НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.11.2020)

НАД 120 ХИЛЯДИ ДУШИ У НАС СА СЕ ЗАРАЗИЛИ С COVID-19 ОТ НАЧАЛОТО НА ПАНДЕМИЯТА
2279 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. Направените PCR тестове през последните 24 часа са 5729. Това сочат данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 66; Бургас – 179; Варна – 200; Велико Търново – 52; Видин – 34; Враца – 43; Габрово – 73; Добрич – 154; Кърджали – 5; Кюстендил – 96; Ловеч – 52; Монтана – 81; Пазарджик – 77; Перник – 34; Плевен – 109; Пловдив – 151; Разград – 20; Русе – 39; Силистра – 21; Сливен – 32; Смолян – 15; София област – 86; София град – 432; Стара Загора – 47; Търговище – 8; Хасково – 45; Шумен – 35; Ямбол – 93.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас, са общо 120 697. От тях 82 125 са активни. Излекуваните лица са 35 752, от които 1364 са регистрирани през последното денонощие.
6193-ма са пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 408 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е потвърдена при 4737 лица-медицински служители. 96 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа. 26 от тях са установени при лекари, 34 – при медицински сестри, 14 – при санитари, 2 – при фелдшери и 20 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 2820. През последното денонощие са регистрирани 42 нови случая.

Зам.-министър Бойко Пенков: ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е С БОЛНИЧНИТЕ СТРУКТУРИ, А С МЕДИЦИНСКИЯ ПЕРСОНАЛ
„Усещането за хаос в здравната система не отговаря на истината. Работим в условия на особена обстановка на пандемия“. Това каза пред БНР д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването. Той сподели, че като лекар е бил на първия фронт по време на епидемии, но от грип, и положението е било също толкова страшно, колкото сега.
„През лятото се правеха анализи, правят се непрекъснато. Положиха се усилия от страна на правителството за водене на преговори за осигуряване на ваксинопрофилактика. България участваше в преговорите на европейско ниво за доставка на лекарства. Разиграха се различни сценарии – как да реагира системата при съответен брой хора. Много неща се вършат и продължават да се вършат. Работи се на високи обороти“.
В предаването „Неделя 150“ д-р Пенков допълни: „Проблемът не е с болничните структури, а с медицинския персонал. Лекарите и сестрите ни са в по-зряла възраст, имат хронични проблеми, те се страхуват за себе си и за близките си. Сега се създават законови текстове за командироване на хора, за пребазиране… Към това ниво на зараза има още резерв към сегашните решения. Наблюдаваме кривата на зараза, има още структури, които могат да се включат, въпросът е с осигуряването на персонал“.
Д-р Бойко Пенков увери, че ще направи предложение в болница да се приемат пациенти със симптоми и без положителен PCR тест, като това ще се уточнява в последствие, за да се намалят случаите на хора, починали заради ненавременна болнична помощ.

Доц. д-р Любомир Киров: БЪРЗОТО ИДЕНТИФИЦИРАНЕ НА ИНФЕКТИРАНИТЕ ЩЕ ЗАБАВИ ТЕМПОТО НА ЕПИДЕМИЯТА
„Да не правим самодейност, защото напоследък неправилното самолечение става по-опасно от самия вирус… Всеки изпитва притеснение и страх, но това не трябва да подтиква хората към това да се лекуват сами“. Това каза пред БНР доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.
По думите му бързото идентифициране на инфектираните хора ще забави темпото на разпространяване на вируса.
„Тупането на топката и бавенето на ситуацията не ги разбирам. Защо не се приемат бързите антигенни тестове? Ако бъдат официализирани, реалният брой заразени ще е още повече, но ще улеснят нещата… Не виждам логика в едно поведение – отиваш в гората, виждаш мечката, затваряш си очите и казваш – мечка няма. Това не решава проблема… Ще можем да помогнем на болниците, когато сме максимално ефективни и имаме възможност за бързо идентифициране, изолиране и контрол на много по-голям брой пациенти, които са инфектирани“, коментира доц. Киров.
В предаването „Неделя 150“ доц. Киров допълни:„Електронното направление технологично е готово. Проблемът е, че НЗОК тупа топката и бави нещата. Когато имаме карантиниран пациент и състоянието му се влошава, има нужда от рентген, процедурата е сложна. Защо той да не може да отиде да си направи снимка, когато не знаеш какво е, тогава рискът е по-голям, но когато знаеш, че човекът е инфектиран, тогава може всички да се пазят достатъчно. Проблем има и с рецептите, когато човекът е под карантина“.

ДАРИХА КИСЛОРОДНА АПАРАТУРА ЗА ПАЦИЕНТИТЕ В БОЛНИЦАТА В СВИЩОВ
Здравните власти започнаха изследване на потребителите и персонала в дома за хора с деменция в свищовското село Овча могила, информира БНР като се позова на съобщение от Общинския кризисен щаб. Със заболяването е директорът на дома за дементноболни. Част от персонала и от домуващите са със симптомите на коронавируса инфекция и РЗИ днес прави бързи антигенни тестове в социалната институция в Овча могила, съобщи кметът на Свищов Генчо Генчев и уточни, че домът е изолиран.
Академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ в Свищов дари на общинската болница кислородна апаратура и консумативи за 5200 лева и още близо 1400 лева за подпомагане на медиците в COVID отделенията.
В област Велико Търново активните случаи на COVID-19 са 1162-а, в болници са 191 пациенти. В община Златарица Общинският щаб забрани провеждането на седмичните пазари.

ПРИСТИГАЩИТЕ В ИСПАНИЯ ТРЯБВА ДА ПРЕДСТАВЯТ ОТРИЦАТЕЛЕН PCR ТЕСТ
Испания въвежда изискването за представяне на отрицателен PCR тест при влизане в страната за граждани на 65 страни с висок риск на зараза, включително и България. Мярката влиза в сила от утре, 23-и ноември, информира БГНЕС.
Изискването на испанските власти е да бъде представен отрицателен тест, направен 72 часа преди пристигането в Испания. Мярката важи при пристигане на летище или пристанище, но няма да засегне пътниците, които преминават сухопътни граници на страната.
Решението се отнася за международни пътници, чиято крайна дестинация е Испания, а не транзитно преминаващи с крайна дестинация друга държава.