НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.11.2020)

81 252 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
3983 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. През изминалото денонощие са направени 9786 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система, съолщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 153; Бургас – 157; Варна – 302; Велико Търново – 91; Видин – 19; Враца – 73; Габрово – 117; Добрич – 62; Кърджали – 16; Кюстендил – 133; Ловеч – 37; Монтана – 76; Пазарджик – 79; Перник – 80; Плевен – 93; Пловдив – 409; Разград – 30; Русе – 156; Силистра – 73; Сливен – 93; Смолян – 23; София област – 107; София град – 1031; Стара Загора – 315; Търговище – 26; Хасково – 75; Шумен – 56; Ямбол – 101.
Към момента в България са потвърдени общо 118 418 случая на коронавирусна инфекция. От тях 81 252 са активни. 34 388 са излекуваните лица, 1061 от които са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 5942-ма пациенти с доказан COVID-19. 383-ма от тях са настанени в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са 4641. Нови 152 случая са регистрирани през изминалото денонощие, като 50 от тях са установени при лекари, 53 – при медицински сестри, 18 – при санитари, 4 – при фелдшери и 27 – при друг медицински персонал.
2778 са починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция. Новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа, са 129.

НАД 500 МЛН. ЕВРО ЩЕ ПОЛУЧИ БЪЛГАРИЯ ОТ ЕС ЗА ДА ПОКРИЕ СВОИТЕ ПЪРВОНАЧАЛНИ РАЗХОДИ ЗА БОРБАТА С ПАНДЕМИЯТА
България ще може да разчита на над половин милиард евро от ЕС, с които да покрие първоначални разходи за борба с пандемията. Сумата ще бъде преведена веднага, след като докладът по този нов инструмент за помощ бъде одобрен от Европейския парламент на второ четене, обяви пред БНР евродепутатът Андрей Новаков.
„Този инструмент се финансира със задна дата за стартирали проекти за справяне с COVID и последствията от кризата, която той предизвика. Това означава, че ако по някоя оперативна програма са изплащани допълнително пари на лекари, например, ще можем да си ги искаме обратно“, уточни Новаков. Новаков смята, че ще бъде постигнат компромис по бюджета на ЕС и възстановителния план, въпреки ветото, което наложиха Унгария и Полша. Двете страни блокираха следващия седемгодишен бюджет с мотива, че не са съгласни отпускането на европари да зависи от начина, по който дадена държава спазва върховенството на закона.
Същевременно председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз може да разполага с две ваксини срещу коронавируса още в средата на следващия месец. Тя спомена ваксината, разработена съвместно от американската компания “Пфайзер” и германската “Бионтек”, и продукта на американската фирма “Модерна”. По думите на Фон дер Лайен условното решение за достъп до пазара на двете ваксини може да бъде дадено най-рано през втората половина на декември.
Очакваните и от България ваксини срещу COVID-19 ще бъдат безплатни за хората, а поставянето им – доброволно, заяви премиерът Бойко Борисов след видеоконферентната среща на лидерите на страните от ЕС. 27-те са обсъдили и необходимостта от взаимно признаване на резултатите от антигенните тестове.

ПРЕДЛАГАТ УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ ЗА „ЧИСТА БОЛНИЦА“
УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ да функционира като „чисто“ от COVID-19 лечебно заведение. Това предлагат от Областния медицински съвет на област София.
Идеята е одобрена на заседание на Съвета, проведено преди дни, информира Zdrave.net.
От там предлагат решението да влезе в сила след изписване на хоспитализираните към момента в болницата заразени с коронавирус пациенти, като заразените пациенти не следва да бъдат премествани (за доизлекуване) в други лечебни заведения.
Областният медицински съвет посочва, че предвид дифузното разпространение на коронавирусната инфекция в област София изчистването на лечебни заведения от инфекцията и тяхното строго профилиране ще бъде затруднено. От там заявяват, че обособяването на отделно лечебно заведение на територията на област София, което да обезпечава здравното обслужване единствено на пациенти с коронавирусна инфекция, не е целесъобразно и приложимо и не се препоръчва.
Във всички лечебни заведения в областта, с изключение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, продължават да функционират специализирани отделения за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, посочват от Съвета.
Със свое решение също така Областният медицински съвет възлага на Столична РЗИ изготвянето на анализ за лечебните заведения в област София относно процента на заетост на болничните легла в COVID отделенията и степента на оборудване на тези отделения с необходимата апаратура. Резултатите от анализа ще се използват за преценка на необходимостта от увеличение на процента на болнични легла, предвидени за лечение на пациенти с коронавирус в лечебните заведения в областта.

В ЯМБОЛСКА ОБЛАСТ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОБОСОБЕНА COVID БОЛНИЦА
В Ямболска област не може да бъде обособена болница за лечение само на COVID пациенти. При критична ситуация ще бъдат разкрити още 20 легла в областната болница, съобщи БНР.
101 са отчетените за последното денонощие положителни проби в Ямболска област, като това е най- големият брой от началото на пандемията. Заболеваемостта вече приближава 600 на 100 000 души население, а ситуацията се усложнява заради многото инфектирани в домовете за възрастни в Ямбол и село Болярско.
Четирите лечебни заведения на територията на областта са разкрили максимален за възможностите им брой COVID легла.
В частната болница в Ямбол и общинската в Елхово не могат да разкрият допълнителни легла, заради липсата на персонал, а в кардиологичната са
COVID леглата са само за техни пациенти.

ПОЛОВИНАТА ОТ ОБИТАТЕЛИТЕ НА ДОМА ЗА ВЪЗРАСТНИ В СЕЛО БОЛЯРСКО СА С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Половината от обитателите на Дома за възрастни в ямболското село Болярско са с положителни проби за коронавирус. Има заразени и сред персонала, съобщи БНР.
Изследването е направено с PCR и включва 24-ата домуващи, както и 15 служители.
Тестването се наложи, тъй като две възрастни жени се оказаха положителни в началото на седмицата.
Резултатите сега показват 12 инфектирани от обитателите и 4-ма от персонала.
Служители на РЗИ-Ямбол, съвместно с директора на Дома, са направили разделяне на положителните потребители от останалите, на първия етаж на сградата.
Към момента всички инфектирани са в задоволително добро състояние и за тях се полагат необходимите грижи на място.
Заразеният персонал е на домашно лечение, като засега не се налага настаняване в болница.