НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.02.2020)

БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ПУБЛИКУВА НА САЙТА СИ АНЕКСА КЪМ НРД 2020-2022
Българският лекарски съюз публикува на интернет страницата си анекса към НРД 2020-2022, с който се поправят допуснати технически грешки в алгоритми на клинични пътеки.
„Такива грешки винаги ще има, въпросът е да ги сведем до минимум. Изчитането на целия Рамков договор е трудно постижимо. Затова смятам, че когато се правят промени в НРД трябва да се каже ясно и разбрано – точно кои са новите моменти“, обясни пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Иван Маджаров след подписването на анекса.
„Искам да запазя добрия тон и твърдя, че неумишлено са се случили тези неща. Те обаче бяха с огромно значение върху функционирането на работата на цели специалности – ревматология, хирургия, анестезиология, с много тежки последици, ако бяха останали по този начин. Вчера с Надзорния съвет се разбрахме, че всяка открита пречка в работата на колегите ще бъде отстранявана максимална бързо, защото ние имаме мандата от Събора всичко, което е в позитив за лекарите и лечебните заведения да може да бъде подписвано и съответно въвеждано в практиката. Трябва да отбележа обаче, че ако някой излезе и заяви, че направените в НРД промени не са били случайни, а целенасочени, тогава нашата реакция ще бъде съвсем друга“, каза още той.
Договорът за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2020-2022 г. влиза в сила от 1 март 2020 г. с изключение на задължителните видеозаписи чрез оперативния микроскоп на определени оперативни интервенции в „Офталмология“, генериране на QR код и условието за сключване на договор с НЗОК за задължително оборудване с операционен микроскоп с видеоапаратура, които влизат в сила от 1 май 2020 г.

БЕЗ ЛИМИТИ ЗА ПЕТ СКЕНЕР
Няма да има лимити за ПЕТ скенер. Отпадат ограничението НЗОК да заплаща до две изследвания на здравноосигурен пациент годишно. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на блиц контрол в парламента, информира Clinica.bg. Корекцията ще фигурира в Анекса към НРД 2020-2022 г. Той отговори на няколко въпроса на проф. Георги Михайлов от БСП, който призова към цялостно преосмисляне на финансирането в онкологията и хематологията. Министър Ананиев заяви, че такъв анализ ще бъде направен.
Лимитирането на РЕТ/СТ по АПр № 36 не е адекватно при пациентите с много сериозни заболявания, както и че не отговаря на световните стандарти от 4 проследявания годишно, каза проф. Георги Михайлов. Министър Ананиев обясни, че въпросът е обсъден и изчистен в хода на преговорите с БЛС и че такова ограничение няма да има в НРД.

400 000 ДУШИ У НАС СТРАДАТ ОТ БРОНХИАЛНА АСТМА
В България над 400 000 души страдат от бронхиална астма. Тя е и най-честото хронично заболяване в детска възраст. Астматичните пристъпи в детска възраст са водеща причина за хоспитализации и нужда от спешна помощ. Това стана ясно по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазването, информира Clinica.bg.
Специалисти обявиха, че започва национална кампания „Заедно за по-добро белодробно здраве”. Тя цели да представи здравната и социална тежест на обструктивните белодробни заболявания. В специален видео клип „Не оставяй астмата да контролира живота ти” с каузата се ангажира най-успешният български плувец Петър Стойчев. Видеото е съвместна инициатива на Асоциация на българите боледуващи от астма (АББА), Българското дружество по белодробни болести (БДББ), Българското дружество по алергология (БДА) и АстраЗенека.
Информационното видео представя най-честите симптоми на астмата – задух, пристъпи на кашлица, стягане в областта на гърдите и акцентира върху факта, че астмата е възпалително заболяване на белите дробове, което изисква ежедневно лечение. Насочва вниманието към ранната диагностика на астмата и насърчава хората с тези симптоми да потърсят лекарска помощ, а пациентите с установена астма да изпълняват стриктно препоръките за лечение.
Видеото бе официално представено за първи път на редовното заседание на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание вчера в рамките на дискусия на тема „Социалната и здравна значимост на белодробните заболявания”.То е достъпно на Фейсбук страницата на Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ (АББА).

СПАСИХА ДВЕ БЕБЕТА В УМБАЛ “СВ. ГЕОРГИ”
Две бебета имат нов шанс за живот, след като екипът на проф. д-р Карен Джамбазов успя по оперативен начин да създаде липсващите им вътрешни отвори на носните кухини. Децата, които са на възраст 21 дни и 2 месеца, са имали възможно най-тежката форма на вродената малформация – двустранна комбинирана атрезия на хоаните, съобщи Clinica.bg.
Двустранната хоанална атрезия е животозастрашаващо състояние, изтъкват медиците. Тъй като бебетата дишат основно през носа, храненето при тях е невъзможно, защото тези органи реално не функционират. Така се стига до аспириране на храна и слюнка, в резултат на което може да се развие пневмония, а тя от своя страна може да доведе и до смърт.
Оперативното създаване на вътрешни носни отвори представлява миниинвазивен ендоскопски метод, допълнително развит от проф. д-р Джамбазов, който избягва поставянето на стентове в новосъздадените носни канали. В много случаи подобни интервенции се извършват от мултидисциплинарни екипи, като много важна е образната компютъртомографска диагностика, обясни проф. Джамбазов.