НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.10.2020)

Милка Василева, председател на БАПЗГ: АКО СЕСТРИТЕ В ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ НАПУСНАТ ЩЕ ИМА ЗАКРИТИ БОЛНИЦИ
„Ние сме на последно място по осигуреност сред населението с медицински сестри и акушерки. Това е проблем от много отдавна, на който никои управляващи не обърнаха внимание. И сега, с огромния брой заразени с COVID медицински сестри и акушерки, оказването на здравни грижи в лечебните заведения, е под сериозен въпрос. Проучванията са доказали, че осигуреността с достатъчно медицински специалисти намаляват смъртността с 10%. Същите международни проучвания показват, че инвестициите спасяват животи.“ Това каза председателят на БАПЗГ Милка Василева по време на Втората кръгла маса „Заедно за повече здраве“, която се проведе днес, 22.10.2020 г. в Зала 6 на НДК, информира Zdrave.net. Форумът е организиран от инициативата „Заедно за повече здраве“, в която участват Българският лекарски съюз (БЛС), Българският фармацевтичен съюз (БФС) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).
По думите на г-жа Василева не е достатъчно само да увеличаваме броя на студентите в университетите, а трябва да имат и условия за добра реализация в България. „Естествено, че искаме увеличаване на средствата, но и дори и сега с наличните, може да се направи нужното, за да се почувстват оценени специалистите по здравни грижи“, каза Василева. Тя подчерта, че в момента близо 20% от медицинските сестри са в пенсионна възраст и ако те напуснат системата, ще има закрити болници.
Може да се окаже, че следващата година ще е началото на края на българското здравеопазване в някои региони. Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в изказването си на форума. По думите му ако не се вземат спешни мерки инвестиции и не се разглеждат като нещо, което се прави за бъдещето, само след три-четири години няма да можем да поемем нуждите на обществото в различните сфери на здравеопазването. „Тогава 60% от медиците ще са излезли от системата по чисто възрастови причини“, каза д-р Маджаров. Той подчерта, че не може да се разчита само на НЗОК за справяне с всички проблеми, с които се среща системата.
Д-р Маджаров беше категоричен, че държавата не гарантира през този бюджет увеличаване на възнагражденията на българските лекари и сестри, а дори и не гарантира запазване на възнагражденията. „Настояваме отговорно да се погледне на бъдещото за следващата година“, заяви председателят на БЛС.
„Няма как да постигнем повече здраве без повече инвестиции. Очевидно е, че когато се наливат пари в една система, в чиято ефективност се съмняваме, не е добър подход. Не е нужен толкова контрол, колкото да се ориентираме към ефективността на системата, защото е доказано, че 50% от хората, които пият лекарства, ги приемат неправилно и това е причината голяма част от терапиите да са неефективни. Ние знаем колко лекарства са продадени, колко лекарства е заплатила НЗОК, но не и как са употребени“, каза проф. Асена Сербезова, председател на УС на БФС.
„Не на последно място – трябва да инвестираме в качеството и да направим метрика за проверка на удовлетвореността, защото е много важно какво се е случило с пациента, след лекарската и сестринската грижа“, допълни проф. Сербезова.
Трябват ясни резултати и измерители колко добре функционира системата ни. А най-ясния измерител е колко дълго и в добро здраве живее българинът, така че да работи, да плаща данъци, да гледа децата и внуците си без да тежи на социалната и здравната система,каза председателят на Националната пациентка организация д-р Станимир Хасърджиев. Той цитира нов европейски доклад за здравеопазването в България, който ще бъде представен от НПО през следващите седмици. Според данните от него страната ни е на последните места по всички показатели. „За съжаление според този индекс на фона на най-висока смъртност и кратък живот, по достъпът до здравеопазване сме на последно място от 32 държави. Достъпно е това здравеопазване, което получаваш, когато имаш нужда на добра цена, така че да се върнеш на работното си място възможно най-бързо“, каза д-р Хасърджиев.

1 472 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА У НАС С COVID-19 В РАМКИТЕ НА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
1 472 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. Направените PCR тестове през последните 24 часа са 8738. Това сочат данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 58; Бургас – 59; Варна – 77; Велико Търново – 27; Враца – 40; Габрово – 48; Добрич – 6; Кърджали – 42; Кюстендил – 12; Ловеч – 20; Монтана – 23; Пазарджик – 44; Перник – 22; Плевен – 33; Пловдив – 147; Разград – 7; Русе – 54; Силистра – 8; Сливен – 60; Смолян – 20; София област – 29; София град – 483; Стара Загора – 37; Търговище – 43; Хасково – 23; Шумен – 47; Ямбол – 3.
Общо 33 335 са случаите на новия коронавирус, доказани в България. 14 689 от тях са активни. 17 598 са излекуваните лица, от които 184 са регистрирани през последното денонощие.
1 732-ма са пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, които се намират в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 107 са настанени в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас при 1 727 лица-медицински служители е констатиран COVID-19. Новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа, са 45. От тях 14 са установени при лекари, 13 – при медицински сестри, 4 – при санитари, 4 – при фелдшери и 10 – при друг медицински персонал.
1 048 са починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус. 29 от случаите са от последното денонощие.

Министър Ангелов: АПЕЛИРАМЕ СПЕЦИАЛИСТИТЕ В ДОБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ ДА ПОДПОМОГНАТ МЕДИЦИНСКИТЕ ЕКИПИ В БОЛНИЦИТЕ
„Навлизаме в доста сериозна фаза на разпространение на COVID-19 в страната. Най-големият проблем, пред който сме изправени, е свързан с медиците, които са на първа линия. Всички са изморени, част от тях са болни, някои са и в реанимация, други са карантинирани. Имаме нужда от помощ. Решение виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ и по-специално тези в специализираната извънболнична помощ – специалистите в ДКЦ-тата. Лекарите в лечебните заведения работят 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, за всички, които имат нужда от тях“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в МЗ.
Той посочи, че ще настоява кметовете на общините, където има сериозен недостиг на медицински специалисти, да проведат срещи с директорите на лечебните заведения и с лекарите в извънболничната помощ. Целта е да бъдат намерени варианти те да бъдат назначавани в болниците, за да подпомагат колегите си, като съответно за това ще получават възнаграждения.
„Ще направим конферентна връзка с ректорите и деканите на медицинските университети и факултети в страната, за да обсъдим възможността студентите, които са шести курс, да помагат на лекарите в лечебните заведения и това да се признава като стаж. Ще проведем разговори и с медицинските колежи, където се обучават специалистите по здравни грижи, за да търсим решения и за недостига тези кадри“, допълни проф. Ангелов.
Общо 33 335 са случаите на новия коронавирус, доказани в България. 14 689 от тях са активни, а 17 598 са излекуваните лица. С най-голям брой хоспитализирани с коронавирусна инфекция пациенти са следните пет области: София-град – 425, Пловдив – 208, Благоевград – 197, Бургас – 97 и Шумен – 82.
От началото на пандемията броят на медицинските служители с доказан COVID-19 е 1 727 – 626 лекари, 579 медицински сестри, 240 санитари, 36 фелдшери и 246 друг персонал. Активни към 21 октомври са 590, от които 513 са на домашно лечение, 74 са хоспитализирани, а 3-ма са настанени в интензивни структури.
„Въпреки повишаването на заболеваемостта през последните 14 дни, запазваме мястото си в Европа. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в рамката Европейски съюз, Обединено кралство и Европейското икономическо пространство, България се нарежда на 21-во място от 31 страни по заболеваемост, или 136,53 на 100 хил. души население, и на 9-то място по смъртност с 2,24 на 100 хил. души население. Сред страните от Балканския полуостров България е на 4-то място и заболеваемост, и по смъртност“, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Относно седмичния брой тестове той посочи, че в България вече е над 500 на 100 хил. души население.
Доц. Кунчев обясни, че шест са областите в страната, които попадат в червената зона, т.е. премината е заболеваемостта от над 120 на 100 хил. души: Благоевград, Габрово, Сливен, София-град, Търговище и Шумен. „За изтеклите 14 дни остана само една област, която е в зелената зона – Видин, със заболеваемост под 20 на 100 хил. души. Част от областите преминаха в оранжевата зона, като там са най-много – 14. Най-вероятно този процес ще продължи и по-голямата част от тези области следващата седмица ще попаднат в червената“.
„Да гориш маски е зловещо. Тогава, когато има лечебни заведения в страната, които биха могли да ползват тези маски, да спасят лекарите, сестрите и санитарите на първа линия, това е безотговорно поведение. Всеки има право на протест. Всеки може да изразява гражданската си позиция и това е принцип на демокрацията. Ако някои считат, че заповедта на министъра противоречи на закона, могат да подадат искане за нейната отмяна и съдът ще се произнесе“, посочи министър Ангелов в отговор на журналистически въпрос.

СПИРАТ ОТПУСКИТЕ НА УПРАВИТЕЛИТЕ И ДИРЕКТОРИТЕ НА ДЪРЖАВНИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
Спират отпуските на управителите и директорите на държавни лечебни заведения. Това става със заповед на зам.-здравния министър д-р Бойко Пенков, с която Zdrave.net разполага.
Разпореждането важи без значение дали става въпрос за платен или за неплатен отпуск.
„Във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната, породена от увеличения брой диагностицирани случаи на заразени с COVID-19 и извънредния натиск върху системата на здравеопазването, изпълнителните директори/управители следва да преустановят ползването на платен/неплатен годишен отпуск“, гласи заповедта на д-р Пенков. В нея не е посочен срок, след който шефовете на лечебните заведения ще могат отново да използват отпуските си.

НАМАЛЯВАТ С 50% ПОСЕЩАЕМОСТТА НА ДИСКОТЕКИ, ПИАНО-БАРОВЕ, КЛУБОВЕ И ДРУГИ НОЩНИ ЗАВЕДЕНИЯ
От утре, 23 октомври, намаляваме посещаемостта на дискотеки, пиано-барове, клубове и други нощни заведения с 50%. Ако до сега същите можеха да работят при допускане на един клиент на 1 кв. м. от търговската площ на обекта, от утре изискването ще бъде за 2 кв. м. на човек. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след среща с представители на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
В рамките на срещата бяха дискутирани и други възможни мерки, които да се въведат в нощните заведения. Беше решено през следващата седмица представителите на бранша да обсъдят и предложат на МЗ ясно разписани и приложими допълнителни мерки.
„Най-важното за бранша и за здравните власти е да запазим здравето на хората, но и да не се стига до сюжета от март месец. По тази причина сме готови на компромиси“, посочи председателят на БАЗ Ричард Алибегов.
„Другото, на което залагаме, е учестеният контрол, който ще бъде осъществяван от съвместни екипи на всички отговорни институции. Това важи както за дискотеките и нощните клубове, така и за градския транспорт, междуградския транспорт и всички обекти с обществено предназначение“, допълни здравният министър.

ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ ВЪВЕЖДАТ 10-ДНЕВНА КАРАНТИНА
Всички близки контактни лица на потвърден случай на COVID-19 подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния им контакт със заразеното лице. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с издадена днес Заповед № РД-01-610 /22.10.2020 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

От НЗОК увериха: НЯМА ЛИМИТИ ЗА НАПРАВЛЕНИЯТА ЗА PCR ТЕСТОВЕ
Спирането на тестовете за коронавируса по направление от РЗИ за ден в Благоевград вчера постави на преден план въпроса има ли лимити за PCR тестовете и възможно ли да се стигне до изчерпването на средствата за тях и в други области, информира Zdrave.net. Бомбата хвърлиха от РЗИ-Благоевград, които съобщиха на сайта си, че след еднодневната пауза с направленията, ще бъдат издавани по 30 направления на ден. Малко по-късно омбудсманът на Републиката Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов с искане да отпадне дневният лимит от 30 броя на издаваните от Регионалната здравна инспекция – Благоевград направления за PСR тест.
„Като национален омбудсман съм силно обезпокоена от тази информация и смятам, че в условията на извънредна епидемична обстановка в страната и повишената заболеваемост в област Благоевград, въвеждането на подобно ограничение нарушава гражданските права, като същевременно създава предпоставки за повишен риск от разпространение на заразата в региона“, пише омбудсманът.
Пред Zdrave.net директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов заяви, че лимитът им е от НЗОК и е до 100 на ден. Той допълни, че се надява скоро личните лекари също да започнат да дават направления за изследванията с PCR, за да бъде облекчено натоварването на РЗИ. Д-р Калоянов допълни, че от днес нещата продължават по план и направление ще се дава на всеки, който има нужда. „Продължаваме както сме го правили досега. Колкото хора дойдат ще им бъдат направени, стига да не надхвърлят 100 на ден“, каза той.
От НЗОК обаче бяха категорични, че лимит няма. „Националната здравноосигурителна каса не е въвеждала ограничения в броя на направленията, издавани от лекари-служители на РЗИ за извършване на ВСМДИ „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19“, казаха за Zdrave.net от Касата.
„Лабораториите, в които се извършва изследването, са посочени със Заповед на министъра на здравеопазването. С направлението, издадено от РЗИ, гражданите могат да се изследват в която и да е от посочените лаборатории в този списък“, обясниха от НЗОК.

ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ В ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ ЩЕ ПОДДЪРЖАТ ВСЕКИДНЕВЕН ОБМЕН НА ИНФОРМАЦИЯ
Лечебните заведения в Пазарджишка област ще поддържат всекидневен обмен на информация със спешните медицински центрове, за да не се допуска връщане на линейки, които превозват пациенти със съмнения за коронавирусна инфекция, съобщи БНР.
Това обяви областният управител на Пазарджик Стефан Мирев след заседание на кризисния щаб. “Управителите на лечебните заведения ежедневно три пъти на ден да изпращат информация в Спешна помощ и РЗИ, за да са наясно Спешна помощ къде има свободни легла, и при необходимост при хоспитализиране и транспортиране на пациенти да са наясно и да не се стига до такива кризисни ситуации“.
„Жителите на област Пазарджик да бъдат дисциплинирани. В против случай всички наши решения, заповеди, проверки се обезсмислят“, допълни Стефан Мирев.

Д-р Румен Хичев: САМО ЗАЕДНО МОЖЕМ ДА ПОСТИГНЕМ УСПЕХ В БОРБАТА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
„Само заедно можем да постигнем успех в борбата срещу коронавируса. Маската не е, за да предпази мен, тя е да предпази този срещу мен, а неговата маска е да предпази мен. Успех можем да постигнем само като общество. Заедно“. Това каза пред БНР д-р Румен Хичев, ръководител на група в кризисния щаб за коронавируса в Министерството на здравеопазването на САЩ.
По думите му сред причините България от добър пример за справяне със ситуацията да се превърне в лош такъв е спадналата дисциплина сред хората и занемаряване на мерките за дистанция и за дезинфекция:„Отвориха се заведения, мачове. Хората помислиха, че е отминала заплахата. Другата причина е, че в света се шири зле информираното разбиране, че стадният имунитет ще помогне“.
В предаването „12+3“ д-р Румен Хичев допълни, че не само в България, но и в САЩ, и в цяла Европа сред управляващите има страх от затягане на мерките, но когато става дума за човешки живот, може и да се наложи да бъдат въведени по-строги мерки, сред които и затваряне на заведенията, например. Той не изключи реалната опасност намаляващото доверие в правителството в България да активира противопоставянето на българите на мерките, а това да доведе до усложняване на кризата с разпространението на инфекцията.
Д-р Румен Хичев поясни, че по международните медицински стандарти карантината си остава 14 дни, а изолацията се намалява на 10 дни поради това, че определени научни изследвания са установили, че възможността на вируса да инфектира, след като е заразил даден пациент, продължава средно осем дни.