НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.01.2020)

Доц. д-р Ангел Кунчев: ПРЕЗ ФЕВРУАРИ ЩЕ ИМА ВАКСИНИ СРЕЩУ ВАРИЦЕЛА В АПТЕКИТЕ
В най-скоро време родителите, които желаят да имунизират децата си срещу варицела ще могат да си закупят ваксината от нашите аптеки. Това заяви пред Zdrave.net главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Той уточни, че първите 1200 дози вече са осигурени и през февруари ще бъдат в наличност на аптечния пазар. Специалистът посочи, че няма особености при прилагането на ваксината, но най-логично е родителите да потърсят мнение и съвет от личния лекар на детето, преди да вземат решение. Важно е също имунизицацията да бъде отбелязана в здравния картон на детето, за да има знак, че е поставена, обясни доц. Кунчев.
От началото на тази година имунизацията срещу варицела е включена като препоръчителна в националния имунизационен календар на страната ни. До този момент тя не бе внасяна у нас, поради което много родители бяха принудени да я закупуват от други страни. Инфекцията е сред най-разпространените в детска възраст, годишно у нас се рагистрират над 30 000 случая на заболяването. По тази причина здравните власти взеха решение да допълнят имунизационния календар и да я включат в него. По данни на Министерството на здравеопазването от началото на 2020 г. у нас са потвърдени 2000 случая на болни от варицела деца.

Министерството на здравеопазването: СЪЗДАДЕНА Е НЕОБХОДИМАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ЛЕЧЕНЕТО НА ДЕЦА, СТРАДАЩИ ОТ СПИНАЛНА МУСКУЛНА АТРОФИЯ
“Създадена е необходимата организацията за лечението на деца, страдащи от спинална мускулна атрофия. Не съществува риск от прекъсване на прилаганото вече лечение.“ Това заявиха от МЗ за Zdrave.net по повод писмото на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. В писмото си д-р Дечев настоява МЗ спешно да регламентира реда за приложение на лекарството Спинраза, тъй като в противен случай няма да могат да бъдат извършени апликации на нуждаещите се деца през тази седмица.
„Министерството на здравеопазването е провело разговори както с лечебните заведения, прилагащи терапията, така и с дистрибутора на лекарствения продукт Спинраза. На болниците, извършващи лечението със Спинраза, са дадени конкретни указания за реда за прилагане на медикамента, за което са информирани и родителите на децата със спинална мускулна атрофия“, уточниха още от Здравното министерство.
С решение на Надзорния съвет на Касата от 23.12.2019 г. бяха приети нови изисквания на НЗОК при провеждане на лечение при спинална мускулна атрофия в извънболничната медицинска помощ и бяха определени лечебните заведения, в които се извършват манипулациите, както и комисиите, които ще издават протоколите.

ГОДИШНО У НАС 1200 ЖЕНИ ЗАБОЛЯВАТ ОТРАК НА МАТОЧНАТА ШИЙКА
Всяка година от рак на маточната шийка заболяват 1200 жени у нас. Това стана ясно при откриването на Седмицата за превенция на рака на маточната шийка, което се състоя днес във фоайето на Народното събрание. Това е 13-ото издание на събитието, което се провежда под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването, информира Zdrave.net.
“Фактите около заболеваемостта и смъртността от рак на маточната шийка у нас са силно притеснителни и това налага усилена работа на всички нива, за да бъдат преодолени пасивността, предразсъдъците и страховете, свързани с това заболяване, което е абсолютно предотвратимо.” Това заяви водещият наш специалист проф. д-р Галина Чакалова, председател на Българското дружество по онкогинекология.
„Няма страна в Европа, която да е с толкова лоши показатели като България. Тенденцията е към затвърждаване на късната диагноза на заболяването – над 60% от случаите се диагностицират в трети и четвърти стадий. Има обаче и още една лоша новина – заболяването се подмладява, вече не са единици случаите на млади жени, на възраст 20-25 години, при които се поставя тази диагноза“, изтъкна проф. Чакалова. По нейните думи специалистите констатират и друга тенденция – към тотално пренебрегване на профилактичните гинекологични прегледи с цитонамазка. Според нея е важно да се активизират усилията в училище, като се даде възможност и на вече навършилите пълнолетие девойки сами да правят избора си и да се ваксинират в рамките на Националната програма за превенция, която действа у нас вече 7 години и предоставя възможност за безплатно ваксиниране на момичетата, навършили 12 и 13 години.

УВЕЛИЧАВАТ С 10% ЗАПЛАТИТЕ В УМБАЛ “СВЕТА МАРИНА”
Отлични резултати е постигнала през 2019 г. най-голямата болница в Източна България – УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
56 467 пациента са получили висококвалифицирана медицинска помощ през 12-те месеца в клиниките на болницата. Многобройни са спасените човешки животи. Болницата приключи 2019 година с положителен финансов резултат и без просрочени задължения към 31.12.2019.
От 1 януари 2020 г. трудовите възнаграждения на всички служители в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна ще бъдат увеличени с 10%, допълват още от болницата. Ръководството на болницата благодари за ежедневните усилия на всички лекари, медицински сестри, лаборанти, санитари и административен персонал.

ОБЩИНА ВИДИН СЪЗДАВА ФОНД “ЗДРАВЕ”
Общинският съвет във Видин избра временна комисия, която ще подготви нормативна уредба за създаване на фонд „Здраве“, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на Общината. Това реши местният парламент на извънредното си заседание.Искането е свързано с намиране на решение за задълбочилите се проблеми в МБАЛ „Св. Петка“ и създаване на общински фонд или фондация „Здраве“ за подпомагане на лечебното заведение. На заседанието са присъствали кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и представители на общинското ръководство, прокуристът на болницата д-р Ивета Найденова, лекари и специалисти по здравни грижи.
По време на дебата, продължил няколко часа, са били обсъдени различни мерки за стабилизиране на видинската болница, като социалистите настоявали да се създаде фонд „Здраве“ по примера на други общини и в него да се предвидят 200 000 лв. от бюджета на Община Видин. Внимателно е коментиран и въпросът дали тази стъпка отговаря на законовите изисквания. Кметът д-р Цветан Ценков изразил надежда, че с общи усилия болезнената тема за бъдещето на видинската болница ще бъде решена. Общинските съветници са избрали 7-членна временна комисия с представители на всички политически сили. Нейната задача е да подготви и внесе в Общинския съвет нормативна уредба за създаване на фонд или фондация „Здраве“.

ПСИХОЛОГ ШЕ УЧАСТВА В ЗАСЕДАНИЯТА НА КОМИСИИТЕ В КОЦ-ПЛОВДИВ
Психолог от Комплексния онкологичен център в Пловдив вече участва и в мултидисциплинарния екип на онкологичните комисии по различни локализации. По този начин се оказва ценна психологическа подкрепа в най-критичните за пациентите моменти, информира Clinica.bg.
Дотук се стига след като медиците видели, че при обсъждането на индивидуалния план на лечение в онкокомитетите, някои от пациентите са свръх напрегнати, прекалено разтревожени и шокирани. Освен това на по- възрастните с допълнителни придружаващи заболявания са нужни по-дълги обяснения. „Затова поканихме и психолог, който познава спецификата на човешката душа и може деликатно и професионално да разясни стъпките”, обясни новата идея началникът на Първо отделение по медицинска онкология в КОЦ – Пловдив д-р Антоанета Томова. Така психологът на лечебното заведение Елена Атанасова вече ще присъства при обсъжданията на онкокомисиите, през които дневно минават между 50 и 80 души. Всички пациенти се нуждаят от пълна информация, като какво лечение ще им се предложи, видът на метода, каква е ползата и риска, както и колко ще продължи лечебния процес.

ТЕКСТОВЕ ЗА ГРИЖИТЕ ЗА БОЛНИ ОТ ДЕМЕНЦИЯ ЩЕ ЗАЛЕГНАТ В НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНА СТРАТЕГИЯ
В Националната здравна стратегия ще бъдат включат конкретни и ясно разписани текстове за грижите за възрастни хора с деменция. Това увери в предаването “Хоризонт до обед” на БНР акад. д-р Лъчезар Трайков, председател на работната група, изготвила документално психиатричния модул на стратегията. Трайков е ръководител на Катедрата по неврология в Медицинския университет в София и председател на Българското дружество по деменции.
Разписването на документа е станало под надзора на Европейската асоциация по деменции, той е направен по модел на европейските стратегии за деменции. Преди Коледа документът е бил готов и предаден на здравния министър.
“И вътре има както параграфи за диагностика, ранна диагностика, лечение и проследяване – ще рече медицинската страна, така и параграфи за това как трябва да се организират дневни центрове, как трябва да се организират домовете, каква трябва да бъде юридическата грижа за тези хора, какви са им правата. Всички аспекти са описани”, обясни акад. Трайков.Той допълни, че в България болните от деменция са между 100 хил. и 150 хил. души. По-голямата част от тях са в семействата си, където се грижат за тях.

ВСЕ ПОВЕЧЕ МЛАДИ ЛЕКАРИ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ В БЪЛГАРИЯ
Предстои да се дипломират 237 млади лекари от Медицинския университет в София. Пълните отличници сред тях са 6-ма – те ще получат наградата „Златен Хипократ“, информира БНР.
Социологическо проучване за интересите на бъдещите лекари показва предпочитания към специалности като хирургия и анестезиология и спадащ интерес към други като онкология и ендокринология.
“Един от определящите фактори при специалностите е възможността за специализация. Когато няма такава, младите лекари се пренасочват към друга специалност”, обясни в предаването “Преди всички” д-р Ваньо Везиров, който е сред дипломиращите се млади лекари.
“В началото всички искат да станат хирурзи, тъй като такъв е общественият стандарт за добър лекар – да бъдеш неврохирург или кардиохирург, но с времето, когато преминеш през тези 52 дисциплини в университета, осъзнаваш, че всички специалности са супер интересни, стига да започнеш да се задълбочаваш в тях”, посочи д-р Везиров. той коментира като добър знак желанието на голям брой от новозавършилите лекари да останат да работят в България.

НАД 42 000 БОЛНИЧНИ СА ИЗДАДЕНИ В СМОЛЯНСКО ПРЕЗ 2019 Г.
Няма голям ръст на издадените болнични в Смолянска област спрямо тенденцията в страната, информира БНР. През 2015 г. в областта са издадени 39 466 болнични, през 2016-та техният брой е бил 42 449, през 2017 година броят на ползваните болнични възлиза на 42 681, през 2018 г. – на 42 565, а през 2019 г. – на 42 837.
“Наблюдава се, че доста фалшиви болнични се издават се издават от джипита”, казва Валентин Гаджев, директор на Териториалното поделение на НОИ в Смолян.
Около 20% от болничните се взимат около празниците. В предпразнични дни най-много болнични са ползвали учители, държавни служители и военни.