НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.07.2020)

БАПЗГ ИЗКАЗВА СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ НА СЕМЕЙСТВОТО И БЛИЗКИТЕ НА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА МАРИЙКА ЙОНКОВА
Управителният съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изказва своите съболезнования на семейството, близките, приятелите и колегите на медицинска сестра Марийка Петкова Йонкова, която почина на 68-годишна възраст вследствие на усложнения от коронавирусна инфекция.
Медицинска сестра Марийка Йонкова отдаде повече от 40 години за своите пациенти и обучи много млади медицински сестри в тънкостите на професията. Колегите ѝ от „МБАЛ-Пазарджик“ помнят нейната всеотдайност като хирургична сестра. Същите думи за нейния висок професионализъм и човещина казват и колегите ѝ от нейната последна месторабота – Отделението по урология в УМБАЛ „Пълмед“ ООД – Медицинска структура „Здраве“.
Ще помним медицинска сестра Йонкова като човек и професионалист с голямо сърце! Поклон пред нейната любов, всеотдайност и себеотрицание!
Светла ѝ памет!
Милка Василева, Председател на УС на БАПЗГ
гр. София, 21.07.2020 г.

624 ДУШИ У НАС СА НАСТАНЕНИ В БОЛНИЦА ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
196 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за изминалите 24 часа. 3 686 PCR теста са направени през последното денонощие. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 6; Бургас – 7; Варна – 18; Велико Търново – 4; Габрово – 2; Добрич – 5; Кърджали – 2; Кюстендил – 13; Пазарджик – 3; Перник – 1; Плевен – 1; Пловдив – 10; Разград – 2; Русе – 4; Сливен – 1; Смолян – 1; София област – 12; София град – 85; Стара Загора – 9; Хасково – 1; Шумен – 5; Ямбол – 4.
Доказаните случаи на COVID-19 у нас към момента са общо 8 929, като от тях 4 416 са активни. 4 205 са излекуваните лица, от които 99 са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 624. От тях 34 се намират в интензивни структури.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 568 лица-медицински служители. През последните 24 часа е установен нов случай на друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан COVID-19, са 308. Новите случаи от изминалото денонощие са 8.

ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА РАЗКРИВА НОВ СЕКТОР ЗА БОЛНИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Общинската болница в Горна Оряховица разкрива нов сектор за болни с коронавирусна инфекция, защото инфекциозното отделение в лечебното заведение е напълно заето с пациенти с доказан COVID-19, съобщи БНР.
В Горнооряховската болница на стационарно лечение са 10 пациенти с COVID-19, колкото са леглата в инфекциозното отделение. „Болните са в добро общо състояние, но подготвяме сектор с още пет легла от друго отделение, където да поемем още пациенти с коронавирусна инфекция“, посочи за „Хоризонт“ болничният управител д-р Иван Иванов и подчерта, че няма проблеми с медицинския персонал, който да се грижи за болните.
В областната болница във Велико Търново на лечение са 8 пациенти. „Има места в двата COVID сектора, но се очертават проблеми с медицинския персонал“, коментира изпълнителният директор д-р Стефан Филев.
В областта случаите на COVID-19 достигнаха 188. На домашно лечение са 81 пациенти, сред които има работници от завода за санитарна керамика в Севлиево.

COVID-СЕКТОРЪТ НА „МБАЛ-ДОБРИЧ“ Е ПРЕПЪЛНЕН
17 са пациентите, настанени за лечение в COVID-сектора на „МБАЛ-Добрич“ в момента. Един от тях е в тежко състояние в Отделението по реанимация. Пет са новите случаи само през последното денонощие, съобщи БНР като се позова на съобщение от от здравното заведение. Оттам апелират за спазване на противоепидемичните мерки в областта, тъй като само за месец юли 24-ма са хоспитализираните жители на областта с коронавирусна инфекция.
След два месеца без нито един нов случай на заразен с коронавирус, сега област Добрич всекидневно е в челото на негативната класация, посочват от болницата. Призивът им е за повече внимание от страна на жителите на областта, тъй като капацитетът на COVID-сектора в здравното заведение вече е запълнен. Подготвя се обособяването на втори сектор с допълнителни легла, но липсата на медицински персонал е огромен проблем.
Благодарение на широката дарителска кампания към настоящия момент „МБАЛ-Добрич“ разполага с индивидуални предпазни средства и препарати за дезинфекция. Ръководството на болницата изразява тревогата си от създалата се ситуация, при която ресурсите на здравното заведение и медицинския персонал са на изчерпване.
Оттам допълват, че призовават Областния координационен щаб да преразгледа предприетите противоепидемични мерки.

Проф. Николай Габровски: ЗДРАВНАТА СИСТЕМА МОЖЕ ДА ПОНЕСЕ ЗАБОЛЕВАЕМОСТ МЕЖДУ 4 И 6 ПРОЦЕНТА ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ОТ ВСИЧКИ НАПРАВЕНИ ТЕСТОВЕ
„Чистите цифри не са толкова важни, по-важното е какво е съотношението между направените проби и положителните проби. Обикновено установяваме, че варира между 4 и 6 процента положителни проби от всички направени тестове. Т.е. ако имаме 1000 направени тестове, обикновено има 50 положителни, ако са 2000 ще имаме 100, ако направим 10 000 съответно бройката ще бъде много по-висока. Но, този процент е важен, защото показва каква група от хората, които са преминали на изследване всъщност са носители на този вирус, и ако тази бройка започне да расте значително, то това би било обезпокоително“. Това каза зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски, информира Zdrave.net.
Специалистът подчерта, че засега се приема, че този процент е приемлив и не води до натоварване системата на здравеопазване. „Преди 10-15 дни имаше едно покачване, неговите стойности бяха над 7-8 процента, което беше много обезпокоителен знак, защото може би говореше за едно започващо по-широко разпространение на инфекцията. За радост обаче всичко се върна в рамките на тези 4-6 процента“, каза проф. Габровски.
По думите му ситуацията сега е овладяна, защото вече има протоколи за действие, които са пределно ясни и има обезпеченост, която е със защитни средства и всичко необходимо за обгрижване на пациенти с тази инфекция. „Съвсем не последно бих казал, че хората психологически – персоналът, лекари, специалисти по здравни грижи, всички свикнаха много повече с тази инфекция. Тя не представлява нещо стресиращо, знае се как да се действа, какво да се прави и с един бих казал много професионален и спокоен начин се подхожда към пациенти, когато има нещо подобно“, допълни проф. Габровски. По думите му чрез повечето тестове на практика по-скоро се добива по-ясна картина какво е случва и така може да бъде намалено разпространението на инфекцията, когато е установен положителен пациент.
„За болестта продължаваме за съжаление да знаем общо взето малко. Ето, например само допреди няколко седмици или месеци световната научна общност се надяваше летните месеци да доведат до редуциране болните случаи до естествени причини, тъй както въздушните капкови инфекции не са толкова типични за летния сезон, но ръстът на заболяването е нагоре. Така че, явно трябва да се разделим с този оптимистичен сценарий. Ние все още не знаем дали има имунитет и колко е траен. Знаете колко много лекарства бяха съобщени като потенциално лечебни, за съжаление почти никое от тях не се доказа. Тоест, неизвестните все още са твърде много, поради което ние, макар и много по-спокойни, макар и много по-подготвени, трябва да бъдем внимателни“, каза още проф. Габровски.

ОТ НАП ОБЯВИХА ЧЕ НАРУШЕНИЯТА В ЛАБОРАТОРИИТЕ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА COVID-19 СА СРАВНИТЕЛНО МАЛКО
След сигнали от граждани данъчните власти проверяват за евентуални нередности лабораториите, в които се правят тестове за коронавирус.
Пред БНР говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров коментира, че броят на нарушенията е относително малък – под 10%, като приблизително половината от това са неиздаване на касови бележки: „Не можем да стигнем до заключението, че има някакво грубо нарушаване на данъчните изисквания, а всъщност поводът за тези проверки е един значително нараснал обем от сигнали от потребители на тези лабораторни услуги. Причината е съвсем очевидна – пътуването до Гърция, при което е задължително представянето на негативен PCR тест. Който струва немалко“.
Неиздаването на касова бележка може да доведе до две последици: глоба до 2000 лв. и запечатване на търговския обект, достигащ понякога до един месец, припомни Бъчваров.