НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.05.2020)

ОЩЕ ДВАМА МЕДИЦИ ОТ СОФИЯ СЕ РАЗБОЛЯХА ОТ COVID-19 У НАС
За последните 24 часа за коронавирусна инфекция са изследвани 1912 проби. 39 от тях са с положителен резултат, съобщиха от Националния оперативен щаб тази сутрин.
Потвърдените през изминалото денонощие случаи са разпределени по области, както следва: Благоевград – 2; Велико Търново – 1; Видин – 3; Кюстендил – 1; Ловеч – 1; Пазарджик – 10; Разград – 2; София – 14; Ямбол – 5, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Общият брой на регистрираните случаи на новия коронавирус у нас става 2331. Активните случаи са 1484. 727 са излекуваните лица.
287 са пациентите с доказан настанени в болнични условия под лекарско наблюдение. 31 от тях са в интензивни структури.
Новият коронавирус е констатиран при 248 лица-медицински служители. Нови два случая са установени при лекар и медицинска сестра в София.
Починалите лица, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, са 120.

НАЦИОНАЛНИЯТ ЦЕНТЪР ПО ЗАРАЗНИ И ПАРАЗИТНИ БОЛЕСТИ ЩЕ ИЗСЛЕДВА ВИРУСНИТЕ ЩАМОВЕ, С КОИТО НАШЕНЦИТЕ СА СЕ СРЕЩАЛИ
Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) ще изследва вирусните щамове, с които населението на България се е срещало. „Предвиждаме целогеномно секвениране на РНК на 48 щама, които са заразили българите – като обхванем и първите внесли вируса от курортите на Западна Европа”. Това съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ и член на Щаба, информира Clinica.bg.
Това изследване ще покаже какъв е генетичният тип в нашата страна, колко са, как протича заболяването при различните щамове и какъв е изходът.
“Трябва да обясним малкото заболели и починали у нас”, обясни още проф. Кантарджиев. Изследването ще се извърши по Националната програма за наука и интелигентен растеж, по която НЦЗПБ работи. То е от ключово значение, защото COVID-19 вече има различни вариации, а именно точното установяване на протичането на заболяването е базата, на която се определят най-подходящите мерки в отделните държави.
„Щамът, който беше в Китай вече е мутирал и се проявява като по- различен в Европа, трети модел е в САЩ”, каза още проф. Кантарджиев.

СЛУЖИТЕЛИТЕ НА РЗИ, ЦСМП И НЦЗПБ ЩЕ ПОЛУЧАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТРИМЕСЕЧНИ БОНУСИ
Служителите на РЗИ, ЦСМП и НЦЗПБ ще получат допълнителни тримесечни бонуси за работата си на първа линия по епидемията от COVID-19. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от ОП Георги Колев по време на днешния блиц контрол в парламентарната здравна комисия, информира Zdrave.net.
През март месец тези служители са били 1760 лица, а през април – 2676 души. Министерството обмисля да подпише договор със 111 общини, за да се предостави заплащане на работещите по епидемията здравни медиатори в размер на 610 лв., като МЗ ще поеме и плащането на здравноосигурителните вноски.
Министърът на здравеопазването обяви още, че по проекта по ОП „Развитие на човешките ресурси“ са предоставени 100 000 бр. хирургически маски и 4800 маски тип респиратори.
1,5 млн. защитни облекла за многократна употреба и 1 млн. защитни очила пък са закупени със средства по дарителската сметка на МЗ. Към 20 май по нея са постъпили 4,6 млн. лв., от които 1,339 млн. лева са целеви. От тях 1,2 млн. лева конкретно са за НЦЗПБ, а останалите са за лечебни заведения.
От заплатите на депутатите, министрите и политическите кабинети в сметката на МЗ са постъпили 2,084 млн. лв., от които 1,3 млн. лв. са от заплатите на депутатите. От получените до момента средства 1,5 млн. лв. са предоставени по бюджетите на РЗИ за закупуване на тестове.
„420 000 лв. са постъпили по DMS сметката. С една част от тях са купени респиратори за Монтана, Силистра и Шумен“, допълни министър Ананиев.

ОТ 22-РИ МАЙ РАЗРЕШАВАТ НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ФИРМИ И КОМПАНИИ, РЕГИСТРИРАНИ В ЕС И ШЕНГЕНСКОТО ПРОСТРАНСТВО, ДА ВЛИЗАТ БЕЗ КАРАНТИНА В БЪЛГАРИЯ
Днес, 21-ви май, късно вечерта здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която разрешава представители на фирми и компании, регистрирани в ЕС и Шенгенското пространство, да влизат без карантина в страната ни от утре, съобщи БНТ.
Забраната за влизане в България не важи за български граждани, членовете на техните семейства, както и за лицата, които са във фактическо съжителство с български гражданин, когато срокът на техния престой в България е до 7 дни.
Няма забрана за влизане у нас и за лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства.
При влизане на територията на България на 14-дневна карантина не подлежат български граждани и граждани на държави-членки на ЕС, които са:
· лица, пътуващи по хуманитарни причини;
· представители на търговско-икономическите и инвестиционни дейности и лица, имащи пряко отношение към: изграждане, поддържане, експлоатация и осигуряване на безопасността на стратегическата и критичната инфраструктура на Република България, изпълнение на проекти, сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, анализи по проекти на потенциални инвеститори и други дейности от значение за икономиката на страната, включително лица, ангажирани в корабостроенето и кораборемонта, удостоверено с писмо от министъра на икономиката или друг министър, отговарящ за съответната дейност.
Заповедта важи и за следните лица, независимо от тяхното гражданство:
· медицински специалисти, медицински научни работници, социални работници, и техните ръководители, когато целта на пътуването е свързана с упражняваната от тях професия;
· работници, които участват в доставките на лекарствени продукти, медицински изделия и лични предпазни средства, медицинска апаратура, включително при инсталирането и поддръжката ѝ;
· чуждестранни официални длъжностни лица (държавни ръководители, членове на правителства и др.) и членовете на техните делегации, както и дипломати, служители на международни организации, военнослужещи, служители на службите за сигурност и обществения ред и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения;
· погранични работници;
· водачите на автобуси, извършващи международен превоз на пътници;
· водачите на товарни автомобили, които извършват или приключват международен превоз на товари и стоки.
Всички останали лица се поставят под 14-дневна карантина в дома или в място за настаняване, което лицето е посочило.

ТРИМА ДУШИ ПОД КАРАНТИНА СА ЗАДЪРЖАНИ ОТ ПОЛИЦИЯТА ПРИ ОПИТ ДА НАПУСНАТ СТРАНАТА
Трима души са задържани от Граничната полиция на летище София, след като се опитали да напуснат страната, докато са в 14-дневна карантина, информира БНР.
На 18 май мъж и жена от Кърджали са се опитали да се качат на полет за Айндховен, след като ден преди това са пристигнали в България.
На 19 май мъж от Хасково е спрян, след като се е опитал да отпътува за Амстердам.
При справка е станало ясно, че само преди ден той е влязъл в страната ни от Турция.

БЪЛГАРСКИ ПОРТАЛ ПРЕДЛАГА ОНЛАЙН КОНСУЛТАЦИИ С ЛЕКАРИ
Българският портал за здравни услуги Omed.bg предлага онлайн консултации с лекари.
Услугата вече се използва и от българи, които живеят в чужбина, информира БНР.
Онлайн-консултациите дават възможност на пациентите да потърсят лекарска помощ без да излизат от домовете си предвид продължаващата епидемия от коронавирус, изтъкват от интернет-портала. Чрез него се спестяват средства и време за пътуване до големите градове, където работят повечето водещи специалисти.
Електронното здравеопазване е подходящо и за сънародниците ни в чужбина, които могат да получат пълноценни здравни услуги на роден език и на цени, значително по-ниски от тези в страната, в която живеят. Освен това те имат възможност да се прегледат дори и когато са ограничени от наложените карантинни мерки в съответната страна.
Услугата е нова и тепърва ще се развива у нас, но вече събира интерес и потребители.