НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.08.2020)

ЗАПОВЕД НА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР ОПРЕДЕЛИ КОЙ И КАК МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ ВАУЧЕР ЗА ВЪТРЕШЕН ТУРИЗЪМ
Всички лекари, медицински и немедицински специалисти, специализанти и други лица, извършващи помощни дейности в болниците, чиято дейност е пряко свързана с лечението, превенцията или преодоляването на последиците от COVID-19, могат да подадат заявка за получаване на 210 лв. за вътрешен туризъм. Освен тях, за ваучери могат да кандидатстват служители на първа линия от РЗИ, центровете за спешна помощ, НЦЗПБ и РЗОК, командировани в РЗИ във връзка с дейностите, свързани с COVID-19. Това става ясно от заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов, публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването, информира Zdrave.net.
Заявленията ще се подават в регионалните здравни инспекции от работодателите, които се очаква да представят поименен списък на подалите заявление свои служители.
От своя страна директорите на РЗИ ще издават заповеди за отпускане на средствата към другите структури, а списъците със своите служители ще представят пред МЗ. Заповедите за изплащане на по 210 лв. на служителите на РЗИ ще се издават от зам.-министър Светлана Йорданова, гласи разпореждането на министъра.
Средствата ще се изплащат авансово, в 14-дневен срок преди използването им. Парите за всички структури ще бъдат отпуснати от бюджета на МЗ.

БЛИЗО 15 000 СТАНАХА СЛУЧАИТЕ НА COVID-19 У НАС
142 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за изминалите 24 часа. 6 844 PCR теста са направени през последното денонощие. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 11; Бургас – 3; Варна – 12; Велико Търново – 2; Видин – 3; Добрич – 22; Кърджали – 2; Кюстендил – 4; Монтана – 4; Пазарджик – 11; Перник – 3; Плевен – 1; Пловдив – 11; Разград – 2; Русе – 2; Силистра – 4; Смолян – 6; София област – 3; София град – 23; Стара Загора – 4; Хасково – 4; Шумен – 3; Ямбол – 2.
Общо 14 962 случая на COVID-19 са потвърдени у нас. 4 343 от тях са активни. 10 087 са вече излекуваните лица, от които 156 са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ са настанени 766 пациенти, при които е бил доказан новият коронавирус. От тях 63-ма се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция у нас, са общо 824. Регистрираните през последните 24 часа нови случаи са 9, от които 5 са установени при лекари, 1 – при медицинска сестра, 1 – при санитар и 2 – при друг медицински персонал.
532 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Пет от случаите са от изминалото денонощие.

ВСИЧКИ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И САНИТАРИ НАПУСКАТ COVID-ОТДЕЛЕНИЕТО В „МБАЛ-ДУЛОВО“
Всички медицински сестри и санитари напускат отделението за лечение на болни от коронавирус в „МБАЛ-Дулово“. Вчера те са депозирали предизвестията си за напускане. На работа във вътрешното отделение, където са предвидени над 30 легла за заразени с COVID-19, остават само тримата лекари, съобщи Нова телевизия.
„Не напускаме заради това, че нямаме достатъчно предпазни облекла или че ни е обещано материално стимулиране, а не е изпълнено”, каза Фатме Тахир, старша сестра на отделението. „От 6 години работя в тази болница и винаги съм идвала с желание на работа. През последните 12-13 дни обаче идвам със страх, не затова, че излагам здравето си на риск, а защото излагам близките си на риск. Откакто съществува това отделение, всички се отнасят с целия персонал като с прокажени”, коментира още тя.
Във Вътрешното отделение има 25 легла и още девет обособени в отделение за лечение на пациенти с коронавирус.
„Извънредните часове, в които работим, вече са непосилни за нас. В отделението за лечение на COVID-19 сме 4 сестри, редуваме се на 24 часа. Нямаме личен живот, откъснахме се от семействата си”, сподели медицинска сестра.
Ако всички сестри и санитари напуснат, оставащите на работа в отделението трима лекари няма да могат да лекуват пациенти, а болницата ще трябва да праща пациентите си към други здравни завадения. Директорът на болницата д-р Константин Попов опитал да пренасочи сестри от други отделения към сектора за лечение на COVID-19, но всички отказали.
Болницата в Дулово е общинска, местната власт няма ресурса да се справи и търси помощ директно от здравното министерство. „Трябва да помогне министерството с логистика, с хора, със средства”, изтъкна Невхис Мустафа, председател Общински съвет в Дулово. Ако до месец проблемът не се реши, болницата в Дулово може да затвори врати.

Министър Ангелов: НАЙ-ТЕЖКИЯТ ПРОБЛЕМ В БУРГАС Е НЕДОСТИГЪТ НА МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ
„Създадена е изключително добра координация между всички структури на територията на областта”, изтъкна министър Ангелов на брифинг в Бургас, на който присъстваха кметът Димитър Николов, директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров, изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски, съобщи Zdrave.net.
“Колегите споделиха за проблеми, някои от тях са решими, на други трябва да търсим по-дългосрочно решение. Най-тежък остава проблемът с персонала и с наличните като свободен ресурс хора, които да се грижат за пациентите с коронавирусна инфекция. Д-р Паздеров има конкретен план как да реагира при повишен натиск на здравната система в област Бургас“, каза министърът.
„Трябва да намерим начин да задържим младите лекари в България и да се справим с нежеланието на медицинските сестри да работят в болници. Най-голямата ми амбиция е да върна доверието на българските граждани в здравната ни система“, изтъкна министър Ангелов.
По отношение на нежеланието на медицинските сестри в Дулово да обслужват пациенти с COVID, министърът каза: „Аз съм лекар. Полагал съм клетва. Лекарите винаги сме работили рамо до рамо с медицинските сестри. Никога не съм си представял, че мога да подбирам пациентите си по някакъв начин. Тези колеги работят в Дулово, те са хора от този град. Този град разчита на тях. Какво ще стане, ако утре откажат да лекуват хора с инфаркт, защото са трудни за обслужване? А ако откажат да обслужват родилки, защото е много напрегнато? Тогава къде е медицината, къде е милосърдието, къде е клетвата на Флорънс Найтингейл? Нямаме право да избираме, всички хора разчитат на нас и всички те са равни.“

СТОЛИЧНА РЗИ ПУБЛИКУВА РЪКОВОДСТВО ЗА КОНТРОЛ И ПРЕВЕНЦИЯ НА COVID-19 В ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Използване на телемедицина (дистанционно предоставяне на здравни грижи, като например оценка на здравословното състояние или медицински консултации с използването на телекомуникационна инфраструктура като видео-конферентен разговор, без да е необходимо посещение на пациента в кабинета на лекаря), когато е възможно; ограничаване на местата/точките за достъп в лечебното заведение и управление на посетителите; въвеждане на клинико-епидемиологичен алгоритъм за скриниране на пациентите, които влизат/постъпват в лечебното заведение; обособяване на достатъчно голяма зона за изчакване, с възможност за дистанциране между пациентите. Това са част от организационните мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 в лечебните заведения в публикуваното ръководство на Столична РЗИ, информира Zdrave.net
За възможно бързо изолиране на симптоматичните пациенти Здравната инспекция изисква да има планиране, разпореждане и ясно обозначаване на зоните и потоците за придвижване на пациентите, персонала и консумативите в лечебното заведение. При уреждане на преглед по телефона да се предупреждава пациентът със симптоми на COVID-19 да извести веднага за пристигането си в лечебното заведение, като се информира къде е входа за пациенти със съмнение за COVID-19. Пациентът трябва да бъде предварително инструктиран да постави и носи маска, която покрива носа, устата и обхваща брадичката по време на транспортирането му до ЛЗ, както и при влизането в него. Необходимо е да има обособяване на самостоятелни, добре вентилирани помещения за триаж, а пациентите с COVID-19 (суспектни или потвърдени)
да бъдат настанявани в самостоятелни стаи със затворена врата и самостоятелен санитарен възел по възможност.
По отношение на защитата на медицинския персонал се въвежда ежедневен инструктаж, провеждане на обучение и тренинг за правилата на работа в условията на COVID-19 с цел формиране на система от навици, свързани с правилното използване на лични предпазни средства, хигиената на ръцете, спазване на стандартни и допълнителни предпазни противоепидемични мерки и др., както и ограничаване броя на персонала, който се грижи за пациенти с COVID-19. Приоритетно трябва да се използват маски тип респиратор за процедури с генериране на аерозол.
Разпоредени са и редица предпазни мерки и поведение в лечебните заведения за болнична помощ при съмнителни/ потвърдени случаи на COVID-19, сред които е незабавна изолация на пациентите с потвърдена COVID-19, както и изключване на вентилационната и климатична система в стаята, за да се преустанови разпространението на въздух в други помещения.
* С ръководството можете за де запознаете в раздел „COVID-19“, подраздел „Ръководства“.

По данни на НСИ: С 15,9% СРЕДНО СА НАМАЛЕЛИ РАЗХОДИТЕ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НА ЛИЦЕ В БЪЛГАРСКИТЕ ДОМАКИНСТВА
С 15,9% средно са намалели разходите за здравеопазване на лице в българските домакинства за второто тримесечие на 2020 г спрямо същия период на предходната година, информира ZDrave.net като се позова на данни на Националния статистически институт. В абсолютни числа разходите за двата периода са съответно 96 лв. на лице от домакинство през вторите три месеца на миналата година срещу 81 лв. през тази година, уточняват от националната статистика.
В структурата на общия разход на домакинствата с най-голям относителен дял са разходите за храна и безалкохолни напитки (32.7%), следвани от разходите за жилище (17.3%), данъци и социални осигуровки (15.1%) и разходите за транспорт и съобщения (10.9%). Спрямо второто тримесечие на 2019 г. относителният дял на разходите за храна и безалкохолни напитки се увеличава с 1.3 процентни пункта, разходите за жилище – с 1.8 процентни пункта, а разходите за данъци и социални осигуровки – с 0.9 процентни пункта. Намалява обаче относителният дял на разходите за здравеопазване, облекло и обувки, транспорт и съобщения, културен отдих и образование, сочат изчисленията на експертите.