НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.01.2020)

НОВА НАРЕДБА НА МЗ ЩЕ УТВЪРДИ ВСИЧКИ МЕДИЦИНСКИ СТАНДАРТИ
Нова наредба ще утвърди всички медицински стандарти. Това е заложило като мярка за изпълнение през тази година Министерството на здравеопазването, информира Clinica.bg.
До момента са обнародвани медицинските стандарти по 7 специалности. Приключило е общественото обсъждане и предстои обнародването на стандартите по „Акушерство и гинекология”, „Кардиология” и „Неврохирургия”, става ясно от отговора на министър Кирил Ананиев на въпрос на депутата от БСП Красимир Янков.
Министерството на здравеопазването е изпълнило 16 от мерките, заложени в управленската програма на правителството. 20 други пък са стартирали, но не са изпълнени.
За стандартите по различните медицински специалности става ясно, че до момента са обнародвани тези по „Ортопедия и травматология”, „Спешна медицина”, „Образна диагностика”, „Медицинска онкология”, „Гастроентерология”, „Трансфузионна хематология” и „Урология”. Предстои финализиране на медицинските стандарти по „Ендокринология и болести на обмяната”, „Очни болести”, „Хирургия” и публикуването им за обществено обсъждане.

Д-р Даниела Дариткова: ГРУПА ЛЕКАРСТВА ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ ИЗВЪН ОБХВАТА НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ
Една група лекарства трябва да продължи да бъде изключена от режима на обществените поръчки и след законодателните промени, предложени от здравния министър Кирил Ананиев. Позицията е на д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването в 44-то Народно събрание. Става въпрос за медикаменти, определени по списък от министъра на здравеопазването, които нямат разрешение за употреба в България, не са налични и са единствена алтернатива за лечение на деца с редки заболявания.
„Провеждането на обществена поръчка, която отнема време, може да застраши живота и здравето на децата, защото обикновено става въпрос за ситуации, които се развиват много бързо в негативен план“, аргументира се д-р Дариткова в ефира на програма “Хоризонт” на БНР. Много строго и ясно е регламентирано кои са тези медикаменти, за да няма злоупотреби, допълни тя.
Д-р Дариткова се надява Европейската комисия да възприеме доводите за изключването на медикаменти от обществените поръчки.
„Става въпрос за медикаменти, които се използват за лечение основно на редки болести, не само в сферата на онкологията. Става въпрос за заболявания, които са в сферата на наследствените обменни заболявания и е много сложна и строга процедурата с ангажимент на много и институции, и научни представители, за да може да няма злоупотреби“, уточни Даниела Дариткова и отбеляза, че се надява Народното събрание ще подкрепи идеята. От пациентски организации „Заедно с теб“ вече изразиха подкрепата си.

ИСКАТ ОТЧЕТ ОТ Д-Р ДЕЧО ДЕЧЕВ ЗА КОНТРОЛА, ОСЪЩЕСТВЯВАН ОТ НЗОК
Надзорният съвет на НЗОК е поискал от управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев да представи отчет за резултатите от контролната дейност на НЗОК и да предложи за обсъждане перспективи и мерки за засилване ефективността по осъществяване на контролната дейност на касата. Решенията са взети на заседанието на Надзора на 20.01.2020 г. и са публикувани на сайта на НЗОК, информира Clinica.bg.
Причина за искания отчет са констатациите на д-р Дечев, че НЗОК е плащала лекарствата за лечение на онкоболни на някои частни болници на значително по-високи цени от тези за държавните и общинските болници.
Надзорът е приел и механизъм, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК, приложим за 2020 г. за лекарствените продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК. Той влиза в сила от 01. 01.2020 г. и предстои да бъде обнародван в “Държавен вестник”. Механизмът предвижда всички компании, без изключения, да връщат пари на НЗОК, ако се надхвърли бюджета за лекарства.

МЗ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ УСИЛИЯТА СИ ЗА ПРОМЯНА НА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИЯ МОДЕЛ У НАС
Усилията на МЗ за промяна на здравноосигурителния модел ще продължат и през 2020 г. Това заявява министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговора си на въпрос на депутата от БСП Красимир Янков относно изпълнението на приоритетите на Правителството в сектора, информира Zdrave.net.
„През 2018 г. Министерството на здравеопазването инициира обществен дебат относно реформата в здравното осигуряване и демонополизацията на НЗОК. На проведените през 2018 и 2019 г. кръгли маси бяха обсъдени два варианта. Първият е тристълбова система от основен пакет в НЗОК, допълнително задължително застраховане и доброволно застраховане, а вторият – конкуренция на застрахователи за основния пакет и допълнително доброволно застраховане. До момента не е постигнат обществен консенсус относно бъдещия здравноосигурителен модел, като усилията на министерството за постигане на съгласие между всички заинтересовали страни ще продължат и през 2020 г.“, пише министърът.
Работата по остойностяване на медицинските дейности също ще продължи и през 2020 г., като допълнително ще бъдат усъвършенствани механизмите за остойностяване на медицинските дейности, с оглед предложенията и дискусиите за промени в здравноосигурителния модел, който е представен за широко обществено обсъждане с всички заинтересовани страни, допълва министър Ананиев.
Междувременно е била оптимизирана структурата на разходите за различните видове медицински дейности, лекарствени продукти и медицински изделия на базата на договаряните обеми и стойности, въведени са стандарти за финансово управление на държавните и общинските болници и е разписан нов модел за разпределение на възнагражденията на медицинския персонал в лечебните заведения.
Министър Ананиев подчертава, че с цел подобряване на контрола върху разходването на публичните средства за здравеопазване, през 2019 г. са били въведени стандарти за финансово управление на държавните и общинските болници. В резултат е налице задържане и овладяване на негативната тенденция за ръст на просрочените задължения на публичните лечебни заведения.

УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ В УМБАЛ “ПРОФ. Д-Р СТОЯН КИРКОВИЧ” – СТАРА ЗАГОРА
Съветът на директорите на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора прие решение за увеличение на заплатите. Те влизат в сила със стара дата, от първия работен ден на настоящата 2020 г., информира Zdrave.net като се позова на съобщение на „Национална бизнес поща“.
Новите основни месечни заплати на работещите са по категории персонал, като за сестрите те стават от 800 до 950 лв. Между 1000 лв. и 1200 лв. ще получават лекарите без специалност, 1400 лв. – лекарите с една специалност, две специалности и началник клиники. Възнагражденията ще се получават при условие – постигане на съответните финансови резултати.
„Все още има нископлатени пътеки, надявам се с промяната в новия рамков договор и те да бъдат по-нормално заплатени. Очакваме между 10% и 25% увеличение на цените на клиничните пътеки и се надявам да няма звена, които да не успеят да достигнат тези заплати“, коментира директорът на болницата проф. д-р Йовчо Йовчев.

У НАС НЯМА ОФИЦИАЛНА СТАТИСТИКА ЗА ДЕЦАТА С АУТИЗЪМ
В България няма официална статистика, колко са децата с аутизъм. За преглед и оценка на развитието и поставяне на диагноза в момента в детската психиатрия „Св. Никола” в София записват часове чак за август. По-спокойно е положението в областни болници като варненската „Св. Марина”, където се чака около 6-8 седмици, информира Clinica.bg.
Скокът в търсенето на диагностика на развитието показва не само по-добра информираност на родителите, но и продължаващо нарастване на проблемите от аутистичния спектър. Това съобщи Станислава Чуринскиене, председател на организацията за ранна интервенция „Всяка дума”. Много деца пък изобщо не получават официална диагноза, тъй като родителите им се притесняват от стигма и отхвърляне в детски градини и училища.
В САЩ през миналата година в аутистичния спектър е било диагностицирано едно на всеки 59 деца, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията. За сравнение, през 2000 г. статистиката е била едно на 150 деца, а в началото на 90-те години – едно на 10 000 деца. Не е много различна статистиката и в Европа. В Дания проблемът се среща при 12.4 на 1000 деца, в Исладния – 26.8 на 1000 деца, във Франция – 5.4 на 1000 деца, според официално изследване на “Аутизъм Европа”.