НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.03.2020)

СЪЗДАВАТ МЕДИЦИНСКИ ЕКСПЕРТЕН СЪВЕТ ПО ПРОБЛЕМИТЕ, СВЪРЗАНИ С COVID-19
Имаме нужда от Медицински експертен съвет, който да подпомага министрите във взимането на решения, които по същината си имат и икономически, и социални измерения. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов на среща с проф. д-р Коста Костов, водещ специалист по белодробни болести и дългогодишен национален консултант по пулмология и фтизиатрия. В срещата взе участие и вицепремиерът Томислав Дончев, информира Zdrave.net като се позова на БНР.
Новосъздаденият съвет ще подпомага правителството при вземането на важни медицински решения и ще отговаря като цяло за медицинските въпроси. В него ще бъдат включени 4 или 5 медицински специалисти. Ще се разчита и на добър диалог с Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, който ще продължава да работи.
„Искаме максимално да обединим всички – хората, които разбират и да намерим най-добрите решения”, каза премиерът Борисов и даде висока оценка на досегашната работа на оперативния щаб, ръководен от ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. И двете структури ще бъдат подчинени на правителството.
„Аз съм оптимист и съм сигурен, че ще се справим, защото взехте мерки навреме. Ако не сме единни, и не мислим единно, и не сме сплотени, няма да се справим. В тази битка трябва да сме партньори”, категоричен бе проф. Коста Костов. Той ще предложи и състава на съвета.
Според проф. Костов този съвет трябва да се появява публично не повече от 2 пъти седмично на брифинги и на тези срещи ще отговаря на чисто медицинските въпроси, задавани от медиите.
“Целта е повече мозъци, повече учени, да ни помагат”, коментира премиерът. По думите му,една от важните задачи на Медицинския експертен съвет ще бъде да анализира и да предоставя цялата информация за разпространението на инфекцията в другите страни. Мнението на медицинските експерти ще се вземе и при предстоящото разпределение на защитните облекла, които в момента се произвеждат у нас и се очаква да бъдат готови в четвъртък.

ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ НАЛАГА ВЕТО ВЪРХУ ЧАСТ ОТ ЗАКОНА ЗА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ
Президентът Румен Радев налага вето на част от Закона за извънредното положение, който беше приет от парламента късно вечерта в петък. Това съобщи той в извънредно изявление.
Държавният глава се обяви против мерките, предвидени в закона, които ограничават правата на словото, срещу спекулата с дезинфектанти и лични предпазни средства, както и липсата на адекватна защита на населението от бедност.
„Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта”, заяви президентът Радев. „Липсата на кадри, на оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза, в които условия работят медиците и хората в жизненоважни производства и услуги”, изтъкна още той.
Президентът поиска повече закрила за нуждаещите се. „В момента в света и в частност в България протичат паралелно две кризи: първата е здравната криза, породена от коронавируса, втората е икономическа и социална, породена от мерките за борба срещу вируса. Икономическата криза засега се пренебрегва, тя е на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване…Трябва да отчитаме, че възможностите на нашият бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи. Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът ще надделее над страха и последствията ще бъдат разрушителни”, поясни той и поиска правителството да преразгледа политиката си към най-засегнатите.
По думите му не трябва да забравяме, че имаме бъдеще и след извънредното положение.
“Зaкoнът aтaкувa пocлeднитe ocтaтъци oт cвoбoдaтa нa cлoвoтo. Нямa дeфиниция зa нeвярнa инфoрмaция, нo зaтoвa пък бългaритe ги грoзят тeжки глoби и зaтвoр. Eкcпeртитe, журнaлиcтитe и грaждaнитe щe бъдaт принудeни дa нaлaгaт aвтoцeнзурa и тo в уcлoвиятa нa динaмичнa прoмянa нa рaзбирaнeтo ни зa пaндeмиятa и зa нeoбхoдимocттa oт aлтeрнaтивни пoзиции. Тaзи нoрмa мoжe дa бъдe упoтрeбeнa зa интeрпрeтирaнe нa вcякo нeудoбнo cвoбoдoмиcлиe. Oщe нeщo вaжнo – тoвa oгрaничeниe ocтaвa и cлeд изтичaнe нa извънрeднoтo пoлoжeниe”, заяви държaвният глaвa.
„Споделям напълно убеждението, че в моменти на тежки изпитания въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменяват функции за употреба на сила извън конституционните правомощия, следва да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции с цел минимизиране на риска от злоупотреба със сила, а не решенията да се вменяват на една единствена институция – изпълнителната власт, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ в мирно и във военно време”, изтъкна още президентът Радев. В обръщението си той изтъква, че никоя битка не е спечелена със страх, а тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото да ги решава.
„В днешното изпитание е важна отговорността на всеки един: ограничаването на контактите, личната хигиена, предпазните средства и обществената солидарност, особено с акцент за опазване на възрастните хора”, изтъкна президентът Радев. Той обяви, че разгърнатите мотиви за ветото ще бъдат обявени в най-кратък срок.
„Надявам се българските народни представители да ги вземат под внимание, когато гласуват ветото. А българското правителство да побърза с още мерки в подкрепа на най-слабите и засегнатите и то конкретни и адекватни. Нека не забравяме, че ние имаме бъдеще и след извънредното положение и от нашия разум, действия и солидарност днес зависи какъв ще бъде утрешният ден на България”, каза в заключение президентът Румен Радев.

ЗАРАЗЕНИТЕ С COVID-19 СТАНАХА 185
185 са случаите на заразени с коронавируса COVID-19 днес. 30 души към момента са хоспитализирани, съобщи началникът на Националния оперативен щаб за борба с корованируса генерал- майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг, съобщи Zdrave.net.
„Ситуацията е динамична и не може да се каже дали извънредното положение ще е необходимо да бъде удължено. Ние още не сме тръгнали, за да кажем кога ще спре. Математическите анализи, които се правят при нас и в БАН, показват, че сме в дъното на изкачването. Пикът вероятно ще бъде до две-три седмици, точно когато трябва да бъде отменено извънредното положение. Тези неща се решават в движение“, каза той. Ген. Мутафчийски заяви, че пикът на заразата ще бъде скоро.
По думите му Медицинският съвет е орган към премиера и правителството, който вероятно ще се занимава с лечебните алгоритми и обучението на персонала.
Първи корпус на „Софиямед“ и „Токуда” възстановяват работата си, с изключение на отделенията, където са открити заразените, съобщи директорът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенчев по време на брифинга. Под карантина е Интензивното отделение на столичната болница за лечение на белодробни болести, тъй като там има медицински персонал, заразен с вируса.

Проф. Николай Витанов: КАРАНТИНАТА ВСЕ ОЩЕНЕ Е ПРОБИТА, ДОПЪЛНИТЕЛНИ МЕРКИ ЩЕ Я СТАБИЛИЗИРАТ
Карантината все още не е пробита и ако се вземат допълнителни мерки, тя може да се върне в едно стабилно състояние. Това каза пред БНР проф. Николай Витанов от БАН – ръководител на екип от учени за създаване на математически модели за прогнози на разпространението на COVID-19, който работи към Националния оперативен щаб. По думите му в България все още няма пълно развитие на потенциала на заразата с коронавируса и причината за това са навременно въведените мерките и спазването им от голяма част от хората в страната.
“Проблемът е, че лошият вариант е доста лош и вие го виждате в Италия, а ако не сте гледали Италия, гледайте сега Испания – това е лошият вариант”.
В предаването “Неделя 150” проф. Витанов коментира, че в България степента на нарастване на броя на заразените все още не е експоненциална.
“В съседните страни мерките са доста по-строги, примерно в Сърбия – там мерките са много по-строги, но броят на заразените там е почти колкото в България”, каза проф. Витанов и уточни, че това е заради взетите навреме мерки у нас. Той даде пример за деня, като посочи числото 200 и обясни: “Ако броят на заразените днес е под 200, означава, че мерките държат. Стигне ли 200, значи мерките трябва да се засилят”.

ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ „ЗАЕДНО С ТЕБ” ПОДКРЕПЯТ БЕЗ,СЛОВНО ИЗВЪНРЕДНИТЕ МЕРКИ ЗА БОРБА С КОРОНАВИРУСА
„Пациентски организации „Заедно с теб“ подкрепяме безусловно извънредните мерки, предложени от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.” Това се казва в тяхна позиция, изпратена до медиите.
„Считаме, че те са навременни и в интерес на обществото, в защита на нашите възрастни родители.
В тези трудни времена нека сме отговорни хора и да спазваме правилата, наложени заради тази пандемия.
Нека най-напред да пазим себе и близките си, но и да пазим лекарите, медицинските специалисти, санитарите.
Да пазим нашите медици не само заради това, че няма да има кой да ни лекува, но и най-вече защото и те са хора, и те се страхуват, и те обичат близките си, защото и тях някой ги обича и се тревожи за тях.
Трябва да бъдем отговорни и да пазим и без това крехкото здраве на пациентите с хронични заболявания, защото те са най-уязвими сега, да пазим децата с увреждания.
Бъдете отговорни! Останете вкъщи!”, се казва още в позицията на пациентските организации.