НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.03.2020)

ПАРЛАМЕНТЪТ ПОДКРЕПИ ЧАСТИЧНОТО ВЕТО НА ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ
Парламентът подкрепи частичното вето на президента Румен Радев върху Закона за извънредното положение. На извънредно заседание, след бурни дебати, депутатите отхвърлиха спорните текстове, след като държавният глава върна за преразглеждане разпоредбите за спекулата и разпространението на невярна информация за заразата. Така те на практика отпадат от закона, БНР.
„За“ гласуваха 118 народни представители, 14 поискаха повторно гласуване на текстовете, а други 56 се въздържаха. При гласуването на ветото управляващите се разделиха.
От ГЕРБ 35 депутати подкрепиха ветото, двама искаха текстовете да се приемат въпреки волята на президента, а 53 – се въздържаха.
Всички политически сили изразиха позициите си по ветото. Различава се единствено тази на ВМРО – те няма да подкрепят върнатите текстове.
Президентът Румен Радев приветства изхода от гласуването в парламента, но отново поиска „убедителен пакет от социални и икономически мерки в подкрепа на най-силно засегнатите“ от пандемията – малкия и средния бизнес. „Трябва да преодолеем растящото социалното напрежение с конкретни и ясни мерки, които да дадат на българските граждани спокойствие и увереност в собствената им държава”, призова държавният глава.

ВСИЧКИ БОЛНИЦИ В РАМКИТЕ НА 3 ДНИ ЩЕ ТРЯБВА ДА ОБОСОБЯТ ОТДЕЛЕНИЯ ЗА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУС
201 са регистрираните с коронавирус днес. В Дупница – един, в Пазарджик – двама, в Добрич – 1, а 7 лица са в София. Това съобщи на следобедния брифинг ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, информира Zdrave.net. Двама са критично болните, те са настанени в УМБАЛСМ “Пирогов”. Общият брой на хоспитализираните пациенти е около 36. По отношението на карантината на Пета МБАЛ той заяви, че това са временни мерки, за дезинфекция, за отделяне на пациента, за отделяне на персонала и да обособи отделения с реанимационни легла.
„Тъй като лимитът на „Пирогов“ и ВМА вече е изчерпан, ще предложим на министъра на здравеопазването да издаде заповед всяка една болница, независимо от собствеността си, в срок от три дена да обособят отделения, които да работят с пациенти с коронавирус“, каза ген. Мутафчийски.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРИЕ ЗАБРАНА ЗА ИЗНОС НА ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА И ДЕЗИНФЕКТАНТИ
На извънредно заседание, проведено чрез видеоконферентна връзка, Министерският съвет прие изменение на РМС № 159/2020 за предприемане на мерки във връзка със заболяването COVID-19, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствения пресцентър.
Точка 5 от решението забранява износа на наличните запаси от предпазни медицински средства. Тази забрана подлежеше на нотификация съгласно Директива на Европейския парламент и на Съвета. България нотифицира тази забрана, както направиха и всички други държави-членки на Европейския съюз, които въведоха подобни забрани.
На 15 март 2020 г. влезе в сила Регламент за изпълнение (ЕС) 2020/402 на Комисията за извършване на износ на определени продукти при условие на представяне на разрешение за износ. С Регламента се цели да се ограничи износа и по този начин да се предотврати евентуален недостиг на предпазни средства, чието търсене се изостри през последните дни и се очаква да продължи да нараства значително в близко бъдеще, с оглед задълбочаващата се епидемиологична обстановка, причинена от COVID-19. Регламентът предвижда компетентните органи на държавите-членки да издават разрешение за износ извън Съюза на предпазни средства.
В тази връзка точка се забранява износът на предпазни средства, както и дезинфектанти и техни производни, без разрешение за износ, издадено по реда и условията на Регламента от министъра на здравеопазването или оправомощено от него лице. Забраната е в сила за периода на действие на Регламента за изпълнение на Комисията.

Изпълнителната агенция по лекарствата: БЕЗОПАСНОСТТА И ЗДРАВЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРИОРИТЕТ ПРИ ПРОВЕЖДАНЕТО НА КЛИНИЧНИ ИЗПИТВАНИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С НОВИЯ КОРОНАВИРУС
Безопасността и здравето на пациентите е основен приоритет и всички промени в провеждането на клиничните изпитвания трябва да се основават на задълбочена оценка на риска, а техните спонсорите носят цялата отговорност за пациентите. Това се посочва в официално съобщение на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), публикувано ден след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) излезе с позиция и публикува на електронната си страница актуализирани препоръки към спонсорите на клинични изпитвания в страните от ЕС в новата обстановка в условия на пандемия от COVID-19.
Предвид усложнената обстановка от повишен риск от COVID-19 и обявеното извънредно положение в страната, множество допълнителни фактори ще оказват влияние при провеждането на клиничните изпитвания в центрове на територията на страната – ограничен достъп до лечебни заведения, ограничени ресурси, посочват от националния ни лекарствен регулатор и обръщат внимание върху най-важните организационни и етични принципи в тази сфера.
На първо място се препоръчва да не се стартират нови одобрени клинични изпитвания, подчертават от ИАЛ. Въз основа на оценката на риска следва да се прецени от страна на спонсора дали набирането на участници по стартирали изпитвания може да бъде временно преустановено, допълват оттам.
От националния ни лекарствен регулатор подчертават, че спонсорът в сътрудничество с главния изследовател трябва да обмисли дали физическите посещения (визити на място в центровете) могат да бъдат трансформирани в проследяване от разстояние, телефонни обаждания, да бъдат отложени или отменени изцяло при прилагане на риск базирания подход, възможностите на протокола на изпитването или неговото изменение, за да се гарантира, че в центровете се извършват само необходимите визити. При съществена промяна в протокола в тези случаи, придружена със съответната документация, тя ще бъде разглеждана с приоритет, информират от ИАЛ.
При липса на друга възможност в неотложни случаи е възможно преместване на участници от един център в друг – нов/вече одобрен център в населеното място. В такива случаи е важно да се осигури непрекъснатост на лечението на пациентите, допълват оттам.
Препоръчва се лекарствените продукти и медицинските изделия в клиничните изпитвания да се поддържат в подходящи количества, за да се осигури непрекъснатост на лечението, в случай на затруднения при доставката им. В извънредни случаи при възникнал недостиг е допустимо преразпределяне на количества между одобрените центрове.

ПРОКУРАТУРАТА РАЗПОРЕДИ ПРОВЕРКИ СРЕЩУ СПЕКУЛАТА В АПТЕКИТЕ
Окръжна прокуратура – София, е разпоредила проверки, свързани с продажба на лекарствени продукти в аптечната мрежа на територията на Софийска област. Целта е предприемане на мерки за предотвратяване на продажбата им на спекулативни цени, в условията на усложнена епидемична обстановка в страната, информира БНР като се позова на съобщение от прокуратурата.
Извършването на проверките е било възложено на Регионална здравна инспекция, Регионална дирекция на комисията за защита на потребителите, Териториална Дирекция на НАП и Областна дирекция на МВР гр. София.
Към настоящия момент контролните органи са проверили редица аптеки, избрани на случаен принцип, а именно – 9 в Ботевград, 6 в Ихтиман, 6 в Елин Пелин, 3 в Костинброд, 8 в Самоков, 4 в Сливница, Божурище и Драгоман.
В резултат на извършените проверки са били констатирани четири случая на нарушения в гр. Елин Пелин. Те касаят липса на обозначени цени на изложените продукти и установена разлика между наличните пари в касата на търговския обект и реално извършените продажби. Не са били установени случаи на спекула с цените на лекарствата.
Работата, свързана с извършването на проверки, продължава под надзора на Окръжна прокуратура – София и съответните районни прокуратури.

ПЪРВИ СЛУЧАЙ НА ЗАРАЗЕН С COVID-19 ФАРМАЦЕВТ
Вече има първи случай на заразен с COVID-19 фармацевт в аптека в София. Аптеката е запечатана, информирана е РЗИ на територията на София, съобщи снощи пред bTV председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, информира Zdrave.net
Тя подчерта, че фармацевтите са на първата линия в борбата със заболяванията заедно с пациентите и това повече от всякога се е видяло сега. „Огорчени сме, защото в момента колегите се раздават на максимум. Те са на първа линия в борбата със заразата и рискът е голям. На практика вече имаме първи случай в аптека в София с позитивен тест. Аптеката е запечатана, информирана е Столичната РЗИ. Фармацевтите апелират да има протокол за проверки в тези извънредни условия – проверяващите да не бъдат по 10-12, а да бъдат по двама“, каза проф. Стоименова.
Председателят на БФС допълни, че фармацевтите не се чувстват защитени, правят всичко възможно да осигурят предпазни средства чрез Министерството на здравеопазването. Към момента все още няма, уточни тя.
„Ето какво е всекидневието на един български фармацевт – опашки, защото хората се допускат по определен начин в аптеките, забавени заявки, понякога с два-три дни, от търговците на едро, преизчисляване на цени, обяснение на гражданите как да съдействат за ограничаване разпространението на вируса, обичайната работа, която не е намаляла, притеснението на гражданите и проверки, които траят по два-три часа с 12 проверяващи“, разказа проф. Стоименова. „Ние сме в извънредно положение и трябва да има такава гъвкавост“, допълни тя.

СЪЗДАВАТ ЛАБОРАТОРИЯ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА КОНОРАВИРУС В УМБАЛ „СВ. ГЕОРГИ” – ПЛОВДИВ
Над 300 000 лева ще струва лабораторията за изследване за коронавирус, която ще бъде изградена на територията на Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив. Очаква се тя да е готова до 12 дни. След като беше обявена нейната стойност, бизнесменът Георги Гергов е направил дарение, което покрива сумата, съобщи БНР.
Вече са обсъдени офертите за доставка на специализираната апаратура, каза проф. Карен Джамбазов, директор на болницата: „Не мога да обещая на този етап, че ще се изследват абсолютно всички. Към момента правилото е – хоспитализирани пациенти, но ако лабораторията успее да даде достатъчен капацитет, да се надяваме, че това ще облекчи много останалата лаборатория, която в момента е в Стара Загора“.
Ректорът на пловдивския медицински университет проф. Мариана Мурджева заяви, че е определен и екипът, който доброволно ще работи в лабораторията: „Не само от Медицинския университет и УБАЛ „Свети Георги“, но имаме заявки от друга университетска болница. Имаме заявка и от Пловдивския университет, където един биолог също ще се присъедини към екипа и се надяваме, че при един минимум двусменен режим на работа ние ще можем да обработваме минимум 30 проби за деня“.

120 ДОСЪДЕБНИ ПРОИЗВОДСТВА ЗА ЛИЦА, НАРУШИЛИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА КАРАНТИНА
За масово нарушаване на задължителна карантина съобщават от прокуратурата. 120 са образуваните досъдебни производства срещу лица, на които е била наложена задължителната карантина във връзка с предприетите мерки срещу разпространението на COVID-19.Констатацията на държавното обвинение е по данни от апелативните райони в София, Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив за последната седмица.
Най-честите нарушители са завърнали се от чужбина български граждани. Дава се пример с жена от бургаския квартал „Зорница“, която след завръщането си от Италия, заедно с двете си деца посетила сестра си, защото „не се били виждали от години“. Жител на Исперих, който се е завърнал от Холандия, пък вместо на посочения от него адрес, бил открит по телефона в имота му в Тетевен, подготвяйки се за курс към Холандия. Обявен е за общонационално издирване. От прокуратурата обръщат внимание, че част от образуваните дела са срещу шофьори на тежкотоварни камиони, които въпреки наложената им карантина, отново поемат зад граница.
Освен за нарушаване на задължителната карантина от държавното обвинение работят и по случаи за подаване на невярна информация връзка с разпространението на COVID-19.

По данни на МЗ: ТРАЙНО НАМАЛЯВА БРОЯТ НА БОЛНИТЕ ОТ ТУБЕРКУЛОЗА У НАС
За последните 10 години в България e налице тенденция за намаляване заболяемостта от туберкулоза, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването по повод Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март, чието мото за тази година е „Време е – за свят без туберкулоза! Време е за действие!“
От 38,5 на 100 000 души население през 2008 г., през 2018 г. броят на лицата с туберкулоза вече е до 18,3 на 100 000 души население. Общият брой на регистрираните с туберкулоза лица през 2019 г. е 1 344, спрямо 1 358 за 2018 г. За сравнение, техният брой през 2008 г. е 3 150. Запазва се тенденцията броят на мъжете да е над два пъти по-голям от този на жените. Най-засегнати са възрастовите групи, както следва: от 35 до 44 г. (21%), над 65 г. (21%) и 55-64 г. (19%).
През 2019 г. се отчита значително намаляване на случаите на туберкулоза сред децата от 0 до 17 г. Регистрирани са 67 случая или 5% от всички случаи на туберкулоза в страната. През 2018 г. са регистрирани 90 деца с туберкулоза, а за сравнение, през 2008 г. техният брой е бил 282.
Намаляването на разпространението на заболяването у нас е резултат от изпълнението на „Националната програма за превенция и контрол на туберкулоза 2017-2020 г. “По данни на програмата процентът на успешно излекуваните пациенти с бацилоотделяне се увеличава от 80% през 2007 г. до 84% при пациентите, започнали лечение през 2017 г., уточняват от МЗ
В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулоза са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите. За целта ежегодно Министерството на здравеопазването осигурява както финансов ресурс за противотуберкулозни лекарства от първи ред, медикаменти за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, така и финансиране на болниците за лечение на туберкулоза.
С финансовата подкрепа на Глобалния фонд и Световната здравна организация в периода 2009-2019 г. е осигурено лечението на 299 пациента с мултирезистентна туберкулоза (MDR-TB) в специализираната болница в Габрово, където е изграден специално оборудван сектор, съобразен със световните стандарти за инфекциозен контрол.През миналата година в сектора са лекувани 41 пациенти с резистентна форма на туберкулоза.
В световен мащаб всеки ден над 4 000 души губят живота си от туберкулоза, а близо 30 000 души се разболяват. По данни на СЗО през 2018 г. заболелите от туберкулоза в световен мащаб са над 10 милиона, 1,5 милиона са починалите, а 484 хил. са развили резистентни форми на заболяването. За периода 2014-2018 г. в Европейския регион на СЗО (общо 53 страни) се наблюдава тенденция за намаляване на заболяемостта от туберкулоза – от 34 до 28 на 100 хил. души население. За същия период смъртността от туберкулоза намалява от 3,7 до 2,5 на 100 хил. души население.