НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.12.2020)

БАПЗГ с призив: ОСТАВЕТЕ МЕДИЦИТЕ ДА РАБОТЯТ СПОКОЙНО!
В своя позиция Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) остро осъди жестоката агресията, която са проявили двама мъже към 67-годишен фелдшер от Филиала за спешна медицинска помощ в гр. Роман към ЦСМП – Враца, съобщи Zdrave.net.
„Ние от БАПЗГ смятаме за абсолютно недопустима подобна агресия, особено във време на корованирусна пандемия, когато спешните медицински екипи са поели на плещите си огромна отговорност, работят денонощно при изключително голямо натоварване заради повишената заболеваемост, болни колеги и кадрови недостиг. В тази трудна битка с COVID-19 някои от спешните медици платиха с живота си, но до последно спасяваха спешни пациенти“, подчертават от асоциацията.
От БАПЗГ настояват за бързи и адекватни наказания на мъжете, проявили недопустима агресия към медицинския специалист.
От асоциацията за пореден път призовават пациентите и техните близки да се отнасят с уважение и респект към медицинските специалисти, които в дни на тежки изпитания продължават с отговорност и стоицизъм да изпълняват своя професионален и човешки дълг.
„Да бъдем добри към медиците и да ги оставим да работят спокойно – това е най-малкият жест, който им дължим за тежката и всеотдайна работа“, казват още от организацията.
От БАПЗГ изказват благодарност на спешните медицински екипи в цялата страна за изключителните им усилия да помагат безотказно и с висок професионализъм на всички, които се нуждаят от спешна медицинска помощ.

БЛС апелира: УМОРАТА Е ГОЛЯМА, НО НЕ ЗАСЛУЖАВАМЕ ПОВЕЧЕ БОЛКА!
От Българския лекарски съюз излязоха с апел по повод новите случаи на агресия срещу медици. В апела се казва: „Само за два дни станахме свидетели на два случая на брутална агресия срещу медици. 67 годишен фелдшер от Филиала за спешна медицинска помощ в гр. Роман беше нападнат и бит на работното си място от пациент и негов близък. Лекарка в „Спешно отделение“ на Националната кардиологична болница в София понесе вчера унижението на вербалната агресия и силен шамар, който е счупил предпазните й очила. Нападателите са задържани. Няма обаче логично обяснение на подобно цинично, агресивно поведение и то от пациенти, дошли за помощ.
БЛС ви призовава: Оставате ни да работим спокойно! Умората е голяма, но не заслужаваме повече болка!
Поредните случаи на агресия над медицински лица, особено в условията на извънредно положение и пандемия, е не само недопустимо, но и за пореден път прекрачващо всички граници на нормалността деяние.
БЛС припомня, че на телефон 02/ 9 07 07 07 могат да бъдат подавани сигнали за упражнена агресия над лекари и специалисти по здравни грижи. Те ще бъдат незабавно предавани до Главния прокурор, съгласно подписаното споразумение между БЛС, МЗ и Прокуратура на Република България.“

ПРАВИТЕЛСТВОТО РАЗРАБОТВА ПРОГРАМА ЗА ОСИГУРЯВАНЕТО НА ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ В РЕГИОНИТЕ, КЪДЕТО ИМА НЕДОСТИГ НА КАДРИ
Един милион лева са осигурени за ремонт на бившия учителски институт в Пазарджик, в който след реновирането от догодина ще започне изнесено обучение на професионалисти по здравни грижи, а в общежитието към сградата ще могат да бъдат настанени за живеене около 100 медицински сестри. Това стана ясно по време на посещението на министър-председателят Бойко Борисов в Пазарджик в неделя, 20 декември , информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствения пресцентър. Премиерът изискал бързо реализиране на проекта предвид необходимостта от медицински кадри в страната особено във времето на пандемията от COVID-19.
При посещението в Пазарджик с премиера Борисов министърът на здравеопазването Костадин Ангелов съобщи, че правителството разработва програма за осигуряването на лекари и медицински сестри в регионите в цялата страна, където има недостиг на кадри. За целта се работи съвместно с Националното сдружение на общините в България като се събира информация за наличието на общински жилища във всяка една община, които могат да бъдат предоставени на лекари и сестри.
„Директорите на лечебните заведения ще имат ангажимент да назначат лекарите и сестрите в съответните региони, а ние ще субсидираме общините с допълнителни средства“, посочи здравният министър. Така на практика общината ще дава допълнителен стълб към заплатата на медицинските специалисти, държавата също ще осигурява допълнително средства за възнаграждението им и ще се постигне тристълбово финансиране на медицинските екипи за работа в непривлекателни региони.
„По този начин ще гарантираме здравеопазването във всяка една точка на страната и бъдещето на всяко едно лечебно заведение“, каза министър Ангелов.
Премиерът Борисов отбеляза, че правителството отпуска финансиране не само на големите лечебни заведения, а на нуждаещите се болници в страната, независимо къде се намират. Министър-председателят добави, че се осигуряват и 1 милион лева за ангиограф в болницата в Пазарджик за всички пациенти, при които се налагат спешни кардиологични интервенции. А взетото преди месец на заседание на правителството решение за обявяването на професията на професионалистите по здравни грижи за приоритетна специалност показва силната ангажираност на държавата и подкрепата ѝ към съсловието.
„Поздравете докторите и сестрите, благодарение на тях броят на излекуваните и оздравелите е по-голям от заболелите. Това го дължим изцяло на тяхната денонощна работа и на всичките организации, които Министерството на здравеопазването в момента прави“, заяви премиерът Борисов пред представителите на болницата в града.

БЛИЗО 100 000 ДУШИ У НАС СА ИЗЛЕКУВАНИ ОТ COVID-19
166 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 790 са PCR тестовете, направени през последните 24 часа. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Варна – 16; Велико Търново – 1; Видин – 10; Враца – 4; Габрово – 2; Добрич – 1; Кърджали – 1; Кюстендил – 10; Ловеч – 8; Пазарджик – 1; Перник – 2; Плевен – 15; Пловдив – 2; Разград – 6; Русе – 5; Сливен – 7; Смолян – 1; София област – 7; София град – 53; Търговище – 2; Хасково – 2; Шумен – 1; Ямбол – 9.
191 195 са общо доказаните случаи на новия коронавирус у нас. От тях активни са 84 828. Излекуваните лица са 99 758, като 1732 от тях са регистрирани през последното денонощие.
6624 са пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 536 от тях се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас при 8439 лица-медицински служители е доказан COVID-19. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 17. От тях 4 са установени при лекари, 8 – при медицински сестри, 4 – при санитари и 1 – при друг медицински персонал.
6609 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. Нови 58 случая са регистрирани през изминалите 24 часа.

EВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА ПРЕПОРЪЧА ИЗДАВАНЕТО НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА УПОТРЕБА НА ПЪРВАТА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19 В ЕС
Eвропейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча издаването на разрешение за употреба на първата ваксина срещу COVID-19 в Европейския съюз – тази на BioNTech и Pfizer. Това съобщиха от лекарствения регулатор след няколкочасово финално обсъждане дали продуктът да бъде допуснат до пазара в Евросъюза, информира Clinica.bg.
Следващата, финална стъпка е Еврокомисията да регистрира препарата. Комитетът за лекарства в хуманната медицина на ЕМА е приключил оценката на ваксината и с консенсус е приел, че предоставените данни от производителя за качеството, безопасността и ефективността на препарата са достатъчни, за да се препоръча условното разрешение за употреба, нужно, за да бъде легализирана ваксината.
Клиничните изпитвания показват, че ваксината е ефективна в превенцията на КОВИД при хора над 16 години. В тях са участвали 44 000 души, като ефективността е 95%, включително и при хора над 75 години или с хронични болести, допълват от ЕМА.
Европейският съюз е договорил да плаща 15,50 евро (18,90 долара) за една доза от ваксината срещу коронавирус, разработена от Pfizer и BioNTech, цитира по-рано Агенция „Ройтерс“ вътрешен документ на ЕК. Цената, която е поверителна, и е била договорена за общо 300 милиона дози, е малко по-ниска от тази, която САЩ плащат – 19,50 долара за доза от първата партида от 100 милиона дози на същата ваксина.
У нас първите дози от ваксината ще пристигнат на 25 или 26 декември, а на 27 декември е предвиден стартът на имунизациите за целия ЕС, включително и у нас – в София, Пловдив и Бургас. Първата доставка ще бъде с 10 000 дози ваксина, които ще бъдат използвани за имунизацията на 5 000 медици от първа линия, като останалите дози са също за тях.
През януари 2021 г. у нас ще пристигнат още около 60 хиляди дози, през февруари – 90 000, а от март нататък се очакват около 250 000.
Разглеждането на одобрението за употреба на втората ваксина – на Moderna, от ЕМА,
е насрочено за 6 януари. Тя вече беше разрешена за спешна употреба в САЩ през уикенда и първите дози вече пристигат в центровете за дистрибуция в Съединените щати. Ако този препарат бъде разрешен за употреба и в ЕС, първите доставки у нас се очакват около началото на февруари.

Министър Ангелов: МНОГО Е ВАЖНО БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ДА ОСТАНАТ ЗДРАВИ ДО ПРИСТИГАНЕТО НА ВАКСИНАТА
Много е важно българските граждани да останат здрави до пристигането на ваксината. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството, съобщи Zdrave.net като се позова на съобщение от пресслужбата на Министерския съвет.
По време на срещата бяха обсъдени всички мерки, които България предприема по отношение на новия щам на коронавируса, установен във Великобритания. Ангелов изтъкна, че за новия щам на COVID-19 е установено, че се разпространява по-бързо и че създадените ваксини действат и срещу него.
По време на срещата е решено 10-дневната карантина за всички граждани, влизащи на територията на България от Обединеното кралство, да остане в сила до 31 януари 2021 г. България е готова да разреши полетите от Великобритания, след като здравните експерти на ЕС и нашата страна докладват решения за справянето на общността с новия щам на COVID-19 след проведеното днес заседание на Механизма за интегрираните договорености за реакция на политическо равнище в кризисни ситуации (IPCR), допълват от МС.
„Много изпатихме от февруари, но очакваме днес Европейската агенция по лекарствата да се произнесе и за ваксините“, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Той разпореди да бъде създадена необходимата организация във всеки един сектор предвид затрудненията, които налагат ограничителните мерки от вчера заради новия щам на COVID-19. По думите на Борисов са необходими адекватни и навременни действия във връзка с очакващото се струпване на товарни автомобили по границите. Борисов възложи на министъра на вътрешните работи да създаде необходимата организация.
Вътрешният министър Христо Терзийски подчерта, че още от снощи на летищата ни създадена необходимата организация за работа в условията на разпространение на новия щам на COVID-19.
Премиерът разпореди на здравния и външния министри да създадат организация за осигуряване на ваксини и за гражданите на Албания, Република Северна Македония и останалите страни от Западните Балкани и Източното партньорство, след като бъдат осигурени нуждите на българските граждани.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева докладва на премиера, че ведомството е в постоянна връзка с посолството на България в Лондон. МВнР е в готовност да окаже съдействие на обърналите се към мисията ни българи, намиращи се във Великобритания.

ЗАБРАНЯВА СЕ ВЛИЗАНЕТО НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ НА ПРИСТИГАЩИ ОТ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ
От 00:00 часа на 21 декември 2020 г. до 31.01.2021 г. се забранява и влизането на територията на Република България през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт на всички лица, които пристигат с начална точка на отпътуване от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов със своя Заповед № РД-01-720/20.12.220 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Забраната не се отнася за българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България, както и членовете на техните семейства. При пристигането си в България обаче те подлежат на задължителна 10-дневна карантина в дома си или в друго място за настаняване, в което са посочили, че ще пребивават.

ГЕРМАНИЯ СВИКВА СПЕШНА СРЕЩА НА ЕС ЗАРАДИ НОВИЯ ЩАМ НА КОРОНАВИРУСА, УСТАНОВЕН ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
Германия, която е ротационен председател на ЕС, свиква днес спешна среща на ЕС заради новия щам на коронавируса, установен във Великобритания, информира БНР като се позова на ДПА.
Десетки страни, включително Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Белгия, Полша, Канада, Салвадор и Иран въведоха ограничения за пътници и полети от Великобритания след съобщението, че новият щам е довел до бързо увеличаване на случаите в страната. България също забрани полетите от Обединените кралство, приемайки по изключение тази нощ три полета, тъй като българските граждани вече са били на летищата към момента на обявяване на забраната.
Берлин задейства интегрирания механизъм на ЕС за реакция на политическо равнище при кризи, съобщи говорителят на германското председателство Себастиан Фишер.
Контролът върху пътуванията до и от европейските страни е в правомощията на националните правителства, но Европейската комисия може да координира, да улеснява размяната на информация и да дава препоръки, отбелязва ДПА.
Новият щам на COVID-19 е открит у пациент в Италия, съобщи италианското здравно министерство. Пациентът се е завърнал преди дни от Великобритания с полет до римското летище „Фиумичино“ и в момента е в изолация.
Според Световната здравна организация новата версия на коронавируса е била установена и в Нидерландия, Дания и Австралия.

Специалисти: ЩЕ СЕ СПРАВИМ С НОВИЯ ЩАМ НА ВИРУСА
„Вирусите често мутират, преминавайки през населението, защото всеки притежава специфичен имунитет и имунитетът е причината за мутациите – вирусът търси начини да се разпространява. Този нов щам на вируса, установен във Великобритания, засега не е показал големи промени в генния състав и мисля, че и с него ще се справим“, посочи в предаването „Преди всички“ на БНР д-р Николай Брънзалов, член на Националния ваксинационен щаб и заместник-председател на Българския лекарския съюз.
Д-р Брънзалов не очаква този нов щам да предизвика по-тежки реакции и по-голяма смъртност. По думите му ваксината на „Пфайзер“ би следвала да повлияе и на новия щам, защото с въвеждането на ваксините това е началото на края на пандемията, особено ако се ваксинира по-голяма част от населението.
„Ако има значителни мутации на вируса, ще се променят с времето и състава на ваксините, така както е с противогрипните ваксини.
Според ваксинационния план ще се започне с медиците на първа линия, които ще бъдат ваксинирани веднага след Коледните празници. Ще започнем с пет хиляди души медици с около 20 дни прозорец между двете дози ваксини.
След Нова година се очакват още 52 хиляди дози ваксини и с тях ще започне ваксиниране на по-широк фронт от хора”, каза още д-р Брънзалов. Той посочи, че логистиката за ваксиниране е осигурена.
„Много е рано да се притесняваме за какъвто и да е нов щам, просто вирусът циркулира и Великобритания има ресурса бързо да направи детекция на подобен феномен, а варианти на този вирус ще се появяват и на други географски ширини“, коментира новата мутация на коронавируса в ефира на БНР проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.
„На този етап всичко е супер преждевременно, ние даже не можем да потвърдим данните за по-бързото му разпространение.Мутацията няма да засегне биологията на този вирус – бъдещето ще покаже, но сега не е необходимо да се паникьосваме”, изтъкна още специалистът.
Относно това дали ваксините ще са ефикасни и за новата мутация, проф. Момеков поясни, че може част от имунния отговор да бъде неутрализиран, но това няма глобално да повлияе на ефикасността на ваксината.
Проф. Момеков заяви, че засега няма да се ваксинира, тъй като има антитела. По думите му и двете ваксини имат висок процент ефикасност. Според специалиста ще се върнем към нормалността и ще преборим вируса в края на следващата година.

Проф. д-р Коста Костов: НОВИЯТ ЩАМ НА COVID-19 Е 70% ПО-ИНФЕКЦИОЗЕН ОТ ДРУГИТЕ ЩАМОВЕ НА ВИРУСА
Повечето специалисти поддържат умерен оптимизъм към новите ваксини спрямо новия щам, който завладя Великобритания. Тренираният имунитет, предизвикан от среща с вируса и новите ваксини, би разпознал и новия щам. Това коментира в ефира на Радио София проф. д-р Коста Костов, национален консултант по белодробни болести.
Той припомни, че новият щам на коронавируса е забелязан в Обединеното кралство още през септември. Значимостта му обаче е нараснала в средата на ноември, тъй като 28% от новоинфектираните са били заразени с него. В средата на декември този процент вече е 62. В щама са открити 23 генетични мутации.
„Оптимизмът трябва да е умерен, защото „се насладихме“ на артистичния характер на вируса. Трябва да сме нащрек и да го наблюдаваме“, допълни проф. Костов. По думите му новият щам на COVID-19 е 70% по-инфекциозен от другите щамове на вируса. По-важното и успокояващо е, че засега той не се проявява с по-тежко протичане на заболяването.
Според някои учени това разпространение на новия щам се дължи на поведението на хората и в по-малка степен на самия вирус.
Проф. Костов допълни, че в неговата болница тежките случаи са намалели, което показва, че въведените ограничения през последните седмици вече дават резултат.

СПАД С 40% НА НОВОЗАРАЗЕНИТЕ С COVID-19 В ОБЩИНА СЛИВЕН
Спад с 40% на новозаразените с COVID-19 в община Сливен спрямо седмица по-рано
40% спад на новозаразените с COVID-19 в община Сливен в сравнение с предходната седмица. Това е най-ниският ръст на заболели от средата на ноември, информира БНР като се позова на съобщение от Общинския кризисен щаб.
За периода 14-20 декември новите случаи в Сливен са 320. Излекувани са 417 души. Битката с вируса са изгубили 32 пациенти. Активните случаи към момента са 1044.
Справката сочи, че за предходната седмица новите заразените с коронавирус в Сливен са били 541, а от началото на пандемията диагностицирани с коронавирусна инфекция са 3481 души. Излекувани са общо 2275. Починали са 162 пациенти. Заразените на 100 000 души население за 14 дни в общината са 680.

РАСТЕ БРОЯТ НА МЕДИЦИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО
В област Велико Търново се увеличават медиците, заразени с коронавирус.
Болни са 79 медици, от които 25 лекари и 28 медицински сестри, информира БНР като се позова на съобщение от РЗИ Велико Търново. Увеличават се медиците от училищното здравеопазване, които влизат на работа в COVID отделенията, където помагат и студенти.
Нарастват болните с коронавирусна инфекция в старческия дом в павликенското село Караисен. Със заболяването са 60 на сто от домуващите и персонала.
През миналата седмица полицията и здравните власти са направили 45 проверки в обекти на големи търговски вериги в областта. Нарушения на противоепидемичните мерки не са констатирани. При проверки на аптеки във Велико Търново и Стражица са съставени 3 предписания.

ЗАРАЗЕНИ С КОРОНАВИРУС ПАЦИЕНТИ И МЕДИЦИ В ПСИХИАТРИЧНАТА БОЛНИЦА В ЛОВЕЧ
Близо половината от пациентите в Първо мъжко отделение на Държавната психиатрична болница (ДПБ) в Ловеч и трима души от медицинския персонал са с доказани положителни проби за коронавирус. Масовото изследвани на пациентите на отделението е направено след като четирима от тях са били с повишена температура, съобщи БНР.
От общо 43-ма пациенти, 20 са с положителен резултат за коронавирус. От персонала са изследвани 15 души, положителни са 3-ма – лекар, медицинска сестра и санитар.
Издадено е предписание за предприемане на противоепидемични мерки в отделението. Със заповед на директора на РЗИ, Първо мъжко отделение е карантинирано до оздравяване на всички пациенти.
Пациентите с положителен резултат са изолирани в самостоятелно крило и лечението им се осъществява на място, след консултации с терапевт и инфекционист. Състоянието им е задоволително, няма пациенти, нуждаещи се от кислородно лечение.
РЗИ осигури на ДПБ достатъчно лични предпазни средства за персонала.

РАЗКРИХА СХЕМА ЗА ИЗДАВАНЕ НА ФАЛШИВИ ОТРИЦАТЕЛНИ PCR ТЕСТОВЕ
Схема за издаване на фалшиви отрицателни PCR тестове за корона вирус са разкрили служителите на сектор „Гранична полиция“ в Русе, съобщи БНР.
Случаят е от края на миналата седмица, когато семейство от Разград се опитва да премине границата с Румъния на пункт „Дунав мост“ при Русе. Заради изискванията на северната ни съседка влизащите да имат отрицателен тест за коронавирус, те не са допуснати на територията. Когато час по-късно се връщат на пункта с документ, удостоверяващ отрицателен тест, граничните полицаи се усъмняват и започват разследване.
Оказало се, че 34-годишен фалшификатор използва ситуацията и срещу 60 лева на човек издава документ, който обаче е с подпис на лекар пулмолог, а не на директор на лаборатория. Така схемата е разкрита, а извършителят е задържан.

ОТПУСНАХА ПЪРВИТЕ СТИПЕНДИИ ЗА ДЕЦА НА ПОЧИНАЛИ ОТ COVID-19 ЛЕКАРИ И УЧИТЕЛИ
Първите стипендии за 7 деца на починали от коронавирусна инфекция лекари и учители са отпуснати и те ще получават по 500 лв. месечно от началото на следващата година, съобщи Clinica.bg.
Средствата са от дарителския Фонд за децата на герои, основан в началото на ноември като подкрепа за образованието на децата, но и като акт на съпричастност към семействата, от които заразата отне майки и бащи, припомнят организаторите от фондация „За Доброто”.
През следващите дни Общественият съвет на фонда ще заседава отново, за да приеме документите на още едно дете, което е останало само за няколко дни без баща, дядо и баба – всички те са медици.
Подпомогнатите деца са на възраст от 3 до 16 години.
До момента основателите на дарителския фонд имат информация за около 20 деца, чиито родители са станали жертви на опасния вирус. Към кампанията се присъедини Националното сдружение на общините, което помага за издирването и осъществяването на контакт с близките.