НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.12.2020)

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТПУСНА БЛИЗО 184 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА БОЛНИЦИТЕ , ВАКСИНИ, ДОПЪЛНИТЕЛНИ КОЛИЧЕСТВА ОТ МЕДИКАМЕНТА РЕМДЕСИВИР И ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВА СИСТЕМА ЗА СПЕШНИ ПОВИКВАНИЯ
Правителството отпусна близо 184 милиона лева за готовността на болниците за оказване на медицинска помощ при обявената извънредна епидемична обстановка, за осигуряването на ваксини и допълнителни количества от медикамента ремдесивир, както и за изграждане на нова система за приемане на спешните повиквания с цел подобряване на услугата Единен европейски номер 112 на територията на България, информира Zdrve.net като се позова на съобщение от правителствения пресцентър.
В рамките на заседанието министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че всеки ден с действията си правителството подпомага системата на здравеопазването, за да може нашите медицински екипи да побеждават в битката с коронавируса и да опазват здравето на българските граждани.
От одобрените днес средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. 45 милиона лева са определени за лечебните заведения за болнична помощ като субсидия за поддържане на готовността им за оказване на медицинска помощ при обявената извънредна епидемична обстановка, 105 милиона лева – за купуването на ваксини в борбата срещу COVID-19, 19 440 000 лева за купуване на ремдесивир, прилаган в лечението на COVID-19.
„Нашите доктори го изписват непрекъснато, а пациентите, болни от COVID-19, много му вярват“, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът отбеляза, че средствата са за допълнително количество от медикамента, за да може да бъде подсигурено всяко негово предписание, направено от доктор в болнична среда.
„Осигуряваме 14 300 000 лева за изграждането на нова система за приемане на спешните повиквания, с това ще подобрим услугата за Единния европейски номер 112 на територията на България“, посочи още министър-председателят Бойко Борисов в хода на заседанието.
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов информира, че след извършен предварителен анализ на текущото състояние на действащата в момента IT инфраструктура, обслужваща центровете за спешна медицинска помощ, е установена необходимост от подмяната й със система от ново поколение. Подновената инфраструктура ще гарантира висока надеждност, работоспособност, сигурност и добавяне на нови функционалности. „По този начин комуникацията в спешната помощ ще подобри изключително работата в системата, както и реагирането на нашите екипи навреме“, каза още Костадин Ангелов.

В ГОТОВНОСТ СМЕ ДА ДАДЕМ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ
Правителството прие решение за проучване на възможностите за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за държави от Западните Балкани и Източното партньорство, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствения пресцентър. Това ще стане възможно след обезпечаването на българските потребности, при спазване на процедурите на страните за това и условията на предварителните споразумения, сключени между ЕК и производителите на лекарствени продукти.
„Правим го с най-чисто сърце. Правим го за живота и здравето на нашите най-близки съседи“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че целта на решението е постигане на солидарност в условията за излизане от пандемичната криза.
Министърът на здравеопазването на Република Северна Македония Венко Фелипче заяви, че страната му е изключително признателна на правителството на България в тези трудни времена. „За нас това е голяма признателност. Изключително важно е да имаме достъп до ваксини. Трябва да си помагаме и да бъдем добри приятели. Изказвам голяма благодарност от името на цялото правителството на Република Северна Македония,“ допълни Венко Фелипче.
След заседанието на кабинета двамата министри подписаха Писмо за намерение между здравните министерства на България и Република Северна Македония. Страните постигнаха съгласие, че в сложната към момента епидемична обстановка, предизвикана от COVID-19, опазването на здравето на хората е от първостепенна грижа за всяка държава, поради което и двете страни посочиха, че при възможност и последващо сключване на международни договорености, ще положат усилия за сътрудничество и координация и в борбата с COVID-19, включително за проучване на възможностите за обезпечаване на нуждите от ваксина и за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за гражданите на Република Северна Македония.

БЛС СТАРТИРА ИНИЦИАТИВА ЗА ФИНАНСОВО ПОДПОМАГАНЕ НА ДЕЦАТА НА ПОЧИНАЛИТЕ ОТ COVID-19 МЕДИЦИ
БЛС стартира инициатива за финансово подпомагане на децата на починалите от COVID-19 медици под надслов: “За децата на героите в бяло”. Кампанията се организира с подкрепата на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), Ники Кънчев и доброволческите организации “Защото сме хора” и “Благодаря Ви, че Ви има”, информира Zdrave.net.
„През последните десет месеца десетки медицински специалисти, загубиха битката с коварната болест COVID-19, а съдбите на техните семейства останаха белязани завинаги. Още през май месец Български лекарски съюз откри сметка за подпомагане на семействата и близките на починалите от COVID-19 медици и за щастие успяхме да помогнем на част от тях. Сега обаче те отново имат нужда от подкрепа. Затова, в навечерието на най-светлите празници, БЛС взе решение да насочи усилията си и да събере средства, за да подпомогне децата на загиналите наши колеги, да подпомогне “децата на героите в бяло”. Първата вноска в размер на 5 000 лв. е направена от Български лекарски съюз и дарена за двете дъщери ( на 10 и 15 години) на д-р Спас Радев от гр. Разлог, който загуби битката с болестта“, съобщават от Лекарския съюз.
„В моменти като този по-важно от всякога е да останем заедно и да си помагаме! По-важно от всякога е да бъдем сплотени като общество и да не оставаме безучастни към болката на другите! По-важно от всякога е да покажем, че заедно можем да се справим и да помогнем!“, допълват още от съсловната организация.

ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ СА ИЗЛЕКУВАНИТЕ ОТ COVID-19 ПАЦИЕНТИ В СРАВНЕНИЕ С БРОЯ НА НОВОЗАБОЛЕЛИТЕ В РАМКИТЕ НА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
1277 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. 4304 PCR теста са направени през изминалото денонощие. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 68; Бургас – 81; Варна – 96; Велико Търново – 61; Видин – 4; Враца – 27; Габрово – 25; Добрич – 18; Кърджали – 18; Кюстендил – 19; Ловеч – 23; Монтана – 23; Пазарджик – 20; Перник – 15; Плевен – 56; Пловдив – 166; Разград – 22; Русе – 77; Силистра – 25; Сливен – 34; Смолян – 8; София област – 14; София град – 181; Стара Загора – 89; Търговище – 4; Хасково – 51; Шумен – 38; Ямбол – 14.
Общо 192 472 са потвърдените случаи на новия коронавирус в България, 83 041 от които са активни. 102 666 са излекуваните лица. От тях 2908 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 6287. От тях 523-ма се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 8498 лица-медицински служители. 59 нови случая са регистрирани през последното денонощие, като 17 от тях са установени при лекари, 17 – при медицински сестри, 16 – при санитари, 1 – при фелдшер и 8 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус, са 6765. Нови 156 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

БЪРЗИТЕ АНТИГЕННИ ТЕСТОВЕ СЕ ДОБАВЯТ КАТО ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ЛАБОРАТОРНА ДИАГНОСТИКА НА COVID-19
Със Заповед № РД-01-724 /22.12.2020 г., издадена от министъра на здравеопазването, бързите антигенни тестове се добавят като лабораторен критерий в дефиницията за случай на COVID-19, което създава допълнителна възможност за лабораторна диагностика на заболяването в страната, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Лицата с положителен антигенен тест щe бъдaт отчитани като потвърдени случаи на СОVID-19 в Единния информационен портал и ще подлежат на 14-дневна изолация, а техните близки контактни лица – на 10-дневна карантина, ред, прилаган и при случаите, потвърдени с PCR тестове.
Провеждането на бързи антигенни тестове ще се извършва от лечебни заведения (самостоятелни медико-диагностични лаборатории, медицински и диагностично-консултативни центрове, лечебни заведения за болнична помощ, центрове за спешна медицинска помощ, комплексни онкологични центрове) и РЗИ.
Прилагането на бърз антигенен тест следва да се извършва съобразно посочените в заповедта критерии, които включват при болни лица – провеждане в рамките на 5 дни от началото на клиничната картина, а при контактни лица – в рамките на 7 дни от последния контакт със заразен с коронавирус.
При лица с наличие на клинични симптоми, отговарящи на критериите за COVID-19 и отрицателен резултат от бърз антигенен тест, следва да се проведе изследване по метода PCR, а при невъзможност да се извърши нов бърз антигенен тест след 2-4 дни.
Направените до момента бързи антигенни тестове няма да се включат със задна дата в официалните данни за потвърдените в страната случаи.

ИМУНИЗАЦИИТЕ У НАС СРЕЩУ COVID-19 ЩЕ СТАРТИРАТ НА 27 ДЕКЕМВРИ
Създадена е необходимата организация първите ваксини срещу COVID-19 у нас да бъдат поставени на 27 декември. Това стана ясно след среща между министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, Националния ваксинационен щаб и представители на шестте регионални здравни инспекции, отговарящи за организацията по ваксинирането срещу COVID-19, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Очаква се първите близо 10 000 дози от ваксината срещу COVID-19 да пристигнат от Белгия в България най-късно на 26 декември. На границата камионът, който ги превозва, ще бъде посрещнат и ескортиран до Бул Био, където под постоянна полицейска охрана, ваксините ще бъдат приети. При всички необходими за съхранението им мерки и с полицейски ескорт флакони ще бъдат транспортирани и до Регионалните здравни инспекции в Пловдив, Бургас и Варна.
„Това е първата стъпка на ваксинационната кампания в страната, която ще продължи с още доставки след Нова година. Първите ваксини са за лекарите и медицинските сестри, които са на първа линия в борбата с COVID-19. Има ръст на медицинските лица, които искат да се ваксинират“, обясни доц. Ангел Кунчев.
Българските граждани ще получат цялата информация за качеството на ваксината. Всичко ще бъде обяснено на достъпен език, така че всеки да получи отговор на въпросите си и да вземе информирано решение, обясни още главният държавен здравен инспектор.

Учени от БАН препоръчват: ЗДРАВИТЕ ХОРА БЕЗ ПРИДРУЖАВАЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НАД 16-18-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ СРЕЩУ COVID-19
Здравите хора без придружаващи заболявания и без клинични прояви в момента, над 16-18-годишна възраст, да се ваксинират срещу COVID-19. Това е препоръката на водещи учени от БАН, която те отправят в становище за предстоящата ваксинационна кампания срещу COVID-19, изпратено до медиите, съобщи Zdrave.net.
Становището е подготвено от екип в състав: академик Богдан Петрунов, проф. Радостина Александрова – Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН, проф. Пенка Петрова – директор на Института по микробиология на БАН, проф. Ива Угринова – директор на Института по молекулярна биология на БАН.
„В състава на Българска академия на науките (БАН) влизат десетки от най-изтъкнатите български лекари-клиницисти, биолози, имунолози, вирусолози, генетици, математици и други разнородни специалисти, които са ангажирани с проблемите на обхваналата света пандемия, предизвикана от новия коронавирус. Със своята изследователска работа и активно участие в различните медийни презентации, където споделят най-съвременните и обективни данни относно пандемията, те допринасят много за правилната информираност на обществото и за научно обоснованите насоки на борбата с коронавируса. Като имаме предвид всичко това, смятаме, че е наложително да изкажем нашето мнение относно предстоящата ваксинационна кампания срещу коронавирусната инфекция, в резултат на анализа на съществуващите досега данни от световната литература и текуща практика“, се казва в становището.
В него те описват характеристиките на отделните видове ваксини срещу COVID-19 – РНК-ови, векторни, протеинни, адювантни.
Учените подчертават, че е препоръчително всички здрави хора, без придружаващи тежки хронични заболявания, без клинични прояви в момента и над 16-18 годишна възраст да се имунизират, като обаче е задължително преди това да се консултират с личния си лекар, с когото да обсъдят т всички показания и противопоказания за поставянето на ваксината, описани подробно в т.н. “кратка характеристика”, или нейния “паспорт”.
„Това предполага бързото организиране на широка медийна и институционална кампания, за да могат лекари и граждани да бъдат много добре информирани и убедени в своето решение от голям личен и обществен интерес“, подчертават учените.

Д-р Петър Марков: МУТАЦИИТЕ В НОВИЯ COVID ВИРУС СА МНОГО И СА КОНЦЕНТРИРАНИ В ПРОТЕИНА, КОЙТО Е КЛЮЧОВ ЗА ЗАРАЗЯВАНЕ – ТОВА ПРАВИ СИТУАЦИЯТА НЕОБИЧАЙНА
„На 20 и 21 септември бяха открити първите представители на
новия мутирал вирус – да, той е нов вирус“, това съобщи в предаването „Преди всички“ на БНР епидемиологът д-р Петър Марков, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.
„РНК вирусите мутират, това не е учудващо, той мутира от самото му влизане в човешката популация от януари, въпросът е как той мутира и до какво водят тези мутации.
Това, което буди загриженост, е броят на тези мутации в този вирусен вариант – те са много повече от това, което можем да очакваме и фактът, че много от тези мутации са концентрирани в т.нар. “спайт протеин“, който е ключов за заразяване от вируса на клетките“, поясни специалистът.
Според Марков тези мутации са важни за функционирането на вируса и те променят състава на протеина, който кодират.
“Повечето мутации са тихи, тези не са такива…Това прави ситуацията необичайна…Но реакцията във Великобритания не е закъсняла. Те откриха мутацията след като ежедневно се четат вирусни геноми и това влиза в база данни, където се анализират, а Великобритания е лидер в тази практика.
За сега е неизвестно защо имаме такъв необичаен вирус, който бързо еволюира, вероятно в миналото – преди месеци, е заразил човек с много слаб имунитет – подтиснат или дефицитен, и това е довело до дълга и хронична инфекция и така вирусът е еволюирал.”
По отношение на ваксините Марков заяви, че тези мутации няма да се отразят на ефективността на готовите вече ваксини. Няма нищо притеснително в бързината, с която се изготвиха новите ваксини за коронавируса, каза още той, защото методите за разработване са известни отдавна на науката за други различни вируси и патогени.
“А новата ваксина не е одобрена за хора под 16 години, защото тя не е тествана върху деца.”
Марков посочи, че той ще се ваксинира, веднага след като му се предложи:
“Аз бих посъветвал хората да следят за ефективността на ваксините и да търсят надеждни източници за новите ваксини, които са със 95 на сто ефективност”.

64% ОТ БЪЛГАРИТЕ ОДОБРЯВАТ ПО-СТРОГИТЕ МЕРКИ, 70 НА СТО ОТ ТЯХ ЩЕ ПРЕКАРАТ ПРАЗНИЦИТЕ В ТЕСЕН СЕМЕЕН КРЪГ
64% от българите одобряват строгите противоепидемични мерки в страната, и дори смятат, че са закъснели. Една трета категорично не приемат мерките, но делът им е намалял с 10%, в сравнение с пролетта. Данните са от национално-представително проучване, проведено от голяма агенция за маркетингови изследвания, съобщи БНР.
От началото на пандемията до момента чувствително расте доверието на населението в необходимостта от мерките и ефективността от тях. 80% са категорично убедени в спазването на личните предпазни мерки, казва Даньо Димитров – изпълнителен директор на агенцията, осъществила допитването:
“Колкото повече преминава време на съвместния ни живот с този вирус, се вижда по-голяма увереност на хората в това, че мерките са нужни, в това, че трябва да се спазват мерките за лична хигиена, дезинфекция, носене на маски, социална дистанция”, коментира той.
По-евтини подаръци и по-скромна празнична почерпка подготвят българите за Коледа и Нова година. Повечето от тях споделят, че нямат настроение да празнуват.
70% от анкетираните сочат, че ще прекарат празниците в най-тесен семеен кръг. Четири на сто дори твърдят, че ще останат сами и едва под 3% планират събирания с приятели или колеги.
Между 75 и 100 лева предвиждат повечето българи за подаръци по празниците, при това за най-близките си хора. Едва една трета ще похарчат повече от 250 лева. Обезпокоителен, според експертите, е делът от 4% на тези, които изобщо не възнамеряват да купуват подаръци, каквато група предходната година не е имало.

20 НОВИ ЛИНЕЙКИ ПОЛУЧИХА ЦЕНТРОВЕТЕ ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ В 7 ГРАДА
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов предаде на центровете за спешна медицинска помощ в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, Сливен и Стара Загора 20 нови оборудвани линейки. Те са закупени в изпълнение на проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„По този проект центровете за спешна помощ в страната и техните филиали вече получиха 280 нови оборудвани линейки, като през 2021 г. регулярно ще бъдат доставени още 120, включително 42 броя високопроходими линейки“, заяви министърът на здравеопазването.
Освен нови линейки, за нуждите на структурите на спешната помощ, са доставени още и 3 580 броя медицински апарати като респиратори – стационарни и транспортни, аспиратори, инфузионни помпи, преносими дефибрилатори, монитори, електрокардиографи, апарати за обдишване и др. Доставената медицинска апаратура е въведена в експлоатация в съществуващите структури на спешната помощ и се ползват към настоящия момент, което е от изключителна важност при работата в условията на сложната епидемиологична обстановка в страната.
В резултат от изпълнението на проекта ще бъде модернизиран сградният фонд в спешните отделения на 34 държавни болници, в 27 Центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 176 филиала и изнесени екипи.
Големият инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ е на стойност 163 987 815,62 лв. и се реализира на територията на цялата страна.

64 ОБЩИНИ ИМАТ ГОТОВНОСТ ДА ПРЕДОСТАВЯТ ЖИЛИЩА ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ, КОМАНДИРОВАНИ ЗА ПОДКРЕПА НА СВОИТЕ КОЛЕГИ ОТ СТРАНАТА
64 общини имат готовност да предоставят жилища за медицински специалисти, командировани за подкрепа на своите колеги от страната. Програмата се разработва от здравното министерство и Националното сдружение на общините и цели компенсиране на недостига на медицински персонал по места, информира БНР.
Общо 112 жилища от общинския фонд предоставят за медици общините. 40 от тях са заявили и готовност да поемат режийните разходи за настанените специалисти. Още 19 общини декларират, че могат да обезпечат настаняване в хотели или общежития.
Освен общински жилища за лекари и медицински специалисти програмата ще осигури и допълнително финансиране за заплати.
През 2021 г. бюджетът, с който Министерството на здравеопазването ще подпомогне лечебни заведения в отдалечени и труднодостъпни райони ще бъде 45 млн. лв. Средствата ще бъдат разпределени между 75 болници в страната.
Предстои промяна и в наредбата за специализациите, с която ще бъде дадена възможност те да се провеждат и в общинските и някои от областните болници.

ПРЕЗ 2020 ГОДИНА НЗОК Е ПЛАТИЛА ЗА 288 ОПЕРАТИВНИ ИНТЕРВЕНЦИИ С РОБОТИЗИРАНА ХИРУРГИЯ
405 оперативни интервенции с роботизираната хирургия са извършени през тази година, като НЗОК е одобрила 288 от тях. Това става ясно от стенограмата на заседанието на Надзорния съвет на Здравната каса, проведено на 10 декември, информира Zdrave.net.
Според управителя на Касата проф. Петко Салчев тепърва ще се преценява как ще се процедира при останалите случаи, като решението ще е в рамките на бюджета.
По думите му за разширяването на обхвата дейности, свързани с роботизираната хирургия, може да се подпише допълнителен анекс към НРД, тъй като Наредба 9 е на обществено обсъждане до 27 декември. „Първоначално да тръгне. Един от проблемите е, че всички минават на специален разрешителен режим. Това ще бъде тежък административен труд за една комисия, но ще се справим“, казва проф. Салчев.

КРЪСТИХА НАЙ-НОВАТА УЛИЦА В СЕЛО КРАИЩЕ НА СЕМЕЙСТВО ВАКЛЬОВИ
Най-новата улица в село Краище, община Белица, носи името на д-р Муса Вакльов, съпругата му Ава и сина им д-р Емил Вакльов, инфопмира Zdrave.net като се позова на БНТ. Семейството загуби битката с коронавируса преди четири месеца.
Жителите на община Белица описват семейството като изключителни професионалисти, всеотдайни и сърцати хора. “Това бяха нашите светила в целия окръг, не само тука в село Краище. Такива никой не може да ги замести вече, ама никой. Те бяха денонощно на разположение”, разказа местна жена.
Д-р Муса Вакльов беше семейният лекар с най-голямата практика в региона, грижеше се за повече от 4000 пациенти. Съпругата му Ава Вакльова работеше с него като медицинска сестра, а синът им Емил беше уважаван кардиолог в Благоевград.
“Това бяха три слънца, които огряваха навсякъде. Те ще останат завинаги в нашите сърца”, заяви кметът Муса Мизур.
Най-новата улица в Краище, която носи името “Д-р Емил, д-р Муса и Ава Вакльови“ е разположена в централната част на селото.
“Тази улица е нова, хубава, красива и наистина улеснява, ще улеснява вече живота и придвижването на хората”, обясни кметът на Белица Радослав Ревански.
Табела с новата улица беше поставена и на къщата на д-р Вакльови, а самата улица прекосява повече от половината село.
“Тези хора няма да се забравят, но по този начин ще остане за идните поколения”, допълни кметът на селото.

СДРУЖЕНИЕ ЩЕ ВНЕСЕ В МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ПЕТИЦИЯ С АПЕЛ ВЪВ ВСЕКИ ОБЛАСТЕН ГРАД В СТРАНАТА ДА БЪДЕ ОБОСОБЕН ЦЕНТЪР ЗА ДАРЯВАНЕ НА ПЛАЗМА
Сдружение „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма“ ще внесе в Министерския съвет петиция с апел във всеки областен град в страната да бъде обособен център за даряване на плазма. Петицията е подписана от над 2000 души, съобщи БНР.
Проблемът с острия дефицит на плазма в страната и в София може да бъде решен с отварянето на още няколко места за даряване, казва председателят на сдружението Павлина Михайлова.
Това ще облекчи донорите, близки на болни и лекарите, които прилагат този метод.
„Днес в един часа ще внесем в Министерски съвет петиция, която изготвихме като сдружение в обществена полза и тя апелира към отваряне на повече центрове в страната и в София за даряване на реконвалесцентна плазма“, изтъкна Михайлова.
Внасянето на петицията е част от националната информационна кампания, която сдружението инициира съвместно с Българския лекарски съюз.
В момента само в 6 центъра в страната може да бъде дарена реконвалесцентна плазма.

ЗАБРАНИХА ЗА ПИЕНЕ ВОДАТА В ЛЮБИМЕЦ ЗАРАДИ ПОВИШЕНО СЪДЪРЖАНИЕ НА АРСЕН
Питейната вода на Любимец е забранена за пиене и приготвяне на храна заради установено повишено съдържание на арсен в нея, съобщи БНР.
Проба на водата от града е отчела 11.9 µg/l арсен при норма не повече от 10 µg/l, съобщиха от РЗИ-Хасково.
Предписанието на инспекцията влиза в сила от днес. Изпратено е писмо до кмета за уведомяване на населението на Любимец. Информирано е и Министерството на здравеопазването.