирусна инфекция, за да се установи колко голям процент от населението се е срещал с вируса.“
Доц. Мангъров потвърди, че над 70% от населението трябва да бъде заразено, за да се формира т.нар. стаден имунитет. „В над 90 на сто от случаите те ще прекарат заболяването безсимптомно, без да разберат. Много малка част от тях ще се разболеят истински. Децата не са в тази група“, коментира той и във връзка с възобновените имунизации и страховете на родители от безсимпомно протичане на коронавируса при децата.
Специалистът изтъкна, че е важно родителите да водят децата си за задължителните имунизации. По думите му безсимптомното протичане не е противопоказание да се отлагат ваксините.