НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.04.2020)

МЕДИЦИНСКИЯТ ЕКСПЕРТЕН СЪВЕТ КЪМ МС АКТУАЛИЗИРА НАСОКИТЕ ЗА ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА COVID-19
Медицинският експертен съвет към Министерския съвет актуализира към 21-ви април 2020 г. насоките за диагностика и лечение на COVID-19.
В новата версия са включени насоки за домашно лечение, осъвременен е алгоритъмът за диагностика, допълнена е препоръката за пневмонии, както и за хирургично лечение на специфична нозология. Насоките съдържат и превод на препоръките на Немското дружество по обща и семейна медицина.
Предстои в комплекта да бъде включени и препоръките към личните лекари, подготвени от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.
Линк към актуализирания вариант на „Насоки за поведение при взаимодействия в рамките на здравната ни система при пандемична обстановка с високо контагиозен респираторен агент (SARS-CoV-2)“ има в сайта на БАПЗГ – раздел „Актуално“, подраздел „Актуално от БАПЗГ“.

ПРАВИТЕЛСТВОТО РАЗШИРИ ОБХВАТА НА ЗАБРАНАТА ЗА ИЗНОС НА ДЕЗИНФЕКТАНТИ И ЛИЧНИ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА
Разширява се обхватът на забраната за износ на дезинфектанти, производните им и на лични предпазни средства. Това реши на днешното си заседание Министерският съвет, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствения пресцентър. В забраната вече се включват медицински изделия, които осигуряват адекватна лична защита като еднократни гащеризони, медицински и хирургични маски за еднократна употреба, защитни очила, латексови/нитрилови ръкавици и калцуни.
Целта на забраната е да не бъдат оставени работещите „на първа линия” да останат без адекватна защита, уточняват от правителствения пресцентър.
Прецизирана е и забраната за износ на дезинфектанти, като се уточнява, че тя касае дезинфектанти (биоциди) с доказано действие, тъй като те са на разрешителен режим, а контролът върху тях се извършва от МЗ.
На днешното заседание правителството беше прието и освобождаване от вносни мита и от ДДС при внос на стоки, необходими за борбата с последиците от пандемията от COVID-19, във връзка с решението на ЕК от 3-ти април. Създават се национални правила, като се определят стоките, подлежащи на освобождаване от вносни мита и от данък върху добавената стойност, както и лицата, които могат да ползват правилата за освобождаване.
Това са лекарствени продукти, медицински изделия, лични предпазни средства, които са особено необходими в борбата с COVID-19. Държавните органи, които към настоящия момент осигуряват логистично тези стоки, ще бъдат освободени от вносни мита и от ДДС. Не се допуска използването на освободените стоки за цели, различни от борбата с последиците от пандемията от COVID-19 през 2020 г., допълват от пресцентъра на МС.

1024 СА СЛУЧАИТЕ НА COVID-19 У НАС
1024 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, съобщиха от Министерството на здравеопазването. През днешния ден са доказани още 9 нови случая, като 3 са в област София, по 2 – в област Пловдив и област Кюстендил, по 1 – в област Пазарджик и област Перник. Лабораториите продължават да работят.
262 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 37 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники. При 83 лица-медицински персонал е установен COVID-19.
По отношение на общата картина – към 22 април: 522 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 502 на жени.
Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 22; Бургас – 41; Варна – 25; Велико Търново – 11; Видин – 27; Враца – 2; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 28; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 18; Перник – 9; Плевен – 54; Пловдив – 40; Русе – 7; Силистра – 2; Сливен – 25; Смолян – 33; София – 575; Стара Загора – 32; Хасково – 15; Шумен – 4, Ямбол – 4.
Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 49.

ОБЩИНА ВИДИН КОМАНДИРОВА ЧЕТИРИМА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ В ПОМОЩ НА СПЕШНИЯ ЦЕНТЪР В МБАЛ „СВ. ПЕТКА“
Община Видин командирова от началото на следващия месец четирима медицински специалисти за подпомагане на работата на спешния център на МБАЛ “Св. Петка” по молба на прокуриста на здравното заведение д-р Ивета Найденова, информира Zdrave.net като се позова на БТА.
МБАЛ “Св. Петка” във Видин обяви още на 13 април, че търси да назначи лекари, медицински сестри и санитари в структурата за наблюдение и лечение на пациенти с доказан COVID -19 в неусложнено положение.
Продължителността на трудовия договор на новоназначените ще бъде до отпадане на извънредното положение във връзка с епидемията. Те ще работят срещу допълнително възнаграждение, уточняват от болницата.

НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ „ЗА ГЕРОИТЕ В БЯЛО“ ПОДКРЕПИ СЕМЕЙСТВАТА НА МЕДИЦИ С ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ
„Крина“ подкрепи Националната кампания на Българския лекарски съюз в сътрудничество с БАПЗГ „ЗА ГЕРОИТЕ В БЯЛО“ с 3000 кг. хранителни продукти от първа необходимост, съобщиха от БЛС.
Компанията произвежда и пакетира ориз, боб и леща, които всяко семейство традиционно приготвя у дома. Ето защо предстои домакинствата на стотици семейства на медици от болниците в Самоков, Ботевград, Елин Пелин и Ихтиман да получат тези хранителни продукти, с пожелание за кураж и търпение в тази нелека ситуация.
„Изключително сме признателни за подкрепата и вярваме, че такъв тип жестове ни сплотяват и неизменно помагат в борбата с вируса“, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.
Подкрепа от кампанията получиха и общопрактикуващи лекари в София. До редица практики в столицата бяха разпределени както следва: защитни очила – 150 бр., трислойни маски за многократна употреба – 400 бр., защитни облекла за еднократна употреба – 200 бр., ръкавици – 3000 бр., престилки за многократна употреба – 100 броя.
Кампанията „ЗА ГЕРОИТЕ В БЯЛО“ е отворена за всеки, който би искал да помогне на българските лекари, сестри, санитари и целия медицински персонал. Дарение може да се направи на следната сметка:
Титуляр: Български лекарски съюз
Банка: Райфайзенбанк
IВАN: BG02 RZBB 9155 1004 8098 44 BGN
BIC: RZBBBGSF
Основание: Дарение COVID-19
Желаещите да дарят директно маски, предпазни облекла, дезинфектанти или медицински изделия трябва да се свържат с Български лекарски съюз на следния имейл: blsus@blsbg.com.

ОТ 400 ТЕСТВАНИ ШОФЬОРИ ОТ СТОЛИЧНИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ САМО ЕДИН ШОФЬОР Е С ПОЛОЖИТЕЛНА ПРОБА ЗА COVID-19
От всички 400 тествани шофьори в столичния градски транспорт само един е дал положителна проба за COVID-19, съобщи БНР.
През последните дни водачът е бил в отпуск и не е бил контактен с останалите си колеги. Тестът му ще бъде повторен, за да се потвърди резултатът му.
Изследването на водачите започна от гаражите “Малашевци” и “Дружба”, тъй като там работят двамата първоначално установени шофьори, носители на вируса, обясни председателят на транспортната комисия към Столичния градски транспорт Карлос Контрера: “Пробите не са установили други заразени. Мисля, че за едни такива големи предприятия като автотранспорта, електротранспорта, тези случаи са по-скоро резултат от някакви контакти в личния живот, отколкото упражняването на професията. Знаете, че са много строги мерките в обществения транспорт”.
Предстои проби да бъдат взети на водачите в гараж “Земляне”, а след това и на водачите в столичния електротранспорт.

ОТКРИВАТ БЕЗПЛАТЕН ТЕЛЕФОН ЗА ПАЦИЕНТИ С ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Експерти подготвят пакет от мерки, които да помогнат на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса – да се намали рискът при пациентите с хронични заболявания и високата смъртност сред тях, съобщи БНТ.
Това обяви на сутрешния брифинг на щаба д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Той уточни, че похватът не е нов и се използва и при други инфекции. Идеята е да се пазят най-уязвимите групи.
„Първият етап на това, което разработваме е да се подава правилно информация към пациентите с хронични заболявания. Поради тази причина Националната пациентска организация от днес открива безплатна телефонна линия, дарена от VIVACOM. Лекари и специалисти от съответните дружества ще дават консултации на пациенти с хронични заболявания“, изтъкна д-р Хасъдрджиев.
Д-р Хасърджиев уточни, че това не е обща линия за COVID-19. Тя е за безплатни консултации на пациенти с белодробни заболявания, със сърдечни заболявания, диабет и т.н. за евентуални мерки, които биха могли да предприемат в тази ситуация.
Хората, които се обаждат на тази линия, в работно време от 9 до 18ч. ще бъдат консултирани, осигурена е възможност за виртуален преглед по документи във виртуални стаи.
Безплатният телефон за консултации на пациенти с хронични заболявания е 0800 14 515 .