НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.10.2020)

МИНИСТЪРЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД ЗА НОСЕНЕ НА ПРЕДПАЗНА МАСКА НА ОТКРИТИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА
От утре, 22 октомври, се въвежда противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. При струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.). Изключения са клиентите в местата за хранене и в питейните заведения; спортуващите на открито и закрито; участниците в конгресно-конферентни мероприятия по време на изказванията си; водещите и гостите в телевизионни предавания. Изключения са и децата до 6-годишна възраст.
Обществени са местата, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване.
Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в Заповед № РД-01-609/21.10.2020 г. Съгласно същата заповед лицата, предоставящи административни и други услуги на граждани, следва да използват средствата на информационните и комуникационните технологии и при възможност да предоставят съответните услуги в електронна среда.

1 633-МА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ, 93-МА ОТ ТЯХ СА НАСТАНЕНИ В ИНТЕНЗИВНИ ОТДЕЛЕНИЯ И КЛИНИКИ
1 336 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 11 505 са PCR тестовете, направени през изминалите 24 часа. Това показват данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 69; Бургас – 78; Варна – 68; Велико Търново – 13; Враца – 12; Габрово – 11; Добрич – 1; Кърджали – 19; Кюстендил – 12; Ловеч – 17; Монтана – 15; Пазарджик – 17; Перник – 19; Плевен – 26; Пловдив – 135; Разград – 17; Русе – 50; Силистра – 4; Сливен – 27; Смолян – 1; София област – 18; София град – 523; Стара Загора – 67; Търговище – 56; Хасково – 15; Шумен – 36; Ямбол – 10.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас, са общо 31 863. Активните случаи са 13 430. Излекуваните лица са 17 414. От тях 261 са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 1 633-ма пациенти с доказан COVID-19. 93-ма от тях са настанени в интензивни отделения и клиники.
Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е потвърдена при 1682 лица-медицински служители. Нови 60 случая са регистрирани през последните 24 часа., като от тях 24 са установени при лекари, 17 – при медицински сестри, 9 – при санитари, 2 – при фелдшери и 8 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 1 019. Случаите от изминалото денонощие са 11.

ЗАДЪЛЖАВАТ ВСИЧКИ МНОГОПРОФИЛНИ БОЛНИЦИ ДА ПРИЕМАТ ПАЦИЕНТИ С COVID-19
От началото на следващата седмица всички многопрофилни болници, независимо от собствеността си, ще бъдат задължени да приемат пациенти с COVID-19. В случай, че лечебно заведение откаже прием на заразен с коронавирус пациент, то ще подлежи първоначално на финансова санкция, а впоследствие ще бъдат предприемани стъпки за прекратяване на договора му с НЗОК, информира Zdrave.net.
Това бе решено на среща между здравния министър проф. Костадин Ангелов, директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директори на болници, проведена днес, 22.10.2020 г. Срещата, продължила близо два часа, е проведена по искане на столична РЗИ във връзка с големия брой заразени.
“На срещата начертахме организационните мерки, които ще предприеме директорът на РЗИ-София. Искам да стане ясно, че директорите на РЗИ в страната са здравните министри на място. Няма да има директор, който да казва „не съм чул“, „не знам“, „не разбрах“, „не видях“, „не мога“. Те могат да направят всичко, което може да направи министъра на здравеопазването, в дадената област. По тази причина днес с всички присъстващи директори на лечебни заведения в София коментирахме какви ще бъдат организационните действия. Това са разкриване на допълнителни болнични легла във всички структури, които са за лечение на COVID и подготовката на лечебните заведение за приемане на такива пациенти. Т.е., ако има пациент, който постъпи в лечебно заведение, той трябва да постъпи на място, за да може да пестим и разкарването на линейките”, каза министър Ангелов пред медиите.
Той уточни, че съвместно с НЗОК се обсъждат текстове за промяна на закона, които да регламентират налагането на санкции на лечебните заведения, които отказват да лекуват болни с COVID.
„Към момента няма директен отказ от лечебни заведения да откриват COVID-легла. Имаме няколко писмени опасения, че някои заведения нямат специалисти, които да обслужват тези легла. След окончателното решение по този въпрос ще оповестим въпросните лечебни заведения“, каза директорът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенчев.
Министърът заяви, че в нито едно лечебно заведение не са свършили леглата, но основният проблем в цялата страна е недостигът на персонал. „Лекарите и медицинските сестри са изключително изморени, голяма част от тях са позитивни, голяма част са под карантина. Легла ще намерим, апарати – също, но хора – не. Именно за това призоваваме всички български граждани да спазват мерките и точно за това ще въведем допълнителни мерки с маските“, изтъкна министър Ангелов. Той допълни, че маски трябва да се носят на открито там, където има риск, където има струпване на хора и не може да се спазва дистанция от 1,5 метра.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ОТПУСКА БЛИЗО 5 МЛН. ЛЕВА ЗА ЗАКУПУВАНЕТО НА РЕМДЕСИВИР
Министерският съвет прие Решение за одобряване сключването на договори за осигуряване на лекарствения продукт Veklury (INN Remdesivir), предназначен за лечение на коронавирусна инфекция (COVID-19), между Министерството на здравеопазването и Gilead Sciences Ireland UC – притежател на разрешението за употреба на лекарствения продукт, информира Zdrave.net като се позова на правителствената пресслужба.
От Европейската комисия е подписано Рамково споразумение с производителя, което позволява лекарственият продукт да се осигури за страните от ЕС.
В контекста на постоянно усложняващата се епидемична обстановка в страната, Министерството на здравеопазването изиска чрез Регионалните здравни инспекции (РЗИ) заявки за прогнозните количества от продукта. След анализ на заявените от лечебните заведения количества, предвид усложняващата се епидемична обстановка и съобразявайки се с нарастващото потребление на продукта, както и наличностите в страната към момента, България ще сключи договори с Gilead Sciences за 32 593 флакона от лекарствения продукт, за период от шест месеца (октомври, ноември и декември 2020 г. и януари, февруари и март 2021 г.).
Правителството одобри също така допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. в размер на 4 860 000 лв., предназначени за закупуване на лекарствения продукт Veklury за лечение на COVID-19.
За обезпечаване на доставките за периода ноември 2020 г.– март 2021 г. на лекарствения продукт Veklury (INN – Remdеsivir) са необходими средства в размер на 24 300 000 лв., от които за 2020 г. – 4 860 000 лв. Обявената от Gilead Sciences, производител на лекарствения продукт, цена за закупуване на лекарствения продукт е 675 лв. без ДДС (345 EUR без ДДС) и 810 лв. с ДДС за флакон.

ОТМЕНЯТ НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДАЗА СЪСТАВЯНЕ НА СПИСЪК НА МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ ПО ЗМИ
Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика предлагат отмяна на Наредбата за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия по Закона за медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат. Наредбата е в сила от 1 януари 2012 г. и предвижда условията и редът за включване в списъка на медицинските изделия и за неговото поддържане да се определят в наредба на Министерския съвет, която се приема по предложение на министъра на здравеопазването и министъра на труда и социалната политика.
От МЗ и МТСП уточняват, че се налага отмяната ѝ, за да се приведе подзаконовата нормативна уредба в съответствие с измененията в Закона за медицинските изделия, които влязоха в сила от 1 януари 2020 г. Според тях органът, компетентен да издаде Наредбата е единствено министърът на здравеопазването. Изключено е и Министерството на труда и социалната политика като орган, чрез чийто бюджет се заплащат помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия, предназначени за хората с увреждания.
„Следва да бъде издаден само един подзаконов нормативен акт, който да урежда условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия по, за предоставяне и съхраняване на информация от списъка, както и за поддържането и достъпа до списъка и за определяне на стойността, до която медицинските изделия се заплащат, от овластения за това орган“, пишат в мотивите от МЗ и МТСП.
Според тях другата цел на проекта за отмяна на Наредбата е да не се създават противоречия за адресатите на нормативния акт, които следва да го прилагат – НЗОК, МЗ, Изпълнителната агенция по лекарствата, лечебните заведения, производителите на медицински изделия и търговците на едро с медицински изделия или упълномощени от тях лица, както лицата, които комплектуват или стерилизират изделия.

СБАЛ ПО ОРТОПЕДИЯ “ПРОФ. БОЙЧО БОЙЧЕВ” СТАВА УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА
Министерският съвет прие решение за определяне на „Специализирана болница за активно лечение по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“ ЕАД, гр. София за университетска болница, съобщават от правителствената пресслужба.
Съгласно Закона за лечебните заведения университетските болници са многопрофилни или специализирани и в тях се осъществяват дейности по направленията: клинично обучение на студенти и докторанти по медицина и/или дентална медицина и/или фармация; клинично обучение на студенти по специалности от професионално направление „Здравни грижи“; следдипломно обучение на лекари, лекари по дентална медицина, фармацевти, специалисти по здравни грижи.
Министерският съвет по предложение на министъра на здравеопазването определя кои лечебни заведения или техни клиники/отделения придобиват правата на университетски болници/клиники или отделения за срока на акредитационната оценка. Предложението на министъра на здравеопазването се прави въз основа на мотивирано искане от съответния ректор на висшето училище, съгласувано с ръководителя на лечебното заведение.