НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.04.2020)

975 СА ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
975 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, съобщиха от Министерството на здравеопазването. През днешния ден са доказани още 9 нови случая, като 5 са в област София и 4 в област Видин. Лабораториите продължават да работят.
281 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 40 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.
При 80 лица-медицински персонал е установен COVID-19.
По отношение на общата картина – към 21 април: 506 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 469 на жени.
Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 21; Бургас – 38; Варна – 25; Велико Търново – 11; Видин – 27; Враца – 2; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 23; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 16; Перник – 8; Плевен – 37; Пловдив – 38; Русе – 7; Силистра – 2; Сливен – 22; Смолян – 33; София – 561; Стара Загора – 32; Хасково – 14; Шумен – 4, Ямбол – 4.
Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 45.

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД ЗА ДЕЙНОСТИТЕ ПО АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ
Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед за дейностите по асистирана репродукция, съобщиха от МЗ. Със заповедта се нарежда преустановяване на следните дейности по асистирана репродукция:
• започване на нови процедури по хормонална стимулация на пациентки на възраст под 39 години;
• започване на нови процедури по трансфер на размразени ембриони; започване на вътрематочни инсеминации;
• изследване на стерилитет, свързан с мъжки фактор;
• започване на нови процедури по даряване на яйцеклетки.
Изключение от забраната за започване на нови процедури се допуска по отношение на хормонални стимулации и процедури на естествен цикъл за пациентки с анти-Мюлеров хормон под 1 ng/ml, както и при онкологично болни пациенти по отношение замразяване на яйцеклетки или сперматозоиди с предстояща химио- или лъчетерапия.
Започнатите дейности по асистирана репродукция, които подлежат на преустановяване, съгласно заповедта, могат да бъдат довършени при стриктно изпълняване на препоръките за намаляване на риска от разпространение на COVID-19.
Продължаващите дейности по асистирана репродукция ще се изпълняват при спазване на следните условия: всеки пациент да се приема като потенциално заразен с COVID-19 и да се използват всички необходими лични предпазни средства от персонала; да се осигуряват минимум 15 минути отстояние между пункциите, както и цялостна дезинфекция на помещенията между пациентите; добитите яйцеклетки или ембриони да се криоконсервират; започналите стимулации да се завършат с оплождане и криоконсервация на ембрионите; когато се налага трансфер при вече започнала процедура, да се спазват всички изисквания за безопасност от заразяване с COVID-19; препоръчително е два дни преди фоликулната пункция пациентките да имат направен PCR тест за COVID-19 с отрицателен резултат; да се продължи наблюдението на ранните бременности (до 12 г.с.) след ин витро при максимални изисквания за сигурност.

13 РАБОТЕЩИ В ЦСМП-СОФИЯ СА ЗАРАЗЕНИ С COVID-19
Общо 13 от служителите на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) – София са с COVID-19, информира БНР като се позова на директора на ЦСМП-София д-р Георги Гелев. По думите му няма как да се знае кой, къде и от кого се е заразил.
В ЦСМП са били купени 773 бързи теста, с които са тествани всички служители.
От тях положителни са се оказали 266, което е наложило тези служители да бъдат подложени на PCR тест. От тези 266 положителните са 13, сред които медицински сестри, лекари и един шофьор. „Половината от тях нямат клинична картина на болестта“, добави Гелев и допълни, че се чувстват добре. Всички са под карантина.
„Непрекъснато расте броят на преките дарители на ЦСМП. Даряват се маски, предпазни облекла и пари“, посочи още Гелев и благодари на дарителите за съпричастността им.

7,3% ОТ ТЕСТВАНИТЕ ЖИТЕЛИ НА БАНСКО ИМАТ АНТИТЕЛА СРЕЩУ COVID-19.
820 жители на Банско вече са изследвани от началото на масовото тестване за COVID-19, което започна на 12-ти април в курорта. Само петима са показали наличие на прясна вирусна инфекция, но без тревожна симптоматика, информира БНР.
След Великденските празници екипите на Районната здравна инспекция възобновиха изследването в Банско, като днес от общо 121 души положителни проби са дали общо 9, които са прекарали заболяването и вече имат антитела.
„От началото на масовия скрининг тестове са направени на 820 души. От тях са дали положителни проби за антитела 60 лица, което прави 7,3 процента“., каза д-р Тетяна Джупанова.
Преобладават случаите на хора, прекарали заболяването преди повече от месец и изградили антитела, като само при пет е констатирана прясна вирусна инфекция:
„Прави ми впечатление, че през последните дни ние нямахме хора с IgM– с ранните антитела, вече идваха смесени и с късни“, обясни специалистката и добави, че след
Великденските празници се очаква повишаване на заболеваемостта заради вероятно повече осъществени контактите между хора по време на празниците.

БАН: НЯМА ЗАВИШЕНА РАДИАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ ЗАРАДИ ПОЖАРА КРАЙ АЕЦ „ЧЕРНОБИЛ“
Няма завишена радиация и риск за населението в България , потвърдиха от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН във връзка с пожара край АЕЦ “Чернобил” в Украйна, информира БНР.
Експертите са категорични, че приближаването на пожара до хранилището за радиоактивни отпадъци на АЕЦ “Чернобил” не бива да всява страх у хората, тъй като всички съоръжения на територията на атомната централа, в които има такива вещества, са от негорими материали, а въпросното хранилище е изградено в съответствие с всички съвременни правила за безопасност.
Учените изтъкват, че в България се извършва непрекъснат мониторинг на гама-фона от пет ведомства и че проверки на стойностите му в София и на връх Мусала от 1 до 15 април показват, че отклонения от допустимите норми няма.
Въз основа на тези проби експертите са категорични, че не се налага предприемане на мерки за защита от радиация. И още – учените изтъкват, че на надморска височина от около 3000 метра бързите въздушни преноси са ясен индикатор за трансграничен пренос на радиоактивни вещества и по тази причина данните, измерени на Мусала, са изключително важни за оценката на радиоактивната обстановка не само у нас, но и в цяла Югоизточна Европа.