НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.07.2020)

БАПЗГ АПЕЛИРА ЗДРАВНИТЕ МЕДИАТОРИ И СОЦИАЛНИТЕ РАБОТНИЦИ ДА ПОЛОЖАТ ЦЕЛЕНАСОЧЕНИ УСИЛИЯ СРЕД МАРГИНАЛИЗИРАНИТЕ ОБЩНОСТИ В ПОСОКА ПРЕВЕНЦИЯ НА НАСИЛИЕТО НАД МЕДИЦИ
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) апелира здравните медиатори и социалните работници да положат целенасочени усилия сред маргинализираните общности в посока превенция на насилието над медици. Това се казва в писмо на БАПЗГ до здравия министър Кирил Ананиев и до инж. Даниел Панов, председател на УС на Националното сдружение на общините в България, съобщи Zdrave.net.
Поводът е агресията, която в нощта на 19 юли, са проявили пострадал мъж и част от придружаващите го лица спрямо дежурния медицински екип във Филиала за спешна медицинска помощ в Дупница и извикания впоследствие д-р Сотир Каралийски, специалист по ортопедия и травматология.
„Млад мъж във видимо нетрезво състояние с порезна рана от стъкло на ръката е буйствал и обиждал медицинските специалисти. Обиди към екипа са отправяли и някои от придружителите му, които вероятно също са били под въздействието на алкохол. Друга част от близките на мъжа са се опитвали да го убеждават и обуздават да не влиза в саморазправа с медиците. Въпреки тежките обстоятелства и реалните рискове за здравето си, медицинските специалисти са изпълнили своя човешки и професионален дълг като са оказали нужната спасителна медицинска помощ на пострадалия“, се казва в писмото.
„Давайки си сметка, че става дума за нараняване вследствие на битов инцидент, последствията от който рефлектират с цялата си тежест и върху медиците, БАПЗГ призовава пациентите и техните близки да се отнасят с нужното уважение и респект към медицинските специалисти. Според статистиката най-често на агресия са подложени медиците от спешните медицински центрове, техните филиали и приемните спешни отделения. Обикновено агресорите са хора от маргинализирани групи, които, търсейки спешна помощ, изливат съвсем незаслужено своите делнични проблеми, притеснения и недоволство под формата на агресия срещу медицинските специалисти, към които се обръщат за помощ. Тъй като недопустимата вербална и физическа агресия срещу медици у нас се повтаря периодично, апелираме към здравните медиатори и социалните работници за целенасочени усилия сред тези групи и общности в посока превенция на насилието над медици“, пише в писмото, подписано от председателя на УС на БАПЗГ Милка Василева.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ОТПУСНА ОЩЕ 2 МЛН. ЛЕВА ЗА ДОИЗГРАЖДАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА
Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на 2 000 000 лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г., с цел изпълнение на част от дейностите по „Доизграждане на Националната здравна информационна система (НЗИС) – етап 1 и етап 2“, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствената пресслужба.
Средствата ще бъдат използвани за развитието и надграждането на Националната здравна информационна система с нови функционалности чрез използване на нови здравни технологии в областта на електронното здравеопазване, което е от изключителна важност за подобряване на качеството и ефективността в сферата на здравеопазването, уточниха от МС.
“Увеличават се и целевите, текущи капиталови разходи в областта на електронното управление, както и утвърдените показатели от държавния бюджет за максимален размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети през 2020 г. с 9 862 000 лв. и нови задължения за разходи, които могат да бъдат поети през 2020 г. с 2 млн. лв. Това са средства, които се предоставят в рамките на три години от 2020 до 2022 г. за пълното изграждане на Националната здравна информационна система, което означава, че в България ще имаме най-накрая електронно здравеопазване”, каза здравният министър Кирил Ананиев по време на представянето на проекта в рамките на заседанието на Министерския съвет.

325 СА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
325 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за последното денонощие. Направените PCR тестове за изминалите 24 часа са 5365. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 25; Бургас – 5; Варна – 48; Велико Търново – 12; Видин – 1; Габрово – 5; Добрич – 13; Кърджали – 1; Кюстендил – 7; Ловеч – 1; Пазарджик – 8; Перник – 6; Плевен – 3; Пловдив – 50; Разград – 1; Русе – 3; Силистра – 1; Сливен – 5; Смолян – 9; София област – 8; София град – 99; Стара Загора – 7; Хасково – 6; Ямбол – 1.
У нас към момента са потвърдени 9 254 случая на новия коронавирус. 4 420 от тях са активни. Излекуваните лица са 4 521, като от тях 316 са регистрирани през последните 24 часа.
622-ма са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, 31 от тях са в интензивни отделения и клиники.
Националната информационна система показва, че у нас COVID-19 е потвърден при 574 лица-медицински служители. Новите случаи от изминалото денонощие са 6, като от тях 2 са установени при лекари, 2 – при медицински сестри и 2 – при санитари.
313 са починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус. Пет от случаите са от последното денонощие.

ШЕСТИМА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СА НАСТАНЕНИ В КЮСТЕНДИЛСКАТА БОЛНИЦА
Новозаразените с COVID-19 в Кюстендилска област за изминалото денонощие са общо седем. Четирима души са от община Кюстендил и трима от община Дупница. В COVID отделението на Общинската болница в Дупница до днес са хоспитализирани 10 лица. Всички те са в сравнително стабилно общо състояние, съобщават от МБАЛ „Св. Иван Рилски“, информира БНР.
Шест души са хоспитализирани към този час в болницата в Кюстендил. Двама от пациентите са в задоволително общо състояние. Останалите настанени за лечение с доказани положителни проби за коронавирусна инфекция, са в доста тежко състояние, съобщават от здравното заведение.
Двама пациенти са починали от COVID-19 в кюстендилската болница – мъж на 85 години и друг на 80 години, който е бил с придружаващо белодробно заболяване, съобщиха от Областния кризисен щаб. Така броят на починалите от началото на епидемията за региона вече е 22.

ЗАТВОРИХА ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЯ ВЪТРЕШНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА МБАЛ – КАРЛОВО
Вътрешното отделение на МБАЛ „Д-р К. Попов“ в Карлово е затворено за 24 часа за дезинфекция, поради установен случай на коронавирус на пациентка, която е била приета на лечение с друга диагноза, съобщи БНР.
Направени са тестове на контактните лица и персонала. Пациентката е преместена в COVID-отделението. РЗИ е издала необходимите предписания.

НАД 75% ОТ РАЖДАНИЯТА В „УМБАЛ – БУРГАС“ СЕ СЛУЧВАТ ПО ЕСТЕСТВЕН ПЪТ
Над 75% от ражданията в „УМБАЛ – Бургас“ се случват по естествен път, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение. От болницата заявяват, че УМБАЛ Бургас е единствената в града, поддържаща толкова нисък процент на оперативните раждания. За първите шест месеца на тази година той е 22% от всички раждания – от общо 848 със секцио са родени 187 бебета. През 2019 г. в УМБАЛ Бургас са родени 1809 бебета, от които 462 с цезарово сечение.
„В други лечебни заведения тенденцията е обратна – едва 1/3 от жените раждат нормално. В някои секциото достига до 70% от всички раждания, което е изключително тревожна тенденция“, казват от болницата. От там уточняват още, че България е сред трите страни с най-много оперативни раждания в Европа. „Тенденцията за провеждане на оперативни раждания без сериозни медицински показания поставя жените и новородените в ненужен риск, отчита Световната здравна организация. В развитите европейски държави процентът на секциото не надвишава 20-25%. Според СЗО процентът на ражданията, изискващи оперативна намеса, е между 10 и 15%. След секцио родилката се възстановява по-трудно, при новороденото се изискват реанимационни действия, затова хирургията трябва да се използва пестеливо“, казват от „УМБАЛ – Бургас“. Акушер-гинеколозите на университетската болница изтъкват, че научната АГ общност няма колебания по въпроса че бременността и раждането са нормални процеси, които протичат безопасно в повечето случаи, затова жените трябва да бъдат поощрявани да раждат нормално.
От болницата припомнят, че нормалното раждане вече е и национална политика. От 1 август т.г. клиничната пътека за него се увеличава. Тя става 1100 лв. срещу 960 лв. за цезарово сечение. Решението на НЗОК е с цел именно да поощри усилията на екипите в лечебните заведения, където нормалното раждане е приоритет и да намали ненужните оперативни раждания.

СТАРТИРА КАМПАНИЯ ЗА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ХЕПАТИТ В И С
Сдружение ХепАктив стартира кампания за безплатни прегледи за хепатит В и С по повод Световния ден за борба с хепатита – 28 юли.
Хроничните хепатит В и С често протичат незабелязано в продължение на години и могат да увредят сериозно черния дроб, преди да се проявят симптоми, казват от Сдружението. Тъй като тестовете за тях не са включени в годишния пакет профилактични изследвания, организаторите предоставят възможност за безплатно изследване за хепатит В и С в CheckPoint София всеки понеделник, сряда и петък от 13:00 до 18:00 часа (ул. „Цар Самуил“ №111).
В центъра на кампанията са две истински истории на пациенти – на Силвана и Ивайло, които успешно извървяват пътя от поставянето на диагнозата до лечението. От историята на Ивайло ще научите как почти 100% от пациентите с хепатит С успяват да се излекуват, а терапията с новите лекарства минава толкова леко, че има „опасност“ човек да забрави, че се лекува. Силвана разказва за това как над 20 години е живяла с вируса на хепатит В, преди да го открие по случайност, и защо е важно да говорим открито за заболяването.
„Във време, в което разполагаме с възможности за бърза и качествена диагностика и имаме достъп до най-успешните терапии за лечение на хепатит В и С, това, което все още липсва, е информираност – защо е важно да се изследвам, имат ли симптоми тези заболявания, как се лекуват, към кого да се обърна за помощ? Ето защо ние насърчаваме хората – елате и се изследвайте безплатно. Ще ви отнеме само 15 минути, но така ще подарите здраве на себе си навреме, а какво по-смислено от това?“, споделя Силвана Лесидренска, част от Сдружение ХепАктив.
Кампанията се организира от пациентско сдружение ХепАктив в партньорство с CheckPoint София и напомня, че навременната грижа за здравето е от изключително значение.

ОТ „МЕДИЦИНСКИ НАДЗОР“ ОБЯВИХА ПРЕДСТОЯЩИТЕ СИ ПРОВЕРКИ
В НЗОК и две регионални здравноосигурителни каси – в Стара Загора и Кърджали, ще бъдат извършени проверки от страна на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“. Това става ясно от плана на Агенцията за второто полугодие. Фондовете ще бъдат проверени във връзка с дейността си по предоставянето на пакета от здравни грижи, гарантиран от Здравната каса, информира Zdrave.net.
Освен тях, между юли и декември ИАМН ще извърши проверки в 16 болници, 4 медицински центъра, очна банка, тъканна банка и две застрахователни дружества. Сред болниците са старозагорската университетска „Проф. Стоян Киркович“, пловдивската УМБАЛ „Св. Георги“, „МБАЛ – Благоевград“, „УМБАЛ – Бургас“, както и лечебни заведения в Русе, Гоце Делчев, Кърджали, Лом, София и др.