НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.06.2020)

117 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 У НАС
От изследваните през изминалото денонощие 1360 проби 117 са дали положителен резултат за COVID-19. Това става ясно от данните в Националната информационна система на 21.06.2020 г. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 7; Бургас – 3; Варна – 4; Видин – 5; Габрово – 1; Кърджали – 3; Кюстендил – 19; Пазарджик – 2; Перник – 1; Плевен – 2; Пловдив – 8; Сливен – 6; Смолян – 7; София област – 9; София град – 30; Стара Загора – 3; Шумен – 7.
3872 са доказаните случаи на коронавирусна инфекция в България, от които активни са 1646. Излекувани са вече 2027 лица, 19 от които са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 322-ма пациенти, при които е констатиран новият коронавирус. От тях 13 са настанени в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас общият брой на лицата-медицински персонал, при които е потвърден COVID-19, е 343. През изминалите 24 часа са установени 2 нови случая на медицински сестри.
Починалите лица с доказана коронавирусна инфекция у нас са 199. Шест от случаите са от последното денонощие.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: НАДЦЕНИЛ СЪМ САМОСЪЗНАНИЕТО НА СЪНАРОДНИЦИТЕ НИ
„Тенденциите са смущаващи, в последните осем дни имаме завишаване на положителните случаи. Това ме притеснява. Взривовете в огнища станаха много в страната. Хората се заразяват заради неспазване на елементарни правила, особено да не се събират по много и на затворени места. Това ще донесе много негативни последици“. Това коментира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.
Според него не е логично поставяне на КПП на входовете и изходите на градовете или затваряне на хората вкъщи: „Все още мисля, че има съзнание у хората да пазят себе си и семействата си… През март и април бяха взети навременни мерки, това доведе до слабо разпространение… Но медийното пространство беше залято от приказки, имаше противоричиви и взаимно изключващи се изказвания, включително и от лекари“.
В предаването „Неделя 150“ проф. Кантарджиев допълни: „Надценил съм самосъзнанието на сънародниците ни… На закрити обществени места препоръчвам маски. Използване на дезинфектанти. Избягване на събирания на големи групи на закрито… Маската предпазва… Лъчът ми надежда беше хората да знаят какви мерки да предприемат и как да ги прилагат. Ако беше така, щяхме да ликвидираме вируса и усилията ни щяха да бъдат да не допускаме внос на вируса.“
Специалистът коментира, че надеждите на СЗО са, че сме близо да ваксина. „Съмненията ми за нея са до каква степен ще предпазва от инфекция и колко дълго ще предпазва, дали тя няма да доведе само до по-леко протичане на заболяването. Ваксината срещу този вирус трябва да предизвиква реакция на клетъчния имунитет“, допълни проф. Тодор Кантарджиев.
„Тази вирусна инфекция е интересна с развитието на заболяването. В човешкия организъм се образуват две огнища – в горните отдели на дихателната система и в белия дроб. Тези две линии се развиват отделно. Най-вирулентната и смъртоносната част е в белия дроб, но вирусите там се разпространяват трудно сред други хора. Хората се заразяват от вирусите в назофаринкса, но те са по-малко вирулентни и там няма да устоят създадени мутации, които носят по-голяма смъртоносност. Това е обяснението за намаляване на силата на вируса, не е така високо патогенен като първите месеци. Този факт е доказан медицински“, обясни още специалистът.
Проф. Кантарджиев подчерта важността на клетъчния имунитет: „Този вирус е от групата вируси, където антителата не говорят много нито за състоянието на болния, нито до каква степен си бил в контакт с този вирус. Имаме ли хубави методи за доказване на клетъчен имунитет срещу вируса, много по-добре ще знаем каква част от населението е била в контакт с този вирус и каква част е защитена от такъв или подобни вируси…Доказа се, че хората без клиника или с лека клиника, малко заразяват. Това е много важен факт“.

ЕПИДЕМИОЛОГИЧНО ПРОУЧВАНЕ И ТЕСТВАНЕ В ОБЩИНА СУНГУРЛАРЕ
Епидемиологично проучване и тестване в община Сунгурларе е започнало заради тримата заразени с коронавирус служители на администрацията. Това съобщи за БНР-Бургас директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров.
“Най-вероятно цялата администрация ще се тества. Те са около 30 души. Проучват се семейните им и професионални контакти. ще бъдат издирени и контактните от втори ред, ако някой прояви симптоми. Това предстои, доста работа има. Връчват се предписания за карантина, и днес продължават”, обясни Паздеров.
Резултатите от тестовете ще станат ясни утре, обмисля се да се направи скрининг на по-големи групи от населението.
Тримата общински служители, които са дали положителни PSR тестове, са били в една стая в сградата на община Сунгурларе. Заразата е внесена отвън, смята кметът Георги Кенов. Той обясни: “РЗИ и полицията провеждат разследване. Тримата са имали някакви оплаквания миналата седмица, потърсили са лекарска помощ, не е било споделено, забавени са нещата. Влизали са в кабинета ми. Единият е директор на дирекция, другите отговарят за строителството и обществените поръчки. Последната седмица този, който е по-зле, беше в болнични, не е присъствал. Но имат контакт, както със служители на общината, така и с граждани.”
Строги противоепидемични мерки са въведени на територията на Община Сунгурларе. Дезинфекцират се сградата на общината, улици и обществени пространства. Забранява се влизането и в 25 кметства в населените места до второ нареждане. Достъп ще имат само и единствено членовете на Общинския кризисен щаб. Работа спира социалният патронаж. Затварят пенсионерските клубове и детските градини. Преустановяват се всички масови мероприятия. На работодателите се препоръчва въвеждането на дистанционна работа и засилването на филтъра, а на жителите на общината да носят маски на всички обществени закрити и открити места. Дали ще бъдат взети още по-драстични мерки като затваряне на града, ще зависи от резултатите от тестовете, уточни кметът на Сунгурларе.

ТРИ НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В СТАРОЗАГОРСКА ОБЛАСТ, ЗАРАЗЕНИТЕ СА ХОСПИТАЛИЗИРАНИ
Три са новите случаи на коронавирус в Старозагорска област през вчерашния ден. Два от тях са от чирпанското село Свобода, а един от Раднево. Това разкри директорът на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора проф. Йовчо Йовчев. И тримата са хоспитализирани. С тях общият брой на установените носители на инфекцията от коронавирус в областта достигна 96 души.
В чирпанското село Свобода, в което бяха установени двама души с коронаворусна инфекция, е стартирала интензивна дезинфекция на населеното място. На място са изпратени и екипи на полицията, които следят за спазване на противоепидемичните мерки. На този етап местните власти ще следят внимателно развитието на ситуацията. Това обясни за Радио Стара Загора кметът на Чирпан Ивайло Крачолов. Той призова всички граждани да спазват дистанция и да проявят нужната самодисциплина, за да не се допусне разрастване на заболяването на територията на общината.