НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.09.2020)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПУБЛИКУВА ИНФОРМАЦИЯ ЗА РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦА, ПОСЕЩАВАЩИ ДЕТСКИ ЯСЛИ, ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА
В сайта на Министерството на здравеопазването публикуваха информация за родителите, чиито деца посещават детски ясли, детски градини и училища. Експертите обясняват, че когато има дете с положителна проба за COVID-19, това не означава, че трябва да се изследват всички останали деца от съответната група/паралелка в детското заведение/училище. Те просто трябва да останат под задължителна карантина в продължение на 14 дни. На карантина подлежат и ученици, които са били в близък контакт 15 минути д ученик с положителен тест от друга паралелка.
В същото време родителите ва карантинираните деца могат да продължат да ходят на работа. Те имат право и на болничен лист, издаден от личния лекар на детето.
„Всяко лице, вкл. и дете, се поставя под карантина с предписание на регионалната здравна инспекция. Предписанието се връчва на родител/настойник. Регионалната здравна инспекция ежедневно въвежда в Информационната система за борба с COVID-19 данните за карантинираните лица“, се казва още в обясненията на МЗ.
Информационната система за борба с COVID-19 изпраща на общопрактикуващите лекари автоматично съобщение по електронна поща за всяко карантинирано лице от пациентската им листа. Целта е провеждане на активно наблюдение и издаване на болничен лист, при необходимост.
При положителен случай сред персонал в детска ясла/детска градина се извършва епидемиологично проучване от съответната регионална здравна инспекция. В хода на проучването здравните инспектори определят контактните лица (деца и персонал), които подлежат на карантина. Контактните лица се поставят под 14-дневна карантина с предписания от РЗИ. Лицата, които не са поставени под карантина, продължават своите посещения/работа в детското заведение или училище.
При положителен резултат за COVID-19 при дете под карантина се поставят всички членове от семейството/домакинството, за което всеки здравноосигурен има право на болничен лист. Ако в хода на 14-дневната карантина се проявят клинични оплаквания за COVID-19, трябва да се свържете с личния си лекар / личния лекар на детето и с РЗИ за проследяване и организиране на пробонабиране. Изследването се заплаща от държавния бюджет.
Във връзка с динамичната епидемична обстановка от COVID-19 в страната Министерството на здравеопазването апелира родителите и обществото за отговорно здравно и социално поведение чрез спазване на мерките за използване на лични предпазни средства, физическа дистанция и хигиена.

БЪЛГАРИЯ ПРЕДПРИЕ СТЪПКИ ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО COVID-19 ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА БОЛЕСТ
България е една от първите държави членки на Европейския съюз,
която предприе стъпки за признаване на заболяването COVID-19 за професионална болест. Така работещите ще могат да разчитат на по-добра правна защита и по-високи обезщетения, ако се разболеят, съобщи БНР.
Вече е в ход и процедурата за транспонирането в българското законодателство на промените в европейската директива за защита от рискове, свързани с експозиция на биологични агенти при работа. Това означава коронавирусът да се впише в специалната наредба у нас за защита от биологични агенти.

13 580 СА ЛИЦАТА У НАС, ИЗЛЕКУВАНИ ОТ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
44 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за изминалите 24 часа. PCR тестовете, направени през последното денонощие, са 1 249. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 8; Бургас – 1; Варна – 1; Добрич-3; Монтана – 8; Пазарджик – 3; Пловдив – 4; Смолян – 5; София град – 9; Стара Загора – 1; Търговище – 1.
Общо 18 863 са потвърдените случаи на новия коронавирус в България. Активните случаи са 4 522. Излекувани са вече 13 580 лица, 22 от които са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ са настанени 718 пациенти, при които е била доказана коронавирсна инфекция. 35 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас COVID-19 е констатиран при общо 1 053 лица-медицински служители. Три нови случая на медицинска сестра, санитар и фелдшер са регистрирани през последните 24 часа.
Починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус, са 761. Шест от случаите са от изминалото денонощие.

ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ОТ БЛАГОЕВГРАД И РАЗЛОГ СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19
Лекари и медицински сестри от Благоевград и Разлог са с положителни проби за коронавирус. Това потвърди за Радио Благоевград – БНР дирeкторът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов.
Две от заразените медицински сестри работят в отделението по гастроентерология в МБАЛ-Благоевград, другите две медицински сестри работят в болницата в Разлог.
Двамата лекари с коронавирус са от Разлог – единият е общопрактикуващ лекар, а другият е от вътрешното отделение на разложката болница. Случаите са от миналата седмица, а заразените са на домашно лечение.
Според д-р Калоянов зачестяването на случаите на заразен медицински персонал в област Благоевград се дължи на първо място на това, че има много болни, а на второ място на това, че болниците в областта, особено тези в Разлог и Гоце Делчев, са с над 50% заетост на леглата.
Три са основните причини, поради които област Благоевград почти винаги е в челната класация по най-висок брой новозаразени, коментира още директорът на Регионалната здравна инспекция – „областта е много голяма – тя е на трето място по брой жители в страната. Втората причина е, че има много гъсто населени райони, особено в Гоцеделчевско и Петричко, и непрекъснато осъществяват контакти помежду си – организират тържества, събори и всякакви събирания…“.
На територията на област Благоевград новите случаи за последните 24 часа на заразени с COVID-19 са 8. От тях 2 са в Сандански, и по един в Разлог и селата Първомай, Борово, Вълкосел, Мусомище, и Юруково.

Доц. Росен Капачки: ПРИ ПРИЗНАЦИ ЗА ИНСУЛТ НЕЗАБАВНО ТРЯБВА ДА СЕ ПОТЪРСИ ЛЕКАРСКА ПОМОЩ
Невролозите отчитат по-малък брой инсулти у нас през последните месеци, но по- тежки като протичане. Оказва се, че това е един от краткосрочните ефекти на епидемията от COVID-19. Специалистите го отдават на страха от заразяване с коронавирус, който кара хората да пренебрегват симптомите и да търсят лекарска помощ чак когато състоянието им сериозно се влоши, информира БНР.
Първите 3-4 часа са жизненоважни за пациента с инсулт, затова реакцията на околните в такива случаи е от ключово значение, припомнят лекарите.
„Първият белег е изкривяване на лицето – внезапно, не постепенно и не от три месеца. Вторият белег е проблем с говоренето с този човек. Всеки проблем с говора, внезапен, е може би инсулт. И третият проблем е слабост на ръка или крак, не изтръпване, не усещане за мравучкане. Слабост – тази ръка не може да държи вилицата, изпуска телефона, не може да уцели ключа за осветлението. Не от вчера, не от половин година, не ту я има – ту я няма. Внезапна слабост. Това почти сигурно е инсулт“, насочва ни доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по нервни болести в столичната УМБАЛ „Света Анна”. Много рядко тези белези се явяват съвместно, но дори само един от тях да е налице, незабавно трябва да се потърси лекарска помощ, подчертава специалистът. По думите му навременното съвременно лечение дава възможност да се намали броя на инвалидите.

СТАРТИРА ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА РАКА НА ГЛАВАТА И ШИЯТА
Всеки два от три случая на рак на главата и шията се диагностицират в напреднал стадий. Половината от пациентите няма да бъдат живи след 5 години. При по-ранно диагностициране и лечение обаче, преживяемостта е 80-90%. Това съобщиха от „Портал на пациента“ по повод Европейска седмица за профилактика на рака на главата и шията, която стартира от днес и ще продължи до 27 септември 2020 г., информира Zdrave.net.
Туморите на главата и шията представляват около 4% от всички ракови заболявания. Хората на възраст над 40 години са изложени на по-висок риск. В световен план броят на регистрираните тумори на главата и шията расте. Симптомите обикновено са неспецифични, наподобяват простудно заболяване и рядко са причина за ранна медицинска намеса.
Ранното диагностициране на рак на главата и шията се отличава с много добра прогноза и постигане на продължителна ремисия. В особено голям риск са хората, които започват да пушат на 20-годишна възраст по една кутия на ден.
5% от туморите на главата и шията са свързани с употребата на тютюн. Пасивното тютюнопушене също увеличава риска. Вторият важен рисков фактор е алкохолът. Когато тютюнопушенето и употребата на алкохол се комбинират, в клетките започват да възникват промени. Въпреки, че тялото има естествената склонност винаги да се възстановява и регенерира, тези механизми спират да действат след известно време и се развива рак. Хората, които редовно употребяват или са употребявали алкохол и тютюневи изделия, трябва да се преглеждат най-малко веднъж годишно, припомнят специалистите.

В БЪЛГАРИЯ ОКОЛО 100 000 СТРАДАТ ОТ БОЛЕСТТА НА АЛЦХАЙМЕР
Световен ден за борба с болестта на Алцхаймер се отбелязва на 21 септември. Този ден се чества всяка година от 1994-та по инициатива на Международната организация за борба с това заболяване, съобщи Clinica.bg
По данни на Световната здравна организация страдащите болестта на Алцхеймер в света са 47 милиона. Всяка година се регистрират 7,7 млн. нови случаи. Само в страните от Европейския съюз 6,4 млн. души живеят са с болестта на Алцхаймер. Засегнатите от нея в България са най-малко 100 хиляди.
Деменцията се причинява от различни мозъчни заболявания, които засягат паметта, мисленето, поведението и способността за изпълнение на ежедневните дейности. Тя е една от основните причини за инвалидност и зависимост при възрастните хора и оказва физическо, психологическо, социално и икономическо въздействие върху болните, семейства им и лицата, полагащи грижи за тях. СЗО апелира за по-ранна диагностика и осигуряване на интегрирани здравни и социални грижи, разработване на национални стратегии, планове и програми в областта на деменциите.